Sacrament
Eensacramentis een gewijde handeling in hetchristendomwaardoorGodkomt tot demens.In die zin staat een sacrament tegenovergebedenoffer,waarin de mens nadert tot God. Verschillende sacramenten markeren een belangrijk moment in het leven van de gelovigen. Het begrip is afgeleid van hetLatijnsesacramentum,dat (geloofs)geheim betekent.
Een sacrament is geldig, indien de juiste vorm, stof en intentie aanwezig waren bij de verrichting ervan. De staat waarin de bedienaar verkeert heeft geen invloed op de geldigheid. De werking van het sacrament is daarentegen wel afhankelijk van de staat waarin de ontvanger verkeert.
Katholieke Kerk
bewerkenDeKatholieke Kerkdefinieert een sacrament als een directe handeling vanJezus Christus,die teruggaat op het woord en leven van Jezus Christus. De sacramenten zijn, volgens de katholieke leer, ingesteld door Jezus. Het ontvangen van de sacramenten is zowel recht als plicht van de gelovige.
Een sacrament wordt steeds toegediend in en door de Kerk, daarom vindt de toediening altijd plaats inliturgischevorm. Men ontvangt de heilzame werking, waardoor men wordt opgenomen in het sacramentele leven van de Kerk.
Uitsluiting van gelovigen van het ontvangen van de sacramenten is alleen mogelijk als gevolg vanexcommunicatie,staat van publiekezonde(in bepaalde gevallen) enketterij.Niet-katholieken mogen niet worden toegelaten tot de sacramenten.
Zeven sacramenten
bewerkenDe Katholieke Kerk kent zeven sacramenten:
- hetdoopsel
- hetvormsel
- deHeilige Communieof eucharistie
- debiechtof hetsacrament van de verzoening
- deziekenzalving
- depriesterwijding
- hethuwelijk
Doopsel, vormsel en eucharistie vormen samen desacramenten van de christelijke initiatie.Doopsel, vormsel en de priesterwijding kunnen slechts eenmaal in het leven worden ontvangen, zij laten een eeuwigdurend merkteken van de Godheid in dezielachter.
Huwelijk en priesterwijding kunnen niet gecombineerd worden (1 Korinthe 7:32-33).
Het heilig oliesel (ziekenzalving) gecombineerd met de (laatste) communie (hetviaticum) en/of de (laatste) biecht wordt hetlaatste sacrament(ofsacrament van de zieken(voor Vaticanum II:sacrament der stervenden of laatste sacramenten) genoemd.
Bedienaars
bewerkenDe gewone bedienaars van hetdoopselzijn de priesters, en in de Latijnse Kerk ook de diakenen. In geval van nood mag iedereen, zelfs een ongedoopte, dopen.
Deeucharistie,debiechten deziekenzalvingkunnen alleen worden toegediend door een priester.
Depriesterwijdingis voorbehouden aan de bisschop, want alleen hij bezit de zogenaamde "volheid van het priesterschap"en kan daardoor het priesterschap doorgeven. Debisschopswijdingwordt verricht door de bisschop, veelal samen met andere bisschoppen.
De gewone bedienaar van hetvormselis de bisschop of decoadjutor(hulpbisschop). Indien noodzakelijk, kan de bisschop de bevoegdheid om hetvormseltoe te dienen aan priesters toekennen, hoewel het toch meer passend is dat hij het zelf toedient.
In hethuwelijkdienen de huwenden het sacrament aan elkaar toe. De priester of diaken is, net als de gemeenschap, getuige. Daarnaast vertegenwoordigt de priester of diaken zowel Christus als Christus' Mystiek Lichaam, wat het de huwenden mogelijk maakt het huwelijk te sluiten binnen de Kerk. Feitelijk wordt in de Rooms-Katholieke Kerk het burgerlijk huwelijk helemaal genegeerd, hetgeen een belangrijk verschil is met het protestantisme. Een katholiek huwelijk is echter pas geldig wanneer er ook een burgerlijk huwelijk is en het kan pas ongeldig worden verklaard wanneer de burgerlijke scheiding onherroepelijk is.
Sacramentalia
bewerkenNaast de sacramenten kent de Kerk nog talrijkesacramentalia.Het onderscheid tussen sacramenten en sacramentalia is dat sacramenten door Christus zelf zijn ingesteld en sacramentalia door de Kerk.
Protestantisme
bewerkenBinnen hetprotestantismewordt het sacrament gezien als een zichtbaar teken (een signaal) en een zegel (een bevestiging) van Gods genade. Naast de prediking (een hoorbaar teken van Gods genade) kent het protestantisme ook twee zichtbare tekenen van Gods genade, namelijk:
Hoewel de sacramenten zichtbare tekenen worden genoemd, is een wezenlijk kenmerk dat ze ook de anderezintuigenaanspreken waarmee andere delen van de werkelijkheid wordenwaargenomen.Naast zien en horen spelenvoelen(op de huid, in de mond) enproevenenruiken(brood en wijn) een rol. Waar geloven in deBijbelwordt gedefinieerd als:Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien.[1],vervullen de sacramenten een rol bij het zichtbaar en tastbaar maken van die werkelijkheid.
Het huwelijk is bij protestanten geen sacrament. Wel is het gebruikelijk om een specialekerkdienstte beleggen ter gelegenheid van een huwelijk. Soms wordt ook gesproken van een huwelijksinzegening, hoewel het dat in feite niet is. Formeel is het een huwelijksbevestiging waarin een zegen over het (eerder gesloten burgerlijk) huwelijk wordt gevraagd.
In het protestantisme is deopenbare belijdenis van het geloofeen gebruik dat enigszins vergelijkbaar is met het rooms-katholieke vormsel. De openbare belijdenis van het geloof is echter geen sacrament.
In hetlutheranismeworden soms debiechten dewijdingook als sacramenten beschouwd.
Bediening
bewerkenDedoopwordt bediend door depredikant,een nooddoop kent men niet.
In decalvinistischetraditie wordtheilig avondmaaltoebereid door dediakenen.Het tafelgebed wordt uitgesproken door de predikant. Bij de uitreiking kunnen zowel predikant,ouderlingenals diakenen betrokken zijn, afhankelijk van plaatselijke gewoonte. In het lutheranisme kent men de ambten van ouderling en diaken niet, daar wordt het sacrament geheel en al door de predikant bediend.
Orthodoxe Kerk
bewerkenHetOosters christendomhanteert evenals de Katholieke Kerk zeven sacramenten. In deOosters-orthodoxe Kerkworden de sacramenten, in tegenstelling tot deOriëntaals-orthodoxe Kerken,Heilige Mysteriëngenoemd. Volgens de (oosters en oriëntaals)-orthodoxe leer is een mysterie een tastbaar vastgesteld teken, dat ingesteld is door Jezus zelf. Orthodoxen geloven niet dat de mysteriën "gewone" symbolen of tekens zijn, maar dat zij een ware kracht bezitten. De mysteriën schenkengenadeen verwijzen naar de goedheid van God. Priesters, priestermonniken en (aarts)bisschoppen zijn bevoegd om de mysteriën te bedienen. Priesters zijn echter niet bevoegd om het wijdingssacrament te bedienen, aangezien dit mysterie enkel door bisschoppen toegediend mag worden. De gelovigen zijn de ontvangers. Dediakenmag ondanks zijn rang binnen het priesterschap, geen enkele mysterie toedienen.
De sacramenten doopsel, vormsel (myronzalving), de biecht en de eucharistie zijn binnen de orthodoxe kerken verplicht. De doop, de myronzalving en de priesterwijding mogen slechts eenmaal toebediend worden. Bij de doop baseren orthodoxen dit op de Bijbelse vers:"één Heer, één geloof, één doop".[2]Bij myronzalving wordt de heilige Geest ontvangen. Omdat orthodoxen geloven dat de heilige Geest een lichaam nooit zal verlaten, mag de myronzalving maar eenmaal toegediend worden. Een uitzondering vormen bekeerlingen die wel de myronzalving krijgen bij hun overgang naar de orthodoxie. De heilige Geest zou immers niet tweemaal ontvangen kunnen worden. Het vormsel wordt onmiddellijk in aansluiting op het doopsel toegediend. EenEerste Communievolgt normaliter ook direct in aansluiting op de doop en het vormsel.
Bij de eucharistie geloven orthodoxen dat brood en wijn werkelijkveranderenin het Lichaam en Bloed van Jezus. Zij baseren dit op de Bijbelvers:"Mijn lichaam is het ware voedsel en mijn bloed is de ware drank"[3]en"Neem, eet, dit is mijn lichaam (...) Drink allen hieruit, dit is mijn bloed".[4]
Het Consolamentum
bewerkenBij deKatharenontving eenchrétien,na een noviciaat, hetconsolamentum.Dit was het enige sacrament voor de Katharen. Het was een vorm van inwijding in de Heilige Geest en gebeurde doorhandoplegging.Hierdoor werd de goddelijke geest in de mens in contact gebracht met de Heilige Geest, waardoor de mens in staat werd zijn goddelijke oorsprong te ervaren. Na hetconsolamentummoest hij leven volgens een strikte regel. Deze regel wasascetischvan aard: verbod om dierlijk voedsel te eten en het gebod om een evangelische moraal te beoefenen: verbod om te vloeken, te liegen en te doden. Hetconsolamentumkon pas ontvangen worden op volwassen leeftijd; de Katharen meenden dat dit bewust moest gebeuren, in alle vrijwilligheid. Voor degenen die aldus waren gereinigd, zou de dood een verlossing van de materie teweegbrengen.
Sacramenten in de kunst
bewerkenIn de christelijke kunst worden de sacramenten soms symbolisch verbeeld door eenregenboog.De kleur wit wijst dan op het doopsel, geel op het vormsel, groen op de eucharistie, blauw op het huwelijk, paars op de ambtswijding, rood op het sacrament van boete en verzoening en zwart op de ziekenzalving. De eucharistie wordt vaak uitgebeeld door eenpelikaanof broodmand, het vormsel veelal door eenduif.