Mauritius (heilige)

heilige

De heiligeMauritius(Thebe,Egypte,3e eeuwAgaunum,Zwitserland,287), volgens deLegenda AureaeenRomeinssoldaat enmartelaaruit de derde eeuw, is de christelijkeschutspatroondie bescherming geeft tegenlawines.DeheiligeMauritius wordt gezien als de aanvoerder (primicerius) van hetThebaanse Legioen.Hij wordt vooral in deAlpenlandenvereerd. Hij is ook een hoog aangeschreven heilige in deKoptisch-Orthodoxe Kerkin de landen waar hij oorspronkelijk vandaan kwam, uitMeroë(het huidigeSoedan).

Mauritius
Het martelaarschap van Sint Mauritius
Het martelaarschap van Sint Mauritius
Geboren ±3e eeuwteThebe,Egypte
Gestorven 287teAgaunum,Zwitserland
Verering Rooms-Katholieke Kerk,Koptisch-Orthodoxe Kerk
Schrijn Abdij van Saint-Maurice te Agaunum, Zwitserland (tot 961), Dom van Maagdenburg, Duitsland (961-heden)
Naamdag 22 september
Lijst van christelijke heiligen
PortaalPortaalicoon Christendom

Biografie

bewerken

Volgenshagiografischebronnen werd het Thebaanse Legioen, volledig bestaand uitchristenenvanuitThebeinEgyptenaar noordGalliëgestuurd om daar in opdracht van keizerMaximianuseen opstand van deBagaudaeneer te slaan. Volgens de legende moesten ze in 287, na aankomst inAgaunum(het huidigeSaint-Mauricein deZwitserse Alpen), offers brengen aan deRomeinse godenen de keizer vereren. Bovendien werd hen bevolen om de lokale christenen te vervolgen. Toen ze weigerden gaf Maximianus opdracht om de ongehoorzaamheid te bestraffen door elke tiende soldaat te doden, een militaire straf die bekendstond alsdecimeren.De bevelen werden herhaald, maar weer weigerde men, hierdoor aangemoedigd door Mauritius, te gehoorzamen. Opnieuw werd elke tiende soldaat voor straf gedood, en dit herhaalde zich nog enkele malen. Ten slotte gaf Maximianus opdracht alle nog resterende legionairs te martelen en vervolgens te executeren omdat ze niet op hun weigering het dienstbevel uit te voeren terugkwamen. De plaats waar dit gebeurde heet nu naar Mauritius, Saint Maurice-en-Valais. In deze kleine stad is ook deAbdij van Sint-Mauritiusgevestigd.

De oudste vermelding van hun martelaarschap, staat in een handschrift vanbisschopEucherius van Lyon(434-450) dat hij aan bisschop Salvius stuurde. Hierin verwees hij naar het verhaal dat de lichamen van de martelaren door bisschop Theodorus van Octodurum (Martigny) zouden zijn gevonden en dat deze boven hun graf een kerk had laten bouwen. Dit zou tussen 388 en 394 hebben plaatsgevonden. Over de werkelijke aantallen van de Thebaanse martelaren zijn historici en hagiografen het niet eens. Duidelijk is dat het getal 6666 symbolisch is en dat om een veel kleiner aantal zou gaan. Ook de herkomst van de soldaten staat ter discussie, er zijn nooit bewijzen gevonden voor een uit Thebe afkomstig legioen.

Verering

bewerken

In devroege middeleeuwenwerd Mauritius vooral als lid van de groep van Thebaanse legionairs vereerd. Deze vroege verering was vooral te vinden bij de executieplaats en wordt beschreven en bevestigd door de heilige Theodorus die de beenderen als relieken had gevonden en deze in een schrijn in debasiliekliet plaatsen, welke men boven de vindplaats ‘Cour du Martolet’ bouwde. Deze basiliek groeide uit tot een bedevaartsoord, waar velepelgrimsnaartoe reisden. De overblijfselen hiervan zijn nog steeds te zien.Eucherius van Lyongaf decultuseen nieuwe impuls met zijn handschrift. In de ‘Martyrologium Hieronymianum’ uit392ook wel genoemd ‘Martyrologium sancti Hieronomi’ welke toegeschreven werd aanHiëronymus van Stridonduiken de namen van Mauritius en zijn Thebaanse metgezellen ook op.

In515werd doorSigismund,de eerste katholieke koning van hetkoninkrijk Bourgondië,bij deze vindplaats deAbdij van Sint-Mauritiusgebouwd, waardoor het pelgrimsoord een professionelere opzet kreeg. De eerstepausdie het graf van Mauritius bezocht waspaus Stefanus (II),die in753op weg was naar het noorden om met deFrankischekoningPepijn de Kortete onderhandelen, de koning kwam echter niet opdagen. Een andere hogeKarolingischebezoeker was de laatste Karolingische koning,Karel de Kalein875.

De heilige Mauritius draagt in het wapen vanSankt Moritzeen vaandel met een kruis.
Ket kruis van Sint-Lazarus en het schuinkruis van de heilige Mauritius op deplaquevan deOrde van Sint-Mauritius en Sint-Lazarus
De Dom van Maagdenburg genoemd naar Sint-Mauritius
Wapenschild van Sint-Mauritius

Sint-Mauritius werd depatroonheiligevan de keizers van hetHeilige Roomse Rijk.In926stondHendrik de Vogelaarzelfs het huidige Zwitserse kanton vanAargauaf aan de abdij, in ruil voor delans,zwaard ensporenvan Sint-Mauritius. In961werden de relikwieën van Mauritius en andere legionairs door keizerOtto I de Grotenaar de nieuwe kathedraal inMaagdenburgovergebracht. DezeDom van Maagdenburgwerd evenals de abdij oorspronkelijk gewijd aan Sint Mauritius. Het zwaard en de sporen waren tot1916als kroonjuwelen in het bezit van de keizerlijke dynastieën vanOostenrijk-Hongarijeen als attributen onderdeel bij de kroningsrituelen tot en met deHabsburge dynastie.Bovendien werden enkele keizers gezalfd voor hetaltaarvan Sint Mauritius in deSint-PietersbasiliekinRome.

Mauritius wordt traditioneel afgebeeld als ridder in volledig harnas, dikwijls met een rood kruis als wapenschild op de borst. Soms wordt hij alsMoorafgebeeld, vaak ook als EgyptischeKoptmet een donkere huidskleur. Ook in deLegenda Aureawordt Mauritius samen met andere heiligen van het Thebaanse Legioen, zoalsVictor van XantenenGereon van Keulen,genoemd. Ook droegen ze een gelijkbenig kruis met ronde uiteinden, het zogenaamdeOccitaansekruis dat veel overeenkomsten vertoont met hetKoptischekruis. Enkele van deze heiligen worden vernoemd in hetMartyrologium Romanum.

De Koptische Griekse naam ‘Maurikios’ komt op veel oude manuscripten op papyrus voor en heeft veel overeenkomsten met het Romaanse ‘Mauritius’. In defolkloreis hij verbonden aan delegende van de heilige lansgeworden, die hij verondersteld werd als wapen te hebben gedragen. Zijn naam is gegraveerd op de ‘Heilige Lans van Wenen’, waarvan gedacht wordt dat het de ‘lans van Longinus’ zou kunnen zijn, de speer, waarmeeJezusaan het kruis in de zijde werd gestoken. Sint-Mauritius heeft zijn naam aan diverse plaatsen gegeven zoalsSankt Moritz,diverse Franstalige plaatsen (ca. 52) met Saint-Maurice in de naam. De eilandstaat in deIndische Oceaan,de republiekMauritiusis niet naar de heilige genoemd maar naar prinsMaurits van Oranje-Nassauvan het Nederlandse koninklijke huis vanOranje,die zijn naam via zijn moederAnna van Saksenkreeg. Meer dan 650 godsdienstige stichtingen gewijd aan Sint-Mauritius kunnen inFrankrijken andere Europese landen gevonden worden. Verscheideneridderlijke ordenwerden eveneens gevestigd in zijn eer, met inbegrip van deOrde van het Gulden Vliesen de Orde van Sint-Mauritius en Sint-Lazarus

Sint-Mauritius is de patroonheilige van soldaten, wapensmeden en diverse nationale legers of legereenheden. Ook is hij de patroon van wevers, stoffenververs en diverse Zwitserse, Franse, Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse steden en dorpen. Zijn feestdag is op22 septemberin deRooms-Katholieke Kerken op5 oktober= 5Thoutin de Koptisch-Orthodoxe Kerk.

DeOostenrijksebrouwerijMohrenbrauereigebruikt een logo waarbij naar eigen zeggen de heilige Mauritius in afgebeeld is.[1]In 2020 wordt de Mohrenbrauerei ervan beschuldigd,een racistisch stereotyperingte gebruiken.[2]

Galerij

bewerken

Zie ook

bewerken
bewerken
Zie de categorieSaint MauricevanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.