Naar inhoud springen

Anglicaanse Gemeenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kathedraal van Canterbury

DeAnglicaanse Gemeenschap(Engels:Anglican Communion) is de internationale associatie van nationale en regionaleanglicaansekerken infull communionmet deKerk van Engeland,die gezien wordt als de moederkerk, en met de belangrijksteprimaat,deaartsbisschop van Canterbury.Dat de kerken infull communionmet elkaar zijn betekent idealiter dat zij overeenkomen wat betreft de essentiële doctrines en dat iedere anglicaan kan deelnemen aan het religieuze leven in iedere kerk. Omdat iedere nationale of regionale kerk over volledige autonomie beschikt, bestaat er geen enkelvoudige, universele Anglicaanse Kerk. De aartsbisschop van Canterbury heeft bijgevolg geen formele autoriteit buiten zijn eigen jurisdictie, maar wordt wel erkend als een symbolische leider van de Anglicaanse Gemeenschap.

Met naar schatting 80 miljoen leden wereldwijd is de Anglicaanse Gemeenschap de op twee na grootste christelijke gemeenschap ter wereld, na deRooms-Katholieke Kerken deoosters-orthodoxe kerken.Sommige nationale kerken die lid zijn van de Anglicaanse Gemeenschap hebben "anglicaans" in hun naam, terwijl andere kerken, zoals deChurch of Ireland,deSchotseen deAmerikaanseEpiscopaalse Kerken, een andere naam hebben.

De Anglicaanse Gemeenschap ziet zichzelf als zowelkatholiekenhervormd.Volgens sommigen staat de gemeenschap voor een niet-pauselijke katholicisme, terwijl het volgens anderen veeleer een soort protestantisme is zonder een dominante, leidinggevende figuur zoalsLuther,Knox,Calvijn,ZwingliofWesley.

Sommige provincies gelden als liberaal, terwijl andere juist (zeer) conservatief zijn. In januari 2016 werd deEpiscopaalse Kerk van de VSvoor drie jaar geschorst, vanwege de acceptatie van het homohuwelijk door die kerk.[1]

Provincies[bewerken|brontekst bewerken]

Wereldkaart met de provincies van de Anglicaanse Gemeenschap (blauw). Op de kaart staan ook de kerken die infull communionzijn met de gemeenschap: de Noords-lutherse kerken van dePorvoogemeenschap(groen) en de oud-katholiekeUnie van Utrecht(rood).

Alle 38kerkprovinciesvan de Anglicaanse Gemeenschap zijn autonoom. Ze hebben een eigen primaat en bestuur. Soms betreft het nationale kerken, maar er zijn ook provincies die meerdere landen beslaan. Hieronder staat een alfabetische lijst van de anglicaanse kerkprovincies:

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]

Referenties[bewerken|brontekst bewerken]