Naar inhoud springen

Cadzand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cadzand
Plaats inNederlandVlag van Nederland
Cadzand (Zeeland)
Cadzand
Situering
Provincie Vlag ZeelandZeeland
Gemeente Vlag SluisSluis
Coördinaten 51° 22′ NB, 3° 24′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,99[1]km²
- land 14,79[1]km²
- water 0,2[1]km²
Inwoners
(2023-01-01)
695[1]
(46 inw./km²)
Woning­voorraad 914 woningen[1]
Overig
Woonplaats­code 2964
Website Officiële website
Detailkaart
Kaart van Cadzand
Cadzand in de gemeente Sluis
Foto's
PortaalPortaalicoon Nederland

Cadzand(West-Vlaams:Kezand) is een dorp, gelegen in het uiterstewestenvan deNederlandseprovincieZeeland.In 2023 telde het in de regioZeeuws-Vlaanderengelegen dorp 695 inwoners. Sinds 2003 is Cadzand een deel van de gemeenteSluis.Tot Cadzand behoort ookCadzand-Bad.

Rond het jaar 1000 ontstond in het noordoosten van het Graafschap Vlaanderen een zandplaat, genaamd 'ce sant/ Cesant' (dé Zandplaat). 'Cesant', 'Caesant', 'Casant' en 'Cassant'[2]zijn de oudste benamingen, die vanaf de 11e eeuw tot ver in de 16e eeuw gebruikt zijn in geschriften en op land- en zeekaarten. In die tijd was de schrijfwijze afhankelijk van het dialect, de klank en de interpretatie van de schrijver. Vanaf de 13e eeuw werd vaak een hypercorrecte ‘t/d’ toegevoegd (Catsant, Caedsant, Cadsant, etc.).[3]In het algemeen werden letters ter vergemakkelijking van de uitspraak toegevoegd of weggelaten (Kerzant/Kezant). In de 19e eeuw werd ook ‘Kadzand’ geschreven. De ‘K’ vindt men terug in het gemeentewapen, dat tot 1970 gevoerd werd.

De naam 'Cadesand/Cadesanda'(Germ. kado(n)- 'kleine dijk' en sanda- 'zand')[4]is een eenmalige Latijnse verbastering (ad auferendam decimam de Wulpa et de Cadesand, 1111-1115) in het goederenregister van de St. Baafsabdij te Gent.[5]'Cadesand' komt verder niet voor in geschriften en op kaarten.

Midden 11e eeuw is de drooggevallen zandplaat Casant aan de kust van hetGraafschap Vlaanderengeschikt voor beweiding en akkerbouw. Als beloning voor hun diensten krijgt de adel van het Graafschap percelen te leen (leenstelsel). De eerste leen is het Roffoelkin op het midden van het eiland. Het wordt afgebakend door een aarden wal van 1 meter hoog. De versterkte hofstedeBurggravensteenwordt er gebouwd. Ook de percelen rondom het Roffoelkin krijgen een aarden wal. Dat zijn nu de weggetjes die in dat poldergebied liggen. In 1101, 1105, 1108, 1111 en 1112 razen stormvloeden over de kust van Vlaanderen. Ter bescherming tegen overstroming geeft het Graafschap Vlaanderen in 1112 opdracht tot de aanleg van dijken van 2,50 m hoog aan de rand van het eiland, de huidige Ringdijk Noord en Ringdijk Zuid, later uitgebreid met de Noorddijk aan de kust.

Hetbisdom Doornikgeeft het dekenaatAardenburgin1096de opdracht een parochie met kapel op Casant te stichten. DeSint-BaafsabdijteGentkrijgt hetpatronaatsrecht.Volgens afspraak met het Graafschap Vlaanderen krijgt de abdij een tiende van de oogst als kerkbelasting, hettiendrecht.Enkele edelen schenken eind 12e eeuw de gehele oogst, waarna het Graafschap de betreffende akkers in eigendom geeft aan de abdij. Begin 13e eeuw wordt de eenbeukigeMariakerkop het hoogste punt van het eiland gebouwd. Het dorp Cadzand ontstaat. In de 14e eeuw volgt een uitbreiding van de kerk met de noordbeuk.

Het eiland van Cadzand lag strategisch zeer gunstig: vanuit zee eenvoudig te bereiken, een strand zonder duinen en een uitgestrekt landbouwgebied. Het is voor vreemde legers een uitstekende uitvalsbasis voor aanvallen op het achterland met handelssteden alsSluis,Brugge,AardenburgenGent.Om hun soldij aan te vullen plunderen de soldaten bij elk bezoek het eiland. Op30 mei1213wordtDammedoor de Fransen geplunderd, waarna ze een zeeslag tegen de Engelsen in deSincfalverliezen tussenKnokkeen Cadzand. In1295is er een conflict tussen graafFloris V van Hollanden de Vlaamse graafGwijde van Dampierreomtrent de heerschappij over Zeeland. De Hollanders verwoesten Sluis en Cadzand. Op28 maart1303wordt onder leiding vanWillem 's-Gravenzooneen plundertocht naarWalcherengehouden.Willem III van Hollandneemt wraak en trekt vanuitArnemuidenop naarTerhofstedeop het eiland van Cadzand. Brugge stuurt soldaten om Cadzand te verdedigen. De troepen van Willem vertrekken dezelfde dag nog.

Honderdjarige Oorlog

[bewerken|brontekst bewerken]

De 14e eeuw was onrustig daar zowel de Franse als de Engelse vloot regelmatig kwam binnenvallen. In1337begon deHonderdjarige Oorlogen vielen de Engelsen Frankrijk vanuit het noorden aan. Ze bezetten het Eiland van Cadzand en versloegen daar tijdens deSlag bij Cadzandhet daar samengetrokken Franse leger onder leiding vanLodewijk II van Nevers.Daarna plunderden de Engelsen Cadzand. Ook in 1338 vonden plunderingen door de Engelsen plaats. De Vlamingen kozen de Engelse zijde om de toevoer van Engelse wol veilig te stellen. Op het Eiland van Cadzand werden opnieuw Franse troepen gelegerd om de Engelsen tegen te houden. Op 24 juni sneuvelden 25.000 soldaten. De Engelsen wonnen, samen met de Vlamingen, en hingen de Franse leiderNicolas Béhuchetop aan een scheepsmast. Uit wraak sloegen de Fransen aan het moorden, verkrachten en plunderen op het eiland.

Ook waren er opstanden zoals deOpstand van Kust-Vlaanderenvan1323-1328.Dit alles was desastreus voor de economie. In1384landden de Engelsen weer op het eiland, nu omGentte ontzetten dat door Brugge, Sluis en Aardenburg belegerd werd.

In1404landden de Engelsen op het Eiland van Cadzand om van daar uit hetBrugse Vrijeaan te vallen. Ze ondernamen plundertochten vanaf dit eiland. Ook in1405vonden plunderingen plaats, nadat de Engelsen tevergeefsSluisprobeerden in te nemen. Bij dit alles kwamen nog dijkdoorbraken in1394en1398en de stormvloeden zoals deSint-Elisabethsvloedvan1404en de stormvloeden van1471,1477en1497.Niettemin werd er ook ingepolderd en herdijkt, zoals deTienhonderdpolderin1402,deVierhonderd Beoosten Terhofstedepolderin1404,deStrijdersgatpolderin1415en deZandpolderin1423.

De militaire situatie bleef ongunstig. Men moest de vissersboten begeleiden met konvooischepen om de Engelse en Franse kapers te bestrijden. NadatFilips de Goedetevergeefs getracht heeft om de Engelse basis teCalaiste veroveren, sloegen de Engelsen terug en vielen Sluis aan. In1439sloot Filips vrede met de Engelsen wat de handel zeer ten goede kwam. In1453landden dan de Fransen weer op Cadzand.

Tijdens deVlaamse Opstand tegen Maximiliaan(1482-1492) werd Cadzand in1491ingenomen doorMaximiliaan I van Oostenrijkom de handel over hetZwinstil te leggen. De troepen plunderden en stichtten brand. In1492werd deVrede van Cadzandgetekend.

Stormvloeden en ook de activiteiten van Schotse zeerovers belemmeren de economie.

Tachtigjarige Oorlog

[bewerken|brontekst bewerken]

Spoedig hierna ving echter deTachtigjarige Oorlogaan. In1572namen de WatergeuzenVlissingenin en begonnen van daar uit te plunderen. Oorspronkelijk door Spaanse troepen bezet hielden deGeuzenuitVlissingenregelmatig rooftochten op het eiland, dielandgangenwerden genoemd. In1582werd door een groeiende groep protestanten verzocht om een predikant, maar sinds1587hadParmade streek weer op de Staatsen veroverd en was ook Cadzand weer Spaans.

Door deinundatievan1583liepen vele van de polders onder water en werd het Oude Land van Cadzand weer geheel door zeegeulen omgeven. Pas decennia later werd er op grote schaal heringedijkt. Door deAllerheiligenvloedvan 1570 en het oorlogsgeweld raakte het Eiland van Cadzand ontvolkt. Er huisdenwolven.De Spanjaarden bouwden in1593het fort St. Jan bij Oostvliet en in1598werdFort Terhofstedeopgericht.

In1602werd deGroote Sint-Annapolderdrooggelegd en werd het eiland van Cadzand met dat vanGroedeverbonden.

In1604veroverdePrins MauritsCadzand en van daaruit heel West-Zeeuws-Vlaanderen. Nu was Cadzand definitief Staats en sinds1606kwam predikant Rob de Rieu uitSluisover. In1609kreeg Cadzand haar eigen predikant, Marcus ab Halle. Geleidelijk werd de kerk, die een ruïne geworden was, hersteld en geschikt gemaakt voor de Hervormde eredienst. Door geldgebrek is pas in1641de noordbeuk hersteld. In1623woonden 1175 mensen op het Eiland van Cadzand.

In1685kwamen een aantalhugenotenuit de omgeving vanCalaisnaar Cadzand. Er werd eenWaals-Hervormde gemeentegesticht. Meer hugenoten kwamen, zoals in1713protestanten uitRijselen in1771protestanten uitPicardië,deChampagneen de omgeving vanOrléans.De Waals-Hervormden kregen in1719een eigen gebouw maar fuseerden in1817met de Hervormde gemeente.

In1708werd Cadzand geplunderd door de Fransen in het kader van deSpaanse Successieoorlog.In de jaren daarna was het weer rustig en bloeide ook de economie op, maar in1747vielen de Fransen weer binnen, nu in het kader van deOostenrijkse Successieoorlog.In1794kwamen de Fransen eveneens en kreeg Cadzand een modern bestuur. De gemeenteCatsandt(Cadzand) werd gesticht.

In1902werd bij de monding van het Uitwateringskanaal een haventje aangelegd, waarbij de buurtschap Cadzand-Haven ontstond die later inCadzand-Badzou opgaan.

Op23 september1912kwam er een tramlijn dieOostburgviaZuidzandemet Cadzand verbond. Deze sloot te Oostburg aan op de in1887aangelegde lijn van deStoomtram-Maatschappij Breskens - Maldeghem.Deze werd deKarrekassetramgenoemd, naar de vrouwenmuts die bij de Cadzandse klederdracht hoorde. In1925werd de lijn doorgetrokken tot Cadzand-Haven.

DeEerste Wereldoorlogbracht mobilisatie en de legering van troepen in Cadzand. Deze bleven tot1925aanwezig. Ook ving de bevolking Belgische vluchtelingen op, zowel burgers als militairen. Hoewel Nederland buiten de oorlog bleef, vielen er enkele verdwaalde bommen op Cadzand-Haven.

Toen de geallieerden op het einde van deTweede Wereldoorlogoprukten heeft de bezetter in augustus1944de sluizen van het Uitwateringskanaal geopend, waardoor dePassageuleweer geïnundeerd werd. Op30 oktober1944 werd Cadzand bevrijd door deCanadezen.Daarbij is de kerk beschadigd waarbij de meeste gebrandschilderde ramen uit1931verloren gingen. Ook de molenNooit Gedachtwerd getroffen. Er is hevig gevochten om de Schelde in geallieerde handen te krijgen. Honderden 500lbs MC bommen zijn afgeworpen op de Duitse stellingen in de duinen (Atlantikwall). Tot op heden worden bij bouwwerkzaamheden bommen en andere munitie gevonden. In 2010 werden bij bodemonderzoek van een te bouwen recreatiepark 1400 personeelsmijnen en zes stuks 500lbs bommen ontdekt. In 2017, bij de aanleg van de nieuwe jachthaven, vond men twee bommen.

Na de bevrijding werd de restauratie ter hand genomen. In1953volgde deWatersnoodrampwaarbij in deZwarte Poldereen dijkdoorbraak plaatsvond. Hierna werd, in het kader van hetDeltaplan,de dijkverzwaring ter hand genomen, waarvoor het haventje van Cadzand moest wijken.

In1970hield de gemeente Cadzand op te bestaan. Ze werd opgenomen in de gemeenteOostburg.

In1974brandde de molen Nooitgedacht uit, maar in1977was deze weer gerestaureerd.

ZieCadzand-Badvoor de geschiedenis van de badplaats en Cadzand-Haven

Bezienswaardigheden

[bewerken|brontekst bewerken]
Mariakerk

De zee en het strand zijn belangrijke trekpleisters voor Cadzand, maar de rustige dorpskern van Cadzand-Dorp staat in schril contrast met het toeristischeCadzand-Bad.

  • De kerk,Mariakerkgenaamd, is een tweebeukigehallenkerk,opgebouwd uit gele Vlaamse baksteen. De zuidelijke beuk is vermoedelijk gebouwd tussen 1200 en 1225. De noordelijke beuk dateert van tussen 1325 en 1350. De stijl is in hoofdzaak vroeg-gotisch,beter gezegd deScheldegotiek.De zware zuilen zijn vanromaanseorigine. De kerk bezat een hoge, massieve toren, de zogenaamde Sint-Lambertustoren, die samen met deVlissingsekerktoren de tolgrens van de Westerschelde aangaf. De Mariakerk is de oudste kerk van Zeeuws-Vlaanderen.
  • WindmolenNooitgedachtaan de ingang van het dorp, uit1898.
  • Molen van Aalbregtse,een molenromp aan de Badhuisweg, uit1848.
  • Op het strand kunnen door ontsluiting van oude zandlagen ten gevolge van de stromingsveranderingen door dedeltawerkenfossielehaaientanden[6][7][8][9]worden gevonden. Daarnaast vindt men er fossiele schelpen vantweekleppigen,zoals de vrijwel alleen hier voorkomendeZwinkokkel.

Geboren in Cadzand

[bewerken|brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen

[bewerken|brontekst bewerken]

Nieuwvliet,Zuidzande,Retranchement,Cadzand-Bad

Zie de categorieCadzandvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.