Naar inhoud springen

Ethiopië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
የኢትጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk
Kaart
Basisgegevens
Officiële landstaal Afar,Afaan Oromo,Amhaars,Somalisch,Tigrinya
Hoofdstad Addis Abeba
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd PresidentSahle-Work Zewde
Regerings­leider PremierAbiy Ahmed
Religie Ethiopisch-orthodox40,5%,islam35,4%,protestantisme19,6%,animisme3,1%,katholicisme0,8%[1]
Oppervlakte 1.104.300 km²[2](0,7% water)
Inwoners 73.918.505 (2007)[3]
108.113.150 (2020)[4](97,9/km²(2020))
Bijv. naamwoord Ethiopisch
Inwoner­aanduiding Ethiopiër (m./v.)
Ethiopische (v.)
Overige
Volkslied Whedefit Gesgeshi Woude Henate Ethiopia
Munteenheid Birr(ETB)
UTC +3
Nationale feestdag 28 mei
Web|Code|Tel. .et| ETH | 251
Detailkaart
Kaart van Ethiopië
Satellietfoto Ethiopië
Reliëfkaart Ethiopië

Ethiopië,formeel deFederale Democratische Republiek Ethiopië(Amhaars:የኢትዮጵያ ፌዴራላዊ ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ,ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk), is een land inOost-Afrika.Het grenst aanEritrea,Djibouti,Somalië,Kenia,Zuid-SoedanenSoedan.Het land heeft 108.113.150 (2020) inwoners en de hoofdstad is het centraal gelegenAddis Abeba.

ZieGeschiedenis van Ethiopiëvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Samen metEritreaen het zuidoostelijke deel van deRode ZeekustvanSoedanwordt Ethiopië beschouwd als de meest waarschijnlijke locatie van het landPoent,dat vernoemd werd in de Egyptische cultuur en voor het eerst vermeld werd in de25e eeuw v.Chr..Het begin van een staat in dit gebied kwam er in 980 v.Chr., wat ook gebruikt wordt als de legendarische stichtingsdatum van het land.

Na de dood van de laatste koning vanAksum,rond 1137, werd door Mara Takla Haymanot deZagwe-dynastiegesticht. Dit was een dynastie wier macht nooit verder reikte dan de eigen etnische kern. Ze namen wel het christendom van Aksum over en bouwden verschillende kerken zoals die inLalibela.De Zagwe-dynastie bestond tot 1270, toen ze omver geworpen werd door een nieuwe koning die beweerde af te stammen van de koningen van Aksum. DezeSalomonsdynastieregeerde tot in de late twintigste eeuw en het is onder deze dynastie dat de meeste moderne geschiedenis van Ethiopië gevormd werd. Tijdens deze periode veroverde het rijk zo goed als alle gebieden van het moderne Ethiopië en Eritrea. Ze versloegen met succes de Arabische en Turkse legers die hen aanvielen en hadden goede relaties met sommige Europese grootmachten.

Hetkeizerrijk Ethiopiëstond tot aan deTweede Wereldoorlogook bekend als "Abessinië",hoewel Ethiopië reeds voor die tijd de officiële naam van het land was. Het was een van de oudste zelfstandige landen van Afrika, hoewel rond de middeleeuwen wel eenPortugeseinvloed bestond door de handelsreizen van de Portugezen.

In 1895, tijdens deWedloop om Afrika,sloot keizerMenelik IIeen tweetalig verdrag metItaliëbetreffende territoriale controle. EenAmhaarswerkwoord werd echter niet goed vertaald en gaf het verdrag een totaal andere betekenis: in de Amhaarse versie kreeg Menelik aanzienlijke zelfbeschikking, terwijl Ethiopië in deItaliaanseversie eenprotectoraatvan Italië werd. Omdat beide landen zich aan hun eigen versie van een verdrag hielden, werd een conflict uiteindelijk onvermijdelijk. DeEerste Italiaans-Ethiopische Oorlogduurde tot 1896. Na de beslissendeSlag bij Adwawerden de Italianen overweldigend verslagen en behield Ethiopië zijn onafhankelijkheid. Dit was een uitzonderlijke situatie in Afrika: op deDerwisjstaatenLiberiana waren alle andere gebieden op het continent aan het einde van de negentiende eeuw gekoloniseerd.

Veertig jaar later, in 1935, werd Ethiopië of Abessinië weer aangevallen doorBenito Mussolinivan Italië tijdens deTweede Italiaans-Ethiopische Oorlog.De oorlog duurde zeven maanden en leidde tot de Italiaanse bezetting van Ethiopische steden. Het kwam echter nooit tot een echte kolonisatie. Vanaf maart 1941 werden Ethiopië en de rest vanItaliaans Oost-Afrikadoor de Britten vanuitSoedanenKeniaveroverd.

De laatstekeizer van Ethiopiëwas (de facto)Haile Selassie,die voor de Italiaanse bezetting en daarna tot 1974 aan de macht was. Hij werd afgezet door een staatsgreep van deDerg,waarna het land vanaf 1977 jarenlang geleid werd door de marxistische dictatorMengistu Haile Mariam.

Van 1961 tot 1991 speelde zich deEritrese Onafhankelijkheidsoorlogaf, die gezien kan worden als onderdeel van deEthiopische Burgeroorlogwaarin diverse bewegingen vochten tegen de Ethiopische regering. Tussen 1977 en 1978 was Ethiopië bovendien verwikkeld in eenoorlog met Somalië,omwille van hetOgaden-grensgebied. Het Ethiopische regime werd op grote schaal gesteund door deSovjet-Unie,en haar satellietenCubaenOost-Europese landen.In de oorlogen vielen naar schatting minstens 1,4 miljoen doden. Na de burgeroorlog, in 1991, nam deTigrischeMeles Zenawide macht over. Onder de regeringen Zenawi heeft Ethiopië onafhankelijkheid verleend aan het voorheen bezette en eenzijdig geannexeerdeEritrea,en is Ethiopië omgevormd tot eenfederatie.

In mei 1998 begon een grensoorlog met Eritrea na de invoering van een eigen munt in dat land.[5]Vooral bij de grensplaatsBadmelaaide het conflict hoog op. De strijd was kort maar hevig en rond 100.000 soldaten werden gedood. Veel burgers in de grensstreek raakten ontheemd. In mei 2000 kreeg het Ethiopische leger de overhand en op 12 december 2000 staakten de landen de strijd.[5]Er kwam eenVNvredesmacht en de twee landen stemden in met een onafhankelijke internationale grenscommissie die de loop van de grens zou vastleggen. HetPermanent Hof van Arbitragekwam in 2007 met een uitspraak. De regering legde zich aanvankelijk neer bij de uitspraak, maar door de toewijzing van Badme aan Eritrea sloeg de publieke stemming om en werd een definitief akkoord nooit bereikt.

Op 5 juni 2018 tekenden Ethiopië en Eritrea een vredesakkoord. De voorgaande jaren was reeds sprake van een afnemende vijandigheid, maar met dit akkoord maakte Abiy Ahmed zijn verkiezingsbelofte waar. De grens tussen de buurlanden werd geopend enEthiopian Airlinesvloog in juli 2018 voor het eerst op Asmara, de eerste directe vlucht in 20 jaar.[6]In december 2020 werd bekend dat soldaten van Eritrea het leger van Ethiopië helpen inTigray.[7]

Een bos in het noordelijkeTigray

Ethiopië bestaat voor het grootste deel uit het uitgestrekte en relatief vruchtbareEthiopisch Hoogland,dat van noord naar zuid doorsneden wordt door deGrote Slenk.De hoogste berg van Ethiopië is deRas Dashan,die 4550m hoog is. Het laagste punt ligt 125m onder het zeeniveau in deDanakildepressie.

In het Ethiopisch Hoogland ontspringt deBlauwe Nijl(in hetTanameer), die samen met deWitte Nijlen de eveneens in Ethiopië ontspringendeTekeze-rivier deNijlvormt. Andere grote rivieren die het hoogland ontspringen zijn deAwash,Baro,OmoenWabi Shebelli.

Hoewel Ethiopië nabij deevenaarligt, kent het in verband met de hoogte van het Ethiopisch Hoogland een relatief gematigd klimaat. Uitzondering zijn de lager gelegen gebieden, zoals de Danakildepressie en deOgaden,die een heet en droog klimaat kennen.

Ethiopië ligt nergens aan zee en is dus volledig ingesloten door land. De landgrenzen zijn in totaal 5300 kilometer lang, waarvan die metSoedanenSomaliëmet elk zo'n 1600 kilometer het langst zijn. De relatie met Eritrea aan deRode Zeeis moeizaam, en ook de infrastructurele verbindingen met de instabiele buurlanden Soedan, Zuid-Soedan en Somalië zijn beperkt.[8]Djiboutiis al heel lang de in- en uitgang van de buitenlandse handel van het land. Vanaf 1896 is er een spoorlijn aangelegd tussen Djibouti, toen een Frans gebied, naar Addis Abeba.[8]Deze lijn was in verval geraakt, maar is in 2016 heropend. Een door deVolksrepubliek Chinaaangelegde spoorverbinding, met een lengte van ruim 750 kilometer, is de eerste moderne geëlektrificeerde spoorweg in Afrika.[8]Een treinreis tussen de twee steden duurt zo’n 10 uur.[8]De haven van Djibouti is de belangrijkste zeehaven voor Ethiopië.

In de jaren zestig van de 20e eeuw was ongeveer 40% van het land nog bedekt metbos.[9]In 2002 was dit aandeel gedaald naar minder dan 3%.[9]De boeren spelen hierbij een belangrijke rol.[9]Ieder jaar, vlak voor hetregenseizoenbegint,ontginnenzij bosgebied tot landbouwgrond door verbranding en dit zorgt voor een tijdelijk bemestingseffect. Om totaleontbossingtegen te gaan heeft de regering de Green Legacy-campagne gelanceerd met als doel 4 miljard bomen te planten tegen eind 2019. Deze campagne werd op 29 juli 2019 afgetrapt met de aanplanting van 224 miljoen bomen in 1 dag.[10]

Ethiopië heeft een zeer jonge en explosief groeiende bevolking. De bevolking groeide van 33,5 miljoen in 1983 tot 108 miljoen in 2018, een gemiddelde groeivoet van 3,4% per jaar. Volgens het U.S census bureau zal Ethiopië 278 miljoen inwoners tellen in 2050, een verwachte gemiddelde groei van 3,0% per jaar.[11]

Door de verbetering in degezondheidszorgis de levensverwachting bij geboorte gestegen van 52 jaar in 2000 naar 65 jaar in 2016.[12]Hetsterftecijfervoor kinderen jonger dan 5 jaar is gedaald van 203 per duizend in 1990, naar 144 in 2000 om in 2016 op 58 uit te komen.[12]Het gebruik van voorbehoedsmiddelen in is diezelfde periode ook gestegen met een daling van hetvruchtbaarheidscijfervan 6,5 naar 4,2 in 2016 tot gevolg.[12]

De grootste bevolkingsgroep zijn deOromo's, zij maken ongeveer 40% van de bevolking van Ethiopië uit. De op een na grootste groep zijn deAmharenmet een aandeel van ongeveer 25%. DeTigrinyamaken minder dan 10% uit, maar zij hebben wel relatief veel belangrijke posities in de politiek en de economie.

Er was een kleine Joodse gemeenschap in het land. In 2013 arriveerden de laatste 450Falasjain Israël.[13]In totaal heeft het land sinds 1948 meer dan 90.000 migranten uit Ethiopië opgenomen, volgens het Jewish Agency.[13]

Religie in Ethiopië.

Volgens de volkstelling van 2007 behoort 60.9% van de bevolking van Ethiopië tot hetchristendomen 35,4% tot deislam.[1]Een kleine 2% van de bevolking hangt hetanimismeaan.[1]

Veel christenen behoren tot deEthiopisch-Orthodoxe Kerk.Tot 1959 was de Ethiopische Kerk onderdeel van deKoptisch-Orthodoxe Kerk.De Ethiopische Kerk is vooralmiafysitistischen hebben het geërfd van de Koptisch-Orthodoxe Kerk en zietJezus Christusdan vooral alsGod,als deel van deDrie-eenheid.Timkat(de Ethiopische versie vanEpifanie) is de belangrijkste feestdag in deze kerk. DePatriarchresideert inAddis Abeba.Tot 1974 was de Ethiopische Orthodoxe Kerk destaatskerk.De EthiopischeBijbelis veel uitgebreider dan de Bijbels in het overige christendom, omdat de Ethiopische orthodoxie nooit eencanonschriftelijk vastlegde. Een klein aantal Ethiopiërs iskatholiekofprotestants.

Volgens hetOntwikkelingsprogramma van de Verenigde Natiesleefde in 2012/13 in Ethiopië 26% van de bevolking onder dearmoedegrens.[14]

Bestuurlijke indeling

[bewerken|brontekst bewerken]
ZieBestuurlijke indeling van Ethiopiëvoor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ethiopië is onderverdeeld in twaalf regio's of staten (kililoch):

  • Somali
  • Tigray
  • Regionale staat Zuid-West Ethiopië
  • Regionale staat Zuid Ethiopië
  • Regionale staat Centraal Ethiopië
  • Sidama

De laatste vier ontstonden tussen 2020 en 2023 door de opdeling vanYedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch.

en twee bestuurlijk onafhankelijke steden (astedader akababiwach):

Staatsinrichting

[bewerken|brontekst bewerken]

Volgens degrondwetvan 1994, die de grondwet van 1987 verving, is Ethiopië een democratische enfederatievestaat met alsstaatshoofdeen president die direct gekozen wordt voor een periode van zes jaar. De macht van de president is echter beperkt en meerceremonieel,terwijl de macht van depremieraanzienlijk is. De premier wordt geleverd door de grootste partij in hetparlement.

De nationalevolksvertegenwoordigingbestaat uit twee kamers die samen deFederale Parlementaire Vergaderingvormen. De Tweede Kamer wordt deHuis van Volksafgevaardigdengenoemd. De 547 leden worden direct gekozen voor een periode van vier jaar. De eerste kamer/senaat is deHuis van de Federatie,bestaande uit 112 leden. Een deel wordt direct gekozen, de andere leden bestaan uit vertegenwoordigers van de autonome provincies.

Ethiopië is eenfederatie.De autonomie van iedere staat of regio (de grenzen van de staten zijn langs etnische lijnen getrokken) is verregaand. Een staat heeft het recht om uit de federatie te stappen en een onafhankelijk land te vormen.

De huidige president van Ethiopië (sinds 2018) isSahle-Work Zewde.Zij is de eerste vrouw die deze positie bekleedt. Sinds 2018 isAbiy Ahmedpremier, als opvolger vanHailemariam Desalegndie in februari 2018 terugtrad om ruimte te maken voor hervormingen. Het kabinet van Abiy Ahmed bestaat voor de helft uit vrouwen.[15]

De economie van Ethiopië ontwikkelde zich tot de begin jaren negentig van de 20e eeuw matig, mede door de jarenlange conflicten met het buurland Eritrea. Na het einde van de oorlog leefde de economie op en dit werd slechts kortstondig onderbroken door een nieuwe grensconflict met het buurland omstreeks 1998.

De economie heeft in de periode van 2005/06 tot 2015/16 een zeer hoge groei laten zien van gemiddeld 10,3%.[16]Dit was aanzienlijk beter dan de regio, waar de groei op 5,4% bleef steken. Ethiopië voerde tot eind 2000 een grensoorlog met Eritrea en het startpunt lag op een laag niveau. In het fiscale jaar 2017 was de groei van hetbruto binnenlands product(BBP) 10,9%.[16]Ondanks de hoge groei is het inkomen per hoofd slechts US$ 783 en behoort daarmee tot de laagste ter wereld.[16]Door de hoge economische groei is de armoede in het land wel gedaald. Leefde in het jaar 2000 nog 55% van de bevolking in extreme armoede, in 2011 was dit gedaald naar 33,5%.[16]In 2014 werd de eerste Ethiopische autosnelweg geopend (Addis Ababa–Adama Expressway). De nationale luchtvaartmaatschappij isEthiopian Airlines.Na de afscheiding van Eritrea, ligt het land nergens aan de kust en ontbreken er zeehavens. Veel internationale handel gaat via de haven vanDjibouti.

Jaar[17] BBP
(in miljarden US$)
BBP per hoofd
(in US$)
BBP per hoofd
(in US$,PPP)
Reële groei
(% mut JoJ)
Inflatie
(% mut JoJ)
Saldo overheids-
begroting
(in % BBP)
Netto staatsschuld
(in % BBP)
Saldolopende rekening
(in % BBP)
1980 7,4 215 912 4,0% 12,4% −2,0% −3,1%
1990 12,6 269 809 2,6% 5,2% −6,0% −2,3%
2000 8,2 130 820 9,8% 0,7% −7,2% 80,2% 0,2%
2005 12,4 165 969 12,6% 11,7% −3,2% 68,0% −12,6%
2010 29,9 361 1415 10,6% 8,1% −0,9% 32,4% −1,4%
2015 63,1 708 2028 10,4% 9,6% −1,9% 45,8% −11,5%
2020 99,3 969 2687 6,1% 20,4% −2,5% 51,8% −4,6%

De landbouwsector levert de grootste bijdrage aan de economie, al neemt het belang af. In 2000 was het aandeel in het BBP nog 45% en in 2016 was dit gedaald naar 35%.[12]Het aandeel van de industrie, inclusief de bouwsector, is in diezelfde periode gestegen van 11% naar 22%.[12]Relatief meer mensen zijn werkzaam in de landbouwsector.

Energievoorziening

[bewerken|brontekst bewerken]

In 2015 produceerde het land 47 miljoenton olie-equivalent(Mtoe), bijna geheel duurzaam (1 Mtoe = 11,63 TWh, miljardkilowattuur). Dat was bijna genoeg voor de energievoorziening; het TPES (total primary energy supply) bedroeg 50 Mtoe. Het land importeerde 3,7 Mtoefossiele brandstof.Van de energie ging ongeveer 9 Mtoe verloren bij conversie in de energie-industrie. Voor eindgebruikers resteerde 41 Mtoe waarvan 0,7 Mtoe (8 TWh) elektriciteit[18]die bijna geheel metwaterkrachtopgewekt werd.[19]De uitstoot vankooldioxidewas 10 megaton, dat is 0,1 ton per persoon,[20]veel minder dan het wereldgemiddelde van 4,5 ton per persoon.[21]In 2011 is het land begonnen met de bouw van deGrote Renaissancedamin deBlauwe Nijl.Hier komen 16 turbines met een totaal vermogen van 6000MWen het wordt daarmee de grootstewaterkrachtcentralein Ethiopië.

Een Ethiopische vrouw beoefent een traditionele beat inIsraël.

De cultuur van Ethiopië heeft een grote diversiteit. Er zijn invloeden uitJemen,Somalië,Eritrea,Soedan,IndiaenItalië.

Onder de traditionele gebruiken isrespect(in het bijzonder voor de ouders) erg belangrijk. In de Ethiopische cultuur is het de gewoonte om op te staan uit een stoel of om je bed af te geven voor een oudere vriend of familielid, zelfs als ze maar net een jaar ouder zijn.[bron?]

Demuziek van Ethiopiëis zeer verschillend, elk van de etnische groepen in Ethiopië wordt geassocieerd met unieke geluiden. Sommige vormen van traditionele muziek zijn sterk beïnvloed door volksmuziek uit de rest van deHoorn van Afrika,in het bijzonderSomalië.De Ethiopische religieuze muziek heeft echter ook een oude christelijke element, herleid totYared,die leefde tijdens het bewind vanGabra Masqal.In het noordoosten van Ethiopië, inWollo,ontwikkelde zich hetmanzuma,een muzikale vorm van de moslims. Oorspronkelijk gezongen in het Amhaars, heeft manzuma zich verspreid naar Harar en Jimma, waar het nu wordt gezongen in het Oromo. In de Ethiopische hooglanden wordt traditionele muziek gespeeld door rondtrekkende muzikanten, genaamdazmaris,die in de Ethiopische samenleving worden beschouwd met zowel argwaan als respect.

Traditionele kleding voor vrouwen wordt in Ethiopië gemaakt van een stof genaamdshemma.Deze wordt gebruikt voor het maken van deHabesha qemis,in feite een katoenen doek, ongeveer 90 cm breed, geweven in lange stroken die vervolgens aan elkaar zijn genaaid. Soms zijn er glanzende draden in de stof geweven voor een sierlijk effect.

Mannen dragen een broek en een shirt tot op de knieën met een witte kraag, en soms een trui. Ook dragen mannen vaak kniekousen, terwijl vrouwen vaak helemaal geen sokken dragen. Zowel mannen als vrouwen dragen een sjaal, deneTela.

DeEthiopische keukenbestaat uit verschillende bij- en voorgerechten van groente en vlees, vaak bereid alswat,een dikke stoofpot. Een of meer porties wat worden geplaatst op een stukinjera,een groot zuurdesembrood van 50 cm in diameter gemaakt van gefermenteerdteffmeel.Er wordt zonder bestek gegeten. In plaats daarvan wordt de injera (altijd met de rechterhand) gebruikt om de gerechten op te scheppen. In traditionele Ethiopische gerechten zit geen varkensvlees ofzeevruchten(wel vis), aangezien de meeste Ethiopiërs historische banden hebben met deislam,de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk of het jodendom, die allemaal het eten van varkensvlees verbieden.

Atletiekis de meest succesvolle sport in Ethiopië. Op deOlympische Spelenzijn door Ethiopische atleten reeds vele medailles gewonnen. Het land is vooral bekend van zijn middellange enlangeafstandslopers.Voetbalis in Ethiopië de populairste sport. Ondanks gebrek aan succes van denationale voetbalploeg,wordt deze gesteund door een aanzienlijk deel van de bevolking.

In totaal worden er ongeveer 90 verschillende talen gesproken in Ethiopië.[22]

De enige officiële taal in Ethiopië was tot februari 2020 hetAmhaars,eenSemitische taaldie wordt gesproken door 21.631.370 mensen (29,33% van de bevolking).[22]Amhaars wordt geschreven met hetGe'ez-schrift,dat zijn naam ontleent aan de oude Semitische taalGe'ez.Ge'ez is als spreektaal uitgestorven, maar wordt nog wel liturgisch gebruikt door de Joodse gemeenschapBeta Israëlen deEthiopisch-Orthodoxe Kerk.De grootste taal in Ethiopië is echter hetAfaan Oromo,eenKoesjitische taalgesproken door 33,8% van de bevolking.[22]HetTigrinyais gerelateerd aan het Amhaars, maar wordt vooral gesproken in het noorden van Ethiopië in de staatTigray.In februari 2020 werden de talenAfar,Afaan Oromo,Engels,Tigrinya enSomalischerkend als officiële talen door de Ethiopische regering.[23]

Ethiopië kent een eigen kalender, deEthiopische kalender.

Zie de categorieEthiopiavanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.