Naar inhoud springen

Engeland

Beluister(info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ZieEngeland (doorverwijspagina)voor andere betekenissen van Engeland.
Engeland
Geografie
Hoofdstad Londen
Oppervlakte 130.310,0131[1]km²
Coördinaten 53°NB, 1°WL
Bevolking
Inwoners(2019) 56.286.961 (422 /km²)
Religie Christelijk,waaronderAnglicaans,rooms-katholiekenMethodisten:~31.480.000
Islam:2.660.000
Hindoeïsme:806.000
Sikh:420.000
Joods:261.000
Overige geloven: 228.000[2]
Talen Engels
Overig
Volkslied Britsvolkslied:God Save the King

Onofficieel Engels volkslied:Jerusalem

Tijdzone UTC0 (zomer +1)
Feestdag 23 april
(Sint-Jorisdag)
Website Officiële website

Engeland(Engels:England) is een voormalig koninkrijk en maakt alsconstituerend landmetNoord-Ierland,SchotlandenWalesdeel uit van éénsoevereinestaat:hetVerenigd Koninkrijk.Van deze vier is Engeland het gebied met de meeste inwoners en de grootste oppervlakte. Het omvat het zuidelijke deel van het eilandGroot-Brittannië,in het westen grenzend aan Wales en in het noorden aan Schotland. Engeland telde in 2019 ruim 56,3 miljoen inwoners.

De naamEngelandwerd in het verledenpars pro totogebruikt om heel Groot-Brittannië of hetVerenigd Koninkrijkaan te duiden. Met de opkomst van hetSchotsenationalisme in dejaren dertigverdween deze gewoonte. Daarna geldt dit gebruik van het woordEngelandvoor Groot-Brittannië alspolitiek incorrect.

Geschiedenis

ZieGeschiedenis van Engelandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Demografie

Bevolking

De bevolking van Engeland noemt men deEngelsen.Engeland is genoemd naar deAngelen,een van deGermaansestammen die na het vertrek van deRomeinenvanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen metSaksen,Jutenen mogelijk ookFriezenkwamen zij met schepen vanuit het huidige Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken. Deze vele tienduizenden opvarenden vormen mede de voorvaderen van de moderne Engelsen en een land (Groot-Brittannië), dat wereldwijd een enorme economische, linguïstische, geografische en demografische invloed heeft gehad. Romeinse geschiedschrijvers zoalsTacitusgebruikten voor het eiland de benamingAlbion,naar het Latijnse woord albus (wit), de kleur van dekrijtrotsen van Dover.

Taal

DeEngelse taalis sinds de20e eeuwde meest verbreidelingua franca.Dit is voornamelijk het gevolg van de Britse expansie in de19e eeuwen sindsdien de eveneens dominerende EngelstaligeVerenigde Staten.

Bestuurlijke indeling

Graafschappen

ZieGraafschappen van Engelandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Engeland is van oudsher onderverdeeld ingraafschappen.Een graafschap (county) stond onder het bestuur van een graaf (Engels: 'count'). Deze gebieden werden oorspronkelijk (ten tijde van deAngelsaksen)shiresgenoemd, zoals nog blijkt uit de namen van een groot aantal graafschappen, zoalsBedfordshire,Hampshireenzovoorts. Na de komst van deNormandiërskwam de benamingcountyin zwang, afgeleid van het Franse "comté".

Huidige bestuurlijke indeling

ZieStedelijke en niet-stedelijke graafschappen van Engelandvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De traditionele county's komen niet meer (geheel) overeen met de huidige bestuurlijke indeling. De groeiende stedelijkeagglomeratieshebben eigencounty councilsgekregen die de zogehetenmetropolitan countiesbesturen. De hoofdstad van Engeland (en van het gehele Verenigd Koninkrijk) isLonden.

Regio's

De officiële indeling van Engeland in negenregio'sis als volgt:

Geografie

Engeland heeft 66 plaatsen met stadsrechten, de "city's". Andere grote plaatsen worden "towns" genoemd. Zie ook:Lijst van plaatsen in EngelandenLijst van plaatsen in Engeland naar inwonertal.

Onderwijs

Somerville College,Universiteit van Oxford.

Engeland kent verschillende soortenmiddelbare scholen,zoals eenpublic schoolen eengrammar school.In 2014 had 7% van de populatie privéonderwijs genoten.[3]Onderwijs is verplicht voor kinderen van 5 tot 16 jaar oud.

In Engeland staan de twee oudsteuniversiteitenvan deEngelssprekendewereld: deUniversiteit van Oxford(ca. 1096) en deUniversiteit van Cambridge(1209). Deze twee universiteiten worden samen ook welOxbridgegenoemd en worden beschouwd als zeer prestigieuze universiteiten. Internationaal worden ze constant in de top tien van 's werelds beste universiteiten gerangschikt.

Met de oprichting vanBedford College,Girton College(Cambridge) enSomerville College(Oxford) in de tweede helft van de19e eeuwwerd het ook mogelijk voor vrouwen om eenuniversitaire graadte behalen.

Zie ook