Naar inhoud springen

Eponiem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Eeneponiem(van hetGrieks:epi"bij" enonoma"naam" ) is de naam van een persoon, echt of fictief, die wordt gebruikt om een bepaald object of een bepaalde activiteit aan te duiden. In het huidige taalgebruik wordt "eponiem" vaak in de omgekeerde richting gebruikt, voor een woord dat is afgeleid van eeneigennaam.[1]In deze betekenis iszeppelinals aanduiding van eenluchtschipdus een eponiem. In de oorspronkelijke betekenis van het woord is het evenwel de naam van de persoon, graafFerdinand von Zeppelin,die het eponiem is.

De echte eponiemen zijn die namen van begrippen waarvan niet helemaal duidelijk meer is dat ze naar een bepaald iemand genoemd zijn, bijvoorbeeld doordat de hoofdletter is verdwenen of zelfs doordat het een werkwoord is geworden.Mijn naam is haasis een mooie toepasselijke titel van een eponiemenboek van Marcel Grauls.[2]Zoals de meesten niet weten dat deze uitdrukking zijn oorsprong vindt bij Karl Victor Hase, zo is immers bij de meeste eponiemen de oorsprong door het gebruik onzichtbaar geworden.

Eponiemen zijn voor allerlei objecten en activiteiten in gebruik:

  • Veel aardrijkskundige namen zijn genoemd naar personen, soms enkel voor een bepaalde periode:Rhodesië(naarCecil Rhodes), Karl-Marx-Stadt (Chemnitz,naarKarl Marx), Leopoldstad (Kinshasa,naarKoning Leopold IIvan België),LelystadnaarCornelis Lely.
  • Ontdekkingsreizigers hebben vaak hun naam verbonden aan bepaalde gebieden, plaatsen, rivieren (deHudsonrivier), eilanden (deCookeilanden), terwijl diezelfde ontdekkingsreizigers op hun beurt de door hen ontdekte oorden vaak bedachten met de naam van een persoon zoals hun opdrachtgever.
  • In de wetenschappen is het gebruik ruim verspreid: nieuwe ontdekkingen (in deastronomiebijvoorbeeld) of ontwikkelingen zijn vaak genoemd naar een persoon, hetzij de ontdekker of ontwikkelaar zelf, hetzij iemand anders: grote maankraters zijn zo genoemd naar historische figuren uit de astronomie (Tycho Brahe,Copernicusetc.).
  • Botanici hebben vaak hun naam verbonden aangeslachtenvan planten (dahlia,fuchsia,magnoliaetc.).
  • Een aantal scheikundige stoffen, reacties, elementen (einsteiniumbijvoorbeeld), formules enzovoorts zijn genoemd naar een persoon. Zie ook de categorieDimensieloos getal.
  • In degeneeskundezijn talloze ziekten naar hun eerste of een of meer voorname beschrijvers genoemd (syndroom van Down,ziekte van Gravesetc.).
  • In de sport zijn bepaalde bewegingen of acties genoemd naar de uitvinder ervan of naar diegene die ze het eerst uitvoerde, bijvoorbeeld defosburyflop(naar de AmerikaanDick Fosbury) in het hoogspringen. De tkatsjev, tsukahara, joertsjenko, kazamatsu en de gienger-salto zijn slechts enkele van de vele eponiemen in het turnen. In het kunstschaatsen kent men onder meer de axel (naar de Noor Axel Paulsen) en de salchow (naar de Zweed Ulrich Salchow), in degolfsportde vardongrip naarHarry Vardon.
  • Veel bedrijven hebben de naam van hun stichter(s) gekregen (Philips,Solvay,Dow Chemical,Ford,Citroën,Rolls Royce,Heineken,Burgers' Zooetc.).
  • In de politiekRutte-doctrineenbalkenendenorm.

Een van de oudst bekende voorbeelden komt uitAssyrië,waar men elk jaar noemde naar een hoogwaardigheidsbekleder (eenlimmu); aan de hand vaneponiemenlijstenhield men de jaartelling bij. Meestal werd het eerste jaar van een nieuwe koning naar hemzelf genoemd; voor ieder volgend jaar werd een bepaalde hoogwaardigheidsbekleder geëerd door het jaar naar hem te noemen.

Ook in hetoude Athene(en andere Grieksepoleis) en in hetRomeinse Rijkwerd de jaartelling bijgehouden aan de hand van de namen van de politieke machthebber(s). Inkeizerlijk Chinagold eveneens een dergelijk systeem, maar daar werd niet geteld volgens de naam, maar volgens deregeerperiodevan de keizer. InJapanwordt ditsysteemnog altijd toegepast.

  • Lijst van eponiemen
  • Plaatsnamen en andere geografische namen worden ook weltoponiemengenoemd.
  • Wordt zo'n geografische aanduiding vervolgens toegepast op een ander begrip, dan spreekt men wel vangeoniem.