Naar inhoud springen

Ernst de Jonge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ernst de Jonge
Ernst de Jonge in 1937
Ernst de Jonge in 1937
Volledige naam Ernst Willem de Jonge
Geboren 22 mei1914,Sinabang,Nederlands-Indië
Overleden 3 september1944,Rawitsch,Polen
Land Vlag van NederlandNederland
Jaren actief 1941−1942
Periode Englandspiel
Groep Engelandvaarders,Groep Kees
PortaalPortaalicoon Tweede Wereldoorlog

Ernst Willem de Jonge(Sinabang,22 mei1914Rawitsch,Polen,3 september1944) was eenNederlandsverzetsmanen olympischroeier.

De Jonge werd geboren als zoon van de directeur van een houtbedrijf.[1]

Met zijn oudere broer en zus,Marienen Adine en zijn jongere zusje, Tineke, groeide hij in Nederlands-Indië op. Ernst wordt beschreven als levenslustig, intelligent en soms roekeloos.[bron?]In 1925 werd zijn vader directeur van een houthandel in Amsterdam en keerde het gezin terug naar Nederland.[1]De Jonge ging naar hetBaarnsch Lyceumen werd drie keer van school gestuurd wegens gebrek aan discipline.[bron?]Hij haalde zijn eindexamen net na zijn 18de verjaardag.

In de daarop volgende vakantie was hij bij deKaagweek.Hier werd 's avonds veel vuurwerk afgestoken, zodat de politie de laatste avond patrouilleerde. Ernst hadgillende keukenmeidenin zijn achterzak. Toen hij die had aangestoken zag hij de politie en stopte het vuurwerk terug in zijn achterzak. De politie moest hem met tweedegraads brandwonden naar het ziekenhuis brengen.[bron?]

Na de vakantie moest hij in militaire dienst. Hij ging naar Ede en werd na acht maandenkornet.In 1933 werd hij overgeplaatst naar de artilleriekazerne in Leiden. Daar 'leende' hij het paard en zadel van de commandant om een uitstapje te maken, waarna hij een slecht conduiterapport kreeg zodat hij geen officier kon worden. Op voorspraak van anderen werd hij een jaar later toch officier.

Daarna studeerde hij aan deRijksuniversiteit Leiden.Hij was lid en in 1937-1938praesesvan het Leids studentencorps.[2]De Jonge was tevens lid van roeiverenigingNjord.Bij deOlympische Spelenin Berlijn vertegenwoordigde hij Nederland. Hij kwam uit op het onderdeeltwee met stuurmanmet J.F. van Walsem. De Nederlandse boot overleefde de series met een tijd van 7.56,9, maar werd in de halve finale uitgeschakeld met een tijd van 9.03,1. In 1936 deed hij mee aan deVarsityop hetNoordzeekanaalen in 1937 op deBosbaan.

Hoewel hij een druk studentenleven had, studeerde hij drie maanden na zijn aftreden als praeses af. Zijn eerste baan was bij deBPMin Amsterdam. Door de toenemende oorlogsdreiging besloot de BPM het hoofdkantoor naar Londen te verplaatsen en in 1940 naarCuraçao.De Jonge ging als secretaris mee naar Curaçao.

In 1941 keerde De Jonge terug naar Engeland.[1]Daar kreeg hij vanMI-6een opleiding om spion te worden. Hij leerdemorse,het omgaan met codes en kennis van het Duitse leger. Ook kwam hij zijn broerMarienweer tegen. Begin 1942 namen de twee broers afscheid van elkaar opstation Paddington.Marien vertrok met dePrinses Irene Brigadenaar het Verre Oosten9⁹ en ze beseften dat ze elkaar misschien nooit meer zouden zien.

De Jonge werd in de nacht van 22 op 23 februari 1942 doorErik Hazelhoff RoelfzemabijKatwijkmet zijn marconistEvert Rademaaan wal gezet.[3]Vandaar ging hij naarWassenaar,naar het huis van de vader vanChris Krediet.Daar zag hij twee Duitsers, dus vervolgde hij zijn weg naar zijn zwager Berg.

De Jonge had als opdracht van MI-6 en deCentrale InlichtingendienstomKoos Vorrinker toe te bewegen naar Londen te komen en hij moest economische inlichtingen inwinnen en militaire spionage bedrijven.[4]Voor dat laatste had hij geen tijd, zodat hij die taak overdroeg aanLeen Pot[5],een van de latere oprichters vanGroep Kees.Op 18 mei werdAnton Kortlandtopgepakt bij een poging om naar Engeland te vluchten. Hij had allerleimicrofilmsbij zich met materiaal dat hij viaDirk van Driel van Wageningenvan Pot had ontvangen. Op 22 mei 1942 werden De Jonge, Pot enLex Althoffin de Rotterdamse woning van Van Driel van Wageningen gearresteerd.[5]De Jonge werd naarKamp Haarengebracht, vandaar werd hij overgebracht naarAssenen later met een groep van 52 naar een concentratiekamp in Rawitsch (tegenwoordigRawicz). Van die groep gingen 47 door naarMauthausen.Ernst de Jonge bleef in Rawitsch achter en overleed daar in september 1944. Er is geen graf bekend.

Groep Kees bleef actief tot het einde van de oorlog. De Jonge werd vervangen doorLouis d'Aulnis,die hun berichten verder verzond.

Toen Ernsts broerMarien de Jongein 2011 zijn honderdste verjaardag vierde, werd geld ingezameld om opSociëteit Minervaeen plaquette te onthullen ter nagedachtenis aan zijn broer. De plaquette, ontworpen doorChristien Nijlanden gemaakt samen met haar zusterLucie Nijland,was op 9 maart 2012 klaar en werd gegoten bijbronsgieterij BinderinHaarlem.

Nadat Marien de Jonge een uitgebreide beschrijving van zijn broer had gegeven, werd de onthulling verricht doorHarpert Michielsen,die in demusicalSoldaat van Oranjede rol van Ernst speelt en de Praeses Collegii.[(sinds) wanneer?]

Op de plaquette staat de volgende tekst:

Praeses Njord, Olympische Spelen 1936
Praeses Collegii 1937, Commissaris Sociëteit Minerva 1936
Geheim Agent WO II, verraden en omgebracht, postuum Bronzen Leeuw
Jhr mr Ernst de Jonge 1914-1944
imdb

  • In 2002 is een film gemaakt over de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Hierin wordt Ernst de Jonge genoemd als goede Nederlander die daar slecht presteerde en een andere deelnemer,Tinus Osendarp(1916-2002), die een minder goede Nederlander was, maar wel goed presteerde en dubbel brons behaalde op de atletieksprint.