Nederlandse Televisie Stichting

DeNederlandse Televisie Stichting(NTS) was de eersteNederlandsetelevisieomroep, en de voorloper van de huidigeNederlandse Omroep Stichting(NOS),NPOenNTR.

NTS-logo (1961)
Het viertonigepauzetekenvan de NTS

Geschiedenis

bewerken
Polygoonjournaal uit 1961. Staking door televisiemedewerkers van de NTS

De NTS werd op donderdag 31 mei 1951 opgericht door de radio-omroepverenigingenAVRO,KRO,NCRVenVARAen gevestigd te Hilversum. De vier omroepverenigingen stortten elk driehonderdduizend gulden in de kas van de stichting, deVPROvolgde enige maanden later met ruim veertigduizend gulden, terwijl de firma Philips dertigduizend gulden bijdroeg in de personeelskosten. Zo was er precies f 1.272.000 in kas toen men met een tweejarige experimenteerperiode begon. Dat was genoeg voor drie uur zendtijd per week. Aan het eind van de periode hield men zelfs nog tweeëndertigduizend gulden over.[1]De volgende twee jaar werd gefinancierd door de staat en vanaf 1956 werd er kijkgeld geïnd.

De stichting had als doelstelling: "het bereiken van een zo breed mogelijke samenwerking op het terrein van de televisie, onder meer door het bevorderen van een regeling van zendtijden, zó, dat elk van de Stichters gelijke uitzendmogelijkheden zal hebben". Voorts behoorde tot de taak het coördineren van de programma's, te weten: gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, opstellen van nationale programma's en het exploiteren van studio's. De eerste uitzending vond plaats op2 oktober1951vanuitStudio Irenein Bussum.

Hugo de Grootorkestreerde het pauzeteken van de NTS.[2]

In 1956 werd de NTS minimaal 25% van de totale zendtijd toegewezen en kreeg ze van de regering de opdracht voortaan zelf zogenaamde neutrale programma's te maken, zoals het Journaal en sport. De eerste uitzending van het NTS Journaal vond op 5 januari 1956 plaats. De onderwerpen waren: een schaaktweekamp tussenJan Hein Donneren uitdagerMax Euwe(met een interview met Euwes dochter Caroline), het nieuweDuitse leger,de avond voorDriekoningenin Tilburg, een staking onder vissers inIJmuiden,eenkerstboomverbrandingop hetBos en Lommerplein,een 81-jarige weduwe uit Los Angeles die enkele oliebronnen in haar achtertuin exploiteerde,stierenrennendoor de straten vanPamplona,de intocht van hetNederlands Studenten OrkestteBergen,en het weerbericht.[3]

In mei 1969 ging de NTS samen met deNederlandse Radio Unieop in deNOS.

Zie de categorieNTSvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.