Naar inhoud springen

Betuwe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZieBetuwe (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Betuwe.
Betuwe
Landstreekvan NederlandVlag van Nederland
Geografie
Provincie Vlag GelderlandGelderland
Vlag Zuid-HollandZuid-Holland
Gemeente Vlag BurenBuren
Vlag CulemborgCulemborg
Vlag LingewaardLingewaard
Vlag Neder-BetuweNeder-Betuwe
Vlag OverbetuweOverbetuwe
Vlag TielTiel
Vlag West BetuweWest Betuwe
Vlag ArnhemArnhem(Zuid)
Vlag GorinchemGorinchem(Oost)
Vlag NijmegenNijmegen(Noord)
Coördinaten 51°55'0 "NB, 5°30'0" OL
Bevolking
Talen Nederlands
Dialecten Zuid-Gelders
Nederbetuws
Overbetuws
Foto's
Karakteristiek Betuwslandschapmet onder anderefruitbomenengriendenlangs deLingebijEnspijk

DeBetuweis eenlandstreekin Nederland. De streek is hoofdzakelijk gelegen in het zuidwesten van de provincieGelderlanden bevat tevens een klein deel van het uiterst oostelijke deel van de provincieZuid-Holland,het gedeelte vanGorinchemten oosten van de rivier deLinge.In het zuiden wordt de Betuwe begrensd door deWaalen in het noorden door deNederrijnen deLek.Afgezien van het meest zuidwestelijke uiteinde van de streek, dat bij Zuid-Holland hoort, valt de westgrens samen met de grens tussen Gelderland en de provincieUtrecht;deze grenslijn wordt gevormd door deDiefdijk.In het uiterst zuidwestelijke deel van de Betuwe dat bij Zuid-Holland hoort, vormt deLingede westgrens. In het oosten wordt de streek begrensd door de Nederrijn en hetPannerdensch Kanaal.

Het karakter van de streek wordt vooral gekenmerkt door detuinbouw.In het bijzonder staat de Betuwe bekend om defruitteeltinboomgaarden;deze vormen bij uitstek in delenteeen opvallend aspect vanwege debloesemen zijn daardoor (plaatselijk) eenattractiefelement. Tevens staat de streek bekend vanwege het relatief veel voorkomen vanoppervlaktewaterenin hetlandschap.De Betuwse rivier deLinge,die dwars door de streek loopt, vormt een vooraanstaandlandschapselement.Ook is de streek naamgever van deBetuweroute;deze Nederlandsegoederenspoorlijngaat dwars door de regio. Hetdemoniemvoor iemand die in de Betuwe woont is 'Betuwenaar'.

Betuwslandschapmet onder andere eenboomgaardmetzoete kersenbijHaalderen

Etymologie[bewerken|brontekst bewerken]

Er bestaan verschillende opvattingen omtrent de juiste oorsprong en betekenis van de naamBetuwe.Dikwijls wordt de streeknaam in verband gebracht met woorden als 'beter', 'goed' of 'profijtelijk'.[1][2]Meestal wordt verondersteld dat de naam verwijst naar de zeer voedselrijkebodemsdie van nature in de streek voorkomen en zorgen voorvruchtbarelandbouwgronden.Voorts wordt vaak beweerd datBetuwegrofweg 'goede grond' zou betekenen. Dit zou het tegenovergestelde zijn van de naam van de aangrenzende landstreek deVeluwe;dit zou ruwweg 'slechte grond' betekenen, vanwege de voedselarme bodems aldaar.[2]

Een vergelijkbare opvatting zou zijn datBetuwevertaald kan worden als 'het goede eiland'.[3]Deze naam zou al voor deRomeinsetijd aan deze vruchtbare landstreek zijn gegeven, toen deRijn(met zijnaftakkingen) het gebied nog volledig omsloten had. De Betuwe zou toen eeneilandin deRijndeltazijn geweest, waarop later deGermaansestamdeBatavenhun kernland zouden hebben gehad.Julius Caesarbenoemde tevens in zijnCommentarii de bello Gallicoeen eiland in het Nederlandserivierengebiedwaarop de Bataven woonden; dit eiland draagt de naaminsula Batavorumofwel 'eiland van de Bataven'.

Een andere verklaring is dat de naamBetuweis afgeleid van (een oudtijdse stamnaam van) deBatavenzelf; dit kan in tegenstelling zijn met de opvatting dat de streeknaam verwijst naar de voedselrijke gronden. Het Germaanse element*batazou met hetGotischebōta('baat' of 'profijt') ofbatiza('beter') in verband kunnen worden gebracht.[4]Hierdoor zou de stamnaam deBatavengrofweg 'de beteren' kunnen betekenen.[5]Wanneer dit wordt vergeleken metinsula Batavorum('eiland van de Bataven') dan zou in deze benamingBataven/Batavorumverband houden met 'beter', 'goed' of 'profijtelijk', waardoor de Betuwe als 'eiland van de Bataven' toch ook herleid kan worden tot iets als 'het goede eiland' of 'het eiland van de beteren'. Dit wordt als een opmerkelijk gegeven beschouwd, want het is hierdoor onduidelijk of deetymologischeassociatie van de naamBetuwemet woorden als 'beter', 'goed' en 'profijtelijk' betrekking heeft op de vruchtbare (landbouw)gronden of op het Bataafse volk.

Er zijnhistoricidie veronderstellen dat juist de Bataven hun stamnaam hebben afgeleid van (een oudtijdse streeknaam van) de Betuwe.[3]In dit geval wordt ervan uitgegaan dat de streek voor de komst van de Bataven een oudtijdse naam voorBetuwedroeg, dat binnen deze opvatting iets soortgelijks als 'goede grond' of 'het goede eiland' betekent en dus hoogstwaarschijnlijk refereert naar de goede grond voor de landbouw.

De bekendste oudtijdse naam van de Betuwe die nog wordt gebruikt isBatouwe.Deze oude benaming is vooral terug te vinden in namen van relatief lang bestaande Betuwsebedrijvenenverenigingen.Batouwekomt bijvoorbeeld voor in de namen van de Betuwse sportverenigingenBatouwe Basketball(uitBemmel) enGolfvereniging De Batouwe(uitZoelen). Ook deTielseblusbootdeBatouweis naar deze oudtijdse streeknaam vernoemd.

Geografie[bewerken|brontekst bewerken]

Uitzicht vanaf deWageningse Bergop de Betuwe gedurende hethoogwatervan deNederrijn,in de winter van 2018

De Betuwe is onderdeel van hetrivierengebiedin Midden-Nederland. Hetwaterschap Rivierenlandis verantwoordelijk voor hetwaterbeheerin de streek.

Topografie[bewerken|brontekst bewerken]

Onderverdeling[bewerken|brontekst bewerken]

Landschapsbeeldvan deTielerwaard

De Betuwe wordt onderverdeeld in drie kleinere landstreken; dit zijn deTielerwaard(het westelijke deel), deNeder-Betuwe(het middelste deel) en deOver-Betuwe(het oostelijke deel). De Tielerwaard bestaat uit hetstadsdeelGorinchem-Oost (gemeenteGorinchem) en de gemeentesWest BetuweenTiel.De Neder-Betuwe wordt gevormd door de gemeentesCulemborg,Burenen de gelijknamige gemeenteNeder-Betuwe.De Over-Betuwe bestaat uit de gemeenteOverbetuwe,het stadsdeelNijmegen-Noord(gemeenteNijmegen), het stadsdeelArnhem-Zuid(gemeenteArnhem) en het volledige grondgebied van de gemeenteLingewaardafgezien van deMiddelwaard.

Voormalig grondgebied[bewerken|brontekst bewerken]

Kaart van hetKwartier van Nijmegenuit 1664 met daarin de Betuwe, verdeeld in deOver-Betuwe(Over Betvwu),Neder-Betuwe(Neder Betvwe) enTielerwaard(Tyelerwaerd)

Sommige gebieden in het westen van de landstreek deLiemershebben in het verleden in de Betuwe gelegen, in de kleinere streek deOver-Betuwe.Zo behoorde tot 1709 het grondgebied van de voormalige gemeenteRijnwaardenop het Gelders Eiland (nu onderdeel van de gemeenteZevenaar) tot de Over-Betuwe.[6]Dit gebied werd sinds de aanleg van hetPannerdensch Kanaalin 1709 bij de Liemers ingedeeld en was vooral door deze verandering van de waterloop meer opZevenaargeoriënteerd geraakt. Vooral in het begin waren er echter wel verschillen in hetdialectmerkbaar.

Ook hoorde deMiddelwaard(een kleinbuitendijksgebied nabijLoo) oorspronkelijk bij de Betuwe. De Middelwaard omvat het enige gedeelte van de gemeenteLingewaarddat niet in de Betuwe ligt, maar in deLiemers.Aanvankelijk was de Middelwaard een Over-Betuws riviereiland in deRijnen hoorde bij de voormalige gemeenteHuissen.Na de17e eeuwbegon dit riviereiland aan te zanden aan de kant van Loo, waardoor het sinds de aanleg van hetPannerdensch Kanaaltot de Liemers wordt gerekend. Desalniettemin zijn de gemeentegrenzen nooit aangepast; de Middelwaard bleef in bezit van de voormalige gemeente Huissen, die in 2000 is opgegaan in defusiegemeenteLingewaard.

Bijgevoegd grondgebied[bewerken|brontekst bewerken]

De Tielerwaard werd voor 1327 niet bij de Betuwe ingedeeld. Dit verklaart de afwijkende naam ten opzichte van de twee andere kleinere Betuwse streken de Over-Betuwe en de Neder-Betuwe.[7]

Grotere plaatsen[bewerken|brontekst bewerken]

HetFlipje & Streekmuseumen deWaterpoortin het centrum vanTiel

Tot de grotere Betuwse plaatsen behorenTiel,Culemborg,Huissen,ElstenGeldermalsen.DeHanzestadTiel heeft van oudsher een voorname rol gespeeld in de streek en wordt soms zelfs de 'hoofdstad van de Betuwe' genoemd. Tiel ligt centraal in de streek en heeft de belangrijkste regiofunctie binnen deregio Rivierenland:een samenwerkingsverband waarvan de Betuwe onderdeel is. HetRegionaal Archief Rivierenland(RAR), dat in Tiel is gevestigd, is het belangrijkste historisch informatie- en documentatiecentrum van de Betuwe. Dearchievenvan de voormalige Betuwse polderdistricten worden in het RAR bewaard. Ook de Nederlandsejamfabriek"De Betuwe"was van 1885 tot 1993 in deze stad gevestigd; deze jamfabriek speelde een belangrijke rol in de landstreek.

Topografische kaart van de Betuwe

Aangrenzende streken[bewerken|brontekst bewerken]

Aangrenzende landstreken
Gelderse Vallei Veluwe
Vijfheerenlanden
Alblasserwaard Liemers
Land van Heusden en Altena
Bommelerwaard Land van Maas en Waal Rijk van Nijmegen De Duffelt

Fysische geografie[bewerken|brontekst bewerken]

Beeldbepalend in de Betuwe is hetrivierlandschapin hetlaaglandvan Midden-Nederland. Het is gevormd door deWaal,deNederrijn,deLek,deLinge,deKorneen deZoel.Dezerivierenbehoren allen tot debenedenloopvan deRijn.Ook doorkruist hetAmsterdam-Rijnkanaalde streek. De belangrijkste geologischeformatieswaarop de Betuwe ligt zijn deFormatie van Kreftenheye,deFormatie van Waalreen deFormatie van Echteld;de laatstgenoemde formatie werd ook de 'Betuwe Formatie' genoemd.[8]Een zeldzaam Nederlands bodemtype dat veel in de Betuwe voorkomt zijn dehofeerdgronden.Hetlandschapin de streek bestaat hoofdzakelijk uit een afwisseling van oudestroomgeulen,destroomruggenaan weerszijden daarvan en dekommenmetrivierkleidie verder van de rivieren vandaan liggen. De oude rivierlopen zijn op verscheidene plekken in het Betuwse landschap herkenbaar (zowel binnendijks alsbuitendijks). Overige typischelandvormendie relatief veel in de landstreek voorkomen zijnrivierstranden,crevassegeulen,oeverwallenenkolken.

Vegetatie[bewerken|brontekst bewerken]

Het grootste oppervlakte van de Betuwe was begroeid met hetessen-iepenbos,waarvan nog kleine resten over zijn gebleven en een waaraan een hogenatuurwaardewordt toegekend. Het essen-iepenbos geldt echter nog steeds alspotentieel natuurlijke vegetatievoor het grootste oppervlakte van de streek. Veel essen-iepenbos werd in eerste instantie gekapt en omgevormd tot boomgaard. Typisch voor ietwat modderige paadjes in Betuwse boomgaarden is het in de lente massaal optreden vanmuizenstaart,dieaspectbepalendis intredvegetatievan deassociatie van varkenskers en schijfkamillebij boomgaarden.

Agricultuur[bewerken|brontekst bewerken]

Vruchten van dezoete kers(Prunus avium) tijdens de oogst in begin juli inDriel(Overbetuwe)

De Betuwe staat vooral bekend om haar grootschaligetuinbouw,waaronder in het bijzonder defruitteeltvangewassenuit derozenfamilie;vooral worden erappels,peren,kersen,pruimenenaardbeiengeteeld. De verklaring voor ditlandgebruikin de streek ligt hoofdzakelijk in haargeologie;er is sprake van een sterkagrogeologischverband. In bijna de gehele Betuwe komtvruchtbarerivierkleivoor in debodem.Met name destroomruggen,metzandigmateriaal aan de oppervlakte, werden van oudsher al gebruikt voor de tuinbouw en worden als een van de beste landbouwgronden van Nederland beschouwd. De grootste coöperatievefruitveilingvan Nederland,FruitMasters,is gevestigd inGeldermalsen(West Betuwe). In mindere mate komen ookwijngaardenin de Betuwe voor, waaronder hetBetuws wijndomein,dat een van de grootste en bekendste wijngaarden van Nederland is.[9][10]Naast de fruitteelt inboomgaardenzijn er in de streek ook andere takken van de tuinbouw die relatief veel bedreven worden, waaronder deglastuinbouw(vooral in deOver-Betuwe) en deboomteelt.Tevens kwamengriendenvanouds relatief veel voor langs de Betuwse rivieroevers; deze zijn vooral in deTielerwaardnog aanwezig. Van dewilgentenendie van de grienden geoogst worden, werd van oudsher een specifiek type Betuwsemandgevlochten, die eenhoenderikwordt genoemd. Hoenderikken worden gebruikt bij hetoogstenvan de kersen in juni en/of juli.

In de Betuwe zijn twee typenhallenhuisboerderijenopmerkelijk veel te vinden. Dit is dekrukhuisboerderijen deT-boerderij.Het laatstgenoemdeboerderijtypewordt bovendien vaak een 'Betuwse boerderij' genoemd. Typerend aan beide boerderijtypen is dat het voorhuis (hetwoongedeelte) zijdelings is uitgebouwd, waardoor het dwars op het bedrijfsgedeelte (deschuuren/ofstal) staat. De zijwaartse uitbouw van het woongedeelte van dezeboerderijenhad voor de bedrijfsvoering doorgaans geen belang. Meestal was het voor de Betuwseagrariëreen blijk van relatievewelstand;dit hield verband met de bijzonder gunstige envruchtbarelandbouwgronden van de streek.

Infrastructuur[bewerken|brontekst bewerken]

DeBetuweroutetussenGellicumenHellouw,in de gemeenteWest Betuwe.

Door de streek loopt degoederenspoorlijndeBetuweroute.Deze 160 kilometer lange spoorlijn verbindt deMaasvlaktebijRotterdamvia de Betuwe met deDuitsegrens (enkele kilometers voorbijZevenaar). Ook het tracé van despoorlijn Elst - Dordrechtloopt door de Betuwe; deze spoorlijn wordt veelal de "Betuwelijn" genoemd.

De belangrijkste en grootsteautosnelwegin de Betuwe is derijksweg 15,die voor een groot deel door de streek loopt. Daarnaast is in de linkerhelft van de Betuwe deN320een belangrijke autoweg; deze weg loopt van de stadCulemborgtot aanKesteren.

In het westen van de Betuwe loopt hetBetuwepad;dit een lusvormigstreekpaddat is uitgezet doorWandelnet.Het streekpad is circa 150 km lang.

Voormalig streekvervoer[bewerken|brontekst bewerken]

Van 1907 tot 1932 verzorgde hetBemmelsestoomtrambedrijf deBetuwsche Stoomtramweg-Maatschappij(afgekort BSM) hetopenbaar vervoerin deOver-Betuwemetstoomtrams.Tevens deed het bedrijf diensten voor het goederenvervoer in de Over-Betuwe. De BSM exploiteerde de voormalige Over-Betuwse stroomtramlijnenArnhem-Lent,Elst-Bemmel,Elden-Lent,Bemmel-PannerdenenHuissen-Doornenburg.

In deNeder-Betuween deTielerwaardwas de stoomtramlijnTiel-Culemborgeen bekende tramlijm; deze werd geëxploiteerd door denv'Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg' (afgekort TBC). De stoomtramlijn Tiel-Culemborg heeft bestaan van 1906 tot 1918.

Van 1966 tot 1971 fungeerde het TielsestreekbussenbedrijfdeBetuwse Streekvervoer Maatschappijals openbare vervoersdienst in delen van de Betuwe en deBommelerwaard.Dit streekbussenbedrijf was het resultaat van een fusie van deVeloxuitAndelst,deETAOuitTielen deAutobusonderneming J.H. van BallegooijenuitHaaften.

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

Er zijn in de Betuwe op verschillende plaatsen belangrijke vondsten gedaan uit deRomeinsetijd. In de Romeinse tijd liep delimes(de Romeinse rijksgrens) langs deOude Rijnen deNederrijn.InElstzijn drieRomeinse tempelsopgegraven. Een van deze tempels ligt in het gebied van deWesteraam(deTempel van Westeraam) en twee liggen onder deGrote Kerkin Elst (deTempels van Elst).

Tijdens demiddeleeuwenen in deVroegmoderne Tijdbehoorde de Betuwe grotendeels tot hetKwartier van Nijmegen;dit was een van de vier kwartieren (gewesten) van het oudehertogdomGelre.Uitzonderingen waren hetgraafschap Buren,hetgraafschap Culemborgen deKleefseenclaveHuissen.

Tweede Wereldoorlog[bewerken|brontekst bewerken]

De Betuwe heeft in het bijzonder in deTweede Wereldoorlogzwaar geleden. De landstreek kwam naOperatie Market Gardenmidden in hetfrontgebiedte liggen tussen deDuitsersen degeallieerden,waardoor het in de periode 1944–1945 een zeer gevaarlijkoorlogs-enwatersnoodgebiedwas geworden. Er vonden zwaregevechtenplaats, evenals groteevacuatiesen hardnekkige overstromingsrampen. Vooral in het oostelijke deel van de Betuwe (tot de lijnOpheusden-Dodewaard) werd intensief gevochten. Gedurende deze periode zijn er in dit gebied 132vliegtuigenneergestort.[11]De Betuwe werd door de geallieerden 'The Island' genoemd, vanwege de (gevaarlijke) waterlopen rondom de destijds deels geëvacueerde landstreek. InHeterenis hetBetuws Oorlogsmuseum "The Island" 1944-1945gevestigd, dat hoofdzakelijk is gewijd aan de oorlogsgevechten die in de streek plaatsvonden in de periode 1944–1945.

Evacuatie van de Betuwe[bewerken|brontekst bewerken]

Vanwege de zeer onveilige toestanden, vonden er in de bovengenoemde periode verscheidene oorlogsgerelateerdeevacuatiesplaats in de Betuwe. Onder één noemer worden al deze evacuaties tezamen doorgaans aangeduid als de 'evacuatie van de Betuwe'.[12]Een van de bekendste ontruimingen uit deze reeks evacuaties was de massale vluchttocht in deOver-Betuwein september 1944; deze vluchttocht hield verband met deevacuatie van Arnhem.Ter nagedachtenis aan de grote evacuatievlucht in de Over-Betuwe, wordt sinds 2011 elk jaar de zogenaamdeExodus WandeltochtvanuitHuissengeorganiseerd. Een andere beroemde evacuatie uit de eerdergenoemde reeks wasOperatie Noach.Dit was een ontruimingsoperatie die door degeallieerdenwerd uitgevoerd in hoofdzakelijk de rechterhelft van de landstreek. De geallieerden wilden de mensen in de Betuwe behoeden voor deinundatiedoor de Duitse bezetter. Op 4 december 1944, in het begin van de inundatie van de Betuwe, werd Operatie Noach in werking gesteld.[13]

Een foto uit midden december 1944 inElst.Geallieerdetroepen(gewapend met eenBofors 40L60-kanon) rijden door het door deDuitsersgeïnundeerde Betuwserampgebied.

Inundatie van de Betuwe[bewerken|brontekst bewerken]

In de periode 1944–1945 werd in Nederland deinundatie van 1944–1945door deDuitsebezetter geïnitieerd; de Betuwe behoorde tot een van de belangrijksteinundatiegebiedenbinnen dit plan. De bezetter wilde door middel van ditinundatieprojecteen eventuele opmars door de geallieerden verhinderen. Aanvankelijk werd er onder de codenaam 'Plan Heide' gewerkt aan een plan om eenoverstromingte veroorzaken in het deel van de Betuwe tussen hetAmsterdam-Rijnkanaalen deNeder-BetuwseLiniedijk bijKesterenenOchten.Plan Heide werd echter afgelast en vervangen door een ander inundatieproject, dat de codenaam 'Fall Storch' had gekregen. Het doel van Fall Storch was om het oostelijke deel van de Betuwe (tot aan de Liniedijk) te inunderen, opdat de geallieerden konden worden verdreven en genoodzaakt werden de bevolking teevacueren.DeSSzou ervoor zorgen dat de Betuwenaren ten onrechte zouden gaan denken dat de geallieerden zelf schuldig waren aan de overstroming.

Eenluchtfotouit maart 1945 inArnhem-Zuid.Op de foto is de plek waar deDrielsedijkis beschadigd goed te zien. Linksboven ziet men de opgeblazenSpoorbrug Oosterbeek.

De uitvoering van Fall Storch begon op 2 december 1944. In de middag werd deDrielsedijkbeschadigd (nabij despoorbrug Oosterbeek) en in de avond de Griftdijk (langs deGriftten zuiden vanElden). De schade aan dezedijkenwerd aangebracht met behulp vandynamiet.[14]Direct na de eerstedijkdoorbraakstroomde het koudebuitenwatervan deNederrijnmet grote kracht de Betuwe in. Het water dat de streek in stroomde bereikte relatief snel de Liniedijk in de Neder-Betuwe. Het overstromingswater was zo sterk, dat op 6 december de Liniedijk ook bezweek.[15]Dit was echter niet de bedoeling van de Duitsebezetter,die nu ook zijn eigenkrijgsmachtaanzienlijk liet verzwakken door deze watersnood. Het bleek erg lastig om de beschadigingen aan de dijken snel en permanent te laten repareren.

Het overstromingswater in het Betuwserampgebiedveroorzaakte veelschade.Het landschap had dikwijls eendramatischeaanblik gekregen, waarin veel fruit en verdronkenveein het overstromingswater ronddreef. De Betuwenaren die niet geëvacueerd waren vluchtten (eventueel met hun vee) veelal naar de hoger gelegen plekken, waaronder vooraldijken,donkenenvloedschuren.Ook waren er mensen die tijdelijk op dezolderof op hetdakvan hun onder water gelopen huis verbleven. Gaandeweg werd er steeds meerhongergeleden en dehygiënewerd aanzienlijk slechter. Rond midden december begon hetpeilvan het overstromingswater lichtelijk te dalen. Het gingvriezen,waardoor grote delen van de Betuwe in een ijsvlakte waren veranderd. Rond de eerste dagen van 1945 zakte het waterpeil nog verder omlaag en was het meesteijsgesmolten. Veelwegenwerden toen weer begaanbaar, waarna de algemene omstandigheden in het rampgebied beter werden.

Eind januari 1945 begon de stand van hetoppervlaktewaterweer te stijgen ten gevolge van hevigesneeuwval.Op 8 februari 1945 werd het rampgebied opnieuw getroffen door een grote overstroming. Halverwege februari 1945 werd de situatie zodanig kritiek, dat de kanaaldijk aan de westkant van hetAmsterdam-Rijnkanaalop breken stond. Aan de westkant van deze kanaaldijk kwam zoveelkwelwateruit de bodem naar boven, dat bijna het hele dorpZoeleninmiddels onder water was komen te staan. Als de kanaaldijk bezweek, dan zou het overstromingswater deTielerwaardin kunnen stromen tot aanGorinchem.Deheemradenendijkgravenriepen daarom mannen uit alle omliggende plaatsen op om de gehele kanaaldijk te komen verstevigen. Ondanks het gevaar was de opkomst relatief groot: er hielpen naar schatting 3800 mannen mee.[14]In één dag hebben zij eenbekistingvan ongeveer een meter hoog op de kanaaldijk aangebracht (vanRijswijktot en metTiel). De waterstand begon eind februari te zakken.

Evacuatie van het Rivierenland[bewerken|brontekst bewerken]

Zieevacuatie van het Rivierenlandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de winter van 1995 dreigde er nogmaals een grote overstroming in de Betuwe te ontstaan. Vanwege gevaarlijk hogewaterstandenvan degrote rivieren,moesten er ongeveer 140.000 mensen uit de Betuwe worden geëvacueerd. Dit hield verband met deevacuatie van het Rivierenland.De inwoners werden verplicht om na 31 januari 1995 voor vijf dagen tot drie weken weg te blijven. Deze evacuatie had ook betrekking op andere landstreken enpoldersvan hetrivierengebied,waaronder deBommelerwaarden hetLand van Maas en Waal.Als dedijkenzouden breken, konden veel Betuwseplaatsentot wel vijf meter onder water komen te staan.[16]In devolksmondwordt de evacuatie van het Rivierenland vaak de 'hoogwatervakantie' genoemd.

Evenementen[bewerken|brontekst bewerken]

In de Betuwe vinden verscheidene jaarlijkseevenementenplaats, waarvan de meeste min of meer zijn gerelateerd aan defruitteeltin de streek. Meestal vinden deze evenementen plaats tijdens debloesem- ofoogsttijdenvan de fruitbomen.

Wandeltochten[bewerken|brontekst bewerken]

Gedurende delente,in de bloesemtijd van de fruitbomen, worden er plaatselijk jaarlijksewandelevenementenin de Betuwe georganiseerd omtrent debloesems,die dan een opvallend aspect van de streek vormen. Tot de bekendste Betuwse wandelevenementen behoren de 'bloesemtochten' ofwel 'lentetochten' in de omgeving vanGeldermalsen,zoals deBetuwse Lentetochten deNationale Rode Kruis Bloesemtocht.Een ander type jaarlijkse wandeltocht is deExodus Wandeltochtin deOver-Betuwein juni. De laatstgenoemde tocht is ter nagedachtenis aan de grote vluchttocht in de Over-Betuwe in deTweede Wereldoorlog;dit hield verband met deevacuatie van Arnhem.

Kersendagen[bewerken|brontekst bewerken]

In sommige Betuwse plaatsen viert men tijdens de kersenoogsttijd (in juni en/of juli) de 'kersenfeesten' of 'kersendagen'. Hiermee worden (meestal kleinschalige) lokalefeestenbedoeld, die verband houden met de kersenoogst inplaatsenwaar dekersenteelteen prominente rol speelt (of speelde) in decultuurvan de desbetreffende plaats. Voorbeelden van plaatsen met een relatief bekend kersenfeest zijn bijvoorbeeldGendtenDriel.In de omgeving vanWadenoijenzijn de 'Betuwse Open Kersendagen' en de 'Betuwse Zelfpluk Kersendagen' bekende jaarlijks terugkerende evenementen omtrent de kersenoogsttijd.

Fruitcorso[bewerken|brontekst bewerken]

In Tiel wordt in september ook het jaarlijkse BetuwseFruitcorsogehouden, waarbijoptochtenworden georganiseerd metpraalwagensdie zijn versierd metfruitengroenten.Het Fruitcorso wordt hoofdzakelijk bezocht en georganiseerd door inwoners van de gemeente Tiel en plaatsen in vooral de westelijke helft van de Betuwe. Vanwege het Fruitcorso enAppelpoptrekt de Betuwe in september relatief veel bezoekers.

Muziek[bewerken|brontekst bewerken]

Het grootste en bekendstemuziekfestivalin de Betuwe isAppelpop;dit is het grootste gratis muziekfestival van Nederland. Het betreft een jaarlijks terugkerend popfestival inTielen vindt plaats tijdens de appeloogsttijd in de maand september.

Een ander bekend Betuws muziekevenement is de 'Parel van de Betuwe'. Het betreft een sinds 1990 georganiseerdetalentenjachtvoor muzikanten uit de Betuwe. De finale vindt plaats in april inDe Gelderlandfabriek.[17]

Fotogalerij[bewerken|brontekst bewerken]

Trivia[bewerken|brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken|brontekst bewerken]

Externe links[bewerken|brontekst bewerken]

Zie de categorieBetuwevanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.