Naar inhoud springen

't Hof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
't Hof
Buurtschap inNederlandVlag van Nederland
't Hof (Noord-Brabant)
't Hof
Situering
Provincie Vlag Noord-BrabantNoord-Brabant
Gemeente Vlag LaarbeekLaarbeek
Coördinaten 51° 30′ NB, 5° 35′ OL
PortaalPortaalicoon Nederland
De oudst bekende Nederlandstalige vermelding, uit 1477
De boerderij aan 't Hof 2. De uitbouw van de boerderij bevat restanten van de dwarsbeuk van een kerk. Volgens een andere lezing betreft het echter restanten van hetHuis van het Hof van Lieshout.

't Hofis eenbuurtschap[1]in hetbuitengebiedvan de voormaligegemeenteLieshout,nu deel van de gemeenteLaarbeekin deNederlandseprovincieNoord-Brabant. De buurtschap telt een zevental boerderijen rond een open ruimte tussen de hoge akkers ten zuiden van de bebouwde kom van Lieshout.

ZieGeschiedenis van Lieshoutvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op de plaats waar de buurtschap 't Hof is gelegen is in de 8e eeuw hetdomeinLieshout gesticht.[2]Centraal in het domein lag de hoeve van deheervan Lieshout, in hetLatijnaangeduid als curtem, in de landstaal alsvroonhof,herenhof of kortweg hof. Hoewel het domein al sinds eeuwen niet meer bestaat is de naam 't Hof voor deze plek behouden gebleven.

De oudst bekende vermelding van 't Hof van Lieshout dateert uit1194:curtem de Lyzoth.[3]De oudst bekende Nederlandstalige vermelding is te vinden in het Bosch Protocol van 16 mei1477:Thoff van Lyeshout.

Het erf van het Hof van Lieshout besloeg een halve cirkel met een doorsnede van ongeveer 300 meter langs de oostzijde van de oude doorgaande wegGerwenGinderdoor,welke halfcirkelvormige begrenzing blijkens dekadastrale kaartin1832nog vrijwel geheel intact was. Deze halve cirkel was naar alle waarschijnlijkheid tegen wolven en andere roofdieren beveiligd met een sloot en een wal. Op de wal was nog een staketsel van palen en doornige takken aangebracht. Hetkasteelvan de heer en de bijgebouwen bevonden zich in het noordwestelijk gedeelte.

Na verloop van tijd zijn in 't Hof enkelehoevenafgesplitst van de herenhof en is het kasteel in verval geraakt. Uit de schepenprotocollen blijkt dat in 1698, toen de hoeven van het domein verkocht werden, er in het gebied 't Hof vijf hoeven en een molenhuis lagen. Het molenhuis is in de loop der eeuwen meerdere keren verbouwd. Het stond op de plaats waar nu de boerderij aan 't Hof 2 is gelegen.

Over het ontstaan van het molenhuis bestaan twee lezingen. De ene luidt dat het is gebouwd op de fundering van de 11e-eeuwse kloosterkerk. Bij de bouw zijn de noordelijkedwarsbeukvan hettranseptmet daaronder eencrypteen een gedeelte van de fundering van hetschipin het molenhuis opgenomen. In de boerderij aan 't Hof 2 is de dwarsbeuk met crypte bewaard gebleven.[4]De andere lezing is dat het molenhuis gebouwd is op de fundering van hetHuis van het Hof,dat in de 14e eeuw werd gebouwd als ambtswoning voor de rentmeester. In die zienswijze is het oude gedeelte van de boerderij aan 't Hof 2 een restant van de aanbouw van hetHuis van het Hof.Deze aanbouw bestond uit een kelder met een dubbelromaanskruisgewelfen eenopkamer.[5]

Huidige situatie

[bewerken|brontekst bewerken]

In de loop van de tijd is ten noorden van 't Hof het dorp Lieshout ontstaan. Door de aanleg van hetWilhelminakanaalin het begin van de vorige eeuw is 't Hof afgesloten van de kern van het dorp. De aanleg aan het eind van die eeuw van een weg om het dorp heen naar Gerwen heeft die afsluiting nog versterkt. Gevreesd wordt dat als de plannen doorgaan om een verkeersruit omEindhovenaan te leggen, die vanuitAarle-RixtelnaarSonleidt, de buurtschap nog verder geïsoleerd zal raken.