Naar inhoud springen

Aanbidding

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De aanbidding der Wijzen
doorAlbrecht Dürer
De aanbidding der Wijzen
doorJacques Daret

Aanbiddingis het bewijzen van (goddelijke)eeraanGodof wat als goddelijk wordt beschouwd. Hierbij horen vaakrituele handelingen,zoalsbuigen,knielen,zich ter aarde werpen of het hoofd ontbloten of juist bedekken.

In oude en primitieve godsdiensten kan deze verering vele vormen aannemen. Inpolytheïstische godsdienstenvindt men vele aanbiddingsvoorwerpen. Inmonotheïstische godsdienstenis deze aanbidding gericht naar slechts ééngod,die als de enige ware wordt beschouwd.

Katholieke Kerk

[bewerken|brontekst bewerken]

DeKatholieke Kerkmaakt een duidelijk onderscheid tussen:

  • aanbidding(cultus latriae= latreutische eredienst) die enkel God (de Personen van deDrie-eenheid) betreft

en

  • verering(cultus duliae) van personen (heiligenenzaligen) en voorwerpen zoals heiligenbeelden en relieken waarin God enChristusindirect worden vereerd. Deze vorm van verering wordt door niet-katholieken vaak verkeerdelijk als "aanbidding" aangeduid.

Wanneer katholieken in het dagelijks taalgebruik spreken over aanbidding bedoelen ze doorgaans deEucharistische aanbidding:de aanbidding van hetAllerheiligste,uitgesteld in eenmonstrans.

In de kunst is deAanbiddingeen voorstelling waarin de pasgeborenJezusdoor de herders of de Wijzen uit het Oosten wordt aanbeden. Dit is een populair motief in de beeldende kunst.[1]

Tot andere, minder vaak voorkomende aanbiddingscènes behoort het schilderijDe aanbidding van het Lam Godsvan de gebroeders van Eyck, waarin Christus wordt aanbeden als Lam Gods.

Betekenis bij uitbreiding

[bewerken|brontekst bewerken]

Bij uitbreiding, en van zijn religieuze betekenis ontdaan, duidt het woord 'aanbidding' op het hartstochtelijk houden van iets of iemand. Bijvoorbeeld: de aanbidding van de jeugd in onze huidige maatschappij.