Naar inhoud springen

Adolf Engler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adolf Engler
Adolf Engler, 70 jaar oud
Adolf Engler, 70 jaar oud
Volledige naam Heinrich Gustav Adolf Engler
Geboren 25 maart 1844
Overleden 10 oktober 1930
Geboorteland Duitsland
Bekend van Die Natürlichen Pflanzenfamilien
Standaardafkorting Engl.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform dedatabase bij IPNI,kan gebruikt worden om Adolf Engler aan te duiden bij het citeren van eenbotanische naam.In deIndex Kewensisis eenlijstte vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
PortaalPortaalicoon Biologie
Graf van Adolf en Marie Engler in deBotanischer Garten,Berlijn-Dahlem

Heinrich Gustav Adolf Engler(Sagan,25 maart 1844 -Berlijn,10 oktober 1930) was een Duitsbotanicus.

Adolf Engler werd geboren in hetSilezischeSagan (nuŻagań) als zoon van August Engler, een handelaar, en Pauline Scholtz. Hij volgde een klassieke opleiding aan het Magdalenen Gymnasium in Breslau (Duitsland, nuWrocław,Polen). In zijn vrije tijd hield hij zich toen al bezig met botanische uitstapjes. Aan deUniversiteit van Breslaustudeerde hij botanie. Zijndissertatie,waarop hij in 1866 onder promotorHeinrich Göpperttot doctor promoveerde, handelt over het geslachtSaxifraga.Na een paar jaar in Breslau les te hebben gegeven, vertrok hij naarMünchen,waar hij van 1871 tot 1878 lector en curator van hetherbariumvan de Botanische Staatsanstalt (Botanisch Instituut) was, onder supervisie vanCarl Wilhelm von Nägeli.

Nadat hij zijn monografie overSaxifragahad voltooid, begon hij voor deFlora Brasiliensis,vanMartius,met het werk aan detaxonomievan de tropische familiesOlacaceae,Icacinaceaeen de complexeAraceae(Aronskelkfamilie). Met deze studies ontwikkelde hij de theorie enmethodologiedie de plantensystematiek de volgende halve eeuw richting zouden geven. Zijn methode bestaat uit een vergelijkendemorfologie,aangevuld met elementen uit deplantengeografie,anatomieenembryologie.Tijdens het uitvoeren van deze studies begon Engler de ideeën vanDarwinte accepteren, die evolutie als verklaring geven voor debiodiversiteit.In 1876 viel hem het eervolle lidmaatschap van deLeopoldinate beurt.

In 1878 werd hem de leerstoel in de botanie aan de kleineUniversiteit van Kielaangeboden en Engler greep met beide handen deze kans op een universitaire loopbaan. Hij beschouwde zich niet als goede leraar of redenaar maar het geringe aantal colleges dat hij moest geven lieten hem veel tijd om verder te werken aan zijn plantensystematiek. In Kiel bracht hijVersuch einer Entwicklungsgeschichte der Pflanzenweltuit. Dit werk was een eerste poging om een historische verklaring te geven voor het ontstaan van de diverse flora's en hun diversiteit. Het leverde hem internationale faam op. Hij zag daarnaast ook nog kans om in 1880 het tijdschriftBotanische Jahrbücher für Systematik, Pflanzengeschichte und Pflanzengeographie(kortwegBotanische Jahrbücher) op te richten, waarvan hij tot aan zijn dood redacteur zou blijven.

In Kiel bleef hij tot 1884. In dat jaar vroeg de Universiteit van Breslau hem om zijn vroegere promotor Göppert op te volgen als hoogleraar in de botanie en directeur van de botanische tuin. Engler ging op het verzoek in. In Breslau begon hij, samen metKarl Anton Eugen Prantl,uitvoering te geven aan zijn plan een encyclopedie uit te geven van de beschrijvende botanische wetenschap, wat uitmondde in de serieDie natürlichen Pflanzenfamilien.Tussen maart 1887 en september 1915 verschenen 248 delen, geschreven door een keur aan botanici. De grondslag voor de bewerkingen was van Engler zelf.

In 1889 kwam de leerstoel vanEichlerin Berlijn vrij en Engler werd benoemd als zijn opvolger in de botanische leerstoel en als directeur van de botanische tuin van Berlijn. Toen in het nabijgelegenDahlemvanaf 1895 een nieuwe botanische tuin werd aangelegd, kreeg Engler de kans zijn ideeën over plantengeografie aanschouwelijk te maken. In Berlijn had hij bovendien een uitgebreide staf tot zijn beschikking die het mogelijk maakte grondige voorbereidingen te verrichten voor de nog uit te geven delen vanPflanzenfamilien.De delen overcryptogamenkwamen nu uit en het materiaal dat voor dephanerogamenbeschikbaar kwam vroeg om meer onderzoek in de tropische delen van Afrika. Het bracht Engler tot het schrijven vanDie Pflanzenwelt Afrikas.Engler ging uiteindelijk in 1921, 77 jaar oud, met emeritaat. In 1913 had hij toen al deLinnean Medalontvangen. In 1925 werd hij benoemd tot erelid van de Leopoldina. Nadat hij in 1930 overleed, werd hij, op zijn verzoek, begraven in de grond van de botanische tuin van Berlijn. Daar staat nog altijd zijn grafmonument.

Een selectie uit het omvangrijke oeuvre van Engler, waarvan een groot deel online is in te zien:

  • De genere Saxifraga(Halle), 1866
  • Monographie der Gattung Saxifraga(Breslau), 1872;onlineinBiodiversity Heritage Library
  • Versuch einer Entwicklungsgeschichte der Pflanzenwelt, insbesondere der Florengebiete seit der Tertiärperiode,2 delen (Leipzig), 1879-1882
  • Die natürlichen Pflanzenfamilien,23 delen (Leipzig), 1887-1915, samen metKarl Prantl;deels onlineinBiodiversity Heritage Librayenvolledig onlineinReal Jardín Botánico,Madrid
Deze enorme serie is een van de zeer weinige gedetailleerde werken sindsLinnaeusdie pogen een classificatie te geven van alle planten, van algen tot bloemplanten. Het werk is nog steeds van onschatbare waarde voor iedereen in het vakgebied.
  • Syllabus der Vorlesungen über spezielle und medicinisch-pharmaceutische Botanik(Berlijn), 1892
  • Die Pflanzenwelt Ost-Afrikas und der Nachbargebiete(Berlijn), 1895;deel 1endeel 2online inBotanicus,endeel 1endeel 2inBiodiversity Heritage Library
  • Das Pflanzenreich(Berlijn), 1900-1968, als redacteur en medewerker;deels onlineinBiodiversity Heritage Libraryenvolledig onlineinReal Jardín Botánico,Madrid
Dit is een serie monografieën over het plantenrijk en tot op heden incompleet.
  • Syllabus der Pflanzenfamilien(Berlijn), 1898;onlineinBiodiversity Heritage Library
  • Die Vegetation der Erde,15 delen (Leipzig), 1896-1923, samen metOscar Drude;onlineinBotanicusenookinBiodiversity Heritage Library
  • Die Pflanzenwelt Afrikas(Leipzig), 1910-1915, deel 9 vanDie Vegetation der Erde;onlineinBiodiversity Heritage Library

In 1880 richtte hij het tijdschriftBotanische Jahrbücher für Systematik, Pflanzengeschichte und Pflanzengeographieop, waarvan hij tot aan zijn dood redacteur bleef.

Het tijdschrift Englera, uitgegeven door Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem