Hetklimaat inIndiais zeer divers, in verband met de grote oppervlakte van het gebied en de variatie in geografie. Hierdoor is het moeilijk om van het klimaat in India een algemeen beeld te schetsen.

Kaart van de gemiddelde jaartemperaturen in India
Kaart van de gemiddelde jaarlijkse neerslaghoeveelheden

Algemeen

bewerken

Het klimaat is afhankelijk van de breedtegraad en van de locatie. In het noorden stijgt de temperatuur in de uitgestrekte vlakten van deGangestot grote hoogte, al blijft het in de winter koel in deHimalaya.Het centraleHoogland van Dekanen het diepe zuiden hebben echter eentropischmoessonklimaat,met hoge temperaturen en vrijwel geen winter. De kustzones blijven vochtig en warm, met stortregens. Desemi-arideregio'sRajasthanenKutch,en deRegenschaduwgebiedenten oosten van deWest-Ghats,behoren tot de droogstestreken van het land, terwijl de kusten en de noordelijke staten in de moessonzône liggen en te kampen hebben metcyclonenenoverstromingen.

Classificatie

bewerken
Kaart van de klimaatzones in India

Volgens deklimaatclassificatie van Köppenbestaat India uit zeven verschillende soorten klimaten.

dit zijn:

  • eenwoestijnklimaat(BWh) in het westen en noordwesten
  • eensteppeklimaat(BSh) in het westen en noordwesten, en in delen van het zuiden
  • eengematigd chinaklimaat(Cwb) in de berggebieden in het noorden en noordoosten.
  • eenhooggebergteklimaat(EH of H) in de hoogste delen van de Himalaya. Er zijn echter ook klimatologen die dit niet als een apart klimaat zien en dit gebied verdelen tussen vele verschillendelandklimatenendroge klimaten(Dsb, Dwb, Dwc, Dfb, BWk en BSk).
  • eenwarm chinaklimaat(Cwa) of gematigd savanneklimaat in de vlaktes in het noorden en noordoosten
  • een tropischsavanneklimaat(Aw) in grote delen van het zuiden en in het oosten
  • een tropischmoessonklimaat(Am) aan de westkust in het zuiden, op de Laccadiven en op de Andamanen en Nicobaren.

Veel gebieden hebben echter ook sterk verschillende plaatselijke klimaten.

Seizoenen

bewerken

Het Indiasesubcontinentkent vier seizoenen;winter(januarienfebruari),zomer(maart-mei), eenmoessonseizoen(juni-september) en de periode na het moessonseizoen (oktober-december).

Deze laatste periode wordt ook wel aangeduid als dena-moessonof in het Engelspost-monsoon:bij trekkings en beklimmingen in deHimalayais sprake van eenpre- enpost-monsoon-seizoen, respectievelijk voor de moesson in de periode eind-februari tot eind-mei en in de periode erna, afhankelijk van het wegtrekken van de regenbuien, soms reeds vanaf midden-september maar ook wel pas vanaf oktober.[1]

Het klimaat in India wordt sterk beïnvloed door de geografische en geologische omstandigheden in India. Dit geldt vooral voor deHimalayain het noorden en deTharwoestijnin het westen en noordwesten. De Himalaya fungeert als een barrière voor de koudevalwindenvanuitCentraal-Azië,waardoor het noorden van India gedurende de winter warm blijft of een beetje wordt afgekoeld. In de zomer zorgt hetzelfde gegeven ervoor dat India, ten opzichte van zijn breedteligging, relatief heet is.

In de meeste delen van India duurt de zomer van maart tot juni. De temperaturen komen dan overdag boven de veertig graden uit. In de plaatsen aan de kust is het wat minder heet, met temperaturen die boven de dertig graden uitkomen, gecombineerd met een hoge vochtigheidsgraad. In deTharwoestijnkunnen de temperaturen boven de vijfenveertig graden uitkomen.

Moessonseizoen

bewerken
Kaart van India's zuidwestelijke zomermoesson

De zomer wordt gevolgd door een zuidwestelijke moesson, die het grootste deel van India vanregenvoorziet. De regen dragende wolken worden aangetrokken door delage drukdie boven de Tharwoestijn ontstaat. Het moessonseizoen begint officieel op1 juni,[bron?]wanneer de moesson de kust vanKeralabereikt. De zuidwestelijke moesson splitst zich in twee takken; die van deGolf van Bengalenen die van deArabische Zee.De moesson van de Golf van Bengalen trekt noordwaarts en bereikt begin juni het noordoosten van India. Deze moesson trekt dan verder oostwaarts en bereiktDelhirond29 juni.De moesson van de Arabische Zee trekt ook noordwaarts en deponeert veel van zijn regen op de westelijke hellingen van deWest-Ghats.Begin juli ontvangt het grootste deel van India neerslag van deze moesson.

De moesson trekt zich in augustus terug uit het noorden van India en in oktober uit Kerala. De korte periode na het terugtrekken van de moesson wordt gekenmerkt door rustig weer.

Tegen november doet de winter geleidelijk aan zijn intrede in de noordelijke gebieden. De winter begint in het noorden in november en begint eind december in het zuiden. De winters op het Indische schiereiland hebben milde tot warme dagen en koele nachten. Verder naar het noorden zijn de temperaturen lager. De temperaturen in sommige delen van de Indiase vlaktes kunnen 's nachts onder hetvriespuntuit komen. Een groot deel van het noorden van India heeft gedurende de winter last vanmist.

In de winter zijn de hogebergpassenin de Himalaya ingesneeuwd.

Records

bewerken

De hoogste temperatuur die ooit officieel in India is gemeten is 50,6 °C in1955in de plaatsAlwarinRajasthan.De laagste temperatuur die ooit in India is gemeten is -45 °C inJammu en Kasjmir.

  1. CLIMBING HIMALAYAS…THE BEST TIME.Gearchiveerdop 15 april 2022.