Naar inhoud springen

Eindnoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eeneindnootis een opmerking met betrekking tot een element uit een hoofdtekst, die aan het einde van eenhoofdstukof een heletekst(bijvoorbeeld achter in hetboek) weergegeven wordt. De functie is dezelfde als devoetnoot,de manier waarop ernaar verwezen wordt eveneens (metsuperieurecijfers). Nog meer dan voetnoten komen eindnoten vooral inwetenschappelijkepublicaties voor.

Voordelen[bewerken|brontekst bewerken]

De eindnoot is ontstaan uit onvrede over de voetnoot, die volgens sommigen te dwingend aanwezig is in de publicatie. Ook vermijdt de eindnoot gekunstelde en onoverzichtelijke constructies. Die ontstaan wanneer een (lange) voetnoot niet geheel past op de bladzijde waar zij bij hoort en eventuele volgende noten naar andere bladzijden drukt. Ook verstoren eindnoten het tekstbeeld niet en hoeven ze niet zoals voetnoten in een kleine letter gezet te worden.

Nadelen[bewerken|brontekst bewerken]

De keerzijde van de minder dwingende presentatie is dat eindnoten vaak gemakshalve overgeslagen of groepsgewijs gelezen worden, wat kan leiden tot verkeerdeinterpretatievan de hoofdtekst. Voor de lezer is het zoeken en heen en weer bladeren tussen tekst en eindnoten storend. Voor de auteur oftekstbezorgerwas het nauwgezet moeten nummeren soms lastig. Bij fouten in de nummering, of bij toevoegingen op het laatste moment moest alles hernummerd worden. Met de opkomst vantekstverwerkersdie automatisch nummeren is dit bezwaar grotendeels verdwenen.