Saljoet 6

Voormalig sovietruimtestation

Saljoet 6(Russisch:Салют-6) was een ruimtestation uit hetSovjet-bemande-ruimtevaartprogramma. Het werd op29 september1977in eenbaanom deaardegebracht en was het derde civieleruimtestationuit hetSaljoet-programma. Tevens was dit het eerste Saljoet-ruimtestation van de tweede generatie. De meest opvallende vernieuwing ten opzichte van de voorgaande generatie was een tweede koppelpoort aan de achterzijde. Voordeel daarvan was dat er tijdens het verblijf van een bemanning een onbemandProgress-bevoorradingruimteschip kon aanmeren, waardoor veel langere verblijven in de ruimte mogelijk werden. Tussen 1977 en 1981 werd de Saljoet 6 in totaal zestien keer bemand. De eerste bemanning verbrak met een verblijf van 96 dagen direct het verblijfsrecord van het Amerikaanse ruimtestationSkylab(83 dagen). De langst aan boord verblijvende bemanning heeft het er 185 dagen uitgehouden. Tijdens twaalf bevoorradingsvluchten is er meer dan 20 tonvoedsel,brandstofen andere spullen aan boord gebracht.

Saljoet 6
Saljoet 6
Doel wetenschappelijk onderzoekBewerken op Wikidata
Capaciteit 3 passagierBewerken op Wikidata
Levensloop
Lancering 29 september197706:50:00UTC
COSPAR-ID 1977-097ABewerken op Wikidata
SATCAT nr 10382Bewerken op Wikidata
Gelanceerd met Proton-KBewerken op Wikidata
Ruimtehaven Kosmodroom Bajkonoer locatie 81Bewerken op Wikidata
Terugkeer in atmosfeer 29 juli 1982Bewerken op Wikidata
Fysische gegevens
Diameter 4,15 mBewerken op Wikidata
Lengte 15,8 mBewerken op Wikidata
Breedte 17 mBewerken op Wikidata
Massa 19.824 kgBewerken op Wikidata
Inhoud 90 m2Bewerken op Wikidata
Baangegevens
Periode 89,1 minutenBewerken op Wikidata
Inclinatie 51,66°Bewerken op Wikidata
Perigeum 219 kmBewerken op Wikidata
Apogeum 275 kmBewerken op Wikidata
Voltooide omgangen 28.024Bewerken op Wikidata
Missie Status
Status missie beëindigd
Operationeel 1734 dagen
Bemand 683 dagen
Lijntekening van Saljoet 6. Ten opzichte van de voorganger Saljoet 4 is met name de tweede koppelpoort aan de achterzijde opvallend.
Lijntekening van Saljoet 6. Ten opzichte van de voorgangerSaljoet 4is met name de tweede koppelpoort aan de achterzijde opvallend.Bewerken op Wikidata
Saljoetprogramma
Saljoet 5 Saljoet 6 Saljoet 7Bewerken op Wikidata
PortaalPortaalicoon Ruimtevaart

Behalve kosmonauten uit de Sovjet-Unie zijn er ook kosmonauten uitTsjechoslowakije,Hongarije,Polen,Roemenië,Cuba,Mongolië,Vietnamen deDDRaan boord geweest in het kader van het Interkosmos-programma. Na de laatste bemande missie in mei 1981 heeft de Saljoet 6 nog enige tijd onbemand gevlogen, gekoppeld aan een onbemand TKS-ruimteschip, om vervolgens op29 juli1982terug te keren in dedampkring.

Ontwikkeling en ontwerp

bewerken

Saljoet 6 vormde de start van de overgang naar ruimtestations die uit meer dan één module werden opgebouwd. Ook deze keer werd een al gebouwde romp uit het militaireAlmaz-programma als uitgangspunt genomen, net als de voorgaande ruimtestations. Meest opvallende kenmerk was de toevoeging van een tweede koppelpoort. Op een groot aantal punten kwam de uitrusting van Saljoet 6 overeen met hetontwerp van Saljoet 4,maar er waren ook vele verbeteringen.

Verbeteringen

bewerken

Saljoet 6 beschikte over twee koppelpoorten. Naast hetSojoez-ruimteschipvan de bemanning kon dan ook eenProgress-ruimtevrachtschip afmeren met nieuwe voorraden voor bemanning en het ruimtestation. Voor vloeistoffen zoalswaterenbrandstofwas de tweede koppelpoort, aan de achterzijde van het station, uitgerust met koppelbare leidingen zodat deze vloeistoffen rechtstreeks en geautomatiseerd vanuit het Progress-vrachtschip overgepompt konden worden naar opslagtanks in het Saljoet-ruimtestation.

Als er geen Progress aangemeerd was werd de tweede koppelpoort gebruikt voor bemanningsuitwisselingen via een tweede Sojoez-ruimteschip. Een nieuwe Sojoez-capsule werd dan omhoog gebracht door een bemanning die gedurende enkele dagen op bezoek kwam om daarna met de "oude" Sojoez-capsule van de hoofdbemanning van het ruimtestation terug te keren. Zodoende kon een hoofdbemanning langer dan drie maanden in het station verblijven en toch altijd beschikken over een "verse" Sojoez-capsule om terug te keren.

De toevoeging van de tweede koppelpoort forceerde een volledig herontwerp van de systemen voor voortstuwing en standregeling, omdat niet langer gebruikgemaakt kon worden van een aangepaste module van een Sojoez-ruimteschip. Aan weerszijden van de achterste koppelpoort werden twee nieuwe hoofdmotoren (voor baancorrecties) gesitueerd, samen met 32stuurraketjesvoor de standregeling. Beide systemen maakten gebruik van dezelfde tanks met brandstoffen.

Om de bemanning te ontlasten beschikte Saljoet 6 over een verbeterde versie van het volledig automatisch systeem voor standregeling en baangeleiding ( "Delta" ) dat eveneens de controle overnam bij de nadering en koppeling van Sojoez- en Progress-ruimteschepen.

Van de voorgaandeSaljoet 4werden de drie draaibarezonnepanelenovergenomen die automatisch de zon bleven volgen met behulp van zonnesensoren enelektromotoren.De communicatieantennes waren aan de zonnepanelen bevestigd.

Deluchtsluisbij de koppelpoort aan de voorzijde was uitgerust met twee nieuwe Orlan-D-ruimtepakkendie flexibeler waren en daardoor veel beter bruikbaar dan de ruimtepakken aan boord van Saljoet 4.

Verder waren de leefomstandigheden voor de bemanning sterk verbeterd doorgeluidsisolatietoe te passen rond de vele machinerie aan boord, de aanwezigheid van eendouche,een fornuis en stromend water, en goede slaapplaatsen voor de bemanningsleden. Daarnaast waren eenergometer,een loopband en diverse andere systemen aan boord om de bemanning fit te houden tijdens hun langdurige verblijven.

Bijtanken vanSaljoetdoorProgress

bewerken

EerdereSaljoets benuttenkerosineensalpeterzuurals brandstof voor hun hoofdmotoren; voor het standregelmechanisme werd daarentegen gebruikgemaakt vanwaterstofperoxide.MaarSaljoet 6gebruikte voor alle motoren een mengsel vanUDMHenstikstoftetroxide.Dit leverde twee voordelen op: eenvoudigere bediening en verbeterdestuwkracht.

Het station had drie brandstoftanks en drie tanks voor het oxidatiemiddel, bestaande uit flexibele zakken voor de vloeistoffen. Hiervan wendden de Russen er slechts vier aan: de andere twee dienden als reserve. Onder een druk van 200barstroomdestikstofvia eenreduceerventieltussen de zak en de binnenwand. Dit leverde een druk van 20 bar die de stuwstoffen naar de motoren leidde. Als de tanks bijna leeg waren, pompte de bemanning de stikstof terug in de drukflessen, waarna deProgresszijn tanks leegpompte.[1]

Instrumenten voor onderzoek

bewerken

Voor toegepast wetenschappelijk onderzoek beschikte Saljoet 6 over een uitgebreide set instrumenten voor astrofysische waarnemingen en biomedisch onderzoek:

Missieverslag

bewerken

Op29 september1977werd Saljoet 6 gelanceerd boven op eenProton-K-raket van hetBaikonoer KosmodroominKazachstan.Elf dagen later vertrok Sojoez 25 als eerste bemande missie, maar de koppeling met de voorste koppelpoort van het ruimtestation mislukte waarna Sojoez 25 onverrichter zake moest terugkeren.

Omdat niet duidelijk was of de mislukte koppeling te wijten was aan de voorste koppelpoort van Saljoet 6, koppelde de volgende bemande Sojoez aan de achterste koppelpoort en voerde eenruimtewandelinguit om de voorste koppelpoort te inspecteren. Geconstateerd werd dat deze volkomen in orde was.

Vanaf dat moment werden reguliere bemande operaties met het ruimtestation uitgevoerd. Zes primaire bemanningen bemanden het station over een periode van bijna vier jaar, en werden tussendoor bezocht door tien bezoekende bemanningen die "verse" Sojoez-ruimteschepen achterlieten en naar de aarde terugkeerden in de "oude" Sojoez-ruimteschepen. Veel van deze kortere missies waren in het kader van hetInterkosmos-programma waarmee kosmonauten uit landen van hetWarschaupacten andere socialistische landen de gelegenheid kregen naar de ruimte te vliegen. Tussendoor arriveerden in totaal ook 12 Progress-vrachtschepen die in totaal meer dan 20 ton vracht afleverden bij het ruimtestation. De derde primaire bemanning bleef met 185 dagen als langste aan boord en voerde onder andere een gecompliceerde reparatie uit aan een lekkage in de voorstuwingsmodule. Bovendien ontvingen zij de KRT-10-radiotelescoop via een Progress-vrachtschip en ontplooiden deze naast de achterste koppelpoort. Toen deze 3 weken later werd afgestoten was een ongeplande ruimtewandeling nodig omdat de radiotelescoop achter een doelwit van de koppelpoort bleef hangen.

Via Sojoez 33 had een "verse" Sojoez-capsule aangeleverd moeten worden, maar dit ging niet door nadat de hoofdmotor van Sojoez 33 faalde. Daarom werd later de Sojoez 34-capsule onbemand naar het ruimtestation gelanceerd ter vervanging van de "oude" Sojoez 32.

Tijdens Saljoet 6 werd ook overgestapt van de oude Sojoez 7K-T-versie op de nieuw ontwikkelde opvolger Sojoez-T. De eerste hiervan koppelde onbemand aan en bleef 95 dagen aanwezig. De Sojoez T-3-missie betrof vooral reparaties aan het ouder wordende ruimtestation. Tijdens de missie van Sojoez T-4 werd een vastzittend zonnepaneel van het ruimtestation hersteld.

De laatste langdurige bemanning verliet Saljoet 6 op26 mei1981.Op19 junivan dat jaar koppelde het onbemande vrachtschip Cosmos 1267 aan Saljoet 6 waarmee het station op29 juli1982terugkeerde in deatmosfeerwaarbij het station volledig werd vernietigd.

Specificaties

bewerken
  • Lengte - 15,8 m
  • Maximale diameter - 4,15 m
  • Leefbaar volume - 90 m³
  • Gewicht bij lancering - 19.824 kg
  • Lanceervoertuig -Proton-K-raket (drie-traps)
  • Aantal zonnepanelen - 3
  • Oppervlakte van zonnepanelen - 60 m²
  • Spanwijdte over zonnepanelen - 17 m
  • Elektriciteit productie - 4 kW
  • Bevoorrading -Sojoez 7K-T- en Sojoez T-ruimtecapsules,Progress-ruimtevrachtschepen
  • Aantal koppelingspoorten - 2
  • Aantal bemande missies - 18
  • Aantal onbemande missies - 13
  • Aantal langdurige bemande missies - 6
  • Aantal hoofdmotoren - 2
  • Stuwkracht per hoofdmotor - 2,9kN

Missies en bemanning

bewerken
Missienaam en bemanning Lanceerdatum/tijd Heenreis Landingdatum/tijd Terugreis Duur
dgn-uur:min:sec
Verslag
Saljoet 6 - Sojoez 25
Vladimir Kovaljonok,
Valeri Rjoemin
9 oktober1977
02:40:35UTC
Sojoez 25 11 oktober1977
03:25:20 UTC
Sojoez 25 2 - 00:44:45 Koppeling mislukt.
Saljoet 6 - EO-1
Joeri Romanenko,
Georgi Gretsjko
10 december1977
01:18:40UTC
Sojoez 26 16 maart1978
11:18:47 UTC
Sojoez 27 96 - 10:00:07 Eerste langdurige bemanning.
Saljoet 6 - EP-1
Vladimir Dzjanibekov,
Oleg Makarov
10 januari 1978
12:26:00 UTC
Sojoez 27 16 januari 1978
11:24:58 UTC
Sojoez 26 5 - 22:58:58 Sojoez 26 gewisseld voor Sojoez 27.
Saljoet 6 - EP-2
Aleksej Goebarev,
Vladimír Remek-
Tsjechoslowakije
2 maart 1978
15:28:00 UTC
Sojoez 28 10 maart 1978
13:44:00 UTC
Sojoez 28 7 - 22:16:00 Eerste Interkosmos-missie.
Saljoet 6 - EO-2
Vladimir Kovaljonok,
Aleksandr Ivantsjenkov
15 juni 1978
20:16:45 UTC
Sojoez 29 2 november 1978
11:04:17 UTC
Sojoez 31 139 - 14:47:32 Tweede langdurige bemanning.
Saljoet 6 - EP-3
Pjotr Klimoek,
Mirosław Hermaszewski-Polen
27 juni 1978
15:27:21 UTC
Sojoez 30 5 juli 1978
13:30:20 UTC
Sojoez 30 7 - 22:02:59 Tweede Interkosmos-missie.
Saljoet 6 - EP-4
Valeri Bykovski,
Sigmund Jähn-
DDR
26 augustus 1978
14:51:30 UTC
Sojoez 31 3 september 1978
11:40:34 UTC
Sojoez 29 7 - 20:49:04 Interkosmos-missie. Sojoez 29 gewisseld voor Sojoez 31.
Saljoet 6 - EO-3
Vladimir Ljachov,
Valeri Rjoemin
25 februari1979
11:53:49 UTC
Sojoez 32 19 augustus 1979
12:29:26 UTC
Sojoez 34 175 - 00:35:37 Derde langdurige bemanning. Sojoez 32 onbemand geland.
Saljoet 6 - Sojoez 33
Nikolaj Roekavisjnikov,
Georgi Ivanov-Bulgarije
10 april 1979
17:34:34 UTC
Sojoez 33 12 april 1979
16:35:40 UTC
Sojoez 33 1 - 23:01:06 Interkosmos-missie. Geen koppeling door defecte Sojoez.
Saljoet 6 - Sojoez 34
Onbemand gelanceerd,
vervanging van Sojoez 32
6 juni 1979
18:12:41 UTC
Sojoez 34 19 augustus 1979
12:29:26 UTC
Sojoez 34 73 - 18:16:45 Vervanging van Sojoez 32, terugkeer met bemanning van EO-3-missie.
Saljoet 6 - Sojoez T-1
Onbemande testvlucht
van nieuwe Sojoez-T
16 december 1979 Sojoez T-1 25 maart1980 Sojoez T-1 99 dagen Onbemande testvlucht van Sojoez T, 95 dagen gekoppeld aan Saljoet 6.
Saljoet 6 - EO-4
Leonid Popov,
Valeri Rjoemin
9 april 1980
13:38:22 UTC
Sojoez 35 11 oktober 1980
09:49:57 UTC
Sojoez 37 184 - 20:11:35 Vierde langdurige bemanning.
Saljoet 6 - EP-5
Valeri Koebasov,
Bertalan Farkas-Hongarije
26 mei 1980
18:20:39 UTC
Sojoez 36 3 juni 1980
15:06:23 UTC
Sojoez 35 7 - 20:45:44 Interkosmos-missie. Sojoez 35 gewisseld voor Sojoez 36.
Saljoet 6 - EP-6
Joeri Malysjev,
Vladimir Aksjonov
5 juni 1980
14:19:30 UTC
Sojoez T-2 9 juni 1980
12:39:00 UTC
Sojoez T-2 3 - 22:19:30 Eerste bemande testvlucht van Sojoez T.
Saljoet 6 - EP-7
Viktor Gorbatko,
Phạm Tuân-Vietnam
23 juli 1980
18:33:03 UTC
Sojoez 37 31 juli 1980
15:15:02 UTC
Sojoez 36 7 - 20:41:59 Interkosmos-missie. Sojoez 36 gewisseld voor Sojoez 37.
Saljoet 6 - EP-8
Joeri Romanenko,
Arnaldo Tamayo Méndez-Cuba
18 september 1980
19:11:03 UTC
Sojoez 38 26 september 1980
15:54:27 UTC
Sojoez 38 7 - 20:43:24 Interkosmos-missie.
Saljoet 6 - EO-5
Leonid Kizim,
Oleg Makarov
Gennadi Strekalov
27 november 1980
14:18:28 UTC
Sojoez T-3 10 december 1980
09:26:10 UTC
Sojoez T-3 12 - 19:07:42 Eerste missie gewijd aan reparaties aan Saljoet 6.
Saljoet 6 - EO-6
Vladimir Kovaljonok,
Viktor Savinych
12 maart1981
19:00:11 UTC
Sojoez T-4 26 mei 1981
12:37:34 UTC
Sojoez T-4 74 - 17:37:23 Zesde langdurige bemanning.
Saljoet 6 - EP-9
Vladimir Dzjanibekov,
Zjoegderdemidijn Goerragtsjaa-
Mongolië
22 maart 1981
14:58:55 UTC
Sojoez 39 30 maart 1981
11:40:58 UTC
Sojoez 39 7 - 20:42:03 Interkosmos-missie.
Saljoet 6 - EP-10
Leonid Popov,
Dumitru Prunariu-Roemenië
14 mei 1981
17:16:38 UTC
Sojoez 40 22 mei 1981
13:58:30 UTC
Sojoez 40 7 - 20:41:52 Interkosmos-missie.
Voorganger:
Saljoet 5
Saljoet-programma Opvolger:
Saljoet 7
Zie de categorieSalyut 6vanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.