Naar inhoud springen

Christiaan Eijkman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
NobelprijswinnaarChristiaan Eijkman
11 augustus18585 november1930
Portret van Christiaan Eijkman (1923) doorJan Veth
Geboorteland Nederland
Geboorteplaats Nijkerk
Overlijdensplaats Utrecht
Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde
Jaar 1929
Reden "Voor de ontdekking van diversevitamines."
Samen met Frederick Gowland Hopkins
Voorganger(s) Charles Nicolle
Opvolger(s) Karl Landsteiner
PortaalPortaalicoon Geneeskunde

Christiaan Eijkman(Nijkerk,11 augustus1858[1]Utrecht,5 november1930[2]) was eenNederlandsarts,patholoogen Nobelprijswinnaar. Samen met zijn medewerkerGerrit Grijnstoonde hij aan dat de ziekteberiberiwordt veroorzaakt door een onvolwaardige voeding. Deze ontdekking lag aan de basis van de ontdekking vanvitamines.In 1929 werd aan Eijkman, samen met de Britse biochemicusFrederick Gowland Hopkins,hiervoor deNobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskundetoegekend.

Christiaan Eijkman was de zoon van deschoolmeesterChristiaan Eijkman en Johanna Alida Pool. Hij doorliep de school van zijn vader en deed cursussen wiskunde en klassieke talen. Zo was hij in staat om in 1875 te worden toegelaten tot de artsenopleiding aan de Militaire Geneeskundige School van hetAthenaeum Illustrete Amsterdam. Hij promoveerde er in 1883 cum laude. Op 30 augustus 1883 trouwde hij met Aaltje Wigêri van Edema, en samen met zijn echtgenote vertrok hij naar Nederlands-Indië, waar hijofficier van gezondheidwerd inSemarangen later inTjilatjapin het zuiden vanJava,alsook inPadang SidempoeaninWest-Sumatra.Hij liep ermalariaop. In 1885 keerde hij wegens ziekte naar Nederland terug; zijn vrouw overleed op 8 januari 1886. Eijkman specialiseerde zich te Amsterdam onderJoseph Forsterinbacteriologieen vervolgens te Berlijn onderRobert Koch.Daarna vertrok hij in een missie, die was samengesteld omberiberite onderzoeken, weer naar Indië. Hij huwde op 21 juli 1888 met Bertha Julie Louise van der Kemp. Uit dit huwelijk werd 1 zoon geboren. In 1888 werd hij aangesteld als directeur van het laboratorium bij het militair hospitaal teWeltevreden (Batavia).

In 1898 keerde Eijkman naar Nederland terug; deUniversiteit van Utrechtbenoemde hem totgewoon hoogleraarin de gezondheidsleer, de geneeskundige politie, en de gerechtelijke geneeskunde. Op 1 oktober 1898 aanvaardde hij zijn leerstoel met het uitspreken van de rede 'Over gezondheid en ziekte in heete gewesten'. Hij organiseerde er studies in tropische gezondheidszorg, tropische fysiologie en bacteriologie. Ook deed hij onderzoek naarbloedarmoedein de tropen,hondsdolheid,bacteriologische analyse van drinkwater en seizoensinvloed op de stofwisseling. In 1907 werd hij verkozen tot lid van deKoninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

In 1913 sprak hij alsrector magnificusvan deUniversiteit van Utrechteen rede uit met het motto"Simplex non veri sigillum"(eenvoud is niet het kenmerk van het ware), eenantitheseop hetmottovanBoerhaave"Simplex sigillum veri".

In1929werd aan hem en aan Frederick Hopkins deNobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskundetoegekend, omdat hun ontdekkingen hebben geleid tot de ontdekking van antineuritischevitamines.Hij werd enkele malen geridderd en naar aanleiding van zijn 25-jarig jubileum werd deEijkman Medaillenaar hem vernoemd.

Eijkman stierf in Utrecht op 5 november 1930, na een langdurig ziekbed.

Zijn bijdrage aan de ontdekking van vitamine

[bewerken|brontekst bewerken]

In de jaren 80 van de 19e eeuw nam de ziekteberiberiendemische vormen aan in Nederlands Indië. Eijkman werd als medisch officier in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger uitgezonden naar Batavia op Java, waar het leger een Laboratorium voor Pathologische Anatomie en Bacteriologie ingericht had. In navolging van recente ontdekkingen van bacteriën als oorzaak van belangrijke ziekten (tuberculose, cholera) werd ook in het geval van beriberi aanvankelijk gezocht naar een bacterie die beriberi zou veroorzaken. Echter iedere poging om beriberi te verklaren als gevolg van een bacteriële ziekteverwekker liep stuk.

Eijkman voerde, samen metGerrit Grijns,in Nederlands-Indië een zeker voor die tijd goed opgezette serie experimenten uit, waarin ze ontdekten dat de symptomen van beriberi bijkippenkunnen worden opgewekt door ze witte rijst te geven en dat dit voorkomen en genezen kan worden door ze er dezemelenbij te geven. Eijkman schrijft dat toe aan een vermeend zenuwgif in het endosperm van rijst, waartegen een factor in de rijstzemelen zou beschermen. Hij noemde deze factor de "anti-beriberifactor". Eijkman publiceerde deze conclusie in 1897.

Echter, zijn collega en opvolger Gerrit Grijns begon te vermoeden dat juist het ontbreken van een bepaald ingrediënt tot de ziekte leidde. Hij besprak dit idee van een (in de woorden van Grijns) "partiële honger" en een "ontbrekende stof" met Eijkman die moeite had de ideeën van Grijns te accepteren. Tot 1916 bleef Eijkman zich verzetten tegen het idee dat het bij beriberi alleen om een tekort aan een bepaalde voedingsstof ging. Hij bleef rekening houden met de mogelijkheid van een bacteriële oorzaak van beriberi. Hij raakte zelf pas geheel overtuigd van het stoffelijke karakter van vitaminen toen in 1926Willem Frederik DonathenBarend Coenraad Petrus Jansenerin slaagdenthiamine(vitamine B1) te isoleren.[3]

  • (en)nobelprize.org
  • Profiel bij Universiteit Utrecht
Zie de categorieChristiaan EijkmanvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.