Kentaxon
Eenkentaxonis eentaxondat binnen een bepaaldsyntaxoneen veel groterepresentie,een hogere gemiddeldeabundantieof hogeretrouwgraadheeft dan in andere syntaxa.[1]Meestal heeft een kentaxon detaxonomische rangvan eensoort;in dit geval spreekt men van eenkensoort.Veel minder vaak hebben kentaxa een andere taxonomische rang dan de soort; meestal gaat het dan om eenondersoortof eengenus.
Kentaxa en syntaxonomische niveaus
bewerkenKentaxa kunnen – met uitzondering van desubassociatie– voor allesyntaxonomischeniveaus worden aangewezen. In synoptische tabellen envegetatieopnamenworden kentaxa aangeduid met een 'k' (metkleine letter) gevolgd door de eerste letter (methoofdletter) van het desbetreffende syntaxonomische niveau.
- kK = kentaxon voor deklasse
- kO = kentaxon voor deorde
- kV = kentaxon voor hetverbond
- kA = kentaxon voor deassociatie
Meestal is debenamingvan eensyntaxongebaseerd op de belangrijksteaspectbepalendekentaxa van het syntaxon. Zo is bijvoorbeeld dezeegras-klasse(Zosteretea) vernoemd naar het geslachtzeegras(Zostera) dat een kentaxon voor deze klasse is. Een ander voorbeeld is deassociatie van struikhei en stekelbrem(Genisto anglicae-Callunetum) waarbijstekelbrem(Genista anglica) een kensoort voor de associatie is enstruikhei(Calluna vulgaris) een kensoort voor de bovenliggende klasse van deze associatie.
Exclusieve en preferente kentaxa
bewerkenHet 'ideale' kentaxon is eenexclusief taxon;deze komt slechts één enkel syntaxon voor. Een kentaxon dat niet exclusief is, maar waarvan de presentie, abundantie en/of de trouw in een bepaald syntaxon opvallend groter is dan in alle andere eenheden (eenpreferent taxon), kan met de nodige voorzichtigheid eveneens als kentaxon worden gebruikt: een preferent kentaxon.
Zie ook
bewerken- ↑Schaminée, J.H.J.,Stortelder, A.H.F.&Westhoff, V.(1995).De vegetatie van Nederland.Opulus Press. Upsala/Leiden.