Naar inhoud springen

Dario Argento

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dario Argento
Dario Argento in 2014.
Dario Argento in 2014.
Geboren Rome,7 september1940
Geboorteland Vlag van Italië (1861-1946)Italië
Jaren actief 1966–
Beroep filmregisseur, scenarioschrijver, filmproducent
Genre Horror,thriller,giallo,spaghettiwestern
Films Once Upon a Time in the West,The Bird with the Crystal Plumage,Deep Red,Suspiria,Inferno,Tenebrae,Phenomena,Dawn of the Dead,The Stendhal Syndrome,Sleepless
(en)IMDb-profiel
(nl)Moviemeter-profiel
(mul)TMDB-profiel
PortaalPortaalicoon Film

Dario Argento(Rome,7 september1940) is eenItaliaansefilmregisseurdie wereldberoemd is om zijn stijlvolle en bloederigehorrorfilms,waarmee hij eencultstatusheeft verworven. Zijn beroemdste film is de horrorklassiekerSuspiria(1977).

Met zijn films had hij vooral in jaren 70 succes, terwijl hij de laatste twee decennia alleen nog maar een beperkt publiek van horrorfans aanspreekt. Argento heeft grote invloed gehad op de ontwikkeling van het horrorgenre en in technisch opzicht waren zijn films destijds baanbrekend revolutionair en hun tijd ver vooruit.

Dario Argento werd in 1940 inRomegeboren als de zoon van de Italiaanse filmproducentSalvatore Argentoen eenBraziliaansfotomodel. Dario stond z'n hele leven al midden in de filmwereld: hij claimde ooit dat zijn vroegste herinnering was dat hij op schoot zat bijSophia Loren.Ook werkte hij als achtjarig jongetje al op de filmsets van zijn vader.

Toen Argento 18 jaar was en klaar was met school ging hij werken als filmcriticus voor deRoman Times.Enkele jaren later ging hij werken als scenarioschrijver. Hij schreef samen metBernardo BertoluccienSergio Leonehet script van de legendarischewesternklassiekerOnce Upon a Time in the West(1968).

De giallo-films

[bewerken|brontekst bewerken]

In 1970 maakte Argento z'n speelfilmdebuut met de thrillerBird with the Crystal Plumage,die door zijn vader geproduceerd werd. Deze film was een groot succes en liet al zien wat de stijl was voor de rest van alle andere Argento-films.

De film behoort tot hetgiallo-genre. Dit zijn Italiaanse thrillers waarin een moordmysterie centraal staat. Kenmerkend voor veel gialli is het bloedige geweld en de uitbundige vormgeving. Giallo betekent geel; het genre wordt zo genoemd omdat misdaadromans in Italië vanaf de jaren twintig vaak een gele kaft hadden.

De meestal goedkoop gemaakte giallo-films werden, mede dankzij Argento, in de jaren zeventig razend populair. Het gros van de films werd door critici beschouwd alsexploitatie B-films,terwijl de cinema van Dario Argento beschouwd werd alsavant-gardekunst. In 1971 en 1973 maakte Argento respectievelijkIl gatto a nove codeenQuattro mosche di velluto grigio,beide films vormden samen metThe Bird with the Crystal Plumage(L'uccello dalle piume di cristallo) de zogeheten "dierentrilogie". Alle drie de films zijn stilistisch overeenkomsitge films die de naam van een dier in de titel hebben.

In 1975 behaalde Argento grote successen metProfondo rosso,volgens velen de beste giallo ooit gemaakt.

Later in de jaren zeventig sloeg Argento een nieuwe weg in door bovennatuurlijke elementen in zijn films te verwerken. Ook werd het verhaal steeds minder belangrijk en moeilijker te volgen, hetgeen de mysterieuze sfeer alleen maar versterkte. Argento brak met traditionele conventies van ensceneren en ging rijkelijk experimenteren met vormgeving, beeld, geluid en muziek.

In 1977 bereikte Argento zijn commercieel en artistiek hoogtepunt metSuspiria,een dromerig gruwelsprookje dat door sommigen gezien wordt als de beste horrorfilm ooit gemaakt. Deze film had nauwelijks een verhaal en was meer een aaneenschakeling van beeldschone gruwelscènes, spectaculaire camerabewegingen, felgekleurde decors en vreemde geluidseffecten. Vrijwel de gehele film wordt begeleid door een uitzinnige score van de rockbandGoblin. Deze niet aflatende stortregen van zeer gewelddadige scènes en shock-effecten zorgde voor een overdonderend effect op de kijker. Een criticus omschreef de film eens alseen eindeloze nachtmerrie die voelt als een achtbaanrit.

Argento had de smaak flink te pakken en ging nog veel verder metInferno.Deze satanische en zwaar occulte horrorfilm die zich in een hotel inNew Yorkafspeelt, ging verder waarSuspiriaeindigde, een waanzinnige vormgeving, veel geweld, veel technische experimenten en wederom een abstract verhaal. Deze film sloeg echter niet aan bij het publiek. Veel experimenten hadden niet het gewenste effect op de kijker en, hoewelInfernowordt beschouwd als Argento's meest originele film, was hij commercieel een mislukking.

De mindere jaren

[bewerken|brontekst bewerken]

Na het floppen vanInfernowilden nog maar weinig producenten geld steken in de films van Argento. Bovendien betekende de opkomst van televisie, video en een steeds grotere Amerikaanse concurrentie het einde van de Italiaanse exploitatiecinema.

Argento moest zijn genoegen nemen met low-budgetthrillers die veel conventioneler waren dan zijn vroegere werk. Opmerkelijk aan al deze films is dat enerzijds de techniek en de vormgeving zeer indrukwekkend zijn terwijl de inhoud juist tegenvalt.

Tenebrae(1982) werd vooral beroemd om een onafgebroken camerashot van 2,5 minuten waarin een camera langs de voorgevel van een huis omhoog klimt, over het dak zweeft en aan de achterkant weer omlaag glijdt. Voor dit shot experimenteerde Argento met deLuma crane,een kraan die sindsdien veel gebruikt wordt in films.Phenomena(1985) staat bekend om de lugubere special effects en om de vele steadycamshots.Opera(1987) schreef geschiedenis vanwege een shot waarin een kogel in slow-motion dwars door een menselijk oog gaat en vanwege een subjectief camerashot vanuit het standpunt van een vliegende kraai.

Na de teloorgang van de Italiaanse exploitatie cinema verhuisde Argento naarHollywoodin de hoop dat hij daar meer projecten kon verfilmen. Deze Hollywood-carrière zou slechts twee films opleveren: in 1990 maakte hij samen metGeorge A. Romerohet tweeluikTwo Evil Eyesen in 1993 de geflopte filmTrauma.

De laatste jaren

[bewerken|brontekst bewerken]

Na het mislukken van zijn loopbaan in Hollywood is Argento teruggekeerd naar Italië. Hij heeft zijn eigen productiemaatschappij Medusa films waarmee hij volledig onafhankelijklow-budgetfilmsmaakt. Veel van deze films kwamen wel in Italië in de bioscoop maar werden hier alleen op video uitgebracht. In 1996 maakte hijThe Stendhal Syndrome,de eerste Italiaanse film waarindigitale animatie-effecten werden gebruikt en de eerste film die deels werd opgenomen in hetmuseumvanFlorence.

In 1998 maakte hij metThe Phantom of the Operaeen enorme flop, volgens velen de slechtste Italiaanse film aller tijden.

In 2001 maakte Argento metSleeplessweer een ouderwetsegiallo.

De laatste jaren maakte Argento achtereenvolgensThe Card Player(2004) enDo You Like Hitchcock?(2005). In 2005 en 2006 heeft Argento ook twee films gemaakt voor de televisieserieMasters of Horror,respectievelijkJeniferenPelts.

Het laatste deel van zijnThree Mothers-trilogie,La Terza Madre(The Third Mother) verscheen in 2007.

In 2009 keerde hij terug naar de giallo metGialloen in 2012 maakte hij een Dracula-film(Dracula 3D.)

Argento heeft een relatie gehad met actriceDaria Nicolodi(die in een aantal van zijn films speelt). Hun dochterAsia Argentois ook actrice. Uit een eerdere relatie heeft hij nog een dochter gekregen,Fiore Argento.

De stijl van Dario Argento

[bewerken|brontekst bewerken]

De films van Argento vertonen stilistische overeenkomsten. Hier volgen een aantal van de meest opvallende Argento-handelsmerken.

Leeswaarschuwing:Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Inhoudelijke handelsmerken

[bewerken|brontekst bewerken]
  1. In veel films van Argento raakt een onschuldig iemand bij toeval betrokken bij een moord (vaak is hij getuige). De politie verdenkt de hoofdpersoon juist zelf van deze moord en hij moet zelf op onderzoek uitgaan om zijn onschuld te bewijzen. Hij wordt geterroriseerd door de moordenaar en ontsnapt meerdere keren aan de dood. Tijdens de film gaat de hoofdpersoon op zoek naar de moordenaar. Opvallend is dat deze hoofdpersoon altijd een bepaald artistiek beroep uitoefent: bv. een componist inDeep Red,een drummer inFour Flies on Grey Velvet,een ballet danseres inSuspiria,een opera zangeres inOperaen een schrijver inInfernoenThe Bird with the Crystal Plumage.Is het hoofdpersonage een man dan raakt hij tijdens het verhaal verliefd op een vrouw die hem helpt bij het onderzoek, is de hoofdpersoon een vrouw dan is het omgekeerd.
  2. De meeste films van Argento gaan overseriemoordenaars.In de meeste van zijn films leidt een moord tot nog vele andere moorden die meestal worden gepleegd door dezelfde dader. Tot op het einde blijft de identiteit van de moordenaar onduidelijk totdat hij op het einde door de hoofdpersoon ontmaskerd wordt. De dader blijkt een totaal ander iemand te zijn dan je verwacht en vaak liggen zijn/haar motieven in een jeugdtrauma.
  3. Een steeds terugkerend kenmerk is dat de hoofdpersoon iets heeft gezien of gehoord maar dat hij/zij niet meer precies weet wat. De hoofdpersoon probeert zich te herinneren wat er precies gebeurde en er zijn steeds fragmenten van de scène uit het begin van de film. In het hoofd van hoofdpersoon wordt het beeld steeds vervormd, pas op het einde weet hij/zij weer precies wat er gebeurde. Dan wordt de scène uit het begin opnieuw afgespeeld, de scène speelt een rol in de ontknoping.
  4. De ontknoping vindt vaak plaats aan de hand van een wetenschappelijk feit. Bijvoorbeeld: inThe Bird with the Crystal Plumagewordt de moordenaar ontdekt aan de hand van een vogelgeluid dat hoorbaar is op de achtergrond van een telefoongesprek. De zeldzame vogel blijkt zich maar op een plek inRomete bevinden en verraadt zo de locatie van de moordenaar. In veel van Argento's films zitten dit soort ontknopingen: inFour Flies on Grey Velvetwordt de dader herkend aan de hand van het dode netvlies op de ogen van een van z'n slachtoffers en inThe Cat o Nine Tailsaan de hand van een genetisch onderzoek.
  5. Argento heeft in zijn scenario's een fascinatie voorvoyeurisme.Zowel de hoofdpersoon als de moordenaar houdt ervan mensen te begluren.
  6. Identiteitsverwisselingen en dubbelgangers komen vaak voor.
  7. Argento is berucht om zijn extreme en verrassende plotwendingen. Hij laat het verhaal plotseling 180 graden draaien. Bijvoorbeeld: iemand die dood was blijkt nog te leven, iemand die bijna zeker de moordenaar was, blijkt op het laatst toch onschuldig te zijn, twee personen blijken samen één persoon te zijn of omgekeerd.
  8. Argento was ook vooruitstrevend door regelmatig één of meerdere homoseksuele personages in zijn films te laten verschijnen.

Visuele kenmerken

[bewerken|brontekst bewerken]
  1. De moordenaar blijft zo lang mogelijk buiten beeld. Het enige wat je van de moordenaar te zien krijgt, zijn close-ups van handen, gehuld in zwartleren handschoenen, die een moordwapen (bijna altijd een mes) vasthouden. Soms worden zie je ook een extreme close-up van het oog van de moordenaar. Ook maakt Argento continu gebruik van het subjectieve shot: een camera die filmt door de ogen van de moordenaar. Pas op het allerlaatst komt de moordenaar in beeld.
  2. De moordpartijen zijn extreem gewelddadig, sadistisch, smerig en bloederig. Argento laat in minutenlange scènes zien hoe iemand achtervolgd wordt door de moordenaar en probeert te vluchten. Zijn vluchtpoging mislukt en hij wordt op originele en vaak spectaculaire wijze gedood. Argento maakt hierbij vaak gebruikt van extreme close-ups van wonden.
  3. De decors en gebouwen in de films van Argento zijn gebouwd injugendstilofart-deco-stijl.
  4. Decors en kostuums hebben vaak felle primaire kleuren, zoals scharlaken, rood, blauw of geel.
  5. Zijn films worden meestal begeleid door muziek gecomponeerd en uitgevoerd door een rock- of heavymetalband.
  6. Argento filmt normale, alledaagse dingen (bijvoorbeeld een druppelende kraan, een knipperende gloeilamp, een ventilator of een telefoon) en brengt deze op een vreemde griezelige manier in beeld zodat ze uit hun verband worden gerukt ensurrealistischworden. Ze dragen bij aan de spanning van de film terwijl er niet eens iets gebeurt.
  7. Bizarre overdreven geluidseffecten (zoals hijgende stemmen, stromend water of voetstappen) voeren de spanning nog verder op al zijn ze soms niet eens relevant binnen het verhaal. Met geluidseffecten wordt een soort muziek gemaakt.
  8. Muziek wordt vaak gemaakt door depsychedelischerockbandGoblin.Ook beroemd componistEnnio Morriconeheeft meerdere films van Argento gecomponeerd.
  9. Grote totaalshots vanuit ongewone standpunten.
  10. Lange rijdende shots.
  11. Veel subjectieve camerashots.
  12. Vaak eentravelling shotover het gereedschap van de moordenaar.
  13. Argento heeft vaak eencameo-optredenaan het begin van de film. Hij speelt dan vaak de rol van arts of politie-inspecteur. BijSuspiriaspreekt hij devoice-overin.
  14. Vaak een shot van een camera die door rode gordijnen gaat.
  15. Maakt veel gebruik van spiegels.

Alleen als scenarioschrijver en producer

[bewerken|brontekst bewerken]
  • Scusi, lei è favorevole o contrario?(1966)
  • Today We Kill... Tomorrow We Die!(1968)
  • Comandamenti per un gangster(1968)
  • Commandos(1968)
  • La rivoluzione sessuale(1968)
  • Once Upon a Time in the West(1968)
  • Cemetery Without Crosses(1969)
  • Metti, una sera a cena(1969)
  • Probabilità zero(1969)
  • Legion of the Damned(1969)
  • The Five Man Army(1969)
  • La stagione dei sensi(1969)
  • Così sia(1973)
  • Dawn of the Dead(1978) - Europese versie, onvermeld
  • Martin(1978) - Europese versie, onvermeld
  • Demons(1985)
  • Demons 2: The Nightmare Begins(1986)
  • La chiesa(1989)
  • La Setta(1991)
  • Wax Mask(1997)
  • Scarlet Diva(2000)

In eigen films (meestal niet gecrediteerd en alleen de stem)

[bewerken|brontekst bewerken]
  • 1970 -L'uccello dalle piume di cristallo
  • 1971 -Il gatto a nove code
  • 1975 -Profondo rosso
  • 1977 -Suspiria
  • 1980 -Inferno
  • 1982 -Tenebre
  • 1985 -Phenomena
  • 1987 -Opera

In andermans films

[bewerken|brontekst bewerken]
  • 1966 -Scusi, lei è favorevole o contrario?(Alberto Sordi)
  • 1992 -Innocent Blood(John Landis)
  • 1996 -Il cielo è sempre più blu(Antonello Grimaldi)
  • 2005 -Hanging Shadows - Perspective on Italian Horror Cinema(documentaire, Paolo Fazzini)
  • 2009 -Dante's inferno documented
  • 2012 -Tutti pazzi per amore(tweede seizoen, afleveringen 24-25)
  • 2020 -Alida(Mimmo Verdesca)
  • 2021 -Vortex(Gaspar Noé)
  • 1973 -Door into Darkness(episodesIl tramenTestimone oculare)
  • 1987 -Turno di Notte
  • 2005 -Do You Like Hitchcock?(televisiefilm)
  • 2005-2006 -Masters of Horror(filmsJeniferenPelts'
  • Intervista a Dario Argento: L'occhio che uccide(1996), Scientifiche Italiane.
  • Paura(2014), Einaudi. Vertaling in Engels alsFEAR: The Autobiography of Dario Argento(2019), Fab Press
  • Horror. Storie di sangue, spiriti e segreti(2018), Mondadori.

Over Argento en zijn films

[bewerken|brontekst bewerken]
  • Alan Jones-Profondo Argento: The Man, The Myths & The Magic(2005), Fab Press.
  • James Gracey-Dario Argento(2010), Kamera.
  • Maitland McDonagh-Broken Mirrors/Broken Minds. The Dark Dreams ofDario Argento(2010), University of Minnesota Press.
  • Louis Paul-Italian Horror Film Directors(2010), Mcfarland & Co.
  • Derek Botelho-The Argento Syndrome(2014), Bearmanor Media.
  • Troy Howarth-MURDER BY DESIGN: The Unsane Cinema of Dario Argento(2020), Midnight Marquee Press
  • 1985 -Dario Argento's World of Horror(Michele Soavi)
  • 1991 -Dario Argento: Master of Horror(Luigi Cozzi)
  • 2000 -Dario Argento: An Eye for Horror(Leon Ferguson)
Zie de categorieDario ArgentovanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.