Naar inhoud springen

Arnhem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZieArnhem (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Arnhem.
Arnhem
Ernem
Gemeente inNederlandVlag van Nederland
Station Arnhem Centraal
Locatie van de gemeente Arnhem (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag GelderlandGelderland
COROP-gebied Arnhem/Nijmegen
Coördinaten 51° 59′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 101,54 km²
- land 97,82 km²
- water 3,72 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
167.651?
(1714 inw./km²)
Bestuurs­centrum Arnhem
Belangrijke verkeersaders A12A50A325A348

N325N224N837

Station(s) Arnhem Centraal,Arnhem Velperpoort,Arnhem Presikhaaf,Arnhem Zuid
Politiek
Burgemeester(lijst) Ahmed Marcouch(PvdA)
Bestuur GroenLinks
D66
Arnhem Centraal
PvdA
Partij voor de Dieren
Volt
Economie
Gemiddeldinkomen(2019) € 25.400per inwoner
Gem. WOZ-waarde(2019) € 204.000
WW-uitkeringen(2014) 46per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 6800-6846
Netnummer(s) 026
CBS-code 0202
CBS-wijkindeling ziewijken en buurten
Website arnhem.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Arnhem
Bevolkingspiramide (2023)
Foto's
John Frostbrug
John Frostbrug
Musis Sacrum
Musis Sacrum
Park Sonsbeek
Park Sonsbeek
PortaalPortaalicoon Nederland
Topografische gemeentekaart van Arnhem

Arnhem(uitspraak:/ˈɑrnɦɛm/of/ˈɑrnɛm/,Arnhems:Ernem) is eenstadengemeenteinNederlanden de hoofdstad van deprovincieGelderland.De gemeente telt 167.651 inwoners en is daarmee dein grootte dertiende gemeentevan Nederland. Ze heeft een totale oppervlakte van 101,54 km², waarvan 97,82 km² land en 3,72 km² water (1 januari 2024, Bron:CBS[1]).

Tot de gemeente Arnhem behoren behalve de stad Arnhem ook de dorpenEldenenSchaarsbergen,de buurtschappenDe Praetsen't Vlot,en delen van de buurtschappenTerletenDeelen.Arnhem maakt deel uit van het samenwerkingsverbandGroene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen(tot 2015Stadsregio Arnhem Nijmegen).

Arnhem ligt aan de rivier deNederrijn,deIJsselen deSint-Jansbeek.De stad ligt aan beide zijden van de Nederrijn (kortweg ook Rijn genoemd). Vooral het zuidelijke stadsdeel heeft zich na deTweede Wereldoorloggrootschalig ontwikkeld. De stad staat internationaal bekend om deSlag om Arnhem:in de Tweede Wereldoorlog speelde Arnhem een belangrijke hoofdrol vanwege de luchtlanding en veldslag van de geallieerde troepen in september 1944, als onderdeel vanOperatie Market Garden.Op verschillende plekken in de stad markeren monumenten de plekken waar tijdens de oorlog hevig werd gevochten.

Derechtbank Gelderlanden hetgerechtshof Arnhem-Leeuwardenzijn in de stad gevestigd, en het is de basis van delandelijke militaire kameren deluchtmobiele brigade.Daarnaast is de stad standplaats van een aantal nationale en internationale bezienswaardigheden, waaronder hetNederlands Openluchtmuseumen dierentuinKoninklijke Burgers' Zoo.

Etymologie en taal

[bewerken|brontekst bewerken]

De naam Arnhem zou afgeleid zijn vanArnofAro- van het Germaansearnu(arend) - enheem(thuis).[2]

De naamArneymwordt voor het eerst genoemd in893in een goederenregister van deAbdij van Prüm.Eerder, rond 814, werd al een schriftelijke melding gemaakt vanMeginhardeswich;dit is het huidigeMeijnerswijkinArnhem-Zuid.De stad werd in 847 geplunderd door deVikingen.

In de Arnhemse tongval heet de stadÈrnem.HetArnhemsedialect (Ernems) wijkt sterk af van andereZuid-Geldersedialecten door deHaagseinvloeden: in de tweede helft van de 18e eeuw trokken rijke Hagenaars naar buitenhuizen in de bossen rondom Arnhem. Het Haagse accent werd door de lokale Arnhemse bevolking overgenomen omdat dit accent status verschafte. Het accent wordt heden ten dage nog voornamelijk in de volkswijken als 't Broek, deGeitenkampenKlarendal(uitspraak klèrendoal) gesproken.

Arnhem heeft ook enkele bijnamen. Zo werd de stad in de tweede helft van de19e eeuwhet 'Haagje van het Oosten' genoemd; in Arnhem vestigden zich net als in Den Haag in die periode veel oud-Indiëgangers. Vooral in Indië rijk geworden handelaren, oud-officieren en suiker- en tabaksplanters bouwden huizen langs de Velper-, Utrechtse- en Amsterdamseweg. De middenstand en het culturele leven floreerden door hun komst. Arnhem werd daardoor een stad met elitaire uitstraling.[3]

ZieGeschiedenis van Arnhemvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Archeologischevondsten wijzen erop dat zo'n 70.000 jaar geleden al menselijke bewoning was in het gebied waar nu de stad Arnhem ligt. In de buurt van LandgoedWarnsborn,ten noordwesten van de stad, is eenvuurstenenschraper gevonden uit de tijd van deneanderthalersdie in desteentijdhet gebied bevolkten.[4]Als jagers en verzamelaars hadden de neanderthalers over het algemeen geen vaste verblijfplaats, zij zwierven door de regio op zoek naar prooi. De oudste overblijfselen in de regio van de modernemensdateren van ca.5000 v. Chr..Er zijn overblijfselen van een jagerskamp gevonden op twee meter diepte in het gebied van de wijkSchuytgraaf.

In de buurt vanWarnsbornenSchaarsbergenzijn de eerste sporen gevonden vanboeren,bewoners dus met een vaste verblijfplaats. Dezegrafheuvelsvan hetstandvoetbekervolkdateren van ca.2400 v.Chr..Uit debronstijd(ca.1500 v.Chr.) zijn sporen gevonden van een nederzetting op deHoogkampin de vorm van boerderijen. Waar nu het centrum van Arnhem is zijn overblijfselen gevonden van bewoners uit deijzertijd.

Middeleeuwen, 16e, 17e, 18e eeuw

[bewerken|brontekst bewerken]
Arnhem in 1652

Arnhem wordt (alsArneym) voor het eerst genoemd in893in een register van de bezittingen van deAbdij van Prümin deEifel.Het wordt beschreven als een aanSint Maartengewijde kerk, met omliggende landerijen. Hoewel de vroege sporen van nederzettingen getoond hebben dat de vroege Arnhemmers zijn afgedaald uit de hoger gelegen bossen van de Veluwe, is Arnhem oorspronkelijk niet gebouwd op de oevers van de Rijn, maar op het hoger gelegen deel langs deSint-Jansbeek.Arnhem ontstond op de plek waar de weg tussenNijmegenenUtrecht/Zutphenzich splitste. Zevensprengbekenvoorzagen de stad van water en pas toen de loop van de Rijn in 1530 door de Arnhemmers verlegd werd kwam Arnhem aan de rivier te liggen.

De nederzetting kreeg op 13 juli 1233stadsrechtenvan graafOtto II van Gelre.Hoewel Arnhem al voor de stadsrechtsverlening een vorm van verdediging had, groeide deze in 1291 uit tot stadsmuur, die in 1505, 1519 en 1533 werd uitgebreid. Binnen devestingwallenvan de huidige binnenstad woonden in de 13e eeuw 2000 tot 3000 inwoners, die een gemeenschap vormden, zoals blijkt wel uit de stichting van gasthuizen voor de armen en behoeftigen: het Sint Catharina Gasthuis in 1246 en Sint Nicolai Gasthuis in 1351.[5]

In 1441 werd Arnhem op de jaarvergadering van dehanzete Lübeck toegelaten tot dit bewapende handelsverbond, en werd ingedeeld in het Keulse kwartier. De stad verbond zich om wanneer nodig vier gewapende mannen te zullen leveren, en bezocht tot 1615 meestal de hanzedagen in Wesel en soms die in Lübeck. Het vertegenwoordigde dan ook Wageningen en Hattem.

Rond 1455 is de reliekbuste vanSint Eusebiusnaar Arnhem gekomen, wat door het stijgende aantal pelgrims leidde tot economische groei. De middeleeuwse zilveren reliekbuste van de patroonheilige van Arnhem en van de gelijknamigeparochie in Arnhemen omgeving, is het absolute topstuk van de Arnhemse religieuze kunstvoorwerpen.

In 1543 kwam Gelre in handen vanKeizer Karel V.Toen hethertogdom Gelreopging in hetHabsburgse rijk,kreeg Arnhem als een van de vier hoofdsteden in Gelre de vestiging van het gerecht en de rekenkamer. Het was Karel V die derekenkameren hetHof van Gelre en Zutphenin Arnhem vestigde waarmee Arnhem vanaf die tijdde factoals hoofdstad beschouwd kon worden. Een officiële status werd in de 19e eeuw toegekend. Als gevolg van deTachtigjarige Oorlogwerd het hertogdom Gelre gesplitst. De drie noordelijke kwartieren namen deel aan deUnie van Utrecht(1579) en gingen daarna deel uitmaken van deRepubliek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Grote Markt in Arnhem in 1742

Eind november 1813 vonden er in en nabij Arnhem zware gevechten plaats tussen de Franse bezettingsmacht en Pruisische troepen, ondersteund door RussischeKozakken.In 1817 werd het de hoofdstad van de provincieGelderlandin hetVerenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Aan het begin van denegentiende eeuwkwam Arnhem wegens het gunstige belastingklimaat in de belangstelling te staan van de gegoede burgerij uit het westen van Nederland. Vanaf 1845 was Arnhem per trein bereikbaar via deRhijnspoorweg.Dit stimuleerde de ontwikkeling van de stad. Arnhem groeide snel, en veel huizen uit die tijd getuigen van de rijkdom van de nieuwe bewoners. De nieuwe burgerij van Arnhem bracht overigens wel een belangrijke stimulans in het sociale en culturele leven. De rijke bewoners die uitDen HaagenAmsterdamnaar Arnhem waren gekomen hadden behoefte aan de faciliteiten die zij gewend waren. Uit deze tijd stammen dan ook onder andereMusis Sacrum,deStadsarmenapotheeken hetStedelijk Ziekenhuis.

Hetstation Arnhemvoor de Tweede Wereldoorlog

Rond 1870 werd de migratie naar Arnhem langzaam minder, en ging de stad op zoek naar andere inkomstenbronnen. Door de ontwikkeling van toeristische attracties werd Arnhem in de belangstelling gehouden van de rijken. Er werden congressen en tentoonstellingen georganiseerd, vanaf 1880 reden erpaardentrams,die vanaf 1911 werden vervangen doorelektrische trams.Met deNederlandsche Heidemaatschappijen deNederlandse Kunstzijdefabriek (ENKA)trok Arnhem een tweetal belangrijke werkgevers naar de stad.

De in 1935 geopende brug over de Rijn, sedert 1978John Frostbruggeheten

Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw groeide Arnhem sterk. Van 9.000 inwoners in 1820 tot bijna 24.000 in 1859.[6]Ook in de20e eeuwis Arnhem sterk uitgebreid. In dejaren 1930werd Arnhem zwaar getroffen tijdens dedepressie,maar door de aanleg van nieuwe stadswijken kon er nogenig werkworden gegenereerd. In 1935 kreeg Arnhem zijn eerste vastebrug over de Rijn,waarna er woonwijken aan de zuidkant van de rivier gebouwd konden worden: de wijkMalburgenin Arnhem-Zuid.

Luchtfoto van Arnhem voor de Tweede Wereldoorlog (tussen 1920 en 1940)
Bevrijding van Arnhem op 14 april 1945

Tijdens deTweede Wereldoorlogwerd de stad het toneel van deSlag om Arnhem,een historischeluchtlandingenveldslagdie van 17 tot 25 september 1944 plaatsvond, als onderdeel vanOperatie Market Garden.Het is de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was voor degeallieerdenen Nederland grotendeels een mislukking doordat de laatste brug (die bij Arnhem) niet kon worden ingenomen en het westen van Nederland mede hierdoor niet bevrijd kon worden. Hierop kreeg het westen van Nederland te maken met dehongerwinter.Arnhem zelf werd in grote mate door bombardementen van zowel de Duitse als degeallieerdezijde verwoest. Ook werd de stad geplunderd door de Duitse bezetters toen deze de stad na de veldslag in 1944lieten ontruimen.

Op 12 en 13 april 1945 vond bij de bevrijding van Arnhem een tweede slag plaats die zich concentreerde op de wijkGeitenkamp.Arnhem was eind 1944 op last van de Duitsers geëvacueerd en in de wijk warendwangarbeidersgevestigd en er woonden ookNSB'ersin de vrijgekomen huizen. DeCanadesetroepen dachten dat Arnhem flink verdedigd werd en voerden een zwaar artilleriebombardement uit op de Geitenkamp. Onder de bewoners, die wel gewaarschuwd waren maar geen kant op konden, viel een onbekend aantal slachtoffers.

Na de Tweede Wereldoorlog

[bewerken|brontekst bewerken]

Na de oorlog begon men aan de heropbouw en uitbreiding van de stad. De Tweede Wereldoorlog had grote gaten geslagen in de historische binnenstad. HetHaagje van het Oostenonderging een grotemetamorfose.In een drang naar vernieuwing en modernisering werden veel beschadigde gebouwen niet hersteld, maar gesloopt. Daarnaast werden er noodwoningen en noodwinkels gebouwd om aan de allereerste levensbehoeften te voorzien. Het in 1944 ernstig beschadigdetramnetwerd niet hersteld en vervangen door eentrolleybusnet,volgens een plan dat er voor de oorlog al lag. Maar het was inmiddels noodzaak geworden, omdat deremiseen een groot aantal trams onherstelbaar beschadigd waren door de oorlogshandelingen. Op5 september1949werd de eerste trolleylijn, tussen Arnhem enVelp,in gebruik genomen.

In dejaren 50is dewederopbouwin volle gang. In een korte tijd worden veel nieuwe woonwijken gerealiseerd, zoalsMalburgenenPresikhaaf.De grenzen van Arnhem worden in het zuiden flink verlegd ten koste van het oppervlak van de gemeentenHuissenenElst.Middenjaren 60ontstonden de wijkenImmerlooenHet Duifje,waar naast veel rijtjeshuizen ook grote galerijflats werden gebouwd. Een paar jaar later kwamen wat luxere woningen en eengezinswoningen tot stand in de wijkenHolthuizenenVredenburg/Kronenburg.Het dorpEldengrensde steeds meer aan het nieuwe Arnhemse stadsdeel en werd na de jaren 80 zo goed als omringd door de wijkenElderveld,De LaarenRijkerswoerd.Arnhem wist ook enkele grote bedrijven binnen zijn grenzen te krijgen.

De zuidelijke binnenstad met de Sint-Jansbeek

In dejaren 1980had Arnhem een vrij uitgebreidekrakersgemeenschap.Een aantal panden, waaronder het landelijk bekendeHotel Boschwerkte samen aan culturele activiteiten. Ook de posters vanLoesjeverschenen begin jaren tachtig voor het eerst in Arnhem. In 1989 kwam het in de wijkKlarendaltot een 'volksopstand' tegen de drugsoverlast waar bij politiecharges talloze gewonden vielen. Nadien is in Klarendal veel vernieuwd en verbeterd met onder andere hetModekwartiermet talloze winkeltjes.

Aan de noordoostkant vanEldenwerd in 1998 het stadionGelredomegebouwd. In 1999 bestond hetSonsbeekpark100 jaar en werden omvangrijke renovaties uitgevoerd alsmede werd de 'Steile Tuin' aangelegd. Voorts kwam hetWatermuseum(2003) tot stand. In 2004 realiseerdeProRailaan despoorlijn Arnhem - Nijmegenstation Arnhem Zuid.Sinds 2002 wordt er ten westen van de spoorlijn gebouwd aan deVinex-wijkSchuytgraaf.

In dejaren negentigwerd het verouderdeArnhemse stationuit 1954 te klein bevonden en er werd besloten tot de bouw van een nieuw station. Het hele stationsgebied werd op de schop genomen, er kwamenkantoortorensen een nieuwbusstationwaar ook de trolleybussen hun halte hebben. Na een lange bouwtijd (1997-2015) werd de nieuwe OV-terminal van architectBen van Berkel,met een capaciteit van 110.000 trein- en busreizigers per dag, op 19 november 2015 feestelijk geopend. Het station heet sindsdien officieelArnhem Centraal.

ZieWapen van Arnhemvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hetwapen van Arnhemis blauw van kleur en bestaat uit een zilverenArend.De bekken en klauwen zijn allemaal goud van kleur. De kroon is goud en bestaat uit vijf bladeren. Hethartschildwordt vastgehouden door twee staande leeuwen van natuurlijke kleur. De leeuwen kijken de toeschouwer aan.

Zegels uit 1281 en daaropvolgende eeuwen vertonen aldubbele adelaars;in de 17e eeuw komt de adelaar op een schild te staan. Als oorsprong van het wapen van Arnhem wordt door historici het wapen van de familieVan Arnhemgenoemd. Dat wapen bestond uit een zilveren schild met daarop een rode eenkoppige adelaar. De familie heeft verscheidene hoge functies bekleed aan het hof van verschillende keizers en ook in de raad van de stad Arnhem. Op 20 juli 1816 werd het wapen officieel.

Aangrenzende gemeenten
Vlag EdeEde Vlag ApeldoornApeldoorn Vlag RozendaalRozendaal
Vlag RenkumRenkum Vlag RhedenRheden
Vlag OverbetuweOverbetuwe Vlag LingewaardLingewaard Vlag WestervoortWestervoort

Arnhem ligt in de provincieGelderland,in het oosten van Nederland. De stad ligt aan beide oevers van deNederrijnen aan de westoever van deIJssel.Vooral het zuidelijke stadsdeel heeft zich na deTweede Wereldoorloggrootschalig ontwikkeld.

In Arnhem stromen verschillendebeken.Hoewel de stad in de loop van de eeuwen flink groeide zijn deze beken bewaard gebleven. DeSint-Jansbeeken deKlingelbeek of Slijpbeekwateren af op de Nederrijn. DeBeek op de Paasbergop de IJssel. Zijbeken van deze beek zijn: deKlarenbeek,deMolenbeeken deBronbeek.Naast deze natuurlijke wateren kent Arnhem ook een netwerk vansloten,voornamelijk gelegen in de wijkPresikhaafin Arnhem-Noord en inArnhem-Zuid.Daarnaast heeft Arnhem een aantal (recreatie-)plassen; een plas in het Arnhemse deel van deRosandepolder,deImmerlooplasin de wijk Malburgen, een plas ten oosten vanSchuytgraafen verschillende plassen in uiterwaardenparkMeinerswijk.DeRijkerswoerdse Plassenliggen in de gemeenteOverbetuwe,maar grenzen aan de wijkDe Laarin Arnhem.

Arnhem staat in 2014 op een gedeelde zevende plaats van de groenste steden van Nederland.[7]De aanwezigheid van een aantal groteparkendankt de stad mede aan de ligging aan de zuidrand van deVeluwe.De parken waren tot aan het eind van de 19e eeuw grotendeels als landgoederen in bezit van rijke families (HetGelders Arcadië). Deze verkochten de landgoederen, toen ze onrendabel werden, vaak aan de gemeente. Het landgoedZijpendaalgrenzend aan hetpark Sonsbeekkwam pas in 1924 te koop en werd met hulp vanENKA-oprichter Dr.J.C. Hartogsaangekocht. Arnhem kent circa 30parkenvan verschillende grootte. Behalve Sonsbeek en Zijpendaal zijn dat onder meerWarnsborn,Park Klarenbeek,Park PresikhaafenPark Angerenstein.

Park Sonsbeek,gelegen ten noorden van het centrum

Arnhem ligt, net als in een groot gedeelte van Nederland, in een gebied met een gematigdzeeklimaat,waarbij de weerpatronen sterk worden beïnvloed door de nabijheid van deNoordzeein het westen en de daarmee gepaard gaande noordwestenwinden en stormen. De wintertemperaturen zijn er mild; gemiddeld boven nul, al isvorstniet ongewoon tijdens vlagen van oostelijke of noordoostelijke wind vanuit het Europese binnenland, zoals uitScandinavië,Ruslanden zelfsSiberië.De zomers zijn er warm, maar zelden heet.

Er worden regelmatig dagen met grote neerslag waargenomen, maar de jaarlijkse neerslag komt niet boven de 800 mm uit. De meeste neerslag valt als aanhoudendemotregenof lichte regen. De aanwezigheid van veel waterbekkens zorgt ervoor dat bewolkte en vochtige dagen veel voorkomen, met name in de koelere maanden van oktober tot maart.

Weergemiddelden voor Arnhem
Maand jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec Jaar
Gemiddeld maximum (°C) 4,2 5,3 8,9 13,2 17,6 20,8 21,7 21,6 19,3 14,5 8,6 5,6 13,4
Gemiddelde temperatuur (°C) 1,7 2,3 5,4 8,6 12,6 15,8 17,0 16,9 14,7 10,7 5,9 3,1 9,6
Gemiddeld minimum (°C) −0,7 −0,6 2,0 4,1 7,7 10,8 12,4 12,3 10,1 6,9 3,2 0,7 5,7
Neerslag(mm) 64 49 51 49 59 71 77 76 65 62 69 72 764
Bron:https://nl.climate-data.org/location/912/
ZieWijken van Arnhemvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Topografische kaart van de stad Arnhem, dec. 2014

De stad Arnhem wordt bestuurlijk verdeeld in 3 stadsdelen:(Arnhem-)Centrum,Arnhem-NoordenArnhem-Zuid.

Arnhem Centrumwordt gevormd door de oude binnenstad, en beslaat het gebied dat vanaf de 10e eeuw tot in de 19de eeuw de stad Arnhem was. Het centrumgebied wordt aan de noord- en oostkant begrensd door de singels, aan de westkant door deNelson Mandelabrugen aan de zuidkant door de rivier deRijnmet aan de zuidoostkant deJohn Frostbrug.De binnenstad van Arnhem is opgedeeld in 8 kwartieren, elk met een eigen karakter en een eigen icoon. De kwartieren zijn: Rijnkwartier, Rozetkwartier, Musiskwartier, Korenkwartier, Stationskwartier, Eusebiuskwartier, 7 Straatjes (kwartier) en het Janskwartier.

Arnhem-Noordis het gedeelte van Arnhem ten noorden van de rivier de Rijn, buiten Arnhem-Centrum. De wijken ten noorden, westen en oosten van de binnenstad zijn gebouwd vanaf de tweede helft van de 19e eeuw en in de 20e eeuw. Hier bevinden zich onder andere de toeristische trekpleistersKoninklijke Burgers' Zooen hetNederlands Openluchtmuseum.Tevens zijn ziekenhuisRijnstate,Sportcentrum Papendal,ArtEZ Hogeschool voor de Kunstenen deHogeschool van Arnhem en Nijmegengevestigd in Arnhem-Noord.

Arnhem-Zuidis het gedeelte van Arnhem ten zuiden van de huidige loop van de rivier de Rijn.Arnhem-Zuidtelt ongeveer 80.000 inwoners. Hier bevindt zich stadionGelreDome,thuisbasis vanVitesseen in gebruik voor grote evenementen, het overdekteWinkelcentrum Kronenburg,de woonboulevard en de historische uiterwaardenMeinerswijk.Arnhem-Zuid heeft een treinstation:station Arnhem Zuid,gelegen tussen de wijken Elderveld, De Laar West en Schuytgraaf.

Bevolkingssamenstelling

[bewerken|brontekst bewerken]
Bevolkingssamenstelling van Arnhem
[8]
Herkomst Percentage in 2023
Vlag van NederlandNederlandse achtergrond 64,2%
Vlag van EuropaEuropa(excl. Nederland) 8,9%
Vlag van TurkijeTurkije 5,2%
Vlag van MarokkoMarokko 2,4%
Vlag van SurinameSuriname 2,1%
Vlag van NederlandNederlandse Cariben 2,1%
Vlag van IndonesiëIndonesië 3,4%
Overig niet-westerse 11,7%
Stadsregio-subregio Arnhem

Op 1 januari 2022 telde Arnhem 163.885 inwoners, waarvan ongeveer 66% van volledig Nederlandse afkomst is en 34% ten minste één ouder of grootouder heeft die in het buitenland is geboren.[9]Qua inwonertal is het de derde gemeente (naNijmegenenApeldoorn) en de tweede stad van Gelderland.Groot Arnhem (De Connectie)is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Arnhem,RenkumenRheden.Door de samenwerking die in 2017 is gestart, raken de gemeenten Renkum en Rheden steeds meer met Arnhem vervlochten.

De laatste groepen instromers hebben geen grote veranderingen gebracht in desegregatie.Gegoede burgers enintelligentsiadomineren van oudsher in deBurgemeesterswijk en Hoogkamp,deSingels,Alteveer en Cranevelt,hetSpijkerkwartieren sinds de bouw ervan de wijkSchuytgraaf.Mensen met lagere inkomens per gezinslid zijn te vinden in onder andereKlarendal,Het Broek,deGeitenkamp,Presikhaaf,MonnikenhuizenenMalburgen.Middengroepen wonen sinds de bouw in deElderveld,De Laar,RijkerswoerdenVredenburg/Kronenburg.

De stad verandert mee met haar bevolkingsstructuur. Voormalige eenvoudige wijken met kleine en slechte woningen als Klarendal en Presikhaaf gingen door een fase vangentrificatieen hebben nu een sociaal gemengde bevolking.

Historische bevolkingsontwikkeling

[bewerken|brontekst bewerken]
Historische ontwikkeling van het aantal inwoners te Arnhem
Jaar Inwoners Jaar Inwoners
1795 10.080 1935 83.999
1830 14.509 1949 101.357
1840 16.758 1950 103.317
1849 19.111 1960 124.611
1859 25.869 1971 130.395
1879 40.978 2001 139.228
1899 56.812 2004 141.599
1909 64.019 2008 143.596
1920 71.599 2012 149.277
1928 76.619 2017 155.694
1930 87.594 2021 163.072
Bron 1:www.volkstellingen.nl(tot 1971)
Bron 2:Arnhem in Cijfers
World Trade Centre
Het Arnhem Business Park (KEMA-terrein)

Anno 2020 is er in Arnhem veel ontwikkeling in technologie en energie. Daarnaast profiteert de stad van de ligging tussen deRandstadenRuhrgebied.[bron?]Door de ligging op routes tussen West-Oost en Noord-Zuid-Nederland en dicht bij Duitsland, heeft Arnhem zich kunnen ontwikkelen als handelsregio.[bron?]De meeste werknemers van bedrijven uit Arnhem komen uit deStadsregio Arnhem-NijmegenenNoordrijn-Westfalen.

De Gelderse hoofdstad is de achtste stad in Nederland met eenWorld Trade Centre-vestiging. Dit WTC is gevestigd bij het centraal station in de blauweRijntoren.Naast de Rijntoren staat de groeneParktoren.Aan de voet van de beide torens staat het hoofdkantoor van verzekeraarscombinatieCoöperatie VGZ UA.Tevens hebben deChinesegemeentenYichangenWuhanhunhandelspostin de WTC-toren. OokGranch Biopack Europeuit Wuhan, gespecialiseerd in biologisch afbreekbare verpakkingen, nam zijn intrek in het WTC.

De stad kent onder meer eenmeubelboulevarden vijfindustrieterreinen:Kleefse Waard,Het Broek,IJsseloord I en IIenOvermaat.Daarnaast is er het parkachtigebedrijventerreinArnhems Buiten,het voormaligeKEMA-terrein, dat ruimte biedt aan onder andere het kantoor vanDNV,het hoofdkantoor van de beheerder van energienettenTenneTen vestigingen vanNuonenNRG.DeKEMA Laboratoriesis het grootste commerciële laboratorium ter wereld voor het testen van elektrische apparatuur.[bron?]Industriepark Kleefse Waard biedt ruimte aan onder andere het hoofdkantoor vanTeijin AramidenVestas Benelux.Daarnaast hebben onder andereAkzoNobel,DNV GL Energy,General Electric Energy EuropeenAccsys Technologieshun productiecentrum op het industriepark.

Bekende ondernemingen en instellingen in de stad zijn onder meer netwerkbedrijfAlliander,DEKRA,Deloitte,Essent,OHRA,Arcadis,CITO,Ballast Nedam,CCV Group,KPMG,ING,Beslist.nl,OK Oliecentrale,TÜV Rheinland,EIFFEL,Kamer van Koophandel,IrisZorg,SIDN,hetUWV,Gelders Archief,Koninklijke Burgers' ZooenNederlands Openluchtmuseum.Een van de grootste werkgevers is ziekenhuisRijnstatemet meer dan 5000 werknemers. Tevens is Arnhem zetel van derechtbank Gelderland,Rijkswaterstaat Oost-Nederlanden delandelijke militaire kamer.Ook deluchtmobiele brigadeis gelegerd in de provinciehoofdstad.

Sportcentrum Papendalis een vestigingsplaats van een aantal nationaleverenigingen,stichtingenen instellingen, zoals: deAtletiekunie,Sport Medisch Centrum PapendalenDe Gelderse Sportfederatie.Tevens is Papendal de vaste thuisbasis van de Nederlandse sportorganisatieNOC*NSF.Bij het NOC*NSF zijn 90 landelijke sportorganisaties aangesloten.[(sinds) wanneer?]De organisatie treedt op alsnationaal olympisch comité,maar ook alsnationaal paralympisch comité.

Arnhem heeft een winkelgebied in Arnhem-Centrum, hier vindt men deKetelstraat,Roggestraat, Vijzelstraat,Rijnstraat,Koningsstraat,Bakkersstraaten de Jansstraat. Op loopafstand van de binnenstad is hetModekwartiergevestigd. Hier bevonden zich in 2013 vijftig winkels en zeventig bedrijfsruimten op het gebied van mode en design.[10]DeSteenstraaten de Hommelseweg vormen samen het centrum van de Turkse gemeenschap in Arnhem.

Daarnaast heeft Arnhem een aantal overdektewinkelcentra,zoals hetWinkelcentrum KronenburginKronenburg(Arnhem-Zuid). Het winkelcentrum Presikhaaf gold in 1971 op een tentoonstelling inParijsals het modernste winkelcentrum van Europa.[11]

Verkeer en vervoer

[bewerken|brontekst bewerken]
A- en N-wegen rond Arnhem
A12 Den Haag-Duitse grens
A50 Eindhoven-Emmeloord
A325 naarNijmegen
A348 naarOmmen
N224 naarZeist
N225 naarDriebergen
N310 naarElburg
N325 naarKnooppunt Velperbroek
N784 aansluitingN311

Door zijn centrale ligging in oostelijk Nederland is Arnhem een knooppunt voor verkeer via water, weg en spoor.

De verlegging van deNederrijnonderKarel van Gelrein de 16e eeuw zorgde voor betere handel voor de stad. De eerste havenkraan werd gebouwd in 1449 aan de Oude Haven. In 1526 en 1569 werd deze vervangen. Doordat de Oude Haven vlak voor de verlegging gelegen is, hoefde deze niet te verhuizen toen de Rijn verlegd werd. In 1603 werd aan de oostkant van de stad de Nieuwe Haven aangelegd, inclusief een nieuwe kraan in 1610. In 1782 werd de oude kraan, die in een gemetseld gebouw stond, vervangen door een nieuw, houten model met eentredmolen.In 1824 werd de houten kraan vervangen door een ijzerenstoomhijskraan,die tot aan de Tweede Wereldoorlog dienst bleef doen.

Net ten zuidoosten van de stad taktIJsselaf van de Nederrijn. De IJssel kronkelt aan de oostzijde van de stad naar het noorden, onder meer naarZutphen.De Nederrijn stroomt ten westen van de stad richtingRotterdam.Aan zowel de noord als de zuidoever liggen verschillende rondvaartboten die vanuit Arnhem de IJssel en de Neder-Rijn bevaren. Aan de zuidoever is een haven voor de pleziervaart. Aan de Nieuwe Haven heeft zich het industrieterreinKleefse Waardontwikkeld, met onder meer een vestiging vanAkzoNobel.

Het wegennet rond Arnhem, met daarop de vier bruggen over deNederrijn:1.Andrej Sacharovbrug2.John Frostbrug3.Nelson Mandelabrug4.Spoorbrug

Arnhem heeftvier bruggenover de Rijn: deJohn Frostbrug,deNelson Mandelabrug,deAndrej Sacharovbrugen despoorbrug Oosterbeek.Er zijn twee bruggen over de IJssel: deWestervoortse brug,die loopt van industrieterrein Kleefse Waard naar Westervoort, en een brug waar deA12vanafknooppunt VelperbroekrichtingOberhausenloopt. Aan de Arnhemse zijde van de Westervoortsebrug bevindt zich het uit 1865 stammendeFort Westervoort.

Er lopen diverse provinciale en rijkswegen door en langs Arnhem en rond de binnenstad ligt een Centrumring. Deze ringweg heeft een lengte van 3,3 kilometer en is hiermee een van de kortste (centrum)ringwegen in Nederland. De centrumring is deels eenrichtingsverkeer tegen de klok in.

HetRijnWaalpadis een 17 km langefietssnelwegen verbindt Arnhem metNijmegen.Het is de eerste snelfietsroute van de regio.[bron?]In 2018 werd de tweede snelfietsroute geopend en verbindt Arnhem metWageningen.

Arnhem heeft vier treinstations:Arnhem Centraal(sinds 1845),Arnhem Velperpoort(sinds 1953),Arnhem Presikhaaf(sinds 1969) enArnhem Zuid(sinds 2004). Sinds december 2014 is Arnhem aangesloten op hetnachtnetvan deNS.Het Centraal Station is een belangrijk knooppunt van openbaar vervoer in Oost-Nederland en in het spoorwegverkeer met Duitsland. Bovendien is het een overstapknooppunt voor hetstads- en streekvervoerin Gelderland.

Arnhem Centraalis een halteplaats voor een aantal internationale buslijnen van verschillende maatschappijen zoalsEurolines,Flixbus(voorheen Meinfernbus). De parkeerplaats van deRijnhalis jarenlang een vaste opstapplaats voor vakantiebussen.

Eentrolleybusin Arnhem

Hetopenbaar vervoer in Arnhemwordt gekenmerkt door hetplaatselijke trolleybusnet,het enige nog bestaandetrolleybusnetwerkin deBeneluxen een van de grootste in West-Europa. De stad had tussen 1880 en 1944 eentramnet,maar na deTweede Wereldoorlogkwamen de trams niet meer terug. Vanaf 1949 ging Arnhem over op trolleybussen. Hoewel voor de overige stadslijnen en het regionale busverkeerCNG-bussen worden gebruikt, maken de belangrijkste stadsbuslijnen in Arnhem gebruik van de trolleybus. Vanuit Arnhem Centraal rijden trolleybussen door de hele stad en naar Velp. Het busstation ligt op hetStationspleinbij het Centraal Station in het centrum. Sinds medio december 2009 hebben de bussen een nieuwe huisstijl en rijden ze onder de naamBreng.[12]

Eenriviercruiseschipaan deRijnkade
De eerste auto?

In 1896 reed de, zo dacht men jarenlang, eerste auto, eenBenz Victoria,in Arnhem op Nederlandse bodem. De auto was voor de Haagse fotograafAdolf Zimmermans.Zimmermans had bij fabrikant Benz en Co in Mannheim een Benz Victoria besteld. Benz en Co liet de auto op 18 mei 1896 per schip afleveren aan de Rijnkade in Arnhem. Op deRijnkadeonder deNelson Mandelabrug(1977) staat de gedenksteen die in 1996 bij de festiviteiten Stichting 100 Jaar Automobiel ter ere van deze gebeurtenis werd geplaatst.

Tot in 1996 werd deze auto als de eerste auto beschouwd die in Nederland reed. Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de auto in Nederland doken rond 1996 meerdere publicaties op. Daarin kwam een ingezonden artikel uit de krant "Het Nieuws van den Dag" van 16 oktober 1896 aan het licht, datde Heer Jos. Bogaers-Swagemakers, uit Tilburg, reeds sedert het vorige jaar in het bezit is van een automobile, welke op een goeden weg 20 K.M. per uur aflegt en in dien tijd 2 K.G. benzine verbruikt. Eén vulling is voldoende voor 100 à 120 K.M.[13]

Arnhem heeft een eigen vliegbasis:Vliegbasis Deelen,dat iets ten noorden van de stad ligt. Het complex werd aangelegd kort voor de Eerste Wereldoorlog en werd door de Duitse bezetter tijdens deTweede Wereldoorlogsterk uitgebreid. Na de bevrijding werd het een vliegbasis van deKoninklijke Luchtmacht.Deelen wordt sinds 1995 alleen nog tijdens oefeningen gebruikt. Een ander vliegveld isNationaal Zweefvliegcentrum Terlet.Naast enkele zweefvliegclubs is op het vliegveld het Service Center Terlet gevestigd; hier kan men terecht voor onderhoud en keuringen van zweefvliegtuigen.

Politiek en bestuur

[bewerken|brontekst bewerken]
DeSabelspoortmet het aangebouwdeProvinciehuis

Provinciebestuur

[bewerken|brontekst bewerken]

Sinds het jaar 1813 is Arnhem de provinciehoofdstad vanGelderland.Al in de vroege 14e eeuw speelt de stad een centrale rol in wat toen hetHertogdom Gelrewas. In die periode kreeg Arnhem de beschikking over eenrekenkameren eenrechtscollege.In 1579 werd de stad officieel de hoofdstad van Gelre. In 1585 ging Arnhem, als hoofdstad van het gewest Gelre, bij deRepubliek der Zeven Verenigde Nederlandenhoren. Als in 1813 hetKoninkrijk der Nederlandenontstaat, is het dan ook bijna logisch dat Arnhem de hoofdstad van de provincie Gelderland wordt.

De provincie Gelderland wordt bestuurd vanuit hetprovinciehuis(ook wel Huis der Provincie of Het Gelders Huis genoemd)aan deGrote Marktvan Arnhem.

Gemeente Arnhem

[bewerken|brontekst bewerken]

De gemeente Arnhem omvat naast de gelijknamige stad de dorpenEldenenSchaarsbergen,de buurtschappenDe Praetsen't Vlot,en delen van de buurtschappenTerletenDeelen.De dorpen worden echter als volwaardige stadswijken gezien.

Huidige zetelverdeling
De 39 zetels zijn als volgt verdeeld:
Het stadhuis van Arnhem
HetDuivelshuisis een onderdeel van het stadhuis. Hier bevindt zich de werkkamer van de burgemeester.

Hieronder de behaalde zetels per partij bij degemeenteraadsverkiezingensinds 1994 (collegepartijen vetgedrukt):

Gemeenteraadszetels
Partij 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018 2022
GroenLinks 4 5 4 4 5 45 7 7
VVD 6 7 6 5 6 4 6 5
D66 7 2 2 1 4 8 57 5
Arnhem Centraal1 - 3 5 3 3 2 37 4
PvdA 9 10 8 13 7 5 4 3
PvdD - - - - - 1 2 3
SP 2 4 3 6 7 8 3 2
CDA 7 6 5 4 3 3 2 2
DENK3 - - - - - 1 2 2
Volt - - - - - - - 2
ChristenUnie2 1 1 1 1 1 26 2 1
PVV - - - - - - 2 1
Arnhemse Ouderen Partij - - - - - 1 1 1
FvD - - - - - - - 1
Pro Arnhem4 - - 4 2 2 - - -
Trots op Nederland - - - - 1 - - -
Stadspartij 2 1 1 - - - - -
CD 1 - - - - - - -
Totaal 39 39 39 39 39 39 39 39
  1. Tot 24 juni 2016Zuid Centraalgeheten.
  2. De ChristenUnie deed in 1994 en 1998 mee als combinatieRPF/GPV.
  3. In 2018 gingenDENKenVerenigd Arnhemsamen de gemeenteraadsverkiezingen in onder de naamDENK Verenigd Arnhem.
  4. In 2002 nam Pro Arnhem deel aan de verkiezingen onder de naamLeefbaar Arnhem.
  5. Aanvankelijk behoordeGroenLinkstot de collegedragende partijen, door een meningsverschil over het al dan niet mogelijk maken van woningbouw inStadsblokken-Meinerswijkstapte zij in oktober van 2015 uit het college.[14]
  6. Na het opstappen van GroenLinks werdChristenUnieonderdeel van de coalitie. In juni van 2017 stapte zij uit het college, een gebrek aan samenwerking, waarbij discussie over de tippelzone de spreekwoordelijke druppel was volgens de partij.[15]
  7. Op 4 maart 2021 werd D66 uit de coalitie gezet door de andere coalitiepartijen (GroenLinks, VVD & PvdA).[16]Op 22 maart 2021 werd een nieuwe coalitie gevormd met Arnhem Centraal.[17]

College van B&W

[bewerken|brontekst bewerken]
De raadszaal van het stadhuis

Hetcollege van burgemeester en wethoudersvoor de periode 2022-2026 wordt gevormd door eencoalitievanGroenLinks,D66,Arnhem Centraal,Partij voor de Dieren,PvdAenVolt.[18][19][20]Ahmed Marcouch(PvdA) is sinds 1 september 2017 burgemeester van Arnhem.

De volgende personen maken deel uit van het bestuur:

College van burgemeester en wethouders
Burgemeester Ahmed Marcouch(PvdA) Openbare orde en veiligheid, Handhaving (onderdeel openbare orde en veiligheid), Veiligheidshuis, Regionale samenwerking (burgemeesterstaken), G32 Algemeen Bestuur, Externe relaties, Lobby, Integriteit, Herdenken
Wethouders Cathelijne Bouwkamp (GroenLinks) 1e locoburgemeester, Arnhem-Oost aanpak, Cultuur, Groen en klimaatadaptatie in de stad, Duurzaamheid, inclusief energietransitie gebouwde omgeving en grootschalige opwek (exclusief energietransitie bedrijven en industrie en duurzame mobiliteit), Stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening (inclusief Omgevingswet), Wijkwethouder Presikhaaf
Nermina Kundić (D66) 2e locoburgemeester, Onderwijs, Jeugd en Jeugdzorg, Mobiliteit, Economische Zaken, Duurzaamheid bedrijven en mobiliteit, Communicatie en citymarketing, Toerisme en recreatie (uitgezonderd Slag om Arnhem en Herinneren en Vrijheid), Regionale samenwerking (naast de rol van de burgemeester), Projecten Kleefse Waard en Stadsblokken Meinerswijk, Wijkwethouder Alteveer, Cranevelt, Geitenkamp, Monnikenhuizen, Velperweg en omgeving
Bob Roelofs (Arnhem Centraal) 3e locoburgemeester, Burgerparticipatie, Openbare Ruimte, Binnenstad, Sport, Evenementen, Afval, Erfgoed (inclusief Slag om Arnhem en Herinneren en Vrijheid), Ouderen, Publieke dienstverlening, Wijkwethouder Centrum, Spijkerkwartier, Arnhemse Broek
Marco van der Wel (Partij voor de Dieren) 4e locoburgemeester, Natuur en stadsparken, Water, milieu en luchtkwaliteit, Dierenwelzijn en biodiversiteit, (stads)Landbouw, Omgevingsdienst, vergunningen en handhaving, Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO), sociale wijkteams, Wijkwethouder Heijenoord-Lombok, Klarendal, Sint Marten-Sonsbeek, Transvaalbuurt, Burgemeesterswijk, Penseelstreek, Hoogstede / Klingelbeek, Schaarsbergen
Mark Lauriks (PvdA) 5e locoburgemeester, Werk en Inkomen (inclusiefToeslagenaffaire), Wijken en Wijkgericht Werken, Leefbaarheid, Welzijn (inclusief vrijwilligersbeleid en jongerenwerk), Armoedebeleid, Schulddienstverlening, Wijkwethouder Malburgen, Elden en De Laar
Paul Smeulders(GroenLinks) 6e locoburgemeester, Financiën, Wonen, Grondzaken, Gemeentelijk vastgoed, Asiel, Vluchtelingen en inburgering, Wijkwethouder Rijkerswoerd, Kronenburg, Vreedenburg
Maurits van de Geijn (Volt) 7e locoburgemeester, Inclusie (inclusief diversiteit en emancipatie), Digitalisering, Automatisering, Privacy, Bedrijfsvoering, Inkoop, P&O, Internationale samenwerking, Maatschappelijke Opvang, Vrouwenopvang, Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, Publieke Gezondheid en GGD, Wijkwethouder Elderveld, Schuytgraaf
Gemeentesecretaris Jan Herman de Baas Schakel tussen het college van B&W en de ambtelijke organisatie, Algemeen directeur van het directieteam

Stedenbanden en projectbanden

[bewerken|brontekst bewerken]

Arnhem heeftstedenbandenen projectbanden met de volgende steden:[21]

  • Vlag van Verenigd KoninkrijkCroydon(Verenigd Koninkrijk), sinds 1946
  • Vlag van DuitslandGera(Duitsland), sinds 1987

De gemeente had sinds 1999 een projectband (geen stedenband)[22]metWuhan,maar verbrak deze in 2021 vanwege deOeigoerse genocidedoor China.[23][24]

Zorg, veiligheid en recht

[bewerken|brontekst bewerken]
ZiekenhuisRijnstate

Rijnstateis een algemeenziekenhuisin de regio Arnhem. De hoofdvestiging van het ziekenhuis bevindt zich in Arnhem-Noord. InVelp,ZevenaarenArnhem-Zuid(polikliniek metlaboratoriumen diverseparamedischeinstellingen) bevinden zich nevenlocaties. Er werken bijna 5.000 personen[25],verdeeld over 5 locaties. Het heeft een verzorgingsgebied van circa 450.000 inwoners. Het ziekenhuis heeft een opleidingsstatus voor 21medisch-specialistischeopleidingen en voorklinische chemie,klinische farmacie,spoedeisende geneeskundeenklinische psychologie.

Vroeger bezat Arnhem drie ziekenhuizen: hetGemeenteziekenhuis(metIrene kinderziekenhuis), hetSt. Elisabeth Gasthuisen hetDiaconessenziekenhuis.In 1986 fuseerden het St. Elisabeths Gasthuis en het Gemeenteziekenhuis totDe Malberg.Na de fusie met het Diaconessenhuis in 1988 ontstond hetZiekenhuis Rijnstate,met 843 bedden en met 5.300 medewerkers.[26]In 2001 fuseerden Ziekenhuis Rijnstate Arnhem, Ziekenhuis Velp, Ziekenhuis Zevenaar en tweeverpleeghuizentot deAlysis Zorggroep.Op 1 januari 2011 zijn de verpleeghuizen uit Alysis getreden en zelfstandig verdergegaan. De ziekenhuizen gingen verder onder de naam Rijnstate.[27]

In de 19e eeuw ontstond deJohanna KinderFondsin de bossen van Arnhem-Noord, waar dichtbij in de jaren 1960 door detv-actievanMies BouwmanenArie Klapwijkeen woongemeenschap voor gehandicapten uit voortkwam (Het Dorp). Later is daar door fusies hetrevalidatiecentrumKlimmendaalbijgekomen. In de bossen vlak bijPapendalligt vakantieoordStichting Bio Kinderrevalidatiewat oorspronkelijk ook als revalidatiecentrum begon en dat nu een regionalemytylschoolen een vakantiepark voor gezinnen met (meervoudig) gehandicapte kinderen, plus eenmanegeomvat.

Paleis van Justitiein Arnhem

Debrandweerheeft een kazerne aan de Rietgrachtstraat (uitrit aan de Eusebiusbuitensingel) voor Arnhem-Centrum, Arnhem-Noord en Westervoort.[28]Een kleinere kazerne staat aan de Groningensingel, in de wijkVredenburg.De ambulance heeft haar hoofdpost aan de Meander (industrieterrein IJsseloord2) en een dependance op de brandweerkazerne aan de Rietgrachtstraat. De Meldkamer van de Ambulance en Brandweer zijn gevestigd in de Gezamenlijke MeldKamer van de Regio in het politiebureau aan de Beekstraat in Arnhem. In Arnhem-Noord bevindt zich het hoofdbureau van denationale politieregioOost-Nederland.

In het centrum staat hetPaleis van Justitie.Arnhem heeft één gevangenis: de penitentiaire inrichting Arnhem-Zuid, ook wel de "bluebandbajes" genoemd, vanwege het blauwe randje op het gebouw, in de wijk Malburgen-Immerloo. In Arnhem-Noord fungeerdede Koepel,officieel:penitentiaire inrichting De Bergtot 2013 als gevangenis.

Musis Sacrum

De stad telt meerdere theaters, waarvan hetStadstheater Arnhemhet belangrijkste is. Dit theater doet dienst alsschouwburgen alsconcertzaal.Musis Sacrumop hetVelperpleinis het vaste concertgebouw vanPhion,het orkest van Gelderland en Overijssel.Theater aan de Rijn,KAB Posttheater,Huis van Puck,Theater Het hof,Theater aan de Rijn,Theater Huis Oostpool,Theater de PlaatsenTheater de Leeuwzijn kleinere podia.Toneelgroep Oostpoolis een van de vier groteretoneelgezelschappenvan Nederland. Net als Phion,Philharmonie Gelreen het professionele dansgezelschapIntrodansis Oostpool gevestigd in Arnhem. Arnhem heeft ook twee theaterfestivals:Hoogte 80enSonsbeek Theatre Avenue.

Luxor Liveis een centrum voor popmuziek in Arnhem, metWillemeenen deJacobibergals kleinere podia voor amateurs en beginnende bandjes. Ook zijn er concerten in hetGelreDomemet een capaciteit voor 40.000 bezoekers.Filmhuizenin de stad zijnFocus filmtheateren de bioscopenVue EurocinemaenPathé Arnhem.

DeKorenmarktis een uitgaanscentrum.

Centraal gelegen in de stad bevinden zich deKorenmarkten deVarkensstraatmet voornamelijk grand cafés, discotheken, clubs en grote terrassen. De Korenbeurs is omgebouwd tot eenfoodhal.Aan de zuidkant van het centrum ligt deRijnkade,ingericht met terrassen tijdens de zomermaanden. Ook op hetJansplein,Willemsplein,Audrey Hepburnpleinen hetJonas Daniël Meijerplaatsbevinden zich onder meer enkele restaurants en cafés. Bij het Centraal Station op hetStationspleinzijn grand cafés, terrassen, restaurants en een bioscoop te vinden, net als op hetVelperplein.

Deprostitutie in Arnhembestond uitraamprostitutiein en rond hetSpijkerkwartier,maar in 2006 liet de gemeente al deze ramen sluiten. Daarnaast is er een officiëletippelzoneaan de Oude Veerweg.

Arnhemse Meisjes

[bewerken|brontekst bewerken]

Een lokalelekkernij,verbonden met de naam Arnhem, maar ook bekend buiten de stad, zijn deArnhemse Meisjes.Arnhemse Meisjes zijn ovale hardgebakkenkoekjesvanbladerdeegdie rijkelijk zijn bestrooid metsuiker.De koekjes werden voor het eerst gebakken in 1829 door de Arnhemse bakker Hagdorn. ToenRoald Dahlin Arnhem was (bekend van het boek, de GVR), vond hij deze lekkernij zo lekker dat hij met de bakker had afgesproken het geheime recept van de Arnhemse Meisjes te krijgen.[29]

DeLiberation Route Europe

Als gevolg vanOperatie Market Gardenen deSlag om Arnhemtrekt de stad veel geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de internationale belangstelling zijn er verschillende films, documentaires, computergames, musea en exposities verschenen over De Slag en Operatie Market Garden in de regio Arnhem. Het bekendste museum over De Slag is hetAirborne Museum.Het museum is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag. Het museum bevat naast de tentoongestelde collectie tevens deAirborne Experience,waar bezoekers zelf in de voetsporen treden van een soldaat. Vanuit het informatiecentrumAirborne at the Bridge,aan de Arnhemse Rijnkade, kijken de bezoekers uit over deJohn Frostbrug,waar om is gestreden.

Bezienswaardigheden

[bewerken|brontekst bewerken]
DeSint-Eusebiuskerk
Huis Sonsbeekin hetPark Sonsbeek
DeSint-Jansbeekin het oude centrum van Arnhem
Nieuwe Stationsstraat
Rijnkade
Willemsplein

Verschillende delen van Arnhem zijn eenbeschermd stadsgezicht:Geitenkamp,Mussenberg,Patrimoniumbuurt-Vogelwijk,Sonsbeekkwartier-Noord,Sonsbeekpark e.o.,Spijkerkwartier / BoulevardkwartierenVan Verschuerwijk.Verder zijn er in Arnhem honderdenrijksmonumenten,gemeentelijke monumenten,en een aantaloorlogsmonumenten.

DeGrote of Eusebiuskerkvormt sinds de 15e-16e eeuw het middelpunt van Arnhem. De Eusebius is bekend als een voorbeeld van delaatgotiekin Nederland. Vooral de overvloed aan beeldhouwwerk, zowel binnen als buiten, is uniek. De belangrijkste bouwheer van de Eusebiuskerk wasKarel van Egmond,hertog van Gelre en graaf van Zutphen (1467-1538). Zijnpraalgrafbevindt zich in de kerkzaal, evenals zijn wapenrusting wat tevens het oudste harnas van Nederland is.[bron?]In de kerkzaal staan meer historische objecten zoals deSalvatorklokuit 1539, een 16e-eeuws fresco, despreekstoelen hetStrumphlerorgel.Vanuit de kerkzaal zijn de fundamenten van de voorloper van de Eusebius te bezoeken (deSt. Maartenskerkuit 1000-1100) en degrafkeldersmet onder andere de skeletten van drie neven vanWillem van Oranje.De toren van de Eusebius beschikt over eenpanoramalift.

DeSint Martinuskerkis eenrooms-katholiekekerkin deSteenstraatbij hetVelperpleinin de Nederlandse stad Arnhem en is vernoemd naarMartinus van Tours.De kerk is eenrijksmonument.

Airborne at the Bridge
Nederlands Openluchtmuseum
Erfgoedcentrum Rozet
Museum voor Moderne Kunst

Het grootstemuseumin Arnhem is hetNederlands Openluchtmuseum.Het museum geeft een beeld van het leven in Nederland gedurende de laatste eeuwen. In 1996 werd eentramlijn op het museumterreinaangelegd. Dankzij deze ringlijn kunnen ook bezoekers die minder goed ter been zijn gemakkelijker de verder van de hoofdingang gelegen delen van het museum bezoeken. Eenreplicavan een kwart van de in 1944 verwoeste Arnhemse tramremise werd gebouwd. Ook een Arnhemse tram uit 1929 werd gereconstrueerd. Deze kwam in 1998 in gebruik. Het museum biedt sinds 2017 een tentoonstelling rond deCanon van Nederland.

Andere diverse musea, exposities en instellingen in Arnhem zijn:

Museum Omschrijving
Airborne at the Bridge Informatiecentrum gewijd aan de slag bij de John Frostbrug.
Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 Museum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, met name in en rond Arnhem.
Airborne Museum(Oosterbeek) Museum gewijd aan de slag om Arnhem.
Museum Arnhem Museum voor moderne kunsten.
Nederlands Watermuseum Museum dat zich richt op informatie over alles aspecten van (zoet) water, zoals waterhuishouding, drinkwater en waterzuivering.
Museum Bronbeek Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en museum over de koloniale geschiedenis en het Indische leger.
Het Gelders Archief Regionaal Historisch Centrum voor de provincie Gelderland, de gemeenten Arnhem, Overbetuwe, Renkum, Rheden en Rozendaal en het Waterschap Vallei en Veluwe. Het beheert archieven en collecties van de 11e tot en met de 21e eeuw.
Erfgoedcentrum Rozet Expositie met de kunst- en cultuurhistorische collectie van de gemeente Arnhem en provincie Gelderland.
Arnhemse Trolleybus Museum Museum gewijd aan de trolleybussen.[30]
Museum vliegbasis Deelen Museum met een historische collectie van vliegbasis Deelen.
Vitesse-museum Expositie met een historische collectie van voetbalclub Vitesse.
Nederlands Wijnmuseum Expositie van alle onderdelen van de wijnbouw.
Museum Grenadiers en Jagers Museum over de historie van het Garderegiment.
Collectie De Groen Expositie voor moderne kunsten.
MuseumwoningenArnhem Woningen die zijn teruggebracht in hun oorspronkelijke staat met een interieur uit diezelfde periode.[31]
Kadastermuseum Museum dat laat zien hoe het Kadaster in vroeger tijden werkte.[32]
First National Rolls Royce & Bentley museum Verzameling Rolls-Royces en Bentleys. Gevestigd sinds juni 2012.[33]
ZieEvenementen in Arnhemvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Jaarlijkse Airborne-herdenking

In Arnhem worden elk jaar verschillende evenementen verspreid over de stad gehouden. Een aantal vindt plaats in het centrum, op deGrote Markt,Park Sonsbeek,Stadsblokken-Meinerswijken in hetGelreDome.

Arnhem is samen metAmsterdamenUtrechteen van de grootste en populairste steden van Nederland voorKoningsnacht- enKoningsdagfestiviteiten.[bron?]Veelal komen er gemiddeld een half miljoen feestvierders naar de hoofdstad. Om de drukte in de stad te verminderen worden er evenementen op diverse locaties in het centrum georganiseerd. Volgens traditie worden de Koningsdagfestiviteiten afgesloten met een vuurwerk ontstoken vanaf deRijn.

Jaarlijks trekt de internationale herdenking, tijdens de herdenkingsweek, bij het monument op hetAirbornepleinduizenden bezoekers naar het centrum van Arnhem. Tijdens de officiële herdenking worden alle geallieerden herdacht, die gesneuveld zijn bij hun pogingen om de brug over de Rijn (deJohn Frostbrug) te veroveren en te behouden in de periode van 17 tot 26 september 1944. Na de herdenking op het Airborneplein, vindtThe Bridge to Liberationplaats bij de John Frostbrug. Duizenden mensen worden meegenomen in het verhaal van de Slag om Arnhem met beeld en muziek vanHet Gelders Orkesten bekende Nederlandse artiesten. In de herdenkingsweek zijn er herdenkingen en evenementen in de regio, waarbij stil wordt gestaan bij de Slag om Arnhem.

In Park Sonsbeek wordt elke zomer vanaf einde mei tot einde augustus op zondagmiddagen Park Open georganiseerd, een serie van gratis culturele evenementen met theater, muziek en dans. In augustus wordt de serie afgesloten met een vierdaags festival Sonsbeek Theater Avenue. Tevens zijn in het park in de zomermaanden om de zoveel jaar de Sonsbeek-beeldententoonstellingen te bezichtigen.

ZieEvenementen in Arnhemvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Natuur en recreatie

[bewerken|brontekst bewerken]
Een recreatiepark in Arnhem
Burgers' Zoo

In en rondom Arnhem zijnPark Sonsbeek,Stadsblokken-MeinerswijkenNationaal Park De Hoge Veluwete vinden. Het dorpSchaarsbergenmarkeert de overgang tussen het stedelijke gebied van Arnhem en de natuurgebieden van deVeluwe,Schuytgraafligt in de streekOver-Betuwe.Het is een landelijke streek met veel vee- en fruitteelt enboomkwekerijen.Het gebied grenst zich tegen de uiterwaarden van deNederrijn.Aan de overkant van de Nederrijn heeft men zicht op de Veluwsestuwwal,die gevormd is in de voorlaatsteijstijd.De omgeving is erg bosrijk. Op de stuwwal bevinden zich de Valkeniersbossen, deWesterbouwingenLandgoed Duno.

Arnhem is door zijn ligging aan de Nederrijn enIJsselook een rivierenlandschap. Bekendste recreatiegebieden zijn deRijkerswoerdse Plassenen deLathumse plas.

Koninklijke Burgers' Zoois eendierentuinin Arnhem-Noord. Met bijna 1,5 miljoen bezoekers in 2013[34]is de Arnhemse zoo de meest bezochte attractie in Gelderland. Landelijk is Burgers' Zoo de op vier na best bezochte attractie in Nederland.

Even buiten Arnhem ligt hetNationaal Park Veluwezoom:een heuvelachtige gebied dat grotendeels bestaat uit gevarieerdbos,heide,en een enkelezandverstuiving.Centraal in dit nationaal park ligt het uitzichtpunt dePosbank.

DeOranjekazerne,ook aangeduid alsComplex Schaarsbergen,is een militairekazernegelegen in een bos- en heiderijke omgeving ten noorden van Arnhem. Het complex is in gebruik bij deLuchtmobiele Brigade.De kazerne is gelegen in een uitgestrekt, bos- en heiderijk gebied van (voormalige) militaire complexen en oefenterreinen rondom deKoningsweg,dat zich uitstrekt vanaf het noordelijker gelegenvliegveld Deelenen hetNationaal Park De Hoge Veluwe,tot aan de zuidelijk gelegenRijksweg 12.De helikopters van deKoninklijke Luchtmachtbezoeken vliegveld Deelen regelmatig voor training voor uitzending van hetKoninklijke Landmachtpersoneel van deLuchtmobiele Brigade.Tevens vindt ook de afstemming van het KL personeel plaats op de operaties met de KLu tactische aanvals- en transporthelikopters. MLT Deelen ligt even ten noorden van de Gemeente Arnhem, waar 11 en 12 Luchtmobiele bataljon in deOranjekazernezijn gelegerd, en ligt op korte afstand van de oefenterreinenEderheideenGinkelse Heide.

DeWillemskazernewas meer dan honderd jaar degarnizoensplaatsvan deGele Rijders.Voor het gebouw ontstond een plein, dat in 1855 de naamWillemspleinkreeg. Het einde van de Willemskazerne kwam in de Tweede Wereldoorlog. Vlak voor deSlag om Arnhemwerden belangrijke posities van de Duitse troepen door de geallieerden gebombardeerd. De kazerne viel hieronder en na de bombardementen bleef er weinig over van de kazerne. De restanten van de kazerne werden na de Tweede Wereldoorlog weggehaald, waarna een parkeerplaats op de locatie kwam te liggen. Het gedeelte van het Willemsplein dat direct voor de kazerne lag, werd omgedoopt tot hetGele Rijders Plein.Op het plein staat hetruiterstandbeelddeGele Rijder.Dit standbeeld is ter herinnering aan het korps Gele Rijders dat gelegerd was in de Willemskazerne. Na de heroprichting van het korps begin jaren zestig, waren ze gelegerd in deOranjekazerne.Daarna verhuisden de Rijders naar deSaksen Weimarkazerneom ruimte te bieden aan de Luchtmobiele Brigade. In 1999 verliet de inmiddels fors gedecimeerde artillerie de stad voor een kazerne in't Harde.

DeHogeschool van Arnhem en Nijmegenverzorgt hbo-opleidingen. Internationaal afficheert de school zich onder de naamHAN University of Applied Sciences.ArtEZis eveneens gevestigd in Arnhem.Artezis eenhogeschool voor de kunstenwaar men een opleiding kan volgen in demuziek,theater/dans,bouwkunstenbeeldende kunst.De academie is bekend op het gebied van modevormgeving,interaction designengrafische vormgevingen biedt een postacademische vervolgopleiding.ArtEZheeft drie locaties in Arnhem.ArtEZ hogeschool voor de kunstenen hetArtEZ Conservatoriumbevinden zich vlak bij het centraal station.ArtEZ Fashion Masters en DAIheeft een vestiging in de Kortestraat en de werkplaats typografie in de Agnietenplaats.Hogeschool Van Hall Larenstein(Velp)is een van de drie hogescholen in de regio Arnhem.

Daarnaast zijn er in Arnhem een aantal middelbare scholen, waaronder hetLorentz LyceumhetOlympus Collegeen hetStedelijk Gymnasium Arnhem.Daarnaast zijn er in de wijkPresikhaafnaast de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, dembo-instellingenROC Rijn IJsselenROC A12gevestigd. Particuliere Hogerhbo-instellingen in Arnhem zijn onder meerHBO Nederlanden hetLuzac College.Ook huisvest Arnhem eeninternationale schoolvoor primair en secundair onderwijs in de wijkSchuytgraaf.Op sportcomplexValkenhuizenin Arnhem-Noord en opPapendalzijn er locaties van hetCIOSgevestigd. Het opleidingsinstituut dient als vooropleiding voor deAcademie voor Lichamelijke Opvoeding.

De Gelderlanderis een regionaleochtendkrantdie verschijnt in het grootste gedeelte vanGelderland.De krant is eigendom van mediabedrijfDPG Media.De Gelderlander had tot de jaren vijftig een uitgesprokenrooms-katholiekkarakter. In die jaren kwam daar enige verandering in en ging de krant zich richten op een breder publiek.

De Arnhemse Koerier is een lokaal nieuwsmedium voor Arnhem en omgeving. De provincialeOmroep Gelderlanden de lokale omroepRTV Arnhemberichten verder over Arnhem.

GelreDometijdens een wedstrijd vanVitesse
Sportcentrum Papendal

Binnen Arnhem zijn vele vormen van sportbeoefening mogelijk. Op internationaal en nationaal niveau heeft Arnhem onder meer voetbalclubSBV Vitesse.De club won deKNVB Bekerin 2017. De thuisbasis is hetGelreDome.In dit stadion worden naast voetbalwedstrijden ook speciale evenementen georganiseerd, zoals interlandwedstrijden van hetNederlands voetbalelftal,hetEuropees kampioenschap voetbal 2000en hetEK voetbal onder 21in 2007. De Arnhemse voetbalclub is in 1892 opgericht en komt uit in deNederlandse Eredivisie.Andere bekende sportverenigingen uit Arnhem zijn de American FootballclubArnhem Falconsen de korfbalverenigingOost-Arnhem.Arnhem Falcons komt uit in de Eredivisie en heeft haar thuisbasis op sportpark 't Cranevelt. Oost-Arnhem speelt korfbal op hoog niveau en heeft haar thuisbasis op sportpark De Paasberg.

In1911,1974en1975was de stad gastheer van deNK Atletiek.Tijdens deOlympische Zomerspelen 1928inAmsterdamwasMonnikenhuizehet stadion waar de voetbalwedstrijdChili-Mexicowerd gespeeld. In 2018 werd in Arnhem het wereldkampioenschapinline-skatengehouden.

In 2017 werd Arnhem door deEuropean Capitals and Cities of Sport Federation(ACES Europe) uitgeroepen tot de ‘European City of Sports’. De erkenning ging naar de Gelderse hoofdstad, omdat Arnhem volgens de organisatie door middel van sport en beweging zich inzet voor een gezonde stad. In 2011 werd Arnhem al uitgeroepen totNederlandse sportgemeente van het jaar.[bron?]

Sportcentrum Papendal

[bewerken|brontekst bewerken]

Aan de rand van Arnhem ligtSportcentrum Papendal,een groot sportcentrum met faciliteiten voor verschillende topsporten. Zo is er destijds de eerste kunststofatletiekbaanvan Nederland aangelegd en is er een 18-holesgolfbaan.Papendal wordt regelmatig door topsporters en atleten gebruikt als trainingsfaciliteit. Het kantoor van hetNOC*NSFis op Papendal gevestigd. Nadat deSovjet-Unieafzag van het organiseren van de Olympische Spelen voor gehandicapten, werd Arnhem in 1980 de gastheer van dezesde Paralympische Spelenop Papendal. Ook werd er tussen 1975 en 2008 dePapendal Gamesgeorganiseerd, een van de grootste atletiekwedstrijden van Nederland. De wedstrijd is van oudsher een van de laatste mogelijkheden voor Nederlandse atleten om zich te kwalificeren voor grote internationale toernooien. In de voorbereiding voor deOlympische Zomerspelen 2012werd op Papendal een replica gemaakt, door het NOC*NSF, van eenBMXparcours. In 2016 is de baan aangepast naar het ontwerp voor de Spelen in Rio de Janeiro. Sinds 2012 wordt er jaarlijks deUCI BMX Supercross World Cupgehouden. De BMX Supercross World Cup 2017 op Papendal werd, net als in 2013, door de internationale wielerbond UCI uitgeroepen tot het beste event van de BMX World Cup Serie.

Tot in de jaren zeventig werd deRijnhalvoornamelijk gebruikt als sportcentrum en was het decor van spring- (paardensport), zaalvoetbal, tennis en vechtsporten. In 1995 won Nederland hetEK volleybal voor vrouwen,wat plaatsvond in de Rijnhal. Ook werden er vele concerten gegeven door (inter)nationale artiesten. Op 1 juni 2015 sloot de hal definitief. Het grootwinkelbedrijf in sport- en vrijetijdsartikelenDecathlonwerd de nieuwe eigenaar van het gebouw. In 2017 opende Mountain Network, in een leegstaand gedeelte van de Rijnhal, eenbouldercentrum,genaamdRijnBoulder.

Tom Dumoulinin deroze leiderstruitijdens detweede etappevan deRonde van Italië 2016in Arnhem
Jeugdronde:Ome Joop's Tour

Arnhem fungeert zowel nationaal als internationaal als locatie van wielerevenementen. In 2016 begon deGiro d'Italiain Gelderland. Er voerden drie etappes van de Giro door Gelderse provincie. De eerste was in Apeldoorn en de tweede en derde voerden van Arnhem naar Nijmegen en vice versa. Beide hadden een lengte van zo'n 190 kilometer. Op 8 mei 2016 ging de derde etappe van deGiro d'Italiaover dePosbank.ArnhemmerMaarten Tjallingiikwam als eerste boven en veroverde daarmee de blauwe bergtrui. De stad fungeerde in 2018 als startplaats van deBoels Ladies Tour.

In de jaarlijkse wielerwedstrijdVeenendaal-Veenendaal Classic(voorheenDutch Food Valley ClassicenArnhem-Veenendaal) vormen Arnhem en de Posbank een belangrijke obstakel. De wedstrijd maakte deel uit van deUCI Europe Tour,in decategorie 1.1.

Ome Joop's Touris de jaarlijkse Arnhemse fietstour van tien dagen voor jongens en meisjes in de leeftijd vanaf 10 jaar. Voorwaarde is dat het kind nog op de basisschool zit en verder geen vakantiemogelijkheid heeft.

Arnhem heeft de afgelopen jaren diverse prijzen gewonnen.[bron?]

  • 2007: Beste binnenstad van Nederland 2007-2009, categorie grote steden
  • 2008: Groenste stad van Nederland
  • 2009: Beste evenementenstad van Nederland
  • 2009: Groenste stad van Europa
  • 2010: Beste openbare ruimte (Park Sonsbeek)
  • 2011: Nederlandse sportgemeente van het jaar
  • 2012: Mooiste stadspark van Nederland (Park Sonsbeek)
  • 2015:De Nationale Betonprijs(Station Arnhem Centraal)
  • 2016: Internationale Architizer A+ award en The European Concrete Award (Station Arnhem Centraal)
  • 2017: 2e binnenstad van Nederland 2017-2019, categorie grote steden
  • 2018: Europese Sportstad

Bekende Arnhemmers

[bewerken|brontekst bewerken]
  • Arnhemlandin Australië is genoemd naar hetVOC-schipArnhem,dat op zijn beurt naar de stad is genoemd.
  • HetErnemse volksliedvan Jofele Japie en de Beunhazen uit 1983, wordt wel het officieuze volkslied van Arnhem genoemd.[bron?]
  • DefilmTheirs is the gloryvanBrian Desmond Hurstwerd voor een groot deel in Arnhem opgenomen. De filmA Bridge Too Fargaat over de stad Arnhem. De film is niet in Arnhem opgenomen maar in Deventer, omdat er niets van de oorspronkelijke bebouwing rond de brug nog intact was. Voor de film zijn er wel Arnhemse gebouwen nagemaakt als filmdecor.
  • De gemeente reikt ieder jaarHet Arnhems Meisje(beeldje) uit aan mensen die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad.
  • HetRembrandt Theaterwas van 1955 tot 1983 het centrum van het internationaleFilmfestival.[35]

Valentijn Paquay: De Sint Nicolai Broederschap in Arnhem. Gasthuis, preuven en passende hulp sinds 1351. Verloren, 2021.ISBN 9789087049034

Op andereWikimedia-projecten