Naar inhoud springen

Amon (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amon
Amoen, Amon, Amun, Ammon, Hamon, Amoun, Amen, later: Amon-Ra.
imn
n
C12

Amon inhiërogliefen
Amon
Oorsprong Egyptische mythologie
Cultuscentrum Thebe,Tanis (Egypte),Hermopolis Magna
Gedaante Man gekroond met twee hoge struisvogelpluimen
Dierlijke verschijning Ram,Nijlgans
Associatie God van de dynastie, scheppergod, zonnegod (Amon-Ra)
Griekse god Zeus
Amon
PortaalPortaalicoon Egyptologie

Amon(ook somsHammon,Ammon,Amengenoemd) was een belangrijke god in deoudheid.Hij werd voornamelijk aanbeden door deoude Egyptenaren.Thebewas de belangrijkste Egyptische stad waar Amon aanbeden werd.Siwawas de belangrijkste oase waar Amon tevens werd aanbeden door deBerbers.De Amon-priesters vormden in het oude Egypte een machtige elite.

De exacte betekenis van zijn naamI-m-n(Aman(oe), Amoen, Amon, Ammon) is onbekend. Er bestaat zowel een archaïsch werkwoordimn'scheppen, doen ontstaan' (zonder determinatief) als een veelvoorkomend werkwoord imn 'verbergen, verborgen zijn' (met of zonder determinatief. Hoewel in later tijd veel woordspel met de betekenis 'verborgen zijn' voorkomt in teksten met zijn naam, wordt de naam Amon nooit met het determinatief voor 'verbergen' geschreven. Waarschijnlijker is daarom een grondbetekenis 'Schepper(-god)' die ook goed bij een oergod past.

Plutarchusciteert in zijn werk enkele woorden vanManethodie aangeeft dat Amon betekent: "Dat wat verborgen is" of "verborgen".[1]

Rol in de mythologie

[bewerken|brontekst bewerken]

Amon speelde aanvankelijk een beperkte rol als oergod (en misschien reeds voorgesteld in de gedaante van eennijlgansals scheppergod) samen met zijn tegenhangster of consorteAmaunetvolgens dePiramidetekstenuit hetOude Rijk(grotendeels samengesteld door priesters uitHeliopolisenMemphis) en deSarcofaagtekstenuit hetMiddenrijk.Als zodanig moet zijn heiligdom vanouds hebben gelegen bij Heliopolis, misschien eerder in Dasjoer ofSaqqarabij Memphis.[bron?]Die noordelijke binding komt misschien ook terug in deRode kroondie Amaunet volgens haar iconografie altijd draagt.

Amon enMoet

Vanaf zeker de 10e dynastie stond zijn voornaamste heiligdom echter inThebe.Zowel de Nijlgans (oorspronkelijk een gedaante van een onafhankelijke scheppergod genaamd 'Grote Gakkeraar') als een zuidelijke soortram(Ovis platyra) met naar binnen gedraaide horens (voor de vorm vergelijk: 'ammoniet'!) waren aan hem gewijd. Zijn echtgenote in Thebe was de godinMoeten hun zoon wasChonsen samen vormden zij eenTriade.Deze werd ook in het noorden vereerd.

De beelden van Amon, Moet en Chons werden met hetOpet-festivalvan deTempel van Karnakte Karnak naar Luxor gedragen.

Amon wordt in tempelreliëfs meestalantropomorfen als heerser afgebeeld met een dubbele kroon met hoge veren. De kleur blauw die hij soms draagt verwijst zeker naar 'lucht' en 'wind', maar dit is zeker niet het natuurelement waarin de god geheel opgaat als de 'verborgene'. Uit de oudste teksten blijkt dat niet. Zo kan hij zich tevens manifesteren in het zonlicht en in en op het water. Uit al deze bewaarde herinneringen blijkt een ding zeker: Amon was een oude oergod.

De god wordt in staande positie afgebeeld, alsook zittend. In de vorm van Amon-min wordt de god afgebeeld met zijn voeten naast elkaar en een opgeheven arm. Voor de god staat meestal een farao, koningin, edele of ambtenaar.[2]

Met het nationaal herstel na deeerste tussenperiodeveranderde er veel voor de Amon-cultus. De11een12e dynastiedie de grondleggers van het Middenrijk waren stamden uit Thebe en steunden de Amon-priesters. Zo werd Amon een belangrijke godheid, en verschoof het geestelijk middelpunt van het land van Heliopolis naar het zuidelijke Thebe. Toch leidde dit niet tot een religieuze breuk omdatRa,de zonnegod die in het Oude Rijk de nationale godheid geworden was eenvoudig aan Amon gelijkgesteld werd. Zo werdAmon-Rade hoofd-godheid van Egypte en vooral in de bloeitijd van het Nieuwe Rijk werden de priesters van Amon-Ra steeds machtiger. Van de koning werd verwacht dat hij -bijvoorbeeld uit de schatting die de buitenlandse bezittingen opbrachten- steeds meer financiële middelen aan de priesterlijke bureaucratie ter beschikking stelde. Zo werd de priesterlijk macht een staat in de staat.Achnatontrachtte daar in een klap een eind aan te maken door de Amon-cultus te verbieden, maar zijn ketterij duurde niet lang. Na de tijd van de latereRamessidenwerdOpper-Egyptede facto geregeerd door de hogepriester van Amon en deAanbidster van de God,de echtgenote op aarde van de god. In deze tijd had de cultus zich ook verder naar het zuiden verspreid naar Nubië waar ook de ramvorm van Amon oorspronkelijk vandaan kwam.

Nadat in de tijd van de Berberse22e dynastiede Amon-cultus wat in de verdrukking geraakt was, waren het deKoesjietendie tijdens de25e dynastieAmon weer in volle glorie herstelden.

In Griekse en Romeinse tijden was de Amon-cultus nog bijzonder machtig -Amon werd aanZeusofJupitergelijkgesteld, hoewel de culten vanOsiris,IsisenSerapisgrotere aandacht opeisten. Aan de Amon-cultus kwam een einde toen onderTheodosius Ihet christendom tot staatsgodsdienst verheven werd.

Amon bij de oude Berbers

[bewerken|brontekst bewerken]

VolgensH. Bassetwas Amon de belangrijkste god voor deBerbers[3].Daarnaast heeftRené Bassetgemerkt dat deGuanchende naamAmmanbleven gebruiken; ze associeerden hem met de heer en de god, en koppelden hem met dezonsnaamin hun taalgebruik. VolgensMohamed Chafikheeft de naam Amon of Ammon eenBerbersevorm, maar de betekenis daarvan is onduidelijk. Bovendien zijn er deskundigen die veronderstellen dat er een gemeenschappelijke beschaving was tussen de Berbers en de Oud-Egyptenaren in een pre-Saharaans tijdperk.

Siwawas de belangrijkste oase waar Amon aanbeden werd door de Berbers. DeGriekennoemden de inwoners van Siwa de Ammoniërs (Ammonioi). Hiervan is het woordammoniakafgeleid, het zout van de bekende bronnen van Siwa.[4]

Amon werd gemengd met de Oud-Egyptische godRa.Dat was het gevolg van de regeringsverplaatsing naar Thebe, waar Amon de lokale god was. Zo ontstond de godAmon-Ra.Dat deden deCarthagersook met hun centrale godBaäl,die gemengd werd met de belangrijkste god van de Berbers, Amon; zo ontstond er daar de godBaäl-Amon,ook Baäl-Hammon genoemd. Net als de Carthagers mengden de Grieken hun oppergodZeusmet Amon tot de godZeus-Amon,terwijl deRomeinenhem met hun oppergodJupitermengden; hieruit ontstond de godJupiter-Amon.

Het is opmerkelijk dat de Grieken onderscheid maakten tussen de Oud-Egyptische Amon en de Berberse/Siwische Amon. ToenAlexander de GroteEgypte wilde veroveren, stak hij op advies van zijn raadgevers zeshonderd kilometer de woestijn over naar Siwa om de zegen van Amon te vragen.

Zie de categorieAmunvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.