Naar inhoud springen

Federalisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanafBondsstaat)

Hetfederalismeis eenstaatsvormwaarin desoevereiniteitwordt gedeeld tussen het centrale, nationale of federale niveau en de deelstaten.

Aan de afzonderlijke delen (deelstaten) wordt vaak een relatief grote mate vanzelfstandigheidtoegekend. In federaties die ooit zijn gesticht door destijds zelfstandige staten – dit geldt bijvoorbeeld voorZwitserlanden deVerenigde Staten van Amerika– bestaat het nationale of federale niveau slechts bij de gratie van die deelstaten. In zogenaamde 'federaties' die vanuit een centrale macht zijn ontstaan – bijvoorbeeld deRussische Federatie– geldt dit minder tot helemaal niet.

Een staat die als federatie is ingericht heet eenbondsstaatoffederale staat.Desoevereiniteitis dus verdeeld tussen het geheel (de federale staat, de nationale overheid) en de delen (de (deel)staten,Länder,kantons) die deels ook hun eigen rechtsordening hebben.

Een overzicht van federale staten.

Een federale staat ofwel bondsstaat bestaat uit één centrale overheid en een aantal deelgebieden. Deze hebben alle eigen bevoegdheden die niet door het centrale gezag ingeperkt kunnen worden, een eigen volksvertegenwoordiging, en een eigen regering. Dit machtsevenwicht is steedsgrondwettelijkvastgelegd. In sommige federale staten hebben de deelgebieden ook constitutieve autonomie; deze kunnen hun eigen interne organisatie (aard en grenzen van de intermediaire en lokale overheden, de kantons, provincies en gemeenten) vaststellen. Soms hebben de deelgebieden ook een eigen grondwet.

De regeringen van de deelgebieden noemt mendeelregeringen.In een federale staat beschikken de deelregeringen over een redelijke tot grote mate van eigen fiscale inkomsten. Daarvan bepalen ze zelf de hoogte en de heffingsmodaliteiten. Daarnaast genieten ze dikwijls ook van middelen uit de centrale schatkist - bijvoorbeeld voor taken die de centrale overheid hun toevertrouwt. Ten slotte bestaan er in de meeste federale staten regelingen voor solidariteit tussen de rijkere en de minder rijke deelgebieden.

In de eerste plaats wordt een bondsstaat gekarakteriseerd door het feit dat de staten die deel uitmaken van de unie een gemeenschappelijk bindende grondwet bezitten.

Andere kenmerken zijn:

  • Er zijn altijd minstens twee juridische ordeningen.
  • De deelstaten nemen altijd als zodanig deel aan het wetgevend werk van de unie. In sommige gevallen is deze deelname beperkt tot die thema's die niet tot de exclusieve bevoegdheid van de federatie behoren.
  • De deelstaten nemen in principe deel aan de herziening van de federale grondwet, die niet eenzijdig tegen hun wil in kan worden gewijzigd.
  • De residuaire bevoegdheid zou meestal aan de deelstaten toekomen.
  • De deelstaten beschikken over eigen middelen.
  • De meeste federale staten kennen een Grondwettelijk Hof, dat belast is met het toetsen van de grondwettelijkheid van de federale wetten en controleert of de bevoegdheidsverdeling wordt gerespecteerd.

Voorbeelden zijn deVerenigde Staten,deRussische Federatie,Zwitserland,Canada,Duitsland,Oostenrijk,Australië,België,India,Ethiopië,Maleisiëen deVerenigde Arabische Emiraten.In theorie was ook de vroegereSovjet-Unieeen federatie. In praktijk vertoonde zij echter geen federalisme in haar centrale besluitvorming. De macht was er immers gemonopoliseerd in de dictatuur van de (centrale) communistische partij.

In hetVerenigd Koninkrijkis er sprake van een asymmetrische federale structuur.Schotlandheeft wel een eigen parlement met wetgevende bevoegdheid en regering,WalesenNoord-Ierlandhebben enkel budgetterende bevoegdheid, enEngelandheeft geen eigen deelstaatstructuren. Het VK is overigens formeel eeneenheidsstaat.

In België is er een evolutie merkbaar richting het overhevelen van meer bevoegdheden naar de deelstaten en zelfsconfederalisme.De oorzaak hiervan is deels gelegen in de culturele en taalkundige verschillen tussen Nederlands- en Franstaligen. Daardoor verschilt men op het federale niveau, waar men verplicht is om coalitieregeringen te sluiten over de taalgrenzen heen, dikwijls van mening.

Federale staten in de wereld

[bewerken|brontekst bewerken]

Van de 196 internationaal erkende, onafhankelijkestatenin de wereld, zijn er (de jure) 27 federaties:

Bondsstaat Artikel over deelstaten
Vlag van ArgentiniëArgentinië Provincies van Argentinië
Vlag van AustraliëAustralië Lijst van staten en territoria van Australië
Vlag van BelgiëBelgië Federalisering in België
Vlag van Bosnië en HerzegovinaBosnië en Herzegovina Bestuurlijke indeling van Bosnië en Herzegovina
Vlag van BraziliëBrazilië Staten van Brazilië
Vlag van CanadaCanada Provincies en territoria van Canada
Vlag van ComorenComoren Deelstaten van de Comoren
Vlag van DuitslandDuitsland Deelstaten van Duitsland
Vlag van EthiopiëEthiopië Staten van Ethiopië
Vlag van IndiaIndia Staten en territoria van India
Vlag van IrakIrak Deelgebieden van Irak
Vlag van MaleisiëMaleisië Lijst van staten en territoria van Maleisië
Vlag van MexicoMexico Staten van Mexico
Vlag van MicronesiëMicronesië Deelstaten van Micronesia
Vlag van NederlandNederland Staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden
Vlag van NepalNepal Regio's van Nepal
Vlag van NigeriaNigeria Bestuurlijke indeling van Nigeria
Vlag van OostenrijkOostenrijk Deelstaten van Oostenrijk
Vlag van PakistanPakistan Bestuurlijke indeling van Pakistan
Vlag van RuslandRusland Deelgebieden van Rusland
Vlag van Saint Kitts en NevisSaint Kitts en Nevis Bestuurlijke indeling van Saint Kitts en Nevis
Vlag van SoedanSoedan Staten van Soedan
Vlag van SomaliëSomalië Bestuurlijke indeling van Somalië
Vlag van VenezuelaVenezuela Staten van Venezuela
Vlag van Verenigde Arabische EmiratenVerenigde Arabische Emiraten Emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten
Vlag van Verenigde StatenVerenigde Staten Deelstaten en territoria van de Verenigde Staten
Vlag van Zuid-SoedanZuid-Soedan Staten van Zuid-Soedan
Vlag van ZwitserlandZwitserland Kantons van Zwitserland(vanaf 1848)

Kenmerken en soorten

[bewerken|brontekst bewerken]

Centripetaal versus centrifugaal federalisme

[bewerken|brontekst bewerken]

Centripetaal federalismegeldt als het klassieke federale model. Het zijn federale staten die gegroeid zijn uit een aantal onafhankelijke entiteiten die door samenwerking gezamenlijk een aantal bevoegdheden wilden uitoefenen. Er is een sterke tendens naar een belangrijke rol voor de centrale overheid. Voorbeelden van centripetale federale staten zijn:Duitsland,Oostenrijk,deVerenigde StatenenZwitserland.

Centrifugaal federalismeis een fenomeen dat sinds de 20e eeuw een sterke opgang maakt. Het gaat om voormalige unitaire staten waar het centrale gezag geleidelijk aan afkalft. Voorbeelden van centrifugale federale staten zijn:België,Spanje[bron?]en hetVerenigd Koninkrijk.Zie ookdevolutie.

Duaal versus coöperatief federalisme

[bewerken|brontekst bewerken]

In eenduaal federalismehebben de federale overheid enerzijds en de deelstaten anderzijds, elk hun eigen exclusieve bevoegdheden. Dit gaat normaal gezien gepaard met een scheiding en nevenschikking van beide overheden en gaat er dus van uit dat er zo goed als geen overlapping of "botsing" is tussen de uitoefening van de bevoegdheden van elke overheid. Een voorbeeld van een land met een duaal federalisme is vooralBelgië,waar deelstaten in principe exclusieve bevoegdheden hebben en waardecretennietondergeschikt zijn aan (federale) wetten. Ook in de Verenigde Staten werd deze theorie toegepast in de 19de eeuw, maar nu is er eerder een voorbeeld van coöperatief federalisme.

In eencoöperatief federalismezijn er wel bevoegdheden die de federale en regionale overheden delen, waardoor er dus "samengewerkt" moet worden. Hierbij is een onderschikking van de deelstaten ten opzichte van het federale niveau noodzakelijk. Dit is de meest gangbare vorm van federalisme.

De term "duaal federalisme" wordt soms ook gebruikt voor een ander fenomeen in het Belgisch federalisme, namelijk het bestaan van zowel gemeenschappen als gewesten die beide apart heel het Belgisch grondgebied omvatten. Zie in deze context ookbipolair federalisme.

Symmetrisch versus asymmetrisch

[bewerken|brontekst bewerken]

In eensymmetrisch federalismehebben (zo goed als) alle deelstaten een gelijk statuut en dezelfde bevoegdheden. Dit is bijvoorbeeld zo inDuitslandenZwitserland.

In eenasymmetrisch federalismezijn er daarentegen verschillende types deelstaten die niet allemaal evenveel autonomie hebben. InRuslandbijvoorbeeld zijn er verschillende types deelstaten. InCanadabepaalt de Grondwet een symmetrisch federalisme maar in de praktijk is deze asymmetrisch.

DeVerenigde Statenis symmetrisch voor zover de 50 staten betreft. Binnen de VS bevinden zich echterWashington DCen nog andere gebieden die minder of meer autonomie hebben.

Federalisme versus confederalisme

[bewerken|brontekst bewerken]
ZieConfederatievoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Federalisme wordt soms verward met confederalisme. Confederalisme is een lossere samenwerking tussen staten die voorheen meestal onafhankelijk waren. De deelstaten behouden echter volledig zelfbeschikkingsrecht. HetOude Eedgenootschap- de voorloper van het huidige Zwitserland - was een confederale staat; in het midden van de 19e eeuw werden er echter de soevereine bevoegdheden van dekantonsafgeschaft.

Qua aard van de staatsstructuur staat federalisme vooral tegenover de centrale of unitaire staat. Deze kent slechts één regering, voor het centrale bestuur, en daaronder enkel intermediaire en lokale besturen. Deze beschikken hoogstens over een bestuurlijke, uitvoerende autonomie. Voorbeelden van centrale staten zijnNederland,Frankrijk,Ierland,de Scandinavische landen,Italië,Portugal,Griekenlanden de meeste landen inAfrika,Azië,AmerikaenOceanië.

Federalisme als politiek idee

[bewerken|brontekst bewerken]

De geschiedenis van het federalisme als idee om de samenleving te ordenen is eeuwenoud. De eerste moderne omzetting werd echter eerst in de 18e eeuw gedaan met de onafhankelijkheid van deVerenigde Staten.De voordenkers hiervan warenAlexander Hamilton,James MadisonenJohn Jay,die hun ideeën inThe Federalist Papersneerschreven. In dezelfde periode schreefSaint-Simondat Europa beter geregeerd zou worden indien alle naties behalve hun eigen parlement ook een algemeen inter-nationaal parlement zouden erkennen voor de beslechting van strijd tussen de naties. De anarchistPierre-Joseph Proudhonlegde in zijnDu principe fédératifhet beginsel van een sociaal federalisme neer, waarin de lokale gemeenschap centraal staat. Dit inspireerde later de beide voormannen van deOrdre nouveauAlexandre MarcenDenis de Rougemont.In Nederland vond dit federalisme op personalistische grondslag tijdens deTweede Wereldoorlogweerklank bij onder meer de socialistische voorman Hendrik Brugmans, de eerste voorzitter van de naoorlogseEuropese Unie van Federalisten.Na het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamAltiero Spinellimet zijnVentotene Manifest,waarin hij zijn gedachten over een verenigd en federaal Europa uiteenzet. Meer liberaal, echter evenzeer beïnvloed door het federalistische idee, waren de grondleggers van het functionalisme:Robert SchumanenJean Monnet.Monnet’s idee van een Europees federalisme is het tegenovergestelde van federalisme en dus soevereiniteit op nationaal niveau. Zo werd met het verdrag van Maastricht (1992) en de Europese grondwet (2007)* de nationale soevereiniteit van Europese lidstaten de facto afgeschaft ten gunste van een federaal Europa.

  • De Europese grondwet werd geratificeerd door parlementen en regeringsleiders onder een nieuwe naam (verdrag van Lissabon, 2007) na nationale referenda (in 2005) waarin die grondwet, toen nog onder de naam Verdrag van Maastricht, werd verworpen door inwoners van Frankrijk en Nederland.

Verwante begrippen

[bewerken|brontekst bewerken]

Andere staatsvormen dan het federalisme zijn:

Op andereWikimedia-projecten