Saint-Louis (Senegal)

Senegal

Saint-Louisis de hoofdstad van de gelijknamigeSenegaleseregioSaint-Louis.De stad is gelegen in het uiterste noorden van het land, aan de grens metMauritanië,waar de rivier deSénégalin deAtlantische Oceaanuitmondt.[1]Tijdens de volkstelling van 2002 telde Saint-Louis 154.555, nu 277.245 inwoners.[2]

Saint-Louis
Plaats inSenegalVlag van Senegal
Saint-Louis (Senegal)
Saint-Louis
Situering
Regio Saint-Louis
Departement Saint-Louis
Coördinaten 16° 2′ NB, 16° 30′ WL
Algemeen
Inwoners
(2002)
154.555
Website www.saintlouisdusenegal
PortaalPortaalicoon Afrika
Eiland Saint-Louis
Werelderfgoed cultuur
Saint-Louis
Land Vlag van SenegalSenegal
UNESCO-regio Afrika
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 956
Inschrijving 2000 (24e sessie)
Uitbreiding 2007
UNESCO-werelderfgoedlijst

Geschiedenis

bewerken

De stad was een belangrijk punt voor handelsroutes over deAtlantische Oceaan,door deSaharaen naarFrans Soedan(Mali). De exploitatie van goud, ivoor en zwarte slaven maakte de stad voor de Franse kolonisatoren van groot belang. In de periode van 1659 tot 1779 zijn er negen handelscompagnieën ontstaan waarvan de bekendstela compagnie du Cap vert et Sénégalenla compagnie des Indes occidentaleswaren. De stad telde toen 10.000 inwoners. Van 1822 tot 1827 liet gouverneurbaron Rogerhet handelshuisMaurel et Prombouwen, lange tijd de machtigste firma van de kolonie en gespecialiseerd inaardnoten.In 1827 werd de stad naast een commercieel knooppunt ook het centrum van het koloniaal bestuur. Saint-Louis werd aldus de hoofdstad van de kolonie Senegal en in 1895 ook de hoofdstad vanFrans-West-Afrika,en was een van deVier Gemeenten.In 1902 verloor Saint-Louis echter zijn functie als die hoofdstad als dusdanig ten gunste vanDakarwaarmee het wel sedert 1885 met een spoorweg was verbonden. Gaston Berger is de naam van de er gevestigde universiteit.

Geografie

bewerken

Saint-Louis ligt aan de rand van de woestijn, maar maakt deel uit van deSahelen is gelegen midden in een gebied van natuurparken, aan de delta van deSénégal.

In het regenseizoen (vanaf eind mei tot en met oktober) komen er vaak overstromingen voor die kleinemangrovesveroorzaken. Op dat ogenblik zijn er heel watpelikanenenflamingo'ste vinden. In deze periode is het erg warm en vochtig en onweert het vaak. Het droge seizoen, van november tot begin mei, heeft een erg aangenaam klimaat door de frisse zeebries. Van januari tot maart komen echter de drogeharmattanwindenvanuit de woestijn die voor een warm en stoffig klimaat kunnen zorgen. De gemiddelde jaartemperatuur in Saint-Louis bedraagt 25 °C.

De stad bestaat uit drie delen:

  • Langue de Barbarie
  • het eiland Saint-Louis
  • Sor (het vasteland)

Saint-Louis biedt zowel een kleurrijk als diep weemoedig aanzien; kolonialefactorijenen huizen, niet zelden heel vervallen. Daardoor wordt de stad soms metNew Orleans,Louisianavergeleken.[3]In het oog springen het vroegere paleis van de gouverneur, de erbij gelegen oude kazernes, de kathedraal Saint-Louis en het gerechtsgebouw. Indrukwekkend is de langePont Faid'herbe,de brug over de Sénégal. Vroeger overspande die de Donau.

De Langue de Barbarie is een klein natuurgebied dat vooral voor vogels en schildpadden belangrijk is. Het is een landtong van enige tientallen kilometer lang, met aan de ene kant deAtlantische Oceaanen aan de andere de Sénégal. Andere natuurparken in de omgeving zijn deze van Djoudj en Guembeul.

Religie

bewerken

De stad is sinds 1966 de zetel van hetrooms-katholiekebisdom Saint-Louis du Sénégal.

Afbeeldingen

bewerken

Partnersteden

bewerken

Geboren

bewerken
bewerken