Sesamstraat

televisieserie uit Nederland

Sesamstraatis deNederlandstaligebewerkingvan hetAmerikaansekinderprogrammaSesame Street.Sesamstraatwerd sinds 4 januari 1976 gezamenlijk door deNederlandse publieke omroep(NOS) en deBelgische Radio- en Televisieomroep(BRT)[1]uitgezonden en vanaf 1984 tot 2018 alleen door de Nederlandse publieke omroep. In het programma spelen, gericht op kinderen van twee tot zes jaar, vooralMuppetsmee, naast een aantal echte mensen.

Sesamstraat
Presentatie van twee boeken over Sesamstraat (1981)
Presentatie van twee boeken over Sesamstraat (1981)
Genre Educatief
Jeugd
Sketchprogramma
Bedenker Joan Ganz Cooney
Lloyd Morrisett
Land van oorsprong België
Nederland
Taal Nederlands
Gerelateerde series Sesame Street
Uitzendingen
Start 4 januari1976
Einde 2019
Seizoenen 41
Netwerkofomroep Vlag van BelgiëBRT(1976–1983)
Vlag van NederlandNOS(1976–1995)
Vlag van NederlandNPS(1995–2010)
Vlag van NederlandNTR(2010–2018)
Zender Vlag van NederlandNPO Zappelin
Vlag van NederlandNPO Zappelin Extra
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2010 (Gouden Stuiver)
Officiële website
(en)IMDb-profiel
(mul)TMDb-profiel
PortaalPortaalicoon Televisie

Geschiedenis

bewerken

Lloyd Morrisset(1929-2023), een Amerikaanspsycholoog,bedacht samen metJoan Ganz Cooney(1929) in 1968 een educatief programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hunleerachterstandwilde afhelpen.[2]Het wordt in de Verenigde Staten sinds10 november1969uitgezonden onder de titelSesame Street.De naam is gebaseerd op de uitspraak "sesam open u" uit het verhaalAli Baba en de veertig rovers.

Dolph Kohnstammpubliceerde in maart 1970 een artikel inVrij Nederlandover de effecten dieSesame Streetook in Nederland zou kunnen hebben.[3]Op 11 juni 1972 werd er als proef een aflevering van de Amerikaanse versie in Nederland uitgezonden, voorzien van commentaar door onder anderenDick BrunaenThijs Chanowski.[4]

In 1974 werd door deVARAeen proefaflevering gemaakt van de Nederlandse versie, die de (werk)titelSesampleinmeekreeg, met een echt plein als decor.Sesampleinging uiteindelijk niet door, omdat deNOSen de toenmaligeBRTbesloten hadden het programma samen te maken. Op4 januari1976werd de eerste reguliere Nederlands-Vlaamse versie vanSesamstraatuitgezonden. De proefaflevering werd op 3 januari 1996 uiteindelijk toch nog uitgezonden, en wel ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan vanSesamstraat.[5]Dat jaar werd ook een speciale verjaardagsaflevering gemaakt.[6]

Sesamstraatwas gedurende de eerste paar jaar een samenwerkingsproject van de NOS en de BRT, omdat het maken van het programma voor alleen de NOS of de BRT te duur was, mede door de rechten die afgedragen moesten worden aanChildren's Television WorkshopinNew York.De afleveringen bestonden in die tijd voor de ene helft uitnagesynchroniseerdmateriaal uit het oorspronkelijke Amerikaanse programma, voor de andere helft uit origineel Nederlandstalig materiaal.[7]De BRT zette de samenwerking stop in 1983, op het ogenblik dat zijHet Liegebeestbegon uit te zenden.[8]

In 1984 vonden er voor het eerst enkele verregaande veranderingen plaats in de bezetting.Piet Hendriks,die vanaf het begin de rol van "opafiguur" had gehad, verliet de serie. Hij werd opgevolgd doorLex Goudsmit.OokAart Staartjestrad in dat jaar toe tot de serie. De eerste jaren speelde hij vooral de rol van zuurpruim, maar later veranderde zijn karakter.

In oktober 2007 werd bekendgemaakt datSesamstraater in september 2008[9]twee nieuwe bewoners bij zou krijgen:Angsthaas en Stuntkip.Er was ruimte voor meer bewoners, doordat de duur van het programma werd verlengd van 15 naar 25 minuten. Het zou een jaar duren voor Angsthaas en Stuntkip daadwerkelijk op de buis te zien waren, omdat het tijd vergde om de types te ontwikkelen. Het tweetal werd bedacht door de Nederlandse schrijvers vanSesamstraat,maar de poppen die worden gebruikt komen uit de stal van Jim Henson.

Het karakter van de hoofdrolspelers Pino en Ieniemienie is in de loop der jaren veranderd. Aanvankelijk gedroegen ze zich nog als echte dieren. Zo wordt in een van de eerste leaders Pino bijvoorbeeld wakker in een nest. Ieniemienie houdt aanvankelijk erg van kaas en is bang voor katten. Later is dit helemaal verdwenen en zijn ze zich puur als mensenkinderen – maar dan met een dierenuiterlijk – gaan gedragen.

Deherkenningsmuziekbij deleaderwas oorspronkelijk voorSesame Streetgeschreven doorJoe Raposo.[10]De Nederlandse tekst is vanaf het begin meerdere malen gewijzigd. Ook het introfilmpje is elke paar jaar vernieuwd.[11]

Op28 juni2019maakte omroepNTRbekend dat ze in ieder geval de komende twee jaar geen nieuwe afleveringen meer zouden maken van het programma, omdat ze naar eigen zeggen 'toch al genoeg afleveringen hebben om het jonge publiek, dat zich ongeveer elke drie jaar vernieuwt, te kunnen bedienen'.[12]

Uitzendschema en tijdstip

bewerken

Sinds 1 oktober 1978 wordtSesamstraatdagelijks uitgezonden.[13]Aanvankelijk begon het programma om 18.30 uur. In 1979 was de uitzending van maandag tot en met zaterdag viaNederland 1.Op zondag begon het programma opNederland 2,doorgaans om 18.40 uur, als onderdeel van een langereNOS-programmering waarin naastSesamstraatde programma'sStudio SportenSprekershoekte zien waren. In 1982 wasSesamstraatde hele week door op Nederland 2 te zien, zij het dat op zondag nog steeds een afwijkende aanvangstijd gold, namelijk 18.45 uur. Begin 1983 werden de programmaschema's van Nederland 1 en Nederland 2 gewisseld, waardoorSesamstraatop de zondag naar Nederland 1 verhuisde, met een afwijkende begintijd van 18.15 uur, en op de overige dagen via Nederland 2 te zien was. In 1984 werd de zondaguitzending overgeheveld naar Nederland 2, zodat het programma iedere dag via dezelfde zender te zien was. ToenNederland 3in 1988 van start ging, werdSesamstraatom 17.45 uur via deze zender uitgezonden. In 1992 verhuisdeSesamstraatweer terug naar Nederland 1 en begon daar om 18.15 uur. In september 1994 ging het opnieuw terug naar Nederland 3. Op 1 januari 1995 ging het programma mee over naar deNPS,een afsplitsing van de NOS.

Vanaf 2000 was het programma te zien opZ@ppelin,waar het een kwartier eerder (om 18.00 uur) begon. In 2004 werd de begintijd vijf minuten vervroegd. In september 2005 kreeg Z@ppelin tussen 17.10 en 17.55 uur zendtijd op Nederland 3 en was Sesamstraat om 17.35 uur te zien. In 2006 gingSesamstraatterug naar Nederland 1, dat op dat moment werd gezien als het brede familienet, met een nieuwe begintijd van 17.25 uur.[14]Sinds 1 september 2010 wordtSesamstraatuitgezonden door de nieuwe omroepNTR,een fusie-omroep tussen de NPS,TeleacenRVU.

In 2009 werd het tijdstip opnieuw vervroegd, nu naar 17.00 uur.[15]Dit was aanleiding tot een 'rel'. Er ontstond in april 2009 enig protest tegen.[16]Zo werd een speciale website opgezet en dreigde Aart Staartjes op te stappen als het tijdstip niet gewijzigd zou worden. Toen Staartjes besefte dat er niets zou veranderen, besloot hij om toch te blijven.

In 2015 werd het programma ook uitgezonden op het digitale kanaal van Zappelin, op de oude uitzendtijd van 18.30 uur. In november 2015 gaf NPO 1 (voorheen Nederland 1) aan plaats te willen maken voor de talkshowTijd voor MAXen daarom helemaal te zullen stoppen metSesamstraat,dat voortaan alleen nog via NPO Zappelin Extra en NPO 3 te zien zou zijn.[17]Dit leidde tot veel tegenstand, ook vanuit de politiek, onder meer vanD66en deSP.[18]

Zomerstop

bewerken

Tot en met 1982 kendeSesamstraateen zomerstop; in de vakantietijd werd het programma niet uitgezonden. De NOS zond in plaats daarvan allerlei vervangingsprogramma's uit, zoals herhalingen vanDe Fabeltjeskrantin 1979 en in de zomermaanden van 1981 en 1982 van maandag tot en met zaterdag herhalingen van het eerste seizoen vanDe Berebootuit 1976, terwijl op de zondag een half uur durende herhaling vanTiTa Tovenaarwas te zien. Nieuw in die periode waren de uitzendingen vanEmilieen vanMusti(1980).

Nadat in 1983 de programmaschema's van Nederland 1 en 2 op de schop gingen, bleefSesamstraatook in de zomermaanden op de buis.

Indeling programma

bewerken

Het programma begint met een scène in destraatmet het fantasiebeest[19]Tommie(stem en spel:Bert Plagman), demuisIeniemienie(stem en spel:Catherine van Woerden), devogelPino(stem en spel:Renée Menschaar) en/of het biggetjePurk(stem en spel:Judith Broersen) aangevuld met menselijke personages. In deze beginscène komen zaken als sociale omgang aan bod, bijvoorbeeld eerlijk delen, ruzie, vriendschap en verdriet.

De Nederlandse filmpjes worden afgewisseld met nagesynchroniseerde Amerikaanse tekenfilmpjes waarin letters en cijfers geleerd worden en filmpjes met poppen vanJim Henson,beter bekend als deMuppets.Belangrijk onderdeel is ook de belevenissen van Amerikaanse Muppets zoalsBert en Ernie.Het programma bestaat voor 40% uit Amerikaanse items en 60% uit Nederlandse. Er zijn ruim 30 Nederlandse schrijvers die hun bijdrage leveren aan het programma in de vorm van scenario's voor straatscènes, gedichten, liedteksten en voorleesverhalen. De liedjes gezongen door de Nederlandse personages worden gecomponeerd doorHenny Vrienten;tot 1999 wasHarry Banninkhiervoor verantwoordelijk. Het programma wordt meestal afgesloten door een van deSesamstraat-acteurs die een verhaaltje (bijvoorbeeld overDikkie Diken Isabel & Sverre) voorleest voor een klein groepje kinderen. Het wordt voor de kijkers geïllustreerd met plaatjes die het verhaal uitbeelden, zodat ook voor hen duidelijk wordt waar het over gaat. Dit verhaaltje wordt vaak door een van de kinderen "uitgeblazen" met een toeter.

In de jaren tachtig was er ook met enige regelmaat een optreden van een Nederlandse band inSesamstraat,die kinderliedjes ten gehore bracht. Onder meerKlein OrkestenCircus Custersgaven acte de présence.

Terugkerende onderdelen

bewerken

Sesamstraatheeft een aantal onderdelen die vaker terugkeren:

Amerikaanse onderdelen

bewerken
  • Sesamstraat nieuws met Kermit de Kikker
  • Theater van het mysterie met Daniel Dubbel
  • Het Monsterstuktheater met Koekiemonster

Hedendaags

bewerken
  • Ben ik het?
  • Ieniemienies knutselclub
  • De vraag van vandaag
  • Letter vermist

Niet meer terugkerende onderdelen

bewerken
  • Koken met Rik
  • Het wiel van geluk
  • Alle cijfers zwemmen in het water

Opnamen

bewerken

In ongeveer zes weken per jaar wordt al het materiaal voor 120 afleveringen opgenomen in studio 2 van hetMediaparkinHilversum.Daarna wordt het decor weer opgeborgen om de studio voor andere programma's te gebruiken. Vaak vragen bezoekers (met kinderen) of ze de straat kunnen bezichtigen, maar aan zo'n verzoek kan dus niet worden voldaan.

De afleveringen worden gedurende het jaar driemaal bijZ@ppelinvertoond. Dit geldt niet voor de afleveringen rond een bepaald tijdgebonden thema, zoalsSinterklaas in Sesamstraat;deze komen slechts één keer per jaar op televisie.

Acteurs

bewerken

Huidige rolverdeling

bewerken

De meeste acteurs spelen onder hun eigen voornaam. Zo speelt Lot Lohr de rol van Lot en Frank Groothof die van Frank.

Personage Acteur/actrice Periode
Sien Sien Diels 1976-2012[20]
Frank Frank Groothof 1983-2018
Gerda Gerda Havertong 1984-2018
Peetje
Meneer Aart Aart Staartjes 1984-2018
Hakim Hakim Traïdia 1984-2018
Lot Lot Lohr 1988-2018
Elvan Elvan Akyıldız 1997-2018
Buurman Baasje Martin van Waardenberg 2002-2018
Mamoun Mamoun Elyounoussi 2006-2018
Arjan Arjan Smit 2008-2018
Voormalige rolverdeling
Piet Piet Hendriks 1976-1984
Annet Annet van Heusden 1976-1981
Magda Mieke Verstraete 1978-1982
Rudy Rudy Kuhn 1980-1985
Joyce Joyce Clements 1980-1981
Gerard Gerard Kuster 1981-1987
Paula Paula Sleyp 1982-2010
Marion Marion Hoogdorp 1983-1985[21]
Esther Esther Prins 1984-1987
Lex Lex Goudsmit 1984-1999
Oma van Frank Joekie Broedelet 1988-1991
Rik/neef Rik Rik Hoogendoorn 1992-2007

Bekende poppen

bewerken

Nederlandse poppen

bewerken
Personage Stemacteur/actrice Periode
Pino Dirk Grijspeirt 1976
Theo Joling 1977
Bert Plagman 1978
Erik J. Meijer 1979-1984
Leo Dijkgraaf 1984-1991
Renée Menschaar 1991-2018
Tommie Stef van der Linden 1976-1977
Martin Pragt 1978
Bert Plagman 1979-2018
Ieniemienie Catherine van Woerden 1980-2018
Troel Marijke Boon 1977
Purk Judith Broersen 2003-2018
Angsthaas Jogchem Jalink 2008-2018
Stuntkip Eric-Jan Lens

Amerikaanse poppen

bewerken
Zie delijst van Muppetsvoor een uitgebreider overzicht
Personage Originele stemacteur/actrice Nederlandse naam Nederlandse stemacteur/actrice
Abby Cadabby Leslie Carrara Abby Peggy Vrijens
Baby Bear David Rudman Baby Beer Bram Bart
Bert Frank Oz(1969–2006) Bert Paul Haenen
Eric Jacobson(1997–heden)
Ernie Jim Henson(1969–1990) Ernie Wim T. Schippers
Steve Whitmire(1993–2014)
John Tartaglia(2003)
Billy Barkhurst (2014–2017)
Peter Linz (2017–heden)
Biff Jerry Nelson Biff Wim T. Schippers
Mr. Johnson (Fat Blue) Jerry Nelson(1971–2012) De Blauwe Meneer(Meneer Janssen) Wim T. Schippers
Matt Vogel(2014–heden)
Clementine Brian Muehl (1980-1984) Clementien (Clementine) Bill van Dijk
Kevin Clash (1985-1987)
Camille Bonora(1987-1992)
Colambo Joey Mazzarino Colambo Reinder van der Naalt
Vincent Twice Martin P. Robinson Daniel Dubbel(Theater van het mysterie) ?
Don Music Richard Hunt(1974-1991) Don Music Paul Haenen
Ryan Dillon(2019-heden)
Elmo Kevin Clash (1985–2014) Elmo Hein Boele(tot 2015)
Ryan Dillon (2013–heden) Jogchem Jalink
Count Von Count Jerry Nelson (1972–2012) Graaf Tel Wim T. Schippers
Matt Vogel (2013–heden)
Grover Frank Oz (1970–2012) Grover Paul Haenen
Eric Jacobson (1998–heden)
Herry Monster Jerry Nelson (1970–2003) Harry Monster Peter Piekos
Tyler Bunch(2013) Hero Muller
Peter Linz (2017–heden)
Guy Smiley Jim Henson (1969–1990) Henk Glimlach Wim T. Schippers
Don Reardon (1995-1996)
Eric Jacobson (2005–heden)
Yip Yips Jim Henson Jipjips ?
Frank Oz
Jerry Nelson
Martin P. Robinson
Kevin Clash
Julia Stacey Gordon Julia ?
Kermit the Frog Jim Henson (1955–1990) Kermit de Kikker Wim T. Schippers
Steve Whitmire (1990–2016)
Matt Vogel (2017–heden)
Cookie Monster Frank Oz (1969-2001, 2004) Koekiemonster Hero Muller
David Rudman (2001-heden)
Prairie Dawn Fran Brill(1971-2015) Miesje Mooi Hellen Huisman
Stephanie D'Abruzzo(2016-heden) Marlies Somers
The Amazing Mumford Jerry Nelson Mumford(Felix) Wim T. Schippers
Big Bird Caroll Spinney (1969–2018) Neef Jan(Grote vogel) Olaf Wijnants
Matt Vogel (2002–heden)
Oscar the Grouch Caroll Spinney(1969–2018) Oscar Mopperkont(Oscar het Moppermonster) of Oscar Hans Boskamp
Eric Jacobson (2015–heden) Hans Hoekman
Sjef Poort(Stinkie Stankie (originele titel: Swamp Mushy Muddy)
Placido Flamingo Richard Hunt Placido Flamingo Tom Meijer
Dr. Nobel Price Brian Muehl1980-1984 Professor Nobel Prijs(Dr. Nobel Prijs) Paul Haenen
Kevin Clash (1984-1988)
Roosevelt Franklin Matt Robinson Roosevelt Jopie Bill van Dijk
Jerry Nelson
Rosita Carmen Osbahr Rosita Marjolein Algera
Roxie Marie Fran Brill Roxie Marie(nicht van Biff) Lucie de Lange
Sherlock Hemlock Jerry Nelson Sherlock Humburg Hein Boele
Paul Haenen
Simon Soundman (Simon the Sound Man) Jerry Nelson Simon Sound Wim T. Schippers
Sully - Sully Fred Meijer
Mr. Snuffleupagus Jerry Nelson (1971-1978) Snuffy(Snuffleupagus) Cees van Oyen
Michael Earl Davis(1978-1981)
Marty Robinson(1981-heden)
Television Monster (Telly Monster), (Telly) Bob Payne(1979) Teevee Monster(Téévéé Monster) Alfred Lagarde
Brian Muehl(1979-1984) Fred Meijer
Martin P. Robinson (1984-heden)
Honkers Verschillende poppenspelers Toeters -
Hoots the Owl Kevin Clash Toets de uil Dick Poons
Two-Headed Monster Richard Hunt Tweekoppig Monster Hero Muller
Jerry Nelson Stan Limburg
David Rudman Fred Meijer
Joey Mazzarino
Forgetful Jones Michael Earl(1980-1981) Vergeetachtige Jan Sjef Poort
Richard Hunt (1981-1992)
Zoe Fran Brill (1993-2015) Zoë Lucie de Lange
Jennifer Barnhart(2016–heden)

Discografie

bewerken
Nummer Album Jaar
1 Sesamstraat - Originele versie van de tv 1976 & 1981
2 Bert & Ernie uit Sesamstraat - 'k Wist Niet Dat Je Kwaad Werd! 1978 & 1981 (LP), 1993 (CD)
3 Bert & Ernie vervelen zich nooit 1981 (LP), 1987 (CD)
4 Een uur niet zeuren - Bert & Ernie op reis 1982
5 Hoor wie klopt daar kinderen - Een Sinterklaasfeestje met Bert en Ernie 1982 (LP), 1987 & 2006 (CD)
6 Hou Je Vast!! 1982
7 Pino in de verkeerstuin 1982
8 Pino zingt cijfers 1982
9 Plezier voor Vier 1982
10 Verloor mijn koekie in de disco 1982
11 Vind je me aardig? 1982
12 'n Logeerpartijtje 1983
13 Maak er wat van! 1983 (LP), 1987 (CD)
14 Sint is zoek! 1983
15 In een uur de wereld rond - Bert & Ernie trekken er weer op uit 1984
16 Kerstfeest met Bert & Ernie 1984 & 1987 (LP), 2004 (CD)
17 Moet je horen... 1984
18 Neuzenlied en andere hits uit Sesamstraat (Neuzenlied) 1984 (LP), 1993 (CD)
19 Spelletjes 1984
20 Het allerbeste uit Sesamstraat 1985
21 Sesamstraat is Jarig 1985 (LP), 1993 (CD)
22 Op avontuur met Tommie 1986
23 Het beste uit Sesamstraat - De 20 allerleukste liedjes 1987
24 Het beste uit Sesamstraat deel 1 - De 24 allerleukste liedjes 1987 (LP), 1995 (CD)
25 Het beste uit Sesamstraat deel 2 - De 18 allerleukste liedjes 1989
26 Het beste uit Sesamstraat deel 3 - De 18 allerleukste liedjes 1990
27 15 Jaar Sesamstraat - De 30 leukste liedjes en verhaaltjes + Liedjes 1991
28 Sesamstraat en Melkweg 1992, 2003
29 Sesamstraat Hitparade 1992
30 Sesamstraat Liedjes Festival 1992
31 Ernie heeft rommel gemaakt 1993
32 Grover gaat naar school 1993
33 Vakantie Favorieten 1993
34 Welterusten, Ernie! 1993
35 Welterusten, Bert! 1993
36 14 Hits uit Sesamstraat 1995
37 De allerleukste liedjes uit Sesamstraat 1995
38 Cijfers & Letters 1995
39 Hou het park schoon - 16 nieuwe hits uit Sesamstraat 1995
40 Leuke liedjes en verhaaltjes uit Sesamstraat 1995
41 De leukste liedjes uit Sesamstraat 1995
42 Het leukste uit Sesamstraat - 16 liedjes en verhaaltjes uit Sesamstraat 1995
43 Pluizig en Blauw - 16 liedjes uit Sesamstraat 1995
44 Verhaaltjes met je vriendjes 1995
45 VOF de Kunst: Liedjes uit Sesamstraat 1995, 1996
46 Vrolijk op weg 1995
47 Zing mee met Sesamstraat 1995
48 20 Jaar Sesamstraat 1996
49 De beste vriendjes blues 1996
50 De dansende schoenen 1996
51 He He He, we maken muziek 1996
52 Hiep Hiep Hoera 1996
53 Kompe Dompe Doeli 1996
54 Het Sesamstraat Liedjescircus 1996
55 Vakantie Pret 1996
56 Dance Party 1997
57 Uit je bol met Bert & Ernie 1998
58 Zomerkriebels met Bert en Ernie 1998
59 Dieren 1998
60 Muziek 1998
61 Sesamstraat is Jarig!, (Feest) 2000
62 Bert en Ernie's Fanbox 2003
63 Het beste van Bert & Ernie - Liedjes 2003
64 Het beste van Sesamstraat - Liedjes en verhaaltjes 2003
65 De leukste liedjes uit Sesamstraat 2003
66 De vier jaargetijden 2003
67 De leukste lollige liedjes 2004
68 Te gekke verhaaltjes 2004
69 Monsters en andere enge dingen 2005
70 Slapen 2005
71 Bert's Favorietjes 2006
72 Dierendingen 2006
73 Ernie's Favorietjes 2006
74 Ieniemienie's Favorietjes 2006
75 Leren met Sesamstraat 2006
76 Logeren 2006
77 Pino's Favorietjes 2006
78 Purk's Favorietjes 2006
79 Spelen en Zingen met Sesamstraat 2006
80 Tommie's Favorietjes 2006
81 'n Kuiken is geen kip 2006
82 Alfabet Mars 2007
83 Het tandenpoetslied 2007
84 Vriendjes voor altijd 2007
85 Leuke liedjes uit Sesamstraat 2008
86 Het mooiste van Sesamstraat 2011
87 Elmo is jarig! 2012
88 Zomer in Sesamstraat 2012
89 Met de kop in de wolken 2014
90 Dieren Dingen 2015
91 Duizend Dromen 2016

Duetten

bewerken

Sinds 2009 zingen de Sesamstraatbewoners af en toe samen metbekende Nederlanders.Deze speciale gastrollen zijn dan te zien op donderdag- of vrijdagavond.[22]De meeste nummers komen van het originele SesamstraatalbumVriendjes Voor Altijd,andere nummers zijn niet te vinden op uitgebrachte albums of zijn speciaal voor het duet geschreven. Sinds november 2010 zijn er ook duetten te zien metBekende Vlamingen.

Uitzending BN'er / BV Sesamstraatbewoner Lied Album
29 oktober 2009 Edsilia Rombley Pino Stoepkrijt Vriendjes voor altijd
6 november 2009 Ernst Daniël Smid Ieniemienie Zing mij maar na
12 november 2009 Willeke Alberti Ieniemienie De boom Vriendjes voor altijd
20 november 2009 Huub van der Lubbe Tommie Trappetje naar de maan
27 november 2009 Trijntje Oosterhuis Ieniemienie Zeg zal ik je eens even wat vertellen Vriendjes voor altijd
3 december 2009 Guus Meeuwis Pino Goudvis
11 december 2009 Hind Pino Ik weet heus wel waar ik woon Vriendjes voor altijd
18 december 2009 André van Duin Pino Mijn achterkant Vriendjes voor altijd
8 januari 2010 Pete Philly Tommie Onder mijn bed Vriendjes voor altijd
15 januari 2010 Nick & Simon Tommie Kop in de wolken
29 januari 2010 Alain Clark Tommie Ik moet in bad Vriendjes voor altijd
7 november 2010 Wouter Hamel Ieniemienie Om de beurt
16 september 2011 Giovanca Ieniemienie Blauw & geel
30 september 2011 Miss Montreal Tommie Ik kan zingen
14 oktober 2011 Acda en De Munnik Pino Laten we schuilen
7 november 2011 Waylon Tommie Morgen ben ik jarig Vriendjes voor altijd
20 januari 2012 Bennie Jolink Tommie Dieren van de boerderij
9 november 2012 Caro Emerald Pino Wij hebben thuis een gasfornuis Vriendjes voor altijd
25 januari 2013 Kyteman Tommie Waar zit het knopje? Vriendjes voor altijd

Computerspellen van Sesamstraat

bewerken
Nummer Spel Jaar
1 Sesamstraat: Elmo's Peuter Pretpark 1998
2 Sesamstraat: Spannende Speurtocht 1998
3 Sesamstraat: Spelen met Cijfers 1998
4 Sesamstraat: Spelen met Letters 1998
5 Sesamstraat: Lezen met Grover 1999
6 Sesamstraat: Grote Getallen Quiz 1999
7 Sesamstraat: De avonturen van Elmo in Mopperland 2000
8 Sesamstraat: Ernie's Muziekstudio 2000
9 Mijn Baby & Ik: Welkom In Sesamstraat 2000
Over het programma
  • Tijdens de opnames met de poppen is er altijd een reservepop aanwezig, voor het geval er iets misgaat.
  • De Sesamstraat bestaat echt, namelijk inAlmere(in de buurt Kruidenwijk), inNijmegen(in een wijk met straten genoemd naar kruiden en specerijen) en inEnschede(genoemd naar het bedrijf Sesam BV[23]dat daar ligt). InDuitslandenOostenrijkkomt de naam Sesamstraße minstens acht keer voor.
  • In 1987 namGerda Havertongin een uitzending van Sesamstraat openlijk stelling tegenZwarte Pietin hetZwartepietendebatdoor haar uitspraak: "Het is elk jaar weer hetzelfde liedje.Sinterklaasis nog geen eens in het land of zwarte mensen, grote mensen en kinderen, worden voor Zwarte Piet uitgescholden. "[24][25]
  • Madurodamorganiseerde in 2008 en 2009 de expositieSesamstraat in Madurodam.
  • Op 19 september 2010 is de theatershowHet mooiste van Sesamstraatin première gegaan. De voorstelling toerde tot eind januari 2011 langs de theaters.
  • De tweede theatervoorstelling,Elmo is Jarig!,ging op 21 oktober 2012 in première en was tot mei 2014 in Nederlandse en Belgische theaters te zien.[26]
  • In 2010 wonSesamstraatna twee keer eerder te zijn genomineerd deGouden Stuivervoor beste kinderprogramma.
  • In 2011 ontstond er ophef toende jaarlijkse aflevering met Sinterklaasgeschrapt werd door de NPO om de verklaringen vanWouter Bosover de bankencrisis uit te zenden.[27]
  • Een stereotiepe opvoedersuitspraak was "Eerst Sesamstraat, dan naar bed", toen de uitzending om 18.30 uur was. Later, toen de uitzending een uur werd vervroegd, zijn de kijkcijfers mede sterk gezakt doordat veel ouders niet meer met hun kind konden kijken.
Over de acteurs
  • Aart Staartjeswordt ook "meneer Aart" genoemd. Hij draagt een bruin pak met eenridderorde,heeft vaak wat te klagen en kan slecht tegen zijn verlies.
  • Martin van Waardenbergheet in de serie "Buurman Baasje", een bijnaam die Tommie de boze buurman uit de Maanzaadstraat gaf toen deze tegen hem zei: "Zeg baasje, kun jij even stoppen met dat lawaai?".
  • Mieke Verstraetespeelde Magda, de zuster van Piet (Hendriks).
  • Gerda Havertongspeelt tegenwoordig vaker de rol van Peetje, haar zus, die overduidelijk Surinaams is qua kleding en accent.
  • Paula Sleypheeft een tijdje de Barones gespeeld, een in het paars en grijs geklede dame met een Frans accent, ze noemde meneer Aart stoïcijns "monsieur Baart".
  • Rik Hoogendoornwerd in 2007 uit de serie gezet vanwege een conflict met de NPS over de herhalingen en het geld dat de acteurs daarvoor krijgen.
bewerken
Wikiquoteheeft een of meer citaten van of overSesamstraat.