Sint-Pietersplein

plein in Vaticaanstad
ZieSint-Pietersplein (Gent)voor het plein in Gent.

HetSint-Pietersplein(Italiaans:Piazza San Pietro) is eenpleininVaticaanstad.DeSint-Pietersbasiliekbevindt zich aan het plein. Het is ontworpen in opdracht vanPaus Alexander VIIdoorGian Lorenzo Bernini,die daarbij gebruikgemaakt heeft van eenklassiekestijl als een platform gecombineerd metbarokkestijlelementen. Het Sint-Pietersplein is gebouwd tussen1656en1667.Het plein is 240 meter breed en de lengte is 340 meter.

Sint-Pietersplein
Uitzicht vanaf het dak van de basiliek
Uitzicht vanaf het dak van debasiliek
Geografische informatie
Locatie Vaticaanstad
Lengte 340 m
Breedte 240 m
Algemene informatie
Aangelegd in 1656-1667
Genoemd naar Petrus
Bebouwing Sint-Pietersbasiliek
PortaalPortaalicoon Steden

Colonnade

bewerken

Het plein wordt omringd door 284Dorische zuilenen 88pilarendie opgesteld zijn in vier rijen. Op decolonnade(ook wel 'de moederlijke armen der kerk' genoemd) staan 140beeldenvanheiligen.[1]De zuilenrijen vormen eenellips(met een binnendiameter van circa 198 meter) die iets wijder uitloopt richting de kerk, zodat deze nog imposanter oprijst. Op het plein kan men zowel links als rechts van de obelisk (richting fonteinen) een ronde steen ingewerkt in de grond zien. Deze stenen zijn de brandpunten van de ellips. Als men hierop staat kan men slechts één zuil zien van de vier rijen van zuilen die achter elkaar staan. Alle zuilen van de colonnade liggen van hieruit op één lijn. Bernini schreef in een van zijn brieven dat de colonnades de armen van Christus die de wereld omhelzen voorstellen.

Obelisk

bewerken
De St Pieterbasiliek rond 1450 met de obelisk links

Midden op het plein staat een Egyptischeobeliskdie 40 meter hoog is en 340tonweegt. Deze zogehetenVaticaanse Obeliskis in37n.Chr. uitEgyptenaar Rome gebracht door keizerCaligula.De obelisk stond oorspronkelijk in hetcircus van Nero,waar de oude Sint-Pieterskerk in de 4e eeuw gedeeltelijk overheen werd gebouwd. In1586is de obelisk in opdracht vanpaus Sixtus Ven naar een plan van de architectDomenico Fontana300 meter verplaatst naar het Sint-Pietersplein dat er toen nog anders uitzag. Acht à negenhonderd werklieden hebben toen, met hulp van 75 of 160 paarden en velekatrollenen koorden, de obelisk in vier maanden tijd midden op het plein gezet op een voet van vier enorme bronzen leeuwen. Op 14 september was het karwei geklaard.[2]

Paus Sixtus liet eenkruisop de top van de obelisk aanbrengen, zodat die nu 41 meter hoog is. Aan twee zijden zijn inscripties in het Latijn aangebracht: Christus overwint, Christus heerst, Christus beheerst de hele wereld. Christus beschermt zijn volk tegen alle kwaad, en Zie het kruis van de Heer: vlucht, ongelovigen want de leeuw uit de stam van Juda overwint.Marmerenstenen in de vloer rond de obelisk geven dewindrichtingenaan.

Fonteinen

bewerken

Aan weerszijden van de obelisk staan twee identiekefonteinen.De eerste werd ontworpen doorMadernoen werd geplaatst in1612.De tweede, (1675) is een kopie van de eerste, en werd door Bernini gebouwd om desymmetrieop het plein terug te brengen. Deze fonteinen spuiten 38000 liter/minuut water tot een hoogte van 14 meter de lucht in. Het water komt van hetBraccianomeer.

Activiteiten op het plein

bewerken
Gevuld Sint-Pietersplein tijdens de heiligverklaring vanpaus Johannes XXIIIenpaus Johannes Paulus II

Achter de colonnade aan de rechterkant rijst hetpontificaalofApostolisch paleisop. Wanneer de paus in Vaticaanstad is, bidt hij op zondag om 12.00 uur met de aanwezigen op het plein hetangelusen geeft hij de zegen vanuit het raam van zijn werkkamer (tweede raam rechts van de bovenste verdieping). Tijdensconclavenen audiënties van de Paus staat het plein vrijwel altijd vol met mensen. Tijdens eenconclaafis de rook die twee keer per dag uit de schoorsteen van deSixtijnse Kapelopstijgt vanaf het plein te zien, zodat de mensen kunnen zien of er al dan niet een nieuwe paus is gekozen. Rondkerstmisstaat er midden op het plein een grotekerstboomenkerststal.

Aan de oostzijde grenst het Sint-Pietersplein aan hetPiazza Pio XII.De pleinen worden door een laag hek van elkaar gescheiden. Deze scheiding vormt ter plaatse degrens tussen Italië en Vaticaanstad.Aan de overzijde van het Piazza Pio XII begint deVia della Conciliazione,de belangrijkste toegang tot het Vaticaan.

Het Sint-Pietersplein met de omringende colonnade

Zie ook

bewerken
bewerken
Zie de categorieSint-PieterspleinvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.