Naar inhoud springen

Ballet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scène uitCoppélia(2007)
Scène uitDe notenkraker(2011)

Balletis eentheatervormwaarbijdanshet voornaamstemediumis. Naast eenchoreografieheeft een balletstuk eenmuzikale compositieen eengrafische vormgevingindecorsenkostuums.Bijverhalendballet staat deplotbeschreven in eenlibretto.Het gaat dus om een samenspel van kunsten (gesamtkunstwerk). De term ballet verwijst ook naar eenstijlentechniekvan dansen. Het gaat dan om deacademischedans die we aanduiden alsklassiek ballet.Daarnaast refereert het ballet(gezelschap) aan een gezelschap dat balletstukken opvoert. Het voornaamste balletgezelschap vanNederlandisHet Nationale Ballet.InBelgiëisBallet Vlaanderenhet grootst.

Het ballet ontstond tijdens deItaliaanse renaissanceen ontwikkelde zich aan hetFransehof.In de18e eeuwwerd het een aparte, volwaardige vorm vanmuziektheater.Uit deze periode stammen de basispassen van de klassieke dans. Ballet kende een hoogtepunt tijdens deromantiek.Russischegezelschappen zorgden voor een heropleving in de tweede helft van de19e eeuw.Deze stijlperiode wordt eveneens klassiek ballet genoemd; niet te verwarren met de aanduiding van de techniek. De ballerina in haartutuenspitzendomineerde de romantische en klassieke perioden. Deze stijlen bepalen nog steeds hetimagobij een breed publiek. In de20e eeuwmaakten deBallets Russesvan het ballet eenmodernekunstvorm. Experimenten met nieuwe vormen gingen op termijn over injazzballetenmoderne dans.Hedendaags ballet kenmerkt zich door een combinatie aan stijlen.

Ballet is een veeleisende dansvorm. Het vergt jarentrainingom de techniek te beheersen. Hiertoe volgt men lessen aan eenballetacademie.Verschillende academies hebben hun eigenschoolmet typerende leermethoden en afwerkingen voor bepaalde passen. Balletdansers brengen tegenwoordig zowel klassieke als hedendaagse dans.

Titelpagina voorBallet comique de la reine(1581), het eerste ballet
Marie Camargo(ca. 1730) stond in voor heel wat innovaties

Italiaans en Frans hofballet

[bewerken|brontekst bewerken]

De vroegste omschrijving van ballet duikt op tijdens derenaissance.Deadelvan deItaliaansestadstatenliet zich vermaken met geometrische groepsdansen opensemblemuziek.Catharina de' Medicibracht die traditie naar Frankrijk na haar huwelijk metHendrik II.Voor de verloving van Margarete van Lotharingen en de graaf van Joyeuse liet zij hetBallet comique de la reine(1581) maken. HetBallet comiquecombineerde dans enacteerwerktot danstheater en geldt daarom als het eerste balletstuk.[1]

OnderHendrik III,de' Medici's zoon, werd ballet een vast onderdeel van hetamusementaan het Franse hof. De functie was vergelijkbaar met die van deoperain Italië en demasqueinEngeland.Ballet werd opgevoerd bij de ontvangst van notabelen en op huwelijken en andere feesten. Ambassadeurs, generaals, adellijken en zelfs de koning dansten in de balletten. Ook troonopvolgersHendrik IVenLodewijk XIIIleerden al op jonge leeftijd dansen. De onderwerpen voor de balletten waren vaak afgeleid vanpolitieke gebeurtenissen.[2]Daarnaast bevatte het balletkomischeelementen. Lodewijk XIII specialiseerde zich bijvoorbeeld inkluchtigetypetjesen vertolkte meermaals een oude vrouw.[3]

OnderLodewijk XIVzwol de weelde van de opvoeringen aan. Kunstenaars alsJean-Baptiste Lully,Pierre BeauchampenMolièreleenden hun talenten aan het ballet. Demacht van de vorstwas een favoriet thema van hofchoreografen. Op aandringen van Beauchamp liet de koning rondreizende artiesten enacrobatentoe. Deze konden zich zo omvormen tot professionele dansers.

Geboorte van de academische dans

[bewerken|brontekst bewerken]

In1661richtte Lodewijk XIV deKoninklijke Dansacademieop. Beauchamp leidde dit instituut als balletmeester. De academie zorgde voor eenstandaardiseringvan de danstechniek. Vanaf1669gingen voorstellingen niet langer aan het hof door. Het toen opgerichteBallet du Théâtretrad in plaats daarvan op in publieke zalen. Daarom was er in het nieuwe gezelschap aanvankelijk geen plaats voor vrouwen. Het duurde totLe triomphe de l'amour(1681), twintig jaar na de oprichting van de academie, eer zij opnieuw deel uitmaakten van het ballet.

OnderPécour,de opvolger van Beauchamp, voerde de academie een snelle technische vooruitgang aan. Hier werd de basis voorklassieke dansgelegd.[4]De vijf basisposities enpas d'élévation(hoogtewerk) die klassiek ballet typeren kwamen er onder invloed van Italiaanse dansers. Ook de import van Engelsecountry dance,het inkorten van deroken de introductie van demaillotondersteunden toenmalige innovaties. Het ballet was nog niet gescheiden van dewoordkunst.Men combineerde dans metvoordrachtof danste als onderdeel van een opera. De eerste volledige afsplitsing van het ballet kwam er in1708,bij een privévoorstelling voor degravin van MaineinSceaux.Demime-scènesin deze voorstelling werden gebracht door dansers in plaats van acteurs. In1717maakteJohn Weavervan mime een volwaardig onderdeel van zijn balletThe loves of Mars and Venus.[5]Dit is wellicht het eersteballet d'action,een verhalend ballet dat niet op woordkunst steunt.

In de18e eeuwkreeg ook de dans zijn herkenbare vorm. De ItaliaanseMarie Camargozorgde voor een aantal vernieuwingen. Ze kortte haar rok in tot boven deenkelsen voerdeentrechatsuit, sprongen waarbij men de benen tweemaal kruist. Voordien gebruikten enkel mannen deze pas.[6]Ook de introductie van dehaklozeballetschoenwordt aan Camargo toegeschreven.[7]Haar grootste rivale, de FranseMarie Sallé,danste als eerste in een lossetuniekinPygmalion(1734). In1776introduceerde deDuitseAnna Heineldepirouette.Pierre GardelenGaétan Vestrisperfectioneerden deze iconische draaibeweging.

Een volwassen kunstvorm

[bewerken|brontekst bewerken]

Critici hekelden de mechanische aard van het ballet. Ze spraken over "beweging zonder betekenis".[8]ChoreograafJean-Georges Noverreformuleerde een antwoord op deze tekortkoming. In zijnLettres sur la danse et sur les ballets(1758-1760) verdedigde hij verhalend ballet in plaats van "dans om de dans". De visie van Noverre was bepalend voor de artistieke richting van de kunstvorm. Hetballet d'actionmet beweging als voornaamste medium werd de norm. De combinatie met mime die John Weaver al voorstond nam daarbij de expressieve functie van de groteske (en hinderende) kostuums enmaskersover.[9]

DeFranse Revolutiebracht verdere verschuivingen. Het ballet was voor de revolutionairen een uiting vanaristocratischedecadentie. De Koninklijke Dansacademie werd gesloten. De beoogde democratisering van dans woog op de artistieke kwaliteit, maar creëerde ook kansen. Vooral het verzet tegen demodevan hetancien régimebleek vruchtbaar. De schoen met een plattezoolwerd de standaard bij deburgerij.Deneoklassieketrend tijdens hetDirectoire(1795-1800) en hetEmpire(1800-1815) introduceerde losse, lichte gewaden. Dit alles liet een meer complexe choreografie toe.

Tijdens de revolutie bleef de academische techniek buiten Frankrijk bewaard.Salvatore Viganoleidde deMilanesedansacademie La Scala vanaf1804.Daar ontwikkelde hij hetcorps de balletals een ensemble.Carlo Blasisvolgde hem op in1837en introduceerde deattitude.De Italiaanse balletmeesters professionaliseerden daarnaast de lesmethoden.August Bournonvillebewandelde een gelijkaardig traject inDenemarken.Hun bijdragen vonden de weg terug naar Frankrijk.Marius Petipa,Christian JohannsenenEnrico Cecchettibrachten de Franse en Italiaanse tradities ook naarSint-Petersburg,dat een nieuw centrum werd.

Het romantisch ballet

[bewerken|brontekst bewerken]
Taglioni (La Sylphide,1832)
Grisi (Giselle,1841)

In de19e eeuwkende het ballet eenromantischestijlperiode. Lyrische en relatief vrije beweging waren kenmerkend. Schrijvers baseerden hun libretto's opsprookjesen feeërieën. Ballerina's kregen een choreografie met veel hoogtewerk (élévation). Ze werden geacht langdurig op de tippen te dansen (sur les pointes).Marie Taglionideed dit als eerste inLa Sylphide(1832).[10]In dit stuk droeg Taglioni ook de eerstetutu.De nieuwe choreografie benadrukte samen met kostuums uitwittulede etherische kwaliteit van de ballerina.

Het romantisch ballet beklemtoondevrouwelijkerollen.Buiten Rusland en Denemarken was de mannelijke danser slechts eenporteurvoor de ballerina. Ook dansten vrouwen vaak mannelijke personagesen travestie.Een opmerkelijke uitzondering was de choreografie inGiselle(1841), het best bewaarde stuk uit deze periode. ChoreograafJules Perrotstreefde er bewust naar de traditie van mannelijke dansers te handhaven. De tutu dieCarlotta Grisidroeg inGisellewerd het model voor latere ontwerpen. Door de invloed op klassieke balletten bepaalt de romantische periode nog steeds het imago bij een breed publiek.

Nauw verwant met de romantische stijlperiode is hetballet blanc.Dit is een benaming voor passages waarin de ballerina en hetcorps de balleteen witte tutu dragen. Stilistisch is hetballet blancafgeleid van romantisch ballet. Het komt echter ook zonder romantische choreografie voor in klassiek ballet, zoals in het tweede bedrijf vanHet zwanenmeer(1895).

Het klassiek ballet

[bewerken|brontekst bewerken]

In de tweede helft van de 19e eeuw ging de kunstvorm aanvankelijk stevig achteruit. In Parijs evolueerde het ballet tot een veredeldepeepshowofburleskevariété.Rijke mannensponsordende ballerina's, vaak in ruil voor (seksuele) gunsten.[11]EnkelCoppélia(1870) leverde een opmerkelijke maar korte heropleving in kwaliteit. ChoreograafArthur Saint-Léonnam inCoppéliaeencsárdásop, eenOostenrijks-Hongaarsevolksdans.Dit was de eerste inclusie van een duidelijk type nationale dans in een academisch ballet. Volksdansen werden een populair onderdeel in latere producties.

Tegen het einde van de eeuw kwam er een herstel. Marius Petipa enLev Ivanovproduceerden met hetMariinskiballetenkele van de meest gekende balletten:Doornroosje(1890),De notenkraker(1892) enHet zwanenmeer(1895). Nadien voerde ook hetBolsjojballetdeze stukken uit. De werken zijn het hoogtepunt van de klassieke stijlperiode. De choreografen werkten intens samen metcomponistPjotr Iljitsj Tsjaikovski.Dit zorgde voor een meer gewillige houding bij componisten om muziek voor het ballet te schrijven. Goede balletmuziek bleef evenwel een uitzondering. De meeste scores leverden niet meer dan begeleiding voor de dans.

In het klassiek ballet, niet te verwarren met de aanduiding van deacademische danstechniek,was detutuhet aanvaarde kostuum voor de ballerina. Deze was wel korter dan tijdens de romantiek en kwam tot aan deknie.Bovendien werd de helling van de rok vlakker en kwam er meer variatie inkleur.Typisch voor een klassieke choreografie zijn dedivertissements:een reeks dansen waarin de plot naar de achtergrond verdwijnt. Die beweging weg vandramatischeeenheid is het belangrijkste verschil met het eerdereballet d'action.

Bijzonder innovatief was Lev Ivanovs vloeiende, expressieve choreografie voor het tweede bedrijf vanHet zwanenmeer.Het verhaal werd niet letterlijk gebracht, maarpoëtischensymbolischverteld in dans-beelden. Ook hetcorps de ballettrad (even) op de voorgrond. De dans bood daarmee een vooruitblik op de volwaardige rol die hetcorpsnadien kreeg.

De Ballets Russes

[bewerken|brontekst bewerken]

In de eerste decennia van de20e eeuwmaakten deBallets Russesvan het ballet een moderne kunstvorm.ImpresarioSergej Djagilevtoerde met dit gezelschap door Europa. Vooral het werk van choreograafMichel Fokinelegde de basis voor het modern ballet. Hij kwam in opstand tegen deconventiesen gebruikte klassieke passen om nieuwe ideeën uit te drukken. Voorts vulde hij de academische techniek aan met vormen afgeleid vanoosterseen moderne dans. Fokine hechtte tevens belang aan de eenheid vandramatischeactie.Dit gaf aanleiding tot kortere balletten met een enkele handeling. OokVaslav Nijinsky,Bronislava Nijinska,Léonide MassineenGeorge Balanchinezetten de klassieke dans naar hun hand.

Onder invloed van de Ballets Russes verminderde het gebruik vanmime.De expressieve kracht van beweging verving conventionele gebaren. Ballet werd ook minder gestileerd en zweverig. Zo introduceerdenPolovetzer dansen(1909) enSjeherazade(1910) openlijkeseksualiteitengewelddaden.Een andere innovatie was de definitief hernieuwde aandacht voor mannelijke dansers. MetLe spectre de la rose(1911) creëerde Fokine zelfs eenandrogynerol. De danser in dezepas de deuxheeft eenvariatieof danssolo, voordien enkel toegekend aan ballerina's. Bovendien vraagt zijn choreografie eentraditioneelvrouwelijkarmgebruik(port de bras). VanafLes Sylphides(1909) werd hetcorps de balleteen artistiek medium op zichzelf, los van de functie als achtergrond voor de voornaamste dansers.

KunstenaarsAlexandre BenoisenLéon Bakstmoderniseerden met hun bijdragen het kostuum- endecorontwerp.Ze gebruikten felle kleuren, tegen hetrozeen depasteltintenvan klassiek ballet in. Metrealistischedecors gaven ze nauwkeurig de historische context van de verhalen weer. Daarnaast getuigden enkele stukken vanexotisme.Een duidelijk voorbeeld isLe dieu bleu(1912). Later gebruikten de Ballets Russes ontwerpen vankunstschilderszoalsNatalja GontsjarovaenPablo Picasso.Het realisme maakte dan plaats voor invloeden uit hetkubisme,primitivismeen deart nouveau.

Ook de muziek uit deze periode was vernieuwend.Igor Stravinskyschreef een aantal composities die het publiek zelfs los van de actie waardeerde.De vuurvogel(1910) enLe Sacre du printemps(1913) behoren tot zijn populairste werken. Léonide Massine verschoof de aandacht van plot naar muziek met zijnsymfonisch balletChoreartium(1933). Hij zocht de grens van theater en moderne dans op.

Neoklassiek, modern en jazzballet

[bewerken|brontekst bewerken]

In1929,na de dood van Sergej Dhiaghilev, viel het Ballets Russes uit elkaar. Léonide Massine,René BlumenWassily de Basilvormden hetBallet Russe de Monte Carlouit de restanten. Geplaagd door interne twist en financiële onzekerheid slaagden ze er niet in de toonaangevende positie te herstellen. Het repertoire bleef conservatief. Wel leverde het Ballet Russe nog sterdansers af, zoalsTamara Toumanova.In deSovjet-Uniewas hetBolsjoj- enKirovballeteenzelfde lot beschoren. Ze maakten technisch sublieme maar artistiek brave producties.[12]In Engeland richtte voormalig Ballets Russes danserNinette de ValoishetVic-Wells Balletop. Ook daar voerde traditie de toon.

Geleidelijk kwamen er nieuwe stijlen.George Balanchine'sApollo(1928) bracht al een gedanste interpretatie van muziek in plaats van een helder verhaal. Het Vic-Wells en het door Balanchine in1948opgerichteNew York City Balletexperimenteerden verder metabstractechoreografieën. Dit gaf aanleiding tot het neoklassiek ballet. Zonder duidelijke plot, kostuums of decors bood deze stijl meer vrijheid en aandacht voor de dans zelf. Een typisch voorbeeld wasFrederick AshtonsSymphonic Variations(1946). Het werd in witte tuniek gedanst tegen een minimale set.

Uit de neoklassieke stroming ontwikkelde zich in dejaren 60en70het modern ballet.Glen Tetley,Robert JoffreyenGerald Arpinoleverden belangrijke bijdragen. Hun stukken waren atletischer. Ook was de sfeer en inhoud intenser. Joffrey'sAstarte(1967) zat bijvoorbeeld volerotieken werd oprockmuziekgedanst.

Naast klassiek ballet bestaat er ookjazzballet.Jazzballet, of jazzdans, is geen moderne vorm van ballet. Het is een hedendaagse dansstijl die zich naast het ballet ontwikkelde. Jazzballet lijkt qua structuur wel op academische dans, maar de bewegingen zijn vrijer. Jazzdans ontstond toen choreografen uit het ballet en demoderne dansexperimenteerden met technieken uitAfro-Amerikaansestijlen entapdans.George Balanchine was de voornaamste link tussen klassiek ballet en jazzdans. Jazzdans is gebaseerd op populaire in plaats vanklassieke muziek.Naastjazzdanst men ook op rock enhiphop.

Hedendaags ballet

[bewerken|brontekst bewerken]

In dejaren 70en80ging men verschillende stijlen combineren. Zo ontstond het hedendaags ballet. Daarmee kwam de kunstvorm in eenpostmodernefase. Hedendaags ballet is niet altijd makkelijk te onderscheiden van de neoklassieke of moderne vorm. Wel blijft het verschillen vanmoderne dans.Om hedendaags ballet te dansen is nog steeds een klassieke ballettraining nodig. Hedendaags ballet zet de academische techniek wel naar eigen goeddunken in. Een voorbeeld isDeuce Coupe(1973) vanTwyla Tharp.Daarin werkte een ballerina zich door klassieke passen, terwijl eencorpsin alledaagse kledij danste op muziek vanThe Beach Boys.In the Middle Somewhat Elevated(1987) van choreograafWilliam Forsytheoverdreef de klassieke bewegingen dan weer opelektronische muziek.

Choreografen speelden ook steeds vaker metgenderrollen.Zo dansteJorge Donnin 1979 deBolero,oorspronkelijk in 1960 ontworpen voor een ballerina. De vernieuwingen zetten zich in dejaren 90en2000door. Onder invloed van groeiende competitie in deamusementswereldnam de verstrengeling tussen ballet enpopcultuurverder toe. Tegenwoordig brengen gezelschappen zowel neoklassieke als hedendaagse choreografieën.

Marie Medinadanst met haar echtgenoot (ca. 1797). Ze draagtsandalenen een eenvoudigejaponuit een transparant materiaal, gebundeld onder de borst. Tussen de Franse Revolutie en de komst van de tutu was dit een typische outfit.
Kubistischeontwerpen doorPicassovoorParade(1917). Ze stellen een manager in avondkledij en een manager uit New York voor.

Balletdansers dragen kleding met een dubbele functie. Hunkostuumis enerzijds deel van de vormgeving voor een balletstuk. Anderzijds moet danskledij afgestemd zijn op beweging. Tegenwoordig draagt de klassieke ballerina eentutu,maillotenballetschoenen.De outfit voor een mannelijke danser vervangt de tutu door eengympak.Bij hedendaagse producties en het oefenen draagt ook de ballerina een gympak, al dan niet in combinatie met een losserok.

Renaissance tot Revolutie

[bewerken|brontekst bewerken]

Aanvankelijk danste men in aangepaste hofkledij. Omdat het ballet zich aan hetFranse hofontwikkelde, was vooral de Fransemodebepalend. Ornamentalejurkenwaren lang de standaard. Zware stoffen enkorset-achtigelijfjes beperkten de bewegingsvrijheid. OnderLodewijk XVintroduceerde men een genepentailleen volle rokken ondersteund doorpaniers.Dit gaf ballerina's een klokvormig silhouet, maar bemoeilijkte het dansen nog meer.

In de18e eeuwgroeide het verzet tegen de belemmerende kostuums.Marie Camargodanste in een sober, nauw aansluitend lijfje. Haar rok kwam tot enkele centimeters boven de enkel en ze droeg nauw aansluitend, kleinondergoed.Marie Sallézette nog radicaler in op comfort. Zij verscheen inPygmalion(1734) in een enkele losse jurk uitmousseline.ChoreograafJean-George Noverrebenadrukte het belang van zulke lichte en eenvoudige stoffen, omdat ze de figuur van de danser onthullen. In de jaren 1770 gingen solisten ook zondermaskerdansen, in de voorgaande decennia nog een vast onderdeel van het balletkostuum.

Na deFranse Revolutieveranderde de mode sterk. Deneoklassieketrends tijdens hetDirectoire(1795-1800) en hetEmpire(1800-1815) maakten van losse gewaden de norm. Tot de komst van de tutu danste men in zulke kledij, geïnspireerd door de revolutionaire idealen en deklassieke oudheid.

De romantische en klassieke tutu

[bewerken|brontekst bewerken]
ZieTutu (ballet)voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de jaren 30 van de19e eeuwontstond de tutu. Devictoriaansekledij van toen bracht modes uit de voorgaande eeuw terug, wat de volle rok en duidelijkekorsetteringvan de taille bij de tutu verklaart. Het lijfje van de tutu werd gemodelleerd naar debasque,een nauw aansluitend bovenstuk dat voorbij de taille reikt. Het ballet bleef wel lichte stoffen gebruiken, zoalsmousselineentule.

De eerste tutu dateert uit 1832.Marie Taglionidroeg hem inLa Sylphide.Tijdens deromantiekwaren tutu's vaak wit. De rok was klokvormig. Doorheen de tijd werd de rok korter en vlakker. De afstand met toenmalige mode nam zo steeds verder toe. Tegen het einde van de eeuw kwam de rok slechts tot aan deknie.Namodernistischeinnovaties in de20e eeuwwerd de tutu minder prominent.

20e-eeuwse modernisering

[bewerken|brontekst bewerken]

In de jaren1910en1920veranderde een hang naar authenticiteit het ballet. De populariteit van de conventionele en gestileerde tutu daalde. Nieuwe kostuums benadrukten nog sterker de figuur van de danser. Aan het bovenlijf koos men steeds vaker voor eengympak.De iconische rok van de tutu werd ingeruild voor een losse rok of korte broek. Ook dansen zondermaillotof schoenen werd mogelijk.

Periodekostuums gaven nu de setting van een stuk weer. Ontwerpers creëerden geloofwaardige Griekse gewaden, oosterse outfits en historische kledij. Het werk vanLéon BakstenAlexandre Benoisbij deBallets Russeswas tekenend voor deze trend. Ookmodernistischekunststromingen vonden aansluiting. Onder meerPablo PicassoenSalvador Dalíontwierpen experimentele kostuums met ongewone vormen. DeconstructivistenNaum GaboenAntoine Pevsnerintroduceerden moderne materialen zoalsmica.

Sinds deze vernieuwingen hanteert men eeneclectischeaanpak. Tutu's, authentieke kledij en hedendaagse danskostuums worden door elkaar gebruikt, naargelang de noden van een productie. Inspiratie kan daarbij uit onverwachte hoek komen. Zo leverdeCoco Chanelontwerpen gebaseerd opbadmodevoorLe train blue.

Nederland en Vlaanderen

[bewerken|brontekst bewerken]
Jonge studentes oefenen aan debarre
Plaatsen aan een academie zijn schaars

Ballet is een veeleisende dansvorm. Het vergt jarentrainingom de techniek te beheersen. Om een professionele danser te worden, moet je een erkende opleiding volgen aan eenballetacademie.De academies maken deel uit van hethoger onderwijs.Net als aan hetconservatoriumontvangen geslaagde studenten een diploma vanBachelor of Arts.Nederland telt twee balletopleidingen: hetKoninklijk Conservatoriumin Den Haag en deNationale Balletacademiein Amsterdam. Die laatste is verbonden aanHet Nationale Ballet.In België is er deKoninklijke Balletschoolte Antwerpen, verbonden aanBallet Vlaanderen.

Een goede opleiding start al op jonge leeftijd. Daarom worden voorbereidende programma's aangeboden in hetvoortgezet onderwijs(Nederland) en opsecundaire scholen(Vlaanderen). Leerlingen starten dan doorgaans op de leeftijd van twaalf jaar. In Nederland kan men uren balletles opnemen op dehavo- envwo-studieniveaus. In Vlaanderen is ballet eenstudiegebiedin hetsecundair kunstonderwijs.Om dansers nog vroeger te vormen, zijn er ook vooropleidingen in hetbasisonderwijs.Deze starten vanaf de leeftijd van negen.

Toegang krijgen tot een opleiding is moeilijk. De academies organiseren eentoelatingsexamen.Kandidaten moeten daarbij slagen voor eenauditie.Scholen uit het voortgezet en secundair onderwijs mogen eveneens audities houden. Academies vullen het examen aan met een fysiek onderzoek. Dit toetst de sterkte van spieren en botten en debehendigheidenconditievan studenten. Ieder jaar worden de fysieke, technische en artistieke ontwikkeling opgevolgd. Dit is bijzonder stresserend in depuberteit,wanneer de lichaamsbouw enmotoriekvan dansers plotse veranderingen kan ondergaan. Daarnaast is er veel concurrentie tussen kandidaten.

Andere opleidingen onderwijzenklassieke dansals deel van een breder aanbod.Hbo-scholen in onder andere Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en Tilburg bieden ballet samen met moderne dans aan. In Vlaanderen bestaat er een professionelebacheloropleidingDansin Lier. DePerforming Arts Research and Training StudiosvanAnne Teresa De Keersmaekerbiedt een vervolmaking in de hedendaagse dans aan, maar dat is een dure privéopleiding.

ZieBallet in Surinamevoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

HetCultureel Centrum Suriname(CCS) richtte in 1952 een balletschool op, die aanvankelijk onder leiding stond van balletdeskundigen die doorSticusawaren uitgezonden. Later werden zij opgevolgd door Surinaamse docenten die hun opleiding meestal in Nederland hadden gevolgd.[13]In 1973 werd de balletschool door het CCS opgeheven, om daarmee ruimte te bieden aan zelfstandig werkende balletscholen.[14]Medio jaren 1970 waren er bij deSurinaamse dans- en balletscholen rond de duizend leerlingen ingeschreven.[13]Aan het begin van de jaren 2010 zijn in Suriname drie balletscholen actief.[15]In 1978 werd hetNationaal Ballet Surinameopgericht,[16]dat bestond tot de jaren 1990.[17]Sinds 1986 komen Surinaamse balletdansers internationaal uit vanuitMarlène's Ballet Company.[18]

Ballet en theater

[bewerken|brontekst bewerken]
LINKS:Enrico Cecchetti als de fee Carabosse inDoornroosje(1921),RECHTS:Alexander Orlov in blackface als de Moor uitPetroesjka(1911)

Ballet is een vorm vantheater.Tot in de18e eeuwwerd dans gecombineerd metoperaenwoordkunst.Deze verwantschap vormde het ballet. Zo steunden de eerste balletten op tradities uit hetmiddeleeuwstheater. Hetdécor simultané,waarbij de verschillende decorstukken gelijktijdig op scène staan, was overgenomen uit hetmysteriespel.Net alsmirakelspelenenmoraliteitencombineren veel stukken serieuze en komische elementen. Heel watpersonagesuit balletten gaan dan weer terug optypetjesuit decommedia dell'arte,Italiaansimprovisatietheateruit de16een17e eeuw.Voorbeelden zijn de serieuze minnaars inGiselleen de komische minaars inCoppélia.[19]

Mime,een belangrijk onderdeel vanballet d'action,ontwikkelde zich als narratieve techniek in hetEngelsetheater. Het bracht continuïteit in het toneelstukGorboduc(1561) en linkte scènes in dedrama's vanWilliam Shakespeare.John WeaverenJean-Georges Noverreintroduceerden deze Engelse innovatie in het ballet. De mime wordt gebruikt om emoties uit te uitdrukken, handelingen uit te beelden en personages te karakteriseren. Conventionele gebaren nemen hierbij de plaats van woorden in. Het publiek moet door het artificiële karakter van de gebaren kijken (suspension of disbelief) opdat het ballet zou werken. Net omdat men in de20e eeuwde vorm als te gestileerd ging beschouwen, nam het gebruik van mime af.

Andere concrete technieken die in het ballet ingang vonden zijntravestieenblackface.De rol van oude, lelijke of kwaadaardige vrouw werd geregeld door een man vertolkt. De kwade fee Carabosse uitDoornroosjeis hier een voorbeeld van. Blackface was ontleend aan hetvaudevilletheater.Meestal stelde men hiermee figuren uitAfrikaen hetMidden-Oostenvoor, zoals de Moor inPetroesjkaen de Gouden Slaaf inSjeherazade.Toch vinden we in ballet ook de vertolking vanAfro-Amerikanendoor blackface-acteurs. De cast vanHigh Yellow(1932) en de familie uit hetZuideninTerminal(1937) zijn illustratief. Ondanks hetracistischkarakter krijgt de praktijk weinig kritiek in de balletwereld. Uitvoeringen vanOthelloenLa Bayadèregebruiken de schmink nog steeds.

Ballet als sport

[bewerken|brontekst bewerken]

Ballet wordt vaak gezien is een makkelijke en passieve sport, of soms geen sport. Uit onderzoek blijkt dat met ballet je spieren en flexibiliteit bijzonder worden getraind, daarom behoort ballet tot een van de meest atletische sporten.[bron?]Techniek van ballet wordt opgebouwd vanaf een jonge leeftijd, met goede training is ballet voor veel mensen te behalen. Naast goede training is het bij ballet heel belangrijk dat je altijd blijft oefenen, als dat niet het geval is verlammen de opgebouwde spieren erg snel. Dat komt doordat de spieren bij ballet niet alledaags gebruikt worden. De spieren zijn wel cruciaal want alleen al staan kost kracht en concentratie.

Grote gezelschappen registreren sommige van hun producties opfilm.De dvd-verkoop en uitzendrechten vergroten de commerciële waarde van die producties. De eerste exploitatie van deze aard was een samenwerking tussen hetBallet Russe de Monte CarloenWarner Brothers.Zij namen in1942Capriccio EspagnolenGaieté Parisienneop. Tegenwoordig focust men vooral op populaire stukken, zoalsGiselleenHet zwanenmeer.

Film helpt daarnaast met deconservatievan balletten. Danstheater is een voorbijgaande kunstvorm. Er is bovendien geen gevestigde notatie om een choreografie door te geven. Registratie op film vangt die tekortkomingen op. Het laat toe de dans te bewaren, traceren en reconstrueren. Een voorbeeld is de opname uit1925vanAnna PavlovainDe stervende zwaan.ChoreograafMichel Fokinewou daarmee de officiële choreografie documenteren.

Het ballet levert ook thema's voor diverse cinemagenres aan. In demusicalThe Goldwyn Follies(1938) choreografeerdeGeorge BalanchinevoorVera Zorina.Andere voorbeelden zijn dehorrorfilmsThe Mad Genius(1931) enSuspiria(1977) en defilm noirSpecter of the Rose(1946). De meeste langspeelfilms over ballet zijn echterdrama'smet balletdansers als protagonisten. De insteek varieert van populaire films zoalsThe Red Shoes(1948) tot de auteurscinema vanIngmar BergmansZomerintermezzo(1951). Recente bijdragen zijnBallet Shoes(2007) enBlack Swan(2010). Al deze films dramatiseren of romantiseren hun onderwerp.

Biografische filmsen films die het ballet willen beschrijven bieden een meer getrouwe weergave. RegisseurHerbert Rossmaakte verschillende zulke werken:The Turning Point(1977) over ballerina's Isabel Mirrow Brown en Nora Kaye,Nijinsky(1980) over Russisch balletdanserVaslav Nijinsky,enDancers(1987). Aan films als deze werken geregeld mensen uit de balletwereld mee. Zo dansteMikhail Baryshnikoveen choreografie vanTwyla TharpinWhite Nights(1985). DeJoffrey Ballet Companyspeelde mee inThe Company(2003), een film over zichzelf.

In de21e eeuwvulden films de populaire beeldvorming aan.Billy Elliot(2000) toont een jongen uit de Britse arbeidersklasse die balletdanser wil worden.Mao's Last Dancer(2009) gaat over de politiek van internationale gezelschappen. Ook opmerkelijk is depastichevan personages, plotelementen en muziek uit verscheidene balletten in deanimeseriePrincess Tutu(2002).

Zie de categorieBalletvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.