Naar inhoud springen

Benedictijnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafBenedictijner)
Orde der Benedictijnen
Ordo Sancti Benedicti
Wapen van de Benedictijnerorde
Wapen van de Benedictijnerorde
Basisgegevens
Abt-primaat Gregory Polan
Regel Regel van Benedictus
Motto Latijn Ora et Labora
Motto Nederlands Bid en Werk
Gesticht ca.529teSubiaco
Stichter Benedictus van Nursia
Website http://www.osb.org/
Habijt van de Benedictijnerorde
Habijt van de Benedictijnerorde
PortaalPortaalicoon Christendom
Deel van de serie over
kloosters
en het christelijkemonastieke leven
Carlo Crivelli 052.jpg

Debenedictijnenenbenedictinessenzijn leden van eenkloosterordedie de regel vanSint-Benedictus(480-547) volgt (de Orde der Benedictijnen,LatijnOrdo Sancti Benedicti,afgekortO.S.B.). De orde rekent zich, in tegenstelling tot de laterebedelorden,tot de "stabilitas loci" (plaatsgebondenheid). Wereldwijd zijn er meer dan 8.000 benedictijnen en 17.000 benedictinessen.

De dagindeling van de benedictijnen bestaat uitcontemplatieen arbeid (ora et labora) en draait rond het gemeenschappelijk gevierde en op te dragenMisofferen hetofficie:delauden,primen,terts,sext,none,vespersencompleten.Gewoonlijk wordt ook devigilieof nachtwake tot het officie gerekend.

De kloosters die de regel van Sint-Benedictus volgden, waren aanvankelijk autonoom en stonden niet onder toezicht van buitenaf. Een aantal van hen voegde zich vanaf de tiende eeuw inkloosterordenofcongregatiessamen.Paus Benedictus XIIschreef in 1336 inSumma magistrivoor dat alle benedictijnenabdijen moesten worden samengevoegd in provincies onder leiding van provincialekapittels.Daaruit ontstonden nieuwecongregaties.HetConcilie van Konstanz(1414-1418) legde de benedictijnen ten slotte een organisatie naar het voorbeeld van deCisterciënzer Ordeop.

De Orde der Benedictijnen (Confoederatio Benedictina) is in feite een federatie van congregaties en zelfstandige kloosters. Iedere congregatie is op zijn beurt weer een federatie, vaak uitgaand van een historisch belangrijk klooster dat voor andere aangesloten kloosters een soort moederklooster vormt. Er zijn ruim twintig benedictijnsecongregaties.Deze congregaties moeten niet verward worden metcongregatiesin kerkrechtelijke zin (monastieke gemeenschappen die niet tot dekloosterordenin engere zin horen).

Lijst van benedictijnse congregaties

[bewerken|brontekst bewerken]

Uit de regel van Benedictus

[bewerken|brontekst bewerken]

De ItaliaansekluizenaarBenedictus van Nursia kreeg heel veel volgelingen. Hij stelde in 529 voor hen eenkloosterregelop. Vanaf deKarolingischeperiode (8e-9e eeuw) werd deregel van Benedictusin steeds meerabdijentoegepast.

  • Hetgetal zevenis heilig (zie ookPsalm119,164,VulgataPsalm 118). Daarom gaan monniken zevenmaal per dag bidden in de kerk. Ook ’s nachts staan ze op, om 'onze Schepper te loven' (Regel van Benedictus, hfdst. 16).
  • Van Pasen tot 1 oktober zullen de monniken handwerk verrichten van 7 tot 10 uur (Regel, hfdst. 48).
  • Het klooster moet, indien mogelijk, zo ingericht worden dat al het noodzakelijke ter plaatse is; water, een molen, een tuin en een bakkerij. Zo hoeven de monniken het klooster nooit te verlaten.

Benedictijnen in België en Nederland

[bewerken|brontekst bewerken]
Benedictijnerklooster inMalgarten
Sint Benedictus en zijn zuster, Scholastica

InBelgiëtreft men de volgende benedictijnse kloosters aan:

InNederlandtreft men de volgende benedictijnse kloosters aan:

DeSint-Paulusabdijin Oosterhout werd in 2006 verlaten. Het complex is nu in gebruik bij de lekenbewegingChemin Neuf. Ook deBenedictijnenabdij Heilige Maria in Ruinenen haar voortzetting inDickningezijn verlaten.

Enige bekende benedictijnen (m/v)

[bewerken|brontekst bewerken]

Abt-primaat van de Benedictijnen

[bewerken|brontekst bewerken]
Zie de categorieOrder of Saint BenedictvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.