Eenplantaardige celis eencelzoals die bijplantenenalgenvoorkomt. Zo'n cel bestaat van buiten naar binnen uit eencelwand,eenmembraan,een laagjecytoplasmaen eenvacuole:de grote, centrale ruimte die gevuld is met water en opgeloste stoffen. In het cytoplasma bevinden zich de overigecelorganellenzoalsgolgicomplex,mitochondriën,bladgroenkorrelsen hetendoplasmatisch reticulum.

Plantaardige cel

Onderdeel vancelbiologie

Plant cell structure svg labels.svg
Componenten van een plantencel
a.Plasmodesma
b.Celmembraan
c.Celwand
1.Chloroplast
d.Thylakoïde
e.Leukoplast
2.Vacuole
f.Vacuole
g.Vacuolemembraan
h.Mitochondrion
i.Peroxisoom
j.Cytoplasma
k.Kleine vesikels
l.ruw ER
3.Celkern
m.Kernporie
n.Kernmembraan
o.Nucleolus
p.Ribosoom
q.glad ER
r.Golgivesikels
s.Golgiapparaat
t.Cytoskelet
PortaalPortaalicoon Biologie

De celwand is altijd doordrenkt met water, behalve in uitgedroogde plantendelen. Het vacuolevocht heeft doorgaans een hogereosmotischewaarde vergeleken met de celwand. Hierdoordiffundeertwater van uit de houtvaten door de celwand en door devacuolemembraannaar de vacuole. Het wordt als het ware aangezogen. Het gevolg is dat de cel wordt opgepompt en er een overdruk ontstaat (turgordruk). Hieraan ontlenen veel planten(delen) hun stevigheid.

Men kan de cel vergelijken met een opgepompte voetbal. De binnenbal staat model voor het cytoplasma, de buitenbal voor de celwand. De lucht in de bal staat voor het vacuolevocht. Plakt men op willekeurige wijze een aantal voetballen aan elkaar, dan ontstaat een model van een eenvoudig plantaardig weefsel (parenchym). Tussen de ballen zal veel ruimte zitten, wat vergelijkbaar is met deintercellulaire ruimtenin plantaardige weefsels. De intercellulairen zijn doorgaans gevuld met lucht.