Molensteenkraag

ronde kraag van geplooid fijn linnen

Eenmolensteenkraag,ookpijpkraag,plooikraagoflubbenkraaggenaamd, is een ronde kraag van geplooid fijn linnenbatist.Later werd hij nog versierd metkant.

Plooikraag, à la confusion. De plooien liggen er quasi slordig bij. (circa 1615-1635) Rijksmuseum
Voorbeeld van een plooikraag à la confusion (1633)

De molensteenkraag is in de tweede helft van de 16e eeuw door Spanjaarden in de Zuidelijke Nederlanden geïntroduceerd. Veel uitvoeringen van deze kraag hebben als geheel een vorm die aan eenmolensteendoet denken, vandaar de naam.

Het vervaardigen van een dergelijke kraag was niet eenvoudig. De batist moest gewassen, gebleekt engestevenworden, waarna de stof gerimpeld werd of met plooien aan een boord vastgezet. Daarna werd de stof metrondzetijzersofpijperijzersin vorm gebracht. Aanvankelijk waren de geplooide kragen klein, stijf en regelmatig geplooid, maar ze werden in de loop van de jaren allengs groter, rommeliger en meer versierd. Soms was er wel 15 meter batist nodig voor een enkele kraag. De kragen werden zo groot dat ze met een metalen draadwerkje, deportefraes,moesten worden ondersteund. Deze portefraes was van metaaldraad en omwonden met zilver- of gouddraad.Portefraesverwijst naar hetFrans:porterisdragenenfraiseszijnkrullenofgolven.De Franse aanduidingfraisevoor eenfreesheeft dezelfde stam.

De kraag moest de status van de drager benadrukken. De dure kragen werden gedragen door de welgestelden en waren populair bij zowel mannen als vrouwen. De laatsten moesten hun haren omhoog kammen zodat ze niet verstrikt raakten in de kraag. Heren droegen hun haren in deze periode kort, ook om niet verstrikt te raken in de plooien van de kraag.

De mode kwam tot een einde omstreeks 1630, waarna platte liggende kragen populair werden.

Afbeeldingsgalerij

bewerken
bewerken
Zie de categorieRuffsvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.