Vlaamse Volkspartij (1977)

politieke partij uit België (1977)
Niet te verwarren met de gelijknamigeVlaams-nationalistischepartij, deVlaamse Volkspartij(VVP, jaren 90).

DeVlaamse Volkspartij(VVP) was eenVlaamsepolitieke partij en was een van deideologischevoorlopers van hetVlaams BlokenVlaams Belang.De partij werd opgericht op 19 november 1977 teDilbeekdoor onder anderenLode Claes,Pieter BockenenRoeland Raesuit onvrede omtrent de goedkeuring van hetEgmontpactdoor deVolksunie.

Vlaamse Volkspartij
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene gegevens
Partijvoorzitter Lode Claes
Actief in Vlag van BelgiëBelgië
Ideologie en geschiedenis
Richting Extreemrechts[1]
Ideologie Vlaams-nationalisme
Opgericht 19 november1977
Opheffing 1978
Ontstaan uit VU
Opgegaan in Vlaams Blok
PortaalPortaalicoon Politiek
België

Naast de groep rond Lode Claes vormde zich een tweede groep rondKarel Dillen.De bakermat van de VVP bevond zich voornamelijk inBrussel,die van deVNPeerder inAntwerpen.Tussen beide groepen startte gesprekken die echter aanvankelijk op niets uitdraaien. Lode Claes,senatoren voormalig topman uit het bedrijfsleven, was de idee genegen een bredeliberaal/conservatievepartij uit te bouwen waarin een ruimere waaier aan opvattingen aan bod zou komen. Nietseparatismewas het doel maar de "valorisering" van dedemocratischeVlaamsemeerderheid.Hiermee werd bedoeld dat de Vlamingen moesten durven om hun meerderheidspositie te gebruiken in de politieke besluitvorming. Waar nodig diende men hetconflictmodelte hanteren in plaats van hetconsensusmodelwaarbij Vlaamse verzuchtingen door de Franstalige minderheid geneutraliseerd werden. Karel Dillen wilde echter een radicalenationalistischepartij uitbouwen.

Op het allerlaatste moment besloten beide partijen om toch gezamenlijk naar deparlementsverkiezingen van 17 december 1978te trekken, hoewel de stijl, de aanhang en het ideeëngoed van beiden verschilden. Beide partijen waren immers van mening dat de tegenstanders van het Egmontpact front moesten vormen en vreesden dat een verdeeld optreden tot een mislukking zou leiden. Ze kozen hierbij voor de naam "Vlaams Blok", dewelke teruggaat op de historische verkiezingsdeelname van de partijVlaams Nationaal Verbond(VNV) met aantal onafhankelijken die de naam"Vlaamsch Nationaal Blok"gebruikten bij deparlementsverkiezingen van 1936.

Het kartelVlaams Blokbehaalde 1,37% van de stemmen en scoorde voornamelijk goed inAntwerpen(3,6%),Aalst(3,1%),Gent(2,1%) enBrussel(1,9%). Hierdoor werd Karel Dillen verrassend verkozen en kreeg hij plots extra macht binnen het kartel. Lode Claes blies hierop volgend het kartel op, maar kon met deze beslissing niet rekenen op de volledige steun van zijn achterban. De groep rond Roeland Raes besloot daarop de VVP te verlaten en om samen met de VNP een gestructureerde samenwerking op te zetten in de vorm van een nieuwe partij die de naam van het kartel overnam: Het Vlaams Blok als partij was geboren.

De uitgedunde VVP zou nadien nog deelnemen aan deEuropese parlementsverkiezingen van 10 juni 1979,maar behaalde daarbij een teleurstellend resultaat dat meteen het einde van de partij betekende.

  1. Lode Claes en de Vlaamse Volkspartij,Kristof van De Vijver, UGent, 2012