Naar inhoud springen

Aostadal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aostadal
(it)Valle d'Aosta
(fr)Vallée d'Aoste
Regio vanItaliëVlag van Italië
Kaart
Coördinaten 45°43'NB, 7°22'OL
Algemeen
Oppervlakte 3262 km²
Inwoners
(31 dec. 2013)
128.591
(37 inw./km²)
Hoofdstad Aosta
ISO 3166-2 IT-23
Overig
Hoogste punt Mont Blanc:4.810 m
Aantal gemeenten 74
Provincies Aostadal
Website Officiële website
Detailkaart
Kaart van Aostadal
Provincies in Valle d'Aosta
PortaalPortaalicoon Italië

HetAostadal,[1]in het ItaliaansValle d'Aosta(ofVal d'Aosta), in hetFransVallée d'Aoste(ofVal d'Aoste), in hetValdostaans-ArpitaansVâl d'Aoûta,is een bergachtigeregioenprovinciein het uiterste noordwesten vanItalië. De oudst bekende naam van de streek, in hetLatijn,isVallis Augustana. Het grenst in het westen aanFrankrijk,in het noorden aanZwitserland(Valais/Wallis) en in het zuiden en oosten aan de Italiaanse regioPiëmont.

Valle d'Aosta is eenautonome regiobinnen Italië, en is tegelijk een provincie. Het is de kleinste regio van het land en de enige die niet in meerdere provincies is opgedeeld.

Reeds in de oudheid bewoonde eenmegalithischebevolking het gebied, dat werd overgenomen door deSalassi,eenKelto-Ligurische stam. Ze werden in25 voor Christusverslagen doorkeizer Augustusen zijn beredenlegioenen.Na eeuwen van keizerlijke overheersing enkersteningwist Aosta dankzij deAlpenen haar stadsmuren met succes invasies af te slaan. Het rijk vanKarel de Grotelegde deVia Francigenaaan dieRomemetAkenverbond. Na het jaar888ontstond het Italiaanse rijk vanArduin van IvreaenBerengario.

In de 11e eeuw viel het gebied toe aan hetHuis Savoye(dehertogenvan Savoye, later ook koningen van Sardinië). Sinds 1861 is het een deel van Italië. In1944werd het een autonome regio van Italië.

Romeinseruïnes inAosta

De regio beslaat 3263km²en de hoofdstad van de regio isAosta(in hetFrans,Aoste). De regio omvat het dal van deDora Baltea(fr.,Doire Baltée), een zijrivier van dePo,en zijdalen.

In het noorden wordt Valle d'Aosta van het ZwitserseWallis(de vallei van deRhône) gescheiden door deWalliser Alpen.DeGrote Sint-Bernhardpasleidt over deze bergketen naarMartigny.Anderepassenover de Walliser Alpen zijn alleen te voet begaanbaar. De Walliser Alpen vormen hier een voor het verkeer ondoordringbare barrière tussen het Aostadal en Wallis.

In het noordwesten wordt Valle d'Aosta begrensd door het massief van deMont Blanc,waarachter in Frankrijk de vallei vanChamonixligt. Aosta is met Chamonix verbonden door deMont Blanctunnel,die deE25onder de Mont Blanc door leidt.

Ten zuiden en zuidwesten van het Aostadal liggen deGrajische Alpen,waarover naar het westen deKleine Sint-BernhardpasnaarBourg-Saint-Mauricein hetSavoyseTarentaisedalvoert. De zuidkant van het Aostadal wordt gevormd door het massief van deGran Paradiso.

In het oosten ten slotte grenst de regio aan de dalenVal SesiaenVal d'Ossola(in Piëmont).

De stadAostagezien vanuit de omringende bergen

Aan alle kanten wordt de vallei omringd door de hoogste toppen van de Alpen, wat voor veeltoerismezorgt. De zijdalen leiden naarskiplaatsenonder de grote bergmassieven.

Aan de zuidkant van de vallei lopen alle zijdalen dood op deGran Paradiso(hoogste top 4.061 m), dit massief ligt grotendeels in hetNationaal park Gran Paradiso.De dalen zijn van west naar oost:

In het noorden bevinden zich de volgende zijdalen:

BijEntrèvesin de gemeenteCourmayeursplitst het hoofddal zich in hetVal Venyen hetVal Ferret

In het oosten van Aosta ligt bijBardhet kleineVal de Champorcher.

Valle d'Aosta heeft een bevolking van ongeveer 113.000 inwoners, waarvan een deelFranstaligis. Het Frans wordt (naast hetItaliaans) gebruikt bij overheidsaangelegenheden en wetgeving. De lokale taal die door een groot deel van de inwoners gesproken wordt is hetValdostaans,eenArpitaans(Francoprovençaals)dialect.

De regio heeft een speciale autonome status en een speciaal bestuurlijk statuut. Ze heeft geen provincie.

Lijst gemeenten

[bewerken|brontekst bewerken]
Zie de categorieAostadalvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.