Naar inhoud springen

Chinese achternaam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chinese achternaam
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd Tính
Traditioneel Tính
Pinyin xìng
Jyutping(Standaardkantonees) sing3
Yale(Standaardkantonees) sing3
Hongkong-Hakka siang5
Meixianhua siang5
Peng'im(Chaozhouhua) sen3
Shanghainees [ɕiŋ]

Chinese achternamenzijn defamilienamendie historisch gezien worden gedragen doorHan-Chinezenen andere Chinees etnische groeperingen op het Chinese vasteland,Taiwanen andere Chinese overzeese gebieden.

De twee informele uitdrukkingenlao bai xing( lão bách tính, (de) oude honderd achternamen) ofbǎi xìng( bách tính, honderd achternamen) worden in het Chinees gebruikt om gewone mensen, of de man op de straat mee aan te duiden.Baijiaxingis de lijst van honderd meest voorkomende achternamen van deSong-dynastie.

De Chinese familienamen zijnpatrilineair,de naam wordt doorgegeven van vader op kind. Chinese vrouwen behouden na huwelijk hunmeisjesnaam.Bijadoptieneemt de geadopteerde gewoonlijk de achternaam aan van de adoptieouders.

De Chinese namen worden meestal door middel vanpinyinofHK-romanisatiegeromaniseerd. Soms worden ze ook in andere dialecten geromaniseerd, wat onoverzichtelijk wordt. In Nederland romaniseren sommige Nederlanders van Chinese afkomst niet volgens pinyin of HK-romanisatie.

Verspreiding van achternamen

[bewerken|brontekst bewerken]

In het noorden van China isWáng( vương ) de meest voorkomende achternaam (9,9% van de noordelijke bevolking). Andere veel voorkomende namen in het noorden zijnLi ( lý ),Zhang ( trương )enLiu( lưu ).

In het zuiden van China komtChen( trần ) het meest voor (10,6% van de zuidelijke bevolking). Andere veel voorkomende namen in het zuiden zijnLi ( lý ),Huang( hoàng ),Lin( lâm ) enZhang ( trương ).

Rond deJangtsekiangis, met 7,7% van de bevolking, de meest voorkomende achternaamLi ( lý ),gevolgd doorWáng( vương ),Zhang ( trương ),Chen( trần ) enLiu( lưu ). Dit gebied kent veel verschillende familienamen, wat aangeeft aan dat het een immigratieregio is.[1]

In het verre westen en in het zuiden zijn er regio's die wat familienamen betreft zeer verschillen van de rest van het land. Het geeft aan dat etnische minderheden hun eigen familienamen hebben die verschillen van die van de grote groep Han-Chinezen, en dat ze vaker onder elkaar huwen in plaats van met de gemiddelde Chinees. Daarentegen illustreert de grote overeenkomst in familienamen tussen de oostelijke provincie Sjangdong en een reeks provincies in het noordoosten van China de migratie in de negentiende en de twintigste eeuw van meer dan twintig miljoen Sjangdongezen. Maar zoals alle Jansensen geen familie zijn van elkaar, delen in China ook niet alle Wangs eenzelfde stamboom.[1]

Het land telt amper 7327 familienamen voor 1,28 miljard mensen (in 2012).[1]