Naar inhoud springen

Dmitri Maksoetov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dmitri Maksoetov in 1916

Dmitri Dmitrijevitsj Maksoetov(Russisch:Дмитрий Дмитриевич Максутов) (Odessa,23 april[O.S.11 april]1896 –Leningrad,12 augustus1964) was eenRussischeopticusenastronoom.Hij is vooral bekend als de uitvinder van deMaksutovtelescoop.

Dmitri Dmitrijevitsj Maksoetov werd in 1896 geboren in de havenstad Odessa.[1]Zijn vader, een marineofficier bij deZwarte Zeevloot,kwam uit een familie met een lange marinetraditie. Zijn overgrootvader, Pjotr Ivanovitsj Maksoetov, verkreeg de titelknjazals erkenning voor dapperheid in de oorlog, waardoor zijn familie tot de erfelijke adelstand ging behoren. Zijn grootvader, Dmitri Petrovitsj Maksoetov, was de laatste Russische gouverneur van het toenRussische Alaska,voordat dit in 1867 voor de Verenigde Staten werd gekocht.

Dmitri raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in astronomie. Op zijn twaalfde bouwde hij zijn eerste telescoop (eenspiegeltelescoopvan 180 mm). Later las hij publicaties van de beroemde Russische opticus Aleksandr Andrejevitsj Tsjikin (1865-1924), die zijn leraar werd. Hij bouwde een veel betere 210mm-telescoop en begon serieus astronomisch onderzoek te doen. Reeds op zijn vijftiende werd hij als lid van deRussische Astronomische Verenigingaangenomen. Drie jaar later studeerde hij af aan de Militaire Technische Hogeschool inSint-Petersburg.Van 1921 tot 1930 werkte hij aan het Natuurkundig Instituut van de Universiteit van Odessa op het gebied van de astronomische optica.

In 1930 richtte Maksoetov het Laboratorium voor Astronomische Optica aan het Staatsinstituut voor OpticaVavilovin Sint-Petersburg op, dat hij tot 1952 leidde. Dit laboratorium was een van de meest vooraanstaande astronomische onderzoeksgroepen in de USSR. Hier publiceerde hij in 1932 zijnAberratievrije reflecterende oppervlakken en systemen, en nieuwe methoden om deze te testen,waarin hij aplanatische tweespiegelsystemen analyseerde en de compensatiemethode introduceerde, die hij reeds in 1924 had voorgesteld. Dit werd de belangrijkste testmethode voor spiegels, naast de schaduwmethode. Naar aanleiding van zijn beroemde publicatie werd hij in 1942 tot hoogleraar benoemd, en in 1946 totcorresponderend lidvan de Academie van Wetenschappen van de USSR. Vanaf 1952 werkte hij aan hetAstronomisch Observatorium Poelkovo,het belangrijkste observatorium van de Russische Academie van Wetenschappen. Hij overleed in 1964 in Leningrad.

Maksoetov-spiegeltelescoop (Meade ETX105, objectiefdiameter 105 mm, brandpuntsafstand 1400 mm)

Maksoetovs bekendste bijdrage aan de optica stamt uit 1941, toen hij de naar hem genoemdeMaksutovtelescoopontwikkelde. Net als deSchmidt-telescoopcorrigeert hij voorsferische aberratiedoor een correctielens vóór de primaire spiegel te plaatsen. Maar terwijl de Schmidt-telescoop een asferische correctieplaat ter plaatse van deintreepupilheeft, gebruikte Maksoetov een sterk gekromde negatievemeniscuslensover de volle diameter. Dmitri publiceerde zijn ontwerp begin 1944 in een artikelNieuwe catadioptrische systemen.[2]Niet alleen zijn eigen laboratorium gebruikte deze methode voor veel van de belangrijkste observatoria in de USSR, maar ook internationaal werd deze veel toegepast. Verschillende commerciële telescoopfabrikanten bouwen Maksoetovtelescopen, zoalsCelestron,Meade,enQuestar.De door de oorlog ontstane vertraging tussen zijn uitvinding in 1941 en de publicatie ervan in 1944 leidde ertoe dat enkele anderen, waaronder de NederlanderAlbert Bouwers,inmiddels een soortgelijke constructie hadden ontwikkeld.

Hij maakte veelobjectieven,spiegelsenprisma’s,van verschillende grootte en voor verschillende, waaronder medische, doeleinden.

De kraterMaksutovop deachterkant van de maanis naar hem vernoemd.

Bekende publicaties

[bewerken|brontekst bewerken]
  • D. D. Maksutov:New Catadioptric Meniscus Systems,inJournal of the Optical Society of America,34 (1944) pag. 270-284
  • D. D. Maksutov:Technologie der astronomischen Optik.VEB Verlag Technik, Berlin 1954
  • TweemaalStaatsprijs van de USSR(1941 en 1946)
  • TweemaalLeninorde(1945 en 1958)
  • Eremedaille(1943)
  • Grand Prixop deExpo 58inBrussel