Vlag van India

nationale vlag

Devlag vanIndiawordt deTirangagenoemd (driekleurin hetHindi). De vlag bestaat uit drie horizontale banden met een gelijke hoogte: saffraan van boven, wit in het midden en groen onderaan. In het midden staat een blauwAshoka Chakra(wiel) met 24 spaken.

Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land?Vlag van India (ratio 2:3)

Het saffraan symboliseert de moed, het wit de vrede, en het groen voortvarendheid. DeChakrastond voorGandhi's spinnewiel, dat zelfvoorzienendheid symboliseerde. Deze werd in 1947 vervangen door deAsoka Chakra,het 'wiel van de wet'. Dezecharkhais een oude afbeelding die opgenomen was in de pilaren die KoningAsokain 250 voor Christus liet neerzetten in verschillende belangrijke religieuze plaatsen in India, en komt oorspronkelijk uit hetboeddhisme.De 24 spaken symboliseren 24 uur van de dag, en vooruitgang in elk uur.

De vlag werd ontworpen door een vrijheidsvechter,Pingali Venkayya,en werd oorspronkelijk aangenomen op22 juli1947,een halve maand voordat het land onafhankelijk werd alsDominion of India.Er zijn speciale regels voor het correcte gebruik en tonen van deze vlag.

Geschiedenis van de vlag

bewerken

Toen aan het begin van detwintigste eeuwde gedachte dat India onafhankelijker van hetVerenigd Koninkrijkzou moeten worden terrein won, werd de roep om een nationale vlag steeds luider. De eerste driekleur die werd voorgesteld, was deCalcutta Flag.Deze vlag werd in1906tijdens een protestbijeenkomst inCalcuttagepresenteerd en was een oranje-geel-groene driekleur; in de bovenste baan staan acht witte halfopen lotusbloemen en in de onderste baan eenzonen eenhalve maan;in de middelste baan staat वन्दे मातरम् (Vande Mataramin hetHindi).

In1907werd inStuttgarteen variant van deze vlag gepresenteerd, die tijdens deEerste Wereldoorloggebruikt werd door Indische organisaties die doorDuitslandgesteund werden.

DeHome Rule Movement,die van India eenDominionbinnen het Britse Gemenebest wilde maken, gebruikte sinds1917een rood-groen gestreepte vlag met in hetkantondeBritse vlag;deze niet-rechthoekige vlag heeft ook zeven sterren (die het sterrenbeeldGrote Beersymboliseren), een halve maan en een zon.

Sinds1921wordt met instemming vanMahatma Gandhihet spinnewiel gebruikt in de Indiase vlag. De eerste vlag met een spinnewiel die Gandhi goedkeurde, was een wit-groen-rode driekleur met een blauw spinnewiel. Deze vlag vond echter geen algehele instemming, vooral omdat dehindoesensikhsoranje boven rood prefereerden. In1931nam deProvisional Government of Free Indiadan uiteindelijk een oranje-wit-groene driekleur met in het midden een blauw spinnewiel aan. Zoals hierboven vermeld nam het Dominion of India dan uiteindelijk op 22 juli 1947 de huidige vlag aan; deze vlag bleef in gebruik toen het land op26 januari1950een republiek werd,

DeCalcutta Flagvan 1906
De in Stuttgart geprestenteerde vlag van 1907
De vlag van de Home Rule Movement
De eerste vlag met een spinnewiel (1921)
De vlag van 1931
Vlag van het Indiase nationale leger in de Tweede Wereldoorlog

Overige vlaggen van India

bewerken

Zie ook

bewerken
Zie de categorieFlags of IndiavanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.