Naar inhoud springen

Bilbao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bilbao
Bilbo
Gemeente inSpanjeVlag van Spanje
Bilbao (Spanje)
Bilbao
Situering
Autonome regio BaskenlandBaskenland
Provincie Biskaje (Bizkaia)
Coördinaten 43° 23′ NB, 2° 42′ WL
Algemeen
Oppervlakte 41,34 km²
Inwoners
(1 januari 2016)
345.122
(8348 inw./km²)
Burgemeester Iñaki Azkuna
Overig
Postcode(s) 48000
Provincie- en
gemeentecode
48.020
Website Officiële website
www.bilbao.net
PortaalPortaalicoon Spanje
Gezicht op Bilbao
Kaart van de stad uit 1915

Bilbao(historischeBaskischenaam:Bilbo) is eengemeenteen de grootste stad van de SpaanseautonomeregioBaskenland,en de hoofdstad van de provincieBiskaje.De stad had in 2021 een inwonertal van 346.405 en in demetropoolBilbao, het economische en industriële centrum van Baskenland, woonden meer dan 1.000.000 inwoners.

Bilbao ligt in het noorden vanSpanje,aan de rivierNerviónen aan een van dePelgrimsroutes naar Santiago de Compostella.De stad is sinds 1997 een van de vier steden op de wereld met haar eigen Guggenheimmuseum, hetMuseo Guggenheim de Bilbao.Sinds 1981 is het inwonertal van Bilbao behoorlijk gedaald, doordat een groot deel van de stadsbevolking naar de Baskische kustplaatsen is verhuisd. De stad heeft in tegenstelling tot zuidelijker delen van Spanje geenmediterraan klimaat,maar een gematigd en vochtigzeeklimaat.

Naam[bewerken|brontekst bewerken]

Officieel heet de stad zowel in het Spaans als in het Baskisch 'Bilbao'. De Baskische taal erkent verder ook nog 'Bilbo' als juiste schrijfwijze van de stadsnaam, doch deze laatste wordt in de praktijk maar zelden gebruikt.

Geschiedenis[bewerken|brontekst bewerken]

De stad Bilbao werd gesticht op 15 juni 1300 door Diego López V de Haro, de toenmalige landheer vanBiskaje.De herkomst van de naam Bilbao is niet helemaal duidelijk, volgens sommigen is het een verbastering van het Spaanse bel vado (goede oversteek), maar anderen beweren dat het afstamt van het Baskische: bi albo (twee oevers). DeSan Antónbrugis de oudste rivieroverspanning in de stad, met de oorspronkelijke brug die vóór 1318 werd geopend. Deboogbrugoverspant de Nervión en verbindt de wijken Casco Viejo en Bilbao La Vieja. Het was eeuwenlang de enige brug over de rivier en een belangrijke transportader.

Een schets van Bilbao in 1575

Bilbao vormde een commerciële enclave die een bijzonder belang genoot aan de kust vanCantabriëdankzij de privileges verleend door de Kroon vanCastilië.[bron?] De stad kreeg van de landheer van Biskaje meteen dezelfde rechten en privileges als de stadLogroño.De “stad” bestond in eerste instantie uit niet meer dan drie straten en deSantiagokathedraal.Bilbao groeide langzaam maar zeker, en aan het begin van de 15e eeuw had het ongeveer 3000 inwoners.

In die periode ontstonden er echter spanningen en strijd tussen de belangrijkste families van de stad, waardoor er grote onrust heerste. Buiten dat kreeg Bilbao te maken met een grote brand waarbij deSantiagokathedraalbijna werd verwoest, en drie grote overstromingen. Toch overleefde de stad de vele catastrofes en groeide buiten haar stadsmuren. Vanaf het jaar 1511 begon de haven van Bilbao een belangrijke rol te spelen in de internationale handel. Het begon met de export van wol naar Noord-Europese steden zoalsAntwerpen,en de haven werd later een van de belangrijkste gedurende de tijd van deSpaanse kolonisatie.

De 19e eeuw[bewerken|brontekst bewerken]

Bilbao werd gedurende de 19e eeuw verschillende keren aangevallen door decarlisten,overigens zonder succes. In deze tijd kreeg de stad wederom te maken met ruimtegebrek, het bestond namelijk uit niet veel meer dan de zeven straten van het historisch centrum. Er ontstond een groot probleem, de bevolking groeide maar er was in de directe nabijheid geen geschikt terrein om de stad uit te kunnen breiden. Eigenlijk begonnen deze problemen al in de18e eeuw,maar Bilbao had nog niet de kans gekregen om ze op te lossen door de verschillende oorlogen tussenSpanjeenFrankrijk.Rondom het jaar 1900 begon men echter aan de bouw van het Ensanche de Abando, de naam van de stadsuitbreiding. Deze stadsuitbreiding heeft zich inmiddels veranderd in het centrum van Bilbao en heet het Distrito de Abando. Urbanistisch gezien is het een curieus bouwwerk, met het Plaza Elíptica en de 30 meter brede laan Gran Vía, en vertoont een aantal gelijkenissen met de symmetrie en manzana's van hetEixampleinBarcelona.De bouw van het district, gestart rond 1870, duurde vele jaren, en werd pas rond 1925 compleet afgerond.

De 20e eeuw[bewerken|brontekst bewerken]

Na het uitbreken van deSpaanse Burgeroorlogin 1936 werd Bilbao de hoofdstad van deBaskische regering,dat in het Hotel Carlton aan het Plaza Elíptica verbleef. Het Baskenland verzette zich krampachtig tegen de Spaanse nationalistische opkomst vanFrancisco Franco.In opdracht van hem werd Bilbao gebombardeerd door de legers vanNazi-Duitslanden de Italiaansefascistenonder leiding vanBenito Mussolini.Toen de Baskische provincieÁlavain fascistische handen kwam, werd Bilbao voorzien van een enorme verdedigingsmuur, de Cinturón de Hierro (ijzeren ring). De ontwerper van deze muur verraadde de Basken een aantal maanden later door de bouwplannen aan het nationalistische leger te geven, waardoor de stad alsnog werd veroverd. Tijdens de burgeroorlog richtte de Baskische regering in het geheim deErtzañaop, de beginselen van het huidige Baskische politieorgaanErtzaintza.Hun taak was het tegengaan van het Spaanse nationalisme, en het gijzelen van zo veel mogelijk tegenstanders. Uiteindelijk leidde de oorlog in Bilbao tot een wanhoopsdaad, deSlag van Artxanda,waarbij de Basken hopeloos van de Spaanse troepen verloren, doordat zij simpelweg veel minder mannen hadden. Vanaf dat moment hoorde de stad, en heelBaskenland,bij de dictatuur vanFrancisco Francoen begon een zwarte periode van onderdrukking van de Baskische cultuur en gedwongen isolatie. De stad kreeg in de jaren 60 wederom te maken met ruimtegebrek, ditmaal in veel grotere mate. Dit leidde ertoe dat een groot deel van de bevolking dat (gedwongen of niet) van het platteland naar de stad trok, in razendsnel gebouwde woonblokken zonder gas, licht of water werd geplaatst. In augustus 1983 werd Bilbao geteisterd door ernstige overstromingen, waarna de Nervión deels werd omgeleid.

De 21e eeuw[bewerken|brontekst bewerken]

Na de ernstige economische crisis die de stad doormaakte in de jaren 90 besloot men dat het tijd werd voor een nieuwe, modernere koers en dat Bilbao leefbaarder moest worden. De hoogtepunten van deze stadsvernieuwing waren de komst van de metro van Bilbao in 1995 en deEuskoTranin 2002, het beroemdeMuseo Guggenheim Bilbaoen hetPalacio Euskalduna,een concert- en evenementenhal. Buiten het centrum probeert men deze stadsvernieuwing voort te zetten. Dit gebeurt door het aanleggen van meer voetgangerspaden, parken, ondergrondse parkeerplaatsen en nieuwe sporthallen om zo het industriële karakter van Bilbao om te zetten in dat van een moderne stad, geschikt voor toerisme en recreatie.

Geografie[bewerken|brontekst bewerken]

Bilbao ligt aan de noordkust van Spanje, aan deGolf van Biskaje,in het noordwesten vanBaskenland.De stad ligt aan de Nervión en de Ría de Bilbao.

Kaart van Spanje

Afstanden naar andere steden:

Klimaat[bewerken|brontekst bewerken]

Klimaat van Bilbao

Bilbao heeft een vochtigzeeklimaatmet zachte temperaturen gedurende het hele jaar, de zomers zijn voor Spaanse begrippen niet bijzonder warm. De winters zijn mild zonder uitgesproken koud weer. De meeste neerslag valt in de herfst en de zomer. De tendens van ‘gematigde zomers’ begint ietwat af te brokkelen. Er zijn meermaals lange hittegolven opgetreden van meer dan 20 dagen. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in juli ongeveer rond de 25 graden, in december en januari rond de 13 graden Celsius. De hoogste van Bilbao werd gemeten in 1947, 42 graden Celsius. De meest intense neerslag viel op 26 augustus 1983, meer dan 250 millimeter, dat ook de overstroming van de rivierNerviónveroorzaakte.

Demografie[bewerken|brontekst bewerken]

Bevolkingsontwikkeling 1900-2005

In het jaar 1970 was Bilbao de op vijf na grootste stad van Spanje met 410.490 inwoners, bijna 60.000 meer dan in 2005. In 1981 bereikte het inwonertal haar hoogtepunt met 433.115. Sindsdien is het bevolkingsaantal langzaam maar zeker gedaald naar 354.168 op 1 januari 2005. Bilbao is daardoor ingehaald door steden alsMálaga,MurciaenPalma de Mallorca.Deze bevolkingsdaling is vooral te wijten aan het feit dat in de jaren 90 een groot deel van de inwoners van Bilbao naar de Baskische kust verhuisde. Dit geldt niet alleen voor Bilbao, maar ook voor andere steden in het binnenland van de provincieBiskajeenBaskenlandals geheel. Ter illustratie, van 1996 tot 2005, hebben slechts 8 van de 18 steden in de provincie met meer dan 10.000 inwoners hun inwonertal zien stijgen. De industriële voorsteden van Bilbao, zoalsSestao,BarakaldoenPortugaletezagen hun inwonertal in dezelfde periode met meer dan 5% en in sommige gevallen zelfs 10% dalen. De groeiende urbanisatie aan de kust uit zich in de cijfers van de kustplaatsen, de bevolking van o.a.Górliz,BaquioenBarricagroeide in acht jaar tijd met meer dan 20%.

Bestuurlijke indeling[bewerken|brontekst bewerken]

Bilbao is onderverdeeld in 8 verschillende districten, die elk weer zijn onderverdeeld in een aantal wijken.

Districten en wijken van Bilbao
District Wijken
1 Deusto Arangoiti, Deusto, Ibarrekolanda, San Inazio, Zorrozaurre
2 Uribarri Castaños, Ciudad Jardin, Matiko, Uribarri, Zurbaranbarri
3 Otxarkoaga Otxarkoaga, Txurdinaga
4 Begoña Begoña, Bolueta, Santutxu
5 Ibaiondo Atxuri, Bilbao La Vieja, Casco Viejo, Iturrialde, Miribilla, La Peña, San Francisco, Solokoetxe, Zabala
6 Abando Abando, Indautxu
7 Errekalde Ametzola, Errekalde, Irala, El Peñascal, San Adrián
8 Basurtu-Zorrotza Altamira, Basurto, Masustegi, Olabeaga, Zorrotza

Agglomeratie[bewerken|brontekst bewerken]

Bilbao is de stadskern van demetropoolBilbao die op 1 januari 2005 een inwonertal van 947.581 had. De metropool bestaat uit Bilbao en een aantal voorsteden, waarvan de belangrijkste in de tabel zijn weergegeven.

Satellietfoto van Bilbao en voorsteden
Voorstad Inwonertal 2005
Barakaldo 95.260
Getxo 82.687
Portugalete 49.788
Santurtzi 47.155
Basauri 44.052
Sestao 30.350
Galdakao 29.594
Leioa 28.858
Erandio 23.338
Bilbao Stad 354.168
Totaal 785.250

Demografische ontwikkeling[bewerken|brontekst bewerken]

Bron:INE;1857-2011: volkstellingen
Opm: Bevolkingscijfers in duizendtallen; aanhechting van Abando(1897), Begoña, Deusto, Erandio (1940), Derio (1966), Lujua, Sondica en Zamudio (1970); afstand van Derio (1983), Erandio, Loiu, Sondika en Zamudio (1991)

Bezienswaardigheden[bewerken|brontekst bewerken]

Museo Guggenheim Bilbao
Puppy,doorJeff Koons
Iglesia de San Antón en rechts deSan Antonbrug
Zubizuri

De transformatie van Bilbao van industriestad naar aantrekkelijke en moderne metropool begon met de komst van hetMuseo Guggenheim Bilbaoen hetPalacio Euskalduna.Deze vernieuwing heeft ervoor gezorgd dat er een aantal hotels in de stad zijn geopend. Bilbao zet zich meer als city-tripbestemming op de kaart. Buiten de stad zelf benut Bilbao ook de potentie van de landschappen in de directe omgeving in haar voordeel.

Musea[bewerken|brontekst bewerken]

Kerken[bewerken|brontekst bewerken]

  • Basílica de Begoña
  • Catedral de Santiago
  • Iglesia de San Antón
  • Iglesia de San Nicolás de Bari
  • Iglesia de San Vicente
  • Iglesia de Santos Juanes

Overige bezienswaardigheden[bewerken|brontekst bewerken]

  • Stadhuis (1892), een ontwerp van architectJoaquin Rucoba
  • Mercado de la Ribera (1929), de overdekte markt vlak naast deNervión,aan de rand van het historisch centrum
  • Plaza Nueva, gelegen in het historisch centrum
  • Teatro Arriaga (1890), het neobarokke operahuis, gelegen aan de rand van het historisch centrum
  • Palacio Chavarri (begin 20ste eeuw), een neorenaissance-paleis in Vlaamse stijl gebouwd naar de plannen van de Belgische art-nouveau-architectPaul Hankar(gelegen in de Ensanche)
  • Casa Montero (1894) van Luis Aladrén, opgetrokken in de stijl van hetmodernismo(gelegen in de Ensanche)
  • Teatro Campos Eliseos (1902), valt op door zijnart-nouveau-voorgevel (gelegen in de Ensanche)
  • Teatro Arriaga (1890), een ontwerp van architect Joaquin Rucoba
  • Estacion de Abando heeft een brandglas (1948) bestaande uit 301 stukken in de centrale hall. Het kunstwerk stelt de verscheidene economische activiteiten van de provincie Biskaje voor.
  • Torre Iberdrola,het hoogste gebouw van de stad
  • Zubizuri(1994-1997), deboogbrugvoor voetgangers over de Nervión, ontworpen doorSantiago Calatrava
  • demetro van Bilbao(1988-1995), ontworpen doorNorman Foster,de stations en vooral de metro-ingangen en -uitgangen, de zogenaamde 'fosteritos' zijn voor Bilbao het 20ste-eeuwse equivalent van de 19de-eeuwse 'bouches de métro' vanHector Guimardin Parijs

Transport[bewerken|brontekst bewerken]

Stadsvervoer[bewerken|brontekst bewerken]

Bilbao beschikt over een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, dat bestaat uit:

  • Demetro van Bilbaowerd geopend in 1995. Het metronetwerk bestaat uit twee lijnen die de districten aan beide kanten van de rivier verbinden met het stadscentrum, en een derde lijn is in aanleg. De metro werd ontworpen door Norman Foster en staat bekend om diens architectuur.
  • De Bilbobus: is de naam van de 30 stadsbuslijnen van Bilbao. Buiten dat is er de BizkaiBus, die de stad verbindt met de rest van de provincieBiskaje
  • EuskoTran:is de tramlijn die de wijken Atxuri en Basurto verbindt met het Guggenheim-museum, en het voetbalstadion van de stad.

Trein[bewerken|brontekst bewerken]

De stad beschikt over drie verschillendecercaníaslijnenvanRENFEdie naar de voorstedenUrduña,SanturtzienMuskizleiden. Naast het breedspoornet bestaat er ook een uitgebreid meterspoornet. DeFEVEexploiteert 2 metersporige lijnen. Eén naarLeónin het binnenland en de kustlijn die helemaal naarFerrolgaat enSantanderenOviedoaandoet. Op deze routes rijden langeafstandstreinen, die niet stoppen op de haltes voor het frequent voorstadsverkeer naarBalmaseda. DeEuskoTren,een andere exploitant van het meterspoornet, verbindt Bilbao met stoptreindiensten naarErmua,LezamaenBermeo.Daarnaast is er een regionale dienst naarSan Sebastian.

Vliegveld[bewerken|brontekst bewerken]

Deluchthaven Bilbaowerd in 2000 uitgebreid met een nieuwe terminal, ontworpen door Santiago Calatrava. In 2019 maakten er bijna 6 miljoen passagiers gebruik van. Er bestaan binnenlandse lijnvluchten naar steden zoalsMadrid,BarcelonaenSevillaen een aantal Europese steden waaronderAmsterdam,Parijs,Brussel,LondenenMilaan.

Scheepvaart[bewerken|brontekst bewerken]

Dehaven van Bilbaois de grootste haven van het Baskenland en van de Spaanse noordkust, en naar hoeveelheid verscheepte goederen de vierde haven van heel Spanje. Jaarlijks wordt tussen de 30 en 40 miljoen ton lading verwerkt.

Er zijn veerdiensten tussenSanturtzi,een voorstad van Bilbao, enPortsmouthinEngelanden Rosslare in het zuidoosten vanIerland.

Media[bewerken|brontekst bewerken]

In Bilbao is het hoofdkantoor gevestigd van de publieke Baskische radio- en televisieomroep, deEiTB,die zes radio- en vijf televisiezenders aanbiedt, en zowel in het Spaans als in het Baskisch uitzendt.

Sport[bewerken|brontekst bewerken]

Athletic Bilbao Stadion

De bekendste voetbalclub van Bilbao isAthletic Bilbao,dat in de SpaansePrimera Divisiónspeelt. Bilbao was met het oudeSan Mamésspeelstad bij hetWK voetbalvan 1982. In 2013 werd dit stadion vervangen door een nieuwSan Mamésmet plaats voor 53.000 toeschouwers. Bilbao zou met dit stadion, als enige Spaanse stad, speelstad zijn bij hetEK voetbalvan 2020, maar door de aanhoudende coronapandemie kon niet worden gegarandeerd dat er publiek in het stadion kon zijn. Bilbao werd daarom vervangen doorSevilla.

In 2001 organiseerde de stad met groot succes de start van la Grande Boucle of le Tour Féminin, de vrouwelijkeTour de France.De Ronde van Frankrijk van 2023voor mannen startte in Bilbao met ritwinst voor de BritAdam Yates.Verder is Bilbao vaak etappeplaats in de wielerkoersenRonde van SpanjeenRonde van het Baskenland.

In 2005 werden de World Series vanRenaultin de straten van de stad gehouden. Verder heeft de stad een succesvolle basketbalclub, Lagun Aro Bilbao Basket.

Partnersteden[bewerken|brontekst bewerken]

Geboren in Bilbao[bewerken|brontekst bewerken]

Externe link[bewerken|brontekst bewerken]

Zie de categorieBilbaovanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.