Naar inhoud springen

Conclaaf van 1903

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Conclaaf van 1903
Conclaaf van 1903
Sedisvacatie
Overleden paus Leo XIII
Gekozen paus Pius X
Geboren: Giuseppe Melchiorre SartoVlag van ItaliëItalië
Camerlengo Luigi Oreglia di Santo Stefano
Deken Luigi Oreglia di Santo Stefano
Protodiaken Luigi Macchi
Kiesgerechtigde kardinalen 64
Aanwezigekardinalen 62
Periode en plaats
Begin sedisvacatie 20 juli 1903
Begin verkiezing 31 juli 1903
Uiteindelijke verkiezing 4 augustus 1903
Duur sedisvacatie 15 dagen
Duur verkiezing 5 dagen
Locatie Rome
Chronologie
Conclaaf van 1878 Conclaaf van 1903 Conclaaf van 1914
PortaalPortaalicoon Christendom
paus Pius X werd gekozen tijdens het conclaaf van 1903

HetConclaaf van 1903vond plaats van31 julitot4 augustus1903 en volgde op de dood van de drieënnegentigjarigepaus Leo XIIIen leidde tot de verkiezing vanGiuseppe Melchiorre Sartoals paus Pius X.

In 1903 was een einde gekomen aan het vijfentwintigjarig pontificaat van Leo XIII, een liberale curie-kardinaal die op zijn beurt de conservatievepaus Pius IXwas opgevolgd. De centrale vraag tijdens dit conclaaf was of de politiek van Leo zou worden voortgezet, of dat de meer behoudende stroming zou winnen.

Voor de eerste factie wasMariano Rampolla del Tindaro,dekardinaal-staatssecretarisvan Leo XIII de aangewezen kandidaat. Voor de andere stroming leek Sarto de voor de hand liggende keuze. Tijdens het conclaaf leek het er in eerste instantie op dat Rampolla gekozen zou worden. Na de vierde stemronde evenwel nam kardinaalJan Puzyna de Kosielsko,aartsbisschop van het in deOostenrijkse DubbelmonarchiegelegenKrakauhet woord en berichtte dat een keuze van Rampolla zou stuiten op een veto van keizerFrans Jozef I.Op weg naar het conclaaf had de aartsbisschop hierover overleg gevoerd met de keizer. Als gronden voor het veto golden Rampolla's vermeende banden met deVrijmetselarijen zijn steun - als staatssecretaris - aan deDerde Franse Republiek.

HetJus Exclusivae(veto-recht bij de pauskeuze) vond zijn oorsprong in deMiddeleeuwen.Aanvankelijk claimde alleen de Spaanse koning dit recht. Later werd dit ook gegund aan de Franse koning en aan de Keizer van het Heilige Roomse Rijk. Frans Jozef maakte - als zelfbenoemd erfgenaam van die laatste - gebruik van dit recht.

Het conclaaf was danig in verwarring na deze mededeling. Even leek het het Oostenrijkse veto te willen trotseren, maar uiteindelijk koos het Sarto als nieuwe paus. Na zijn verkiezing vaardigde Pius vrijwel onmiddellijk eenapostolische constitutieuit waarin het - op straffe van excommunicatie - in de toekomst verboden werd voor welke wereldlijke leider dan ook om een veto uit te spreken in relatie tot de keuze van een paus.