Neoclassicisme

kunststroming
Voor andere artikelen over dit onderwerp, zieNeoclassicisme (doorverwijspagina).

Hetneoclassicismewas aan het eind van de18een het begin van de19e eeuween stroming in de kunst, waarin opnieuw de vermeende puurheid van de klassieken werd nagestreefd. Men richtte zich daarbij met name op de (bouw)kunst van de oudeGriekenenRomeinen.Beroemde neoclassicistische kunstenaars zijn de Franse schildersJacques Louis DavidenJean Auguste Dominique Ingres,en de in Rome werkzame beeldhouwersAntonio CanovaenBertel Thorvaldsen.

Fantasievoorstelling van deVia Appia;ets vanGiovanni Battista Piranesi,1756
Jacques-Louis David,Eed der Horatii,1784

Ontwikkeling classicisme en neoclassicisme

bewerken

De belangstelling voor de klassieke beschaving werd in de achttiende eeuw sterk aangewakkerd door enkele belangrijke archeologische opgravingen, onder andere de vondst vanPompeï(1748) en die van desteen van Rosetta(1799). Het werk van tekenaars dieNapoleon Bonapartemet zich mee had genomen op zijnveldtocht naar Egyptesprak zeer tot de verbeelding van tijdgenoten. Een sleutelrol vervulden ook de geschriften van de archeoloogJohann Joachim Winckelmann.Een belangrijk centrum van waaruit het neoclassicisme zich verspreidde over Europa en Noord-Amerika wasRome.

Waar de grens tussenclassicismeen neoclassicisme ligt, is niet altijd even duidelijk. In verschillende landen bestaan verschillende tradities rondom deze naamgeving. De term classicisme wordt veelal gebruikt voor zeventiende-eeuwse Franse kunstenaars alsNicolas PoussinenClaude Lorrain(in de Nederlanden onder andereGerard de Lairesse). Zij lieten zich door de antieke kunst van de Grieken en Romeinen inspireren, zonder die te willen imiteren.

In de betiteling classicisme of neoclassicisme kan soms een waardeoordeel doorklinken: kunststijlen die de traditie van de klassieke Griekse en Romeinse kunst en derenaissanceop 'respectabele' wijze voortzetten, worden in die visieclassicistischgenoemd, terwijl hun meereclectischevarianten alsneoclassicistischworden gezien.

Schilderkunst

bewerken

Belangrijke neoclassicistische schilders en etsers waren:Giovanni Battista PiranesienAndrea Appiani(in Italië),Jacques-Louis DavidenDominique Ingres(in Frankrijk),Angelika Kauffmann(in Zwitserland), enBenjamin West(in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten).

InBelgiëkunnen de kunstenaarsJoseph-Benoît SuvéeenFrançois-Joseph Navezgenoemd worden; in Nederland de schildersJohannes van DreghtenJoannes Echarius Carolus Alberti.

Beeldhouwkunst

bewerken

De belangrijkste kunstenaars in het centrum van de neoclassicistische beeldhouwkunst (Rome) waren de ItalianenAntonio CanovaenInnocenzo Fraccarolien de DeenBertel Thorvaldsen.In Frankrijk waren in deze periode een groot aantal beeldhouwers actief, onder anderenJean-Antoine Houdon,Augustin Pajou,François Joseph Bosio,Antoine-Denis Chaudet,David d'AngersenJean-Pierre Cortot.In Duitsland waren de voornaamste vertegenwoordigers van het neoclassicismeChristian Daniel Rauch,Johann Gottfried Schadowen zijn zoonRudolph Schadow;in Engeland was datJohn Flaxman.

In België warenGilles-Lambert Godecharle,François-Joseph Dewandre,Jean-Louis van Geel,Louis JehotteenEugène Simonisde belangrijkste neoclassicistische beeldhouwers. In Nederland kanLouis Royertot het neoclassicisme gerekend worden; de beeldhouwersMathieu Kesselsen zijn leerlingJohannes Antonius van der Venwaren voornamelijk in Rome werkzaam. De meesten van deze beeldhouwers schakelden later in hun carrière over op een meer romantische stijl.

Architectuur

bewerken
ZieNeoclassicistische architectuurvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de neoclassicistische architectuur lieten architecten zich inspireren door de Griekse en Romeinse bouwkunst, vooral door de klassieketempelbouwmet zuilencolonnades.Invloedrijke neoclassicistische bouwmeesters waren de FransenÉtienne-Louis BoulléeenClaude-Nicolas Ledoux,de DuitsersKarl Friedrich SchinkelenLeo von Klenze,en de BrittenJohn Soane,Robert AdamenJohn Nash.In Frankrijk, Duitsland en Rusland was in deze periode de overheid de belangrijkste opdrachtgever (paleizen, regeringsgebouwen, rechtbanken, triomfbogen, musea, theaters); in Engeland ging het voornamelijk om huizen voor particulieren. In de Verenigde Staten bleef defederale stijlofGreek revival stylepopulair tot ver in de 20e eeuw bij de bouw van onder andere regeringsgebouwen (in vrijwel alle statenhoofdsteden) en landhuizen (vooral in het Zuiden).

In België droegen de architectenLaurent-Benoît Dewez,Pierre Bruno BourlaenLodewijk Roelandthet neoclassicistisch idioom een warm hart toe. De stijl is vooral zichtbaar op hetMartelaarspleinen op hetKoningspleinin het Brusselse regeringsdistrict, maar ook de GentseOpera,deaula van de universiteiten hetOud Gerechtsgebouw,de AntwerpseBourlaschouwburg,deOpera van Luiken het Casino van Spa getuigen van de populariteit van het neoclassicisme in het jonge koninkrijk België. In Nederland verrezen relatief weinig neoclassicistische bouwwerken. DeBeurs van Zocherin Amsterdam werd rond 1900 al gesloopt. HetStadhuis van Groningenen het gebouwFelix Meritisin Amsterdam, beide vanJacob Otten Husly,zijn voorbeelden van het neoclassicisme in Nederland. HetPaviljoen WelgelegeninHaarlemgeldt als een puur voorbeeld van deze stijl. Zowel in Nederland als in België kunnen de meeste kerken uit de eerste helft van de 19e eeuw, in Nederland meestal aangeduid alswaterstaatskerken,tot de neoclassicistische architectuur gerekend worden.

Toegepaste kunst

bewerken
ZieLodewijk XVI-stijlenEmpirestijlvoor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

In de toegepaste kunst spreekt men zelden van neoclassicisme, hoewel bij de vormgeving van behang, meubels, klokken, tafelzilver, porselein en glaswerk vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw een toenemende invloed van de klassieke beeldtaal valt te bespeuren. In Frankrijk - en landen die zich destijds sterk op de Franse cultuur richtten - is die invloed al te zien in deLodewijk XVI-stijl,later in deEmpirestijl.Waren aanvankelijk de opgravingen in Pompeï inspiratiebron voor interieurontwerpers, na deexpeditie van Napoleon naar Egyptekwamen Egyptische motieven in de mode.

In Engeland spreekt men in deze tijd meestal overRegency.Hier waren de Schotse broers John enRobert Adamtoonaangevend, zowel wat het exterieur als het interieur van adellijke landhuizen enstadspaleizenbetrof. De Nederlands-Engelse bankier Thomas Hope was een belangrijke interieurontwerper en smaakmaker in 'Regency Londen'. De komst van dePortlandvaasnaar Engeland in 1784 zorgde voor een stroom van imitaties, onder andere door de porseleinfabriekWedgwood.De Britse beeldhouwerJohn Flaxmanontwierp neoclassicistische reliëfs voor serviesgoed van dit bedrijf ('jasperware' en 'basaltware').

HetKasteel van Lakenin Brussel en hetPaleis op de Damin Amsterdam hebben beide vrij gave Empire-interieurs. DeKoninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenisin Brussel, hetGrand CurtiusinLuiken hetMuseum François DuesberginBergen (Henegouwen)bezitten belangrijke collecties op dit gebied. De architectenMathias SoironenJakob Couvenontwierpen interieurs in neoclassicistische stijl voor een groot aantal adellijke huizen in de regioMaastricht-Luik-Aken,daarbij bijgestaan door de van oorsprong Zwitsers-Italiaanse sierstucwerkerPetrus Nicolaas Gagini.

ZieNeoclassicisme (muziek)voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de westerseklassieke muziekverwijst het begrip neoclassicisme niet naar deklassieke oudheid,maar verwijst het naar 20e-eeuwse componisten die teruggrijpen op de muziek uit deklassieke periodevanMozartenHaydn,zoalsFrancis PoulencenIgor Stravinsky.

Taalkunde

bewerken

Neoconstructie (morfologie)

bewerken