Naar inhoud springen

Buurtschap Crailo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie voor informatie over het knooppunt Crailo aan deA1en over het historische landgoed in de gemeenteHuizenhet lemmaCrailo.
Buurtschap Crailo
Buurtschap inNederlandVlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Noord-HollandNoord-Holland
Woonplaats(BAG) Bussum,Hilversum,Laren
Detailkaart
Kaart van Buurtschap Crailo
Locatie
PortaalPortaalicoon Nederland

Het projectBuurtschap Crailois een gebied enbuurtschapin (her)ontwikkeling, gelegen op en aan het raakpunt van de gemeentenGooise Meren(Bussum),HilversumenLarenin de provincieNoord-Holland.[1]

De projectnaam is ontleend aan de vroegere, hier gelegen legerplaatsCrailo,waar gedurende vele decennia een kazerne met militair oefenterrein en later tevens een asielzoekerscentrum waren gevestigd. Het bijzondere van het project bestaat mede uit de samenwerking van de drie betrokken gemeenten en de stichtingGoois Natuurreservaatalsstakeholders.
Het plangebied ligt ten westen van het verkeersknooppunt Crailo aan deA1.Noordwestelijk wordt het gebied voor een klein gedeelte begrensd door de woonwijkOostereng,gelegen inBussum-Zuid;westelijk door deBussummerheide,en oostelijk door de snelweg. In het zuidoosten grenst het aan deNatuurbrug Laarderhoogt.
Het totale defensieterrein had een oppervlakte van ca. 45 ha en was nagenoeg volledig in eigendom bij het rijk. Het is in 2007 aangekocht door de Provincie Noord-Holland en werd vervolgens in 2017 door de drie betrokken gemeentes gekocht om als projectterrein gecoördineerd en integraal ontwikkeld te worden tot een duurzame, natuurbehoudende en autoluwe woon- en werkwijk.[2]Het geheel zal stapsgewijs vanaf medio 2024 gereed moeten komen.[3]

Gebed zonder End

[bewerken|brontekst bewerken]
Gebed zonder End,richting verkeersknooppunt Crailo

Het plangebied wordt doorsneden door de al van rond 1840 daterende, met eikenbomen omzoomde, onverharde laan, deNieuwe Crailoseweg,ook wel aangeduid als hetGebed zonder End.Deze bijna vier km. lange, kaarsrechte weg begint hier bij de voormalige legerplaats en doet dat ook in het plangebied. Zij loopt van daaruit langs de Bussummerheide tot aan de bebouwde kom van Hilversum. De weg voerde oorspronkelijk van de voormalige zanderij Crailoo (bij denatuurbrug Zanderij Crailoo) naar een zeventiende-eeuws landgoed bij Huizen, eveneensCrailogenaamd[4]en de oorspronkelijke naamgever van alle gebiedsdelen met dezelfde naam in het Gooi en zelfs in Noord-Amerika (Fort Crailoin de staatNew York). Aan de Hilversumse kant was er een hoger gelegen zandrug. Daar werd in 1843 een zanderij gevestigd, die de grootste zandgroeve van het Gooi zou worden, en pas in 1971 gesloten werd.

Deze Nieuwe Crailoseweg weg vormt de scheiding tussen de Bussummerheide (aan de rechterkant) en de Westerheide (aan de linkerkant). Tezamen vormen beide heides het grootste heidegebied van het Gooi, visueel ook van elkaar gescheiden door de hier aangelegde 'eikensingel'. De weg zou volgens eermalige plannen ook benut kunnen worden om de heidevelden te ontginnen en te bebossen ten behoeve van houtproductie, en tevens als landschapverfraaiing met het oog op toerisme. Daartoe was in 1837 door de Hilversumse notarisAlbertus Perken de Amsterdamse rechter en parlementariër jhr. mr.Cornelis Backerte Laren[5][6]een 'Maatschappij ter bevordering van de cultuur in Gooiland' opgericht.[7]De onderneming moest ook werk bieden aan de vele werkelozen in Het Gooi, die daar dan bij konden worden ingezet.[4]Verder dan de omzoming van de onverharde laan is het echter nooit gekomen.
Deze belangrijke recreatieve route voor langzaam verkeer heeft behalve een praktische en landschappelijke, ook een historische waarde. Zij zal ook binnen het plangebied behouden blijven.

Buurtschappaspoort Crailo

De buurtschap wordt alsplanologischplangebied door de drie aanliggende gemeenten gemeenschappelijk herontwikkeld en zal uit drie delen bestaan:[8]

Het landschappelijk raamwerk zorgt voor de samenhang. Het plan voorziet in 590 woningen (verdeeld over huur en koopwoningen) en ca. 5 ha. bedrijven en maatschappelijke voorzieningen. Deze laatste komen in de 'Spiegelhorst', het al bestaande, grootste gebouw op het noordelijk deel van het terrein.[9]De helft van het totaalgebied van 41 hectare, wordt bestaande en nieuwe natuur.

Situering van het plangebied op (1) het voormalig kazerneterrein aan de zuidoostpunt van Bussum, (2) het oefenterrein aan de Nieuwe Crailoseweg (Hilversum) en (3) het AZC Crailo (grotendeels gemeente Laren)

Voorgeschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]

De naamCrailowordt in deze hoek vanhet Gooivoor meerdere plekken als naam gebruikt, ook alsCrailoo.De oud-Burgemeester van HuizenenBussumPieter Langerhuizen Lzn.,bewoner van hetLandhuis Oud-Crailooen zo ook de eerste projectontwikkelaar in deze buurt, gebruikte rond 1902 de naam voor de ontwikkeling van de toenmalige gronden in de uiterste zuidoostelijke hoek van de gemeenteBussum,de 'Maatschappij tot Exploitatie van Bouwterreinen «Crailoo»'.[10]Van deze plannen zijn slechts enkele huizen verwezenlijkt aan de Amersfoortse straatweg.

Palmvogellaan, Bussum[11]

De gemeenten Hilversum, Gooise Meren, Laren en Blaricum en de stichtingGoois Natuurreservaathebben voor het gebied een ontwikkelingsplan opgesteld.[12]Het gaat uit van een combinatie van woon-, werk- en natuurbestemmingen. De woon- en werkgebieden zullen door "groene buffers" aan het oog worden onttrokken. Op 7 juli 2021 hebben de drie gemeenteraden van Gooise Meren, Hilversum en Laren unaniem akkoord gegeven voor het bestemmingsplan buurtschap Crailo.[13]Begin 2022 is door het projectbureauCrailode voorselectie voor de gronduitgifte gestart voor deelplan Kazernekwartier, waar nog de huidigeKolonel Palmkazerneaanwezig is. In het oudste gedeelte zal getracht worden de authentieke kazernegebouwen zoveel mogelijk in hun huidige vorm en bouwdetails te behouden, wel echter metrenovatieaan de binnenkant.

De bedoeling was dat er in de loop van 2022 een start gemaakt zou worden met de herinrichting en bebouwing van het eerste gedeelte van het bouwplan. In 2021 werd er al gestart met het slopen van enkele gebouwen. In april 2022 werd er door Stichting Natuur en Landschap Het Gooi opnieuw geëist om de voorbereidende werkzaamheden voor woningbouw op Crailo stil te leggen.[14]In een uitspraak gedaan door de Raad van State is dit verzoek afgewezen[15] Nadat in hoger beroep het verzoek definitief verworpen is, zijn er geen belemmeringen meer om het project te starten.[16]Nu er geen juridische obstakel meer is bij deRaad van State,is de verwachting dat de eerste nieuwe bewoners in 2024 hier komen te wonen.[17]

  • Begin 2024 werden door de drie colleges van de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren nieuwe straatnamen toegewezen voor de buurtschap. Deze namen hebben als thema bijzondere Gooise Vrouwen die woonachtig waren in deze gemeenten in het verleden.[18]