Naar inhoud springen

Anastasios Yannoulatos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aartsbisschop Anastasios I

Anastasios Yannoulatos(Grieks:Αναστάσιος Γιαννουλάτος,Albanees:Anastas Jannulatos) (Piraeus,Griekenland,4 november1929) is alsaartsbisschop van Tirana en Durrëstevens de Primaat van de Albanees-orthodoxe Kerk onder de naamAnastasios Isindsjuni1992.

Anastasios Yannoulatos werd op4 november1929geboren inPiraeus,in het oosten vanGriekenland.Zijn voorouders stammen echter van het eilandKefalonia.Na het behalen van een graad in detheologieaan de Nationale Universiteit vanAthene(1952), studeerde hijgodsdienstgeschiedenis,etnologie,missiologieenAfrikanologieaan de universiteiten vanHamburgenMarburg.In1960volgde zijndiakenwijdingen in1964zijn wijding totpriester-archimandriet.Daarna was hij als onderzoeker en docent (Grieks) verbonden aan deUniversiteit van MakerereinKampala,Oeganda(1965-1969). In1970volgde zijn promotie(summa cum laude)alsdoctorin de theologie aan de Nationale Universiteit van Athene en maakte nadien studie van verschillende godsdiensten (vanwereldgodsdienstentot kleinere religies) en bezocht verschillendeAfrikaanseenAziatischelanden. Daarnaast leerde hij verscheidene talen, waaronder Engels, Frans, Duits, Latijn, Swahili en Russisch.

Vanaf 1971 was hij directeur van het Missiecentrum dat verbonden is aan de Nationale Universiteit van Athene. In 1972 werd hijbisschopvanAndrousa.Naast zijn kerkelijke werkzaamheden bleef hij als onderzoeker (missioloog, met als specialisatie kerkelijke missies in Afrika) verbonden aan de universiteit. Hij verwierf verscheideneeredoctoratenaan de buitenlandse universiteiten. Als missioloog bezocht hij verschillende congressen en bekleedde posten binnen deWereldraad van Kerken(lid van het centraal comité 1988-2006). Sinds 2006 is hij een van de zeven presidenten van de Wereldraad. Hij is sterk betrokken bij de inter-Christelijke en interreligieuze dialoog. Sinds 2006 is hij erevoorzitter van de Wereldconferentie van Religies voor Vrede.

Aartsbisschop van Tirana en Durrës

[bewerken|brontekst bewerken]

Anastasios kwam in 1991, in opdracht van het werkcomité van deAlbanees-orthodoxe KerknaarAlbanië.Albanië was van 1967 tot 1990 officieel eenatheïstische staatgeweest waar iedere vorm vanreligiewas verboden. Veel mensen bleven echter hun godsdienst trouw, zo ook de niet onaanzienlijke orthodoxe minderheid in het land. Priesters waren er echter niet meer. Er kwam dus niemand in aanmerking om Primaat (de laatste Primaat was in 1973 overleden) te worden van de Kerk. Het werkcomité besloot daarom om een buitenlandse geestelijke naar Albanië te halen. De keuze viel op de Griek Anastasios, die vanwege zijn kennis vanmissie en zending,de juiste man bleek te zijn. Injanuari1991werd hijPatriarch-Exarchvan de Albanees-orthodoxe Kerk. Op24 juni1992volgde zijn wijding totPrimaat van de Albanees-orthodoxe Kerk en aartsbisschop van Tirana en Durrës.Een van zijn eerste wapenfeiten als aartsbisschop was het stichten van hetseminarie"Verrijzenis" voor de opleiding van priesters voor de Kerk. Daarnaast werden er nog twee andere kerkelijke opleidingen geopend. In de loop der jaren werden er 150 geestelijken opgeleid. Daarnaast werden er 150 nieuwe kerken geopend, 70 gerestaureerd en 160 hersteld.

Anastasios stichtte drie weekbladen en een radiostation. Naast kerkelijke werkzaamheden was hij betrokken bij de oprichting van medische centra en scholen. In 1999, tijdens deKosovo-oorlog,gaf hij leiding aan een humanitair programma voor de vestiging van 33.000 Kosovaarse vluchtelingen op Albanees grondgebied. In 2000 was hij kandidaat voor deNobelprijs voor de Vrede.

In zijn hoedanigheid als hoofd van de Albanees-orthodoxe Kerk onderhoudt hij, als medeoprichter van Interreligieuze Raad, nauwe betrekkingen met de vertegenwoordigers van de andere religies in Albanië.

Van de vele nevenfuncties die hij bekleedt is vermeldenswaardig dat hij oprichter en voorzitter is van het Albanese Bijbelgenootschap.

  • The Spirits M’bandwa and the framework of their Cult(1970, Grieks)
  • The Lord of Brightness». The God of the Tribes East of Kenya. A Research in the History of Religion(Grieks)
  • Various Christian Approaches to the Other Religions(1971)
  • Islam: A General Survey(Grieks, 1975)
  • Universality and Orthodoxy(in Greek, 2000), vertaald in het Servisch (2002), Roemeens (2003), Albanees (2004), Bulgaars (2005); en Engels onder de titelFacing the World: Orthodox Christian Essays on Global Concerns(St. Vladimir’s Seminary Press, Wereldraad van Kerken 2003).
  • Footprints of the Quest for the Transcendent(Grieks, 2004; 3rd ed. 2006)
  • Mission in Christ’s Way(2007, Grieks).
  • To the End of the Earth(2009, Grieks).
  • In Africa(2010, in Greek).
  • Three Catechetical Manuals (1960–1982)
  • (en)Interview
Zie de categorieAnastasios (Yannoulatos)vanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Damian Kokonesi
(1966-1967; van 1967-1990 geen godsdienst toegestaan)
Primaat van de Albanees-Orthodoxe Kerk
Aartsbisschop van Tirana
1992-
Opvolger: