Naar inhoud springen

Bevrijdingsdok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Locatie

HetBevrijdingsdok(voorheen: Delwaidedok) is eendokin het noorden van deAntwerpse haven,aan hetKanaaldokB2, dat met deScheldeverbonden is via deBerendrecht- en deZandvlietsluis.

Technische gegevens[bewerken|brontekst bewerken]

Zicht op de MSC Home Terminal aan het Bevrijdingsdok
Luchtfoto van het Bevrijdingsdok uit mei 2008 toen het nog Delwaidedok heette.

Het dok werd gebouwd tussen 1974 en 1981 en werd aanvankelijk genoemd naarLeo Delwaide(1897-1978) die onder meer oorlogsburgemeester van Antwerpen en nadien havenschepen was. Het dok is 2200 m lang en 300 m breed aan de landzijde en 350 aan de kanaalzijde. Ze is 12,50 meter diep.

Dekaailengtevan het Bevrijdingsdok bedraagt aan beide zijden circa 2 kilometer (4,7 km kaailengte in totaal). Het laden en lossen gebeurt met walkranen en mammoetheftrucks. Deze "mammoeten" rijden op en aan, en rijden door hun hoge constructie over de container heen, pikken hem op, en rijden ermee naar de plaats voor laden of naar de opslagplaatsen. Aan de noordelijke kaai, eigenlijk aan hetKanaaldok B2al, zijn de laadplaatsen vanAntwerp Bulk Terminalvoorsteenkoolenerts.Meerdere 1000 tonners-binnenschepenhebben een vast contract en laden er aan kaai 750 steenkool voor dekolencentralesvanRouxofCharleroi.Daarna komen ze leeg terug naar kaai 750 voor de volgende lading en reis.

Het Bevrijdingsdok is het grootste getijdevrije dok van de haven van Antwerpen.

Naamsverandering[bewerken|brontekst bewerken]

Op 15 februari 2019 besliste het Antwerpse schepencollege om de oorspronkelijke naam Delwaidedok te schrappen en het om te dopen naar Bevrijdingsdok[1]omwille van onthullingen van historicus enUA-rectorHerman Van Goethem.Hierbij zou Leo Delwaide een actievere rol bij deJodenvervolgingtijdens deTweede Wereldoorloghebben gespeeld dan werd aangenomen.[2]

Naar aanleiding van de bevrijdingsfeesten van september 2019 werd het dok officieel hernoemd tot Bevrijdingsdok.[3]