Naar inhoud springen

Euphyllophyta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Euphyllophyta
Zonnebloem(Helianthus annuus), een typische vertegenwoordiger van deEuphyllophytamet grote, complex generfde bladeren
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae(Planten)
Stam:Embryophyta(Landplanten)
Clade:Tracheophyta(Vaatplanten)
Clade
Euphyllophyta
Kenrick&Crane(1997)
EuphyllophytaopWikispeciesWikispecies
PortaalPortaalicoon Biologie

Euphyllophytais decladedie deMonilophyta,devarensen varenachtige planten, en deLignophyta,met als voornaamste subclade dezaadplanten(Spermatopsida), omvat. Het is eenzustergroepvan deLycophyta,de clade van dewolfsklauwenenbiesvarens.

DeEuphyllophytazouden zijn ontstaan in hetDevoon,ongeveer 420 tot 380 miljoen jaar geleden.

De clade is voor het eerst beschreven doorKenrickenCranein 1997. Ze wordt door sommige auteurs de rang vanonderstamtoegekend en wordt dan ook welEuphyllophytinagenoemd.

Debotanische naamEuphyllophytais afgeleid van hetOudgriekseεὖ,eu(goed, echt), φύλλον,phullon(blad) en φυτόν,phuton(plant), en verwijst naar de aanwezigheid van 'echte' bladeren. De zustergroep van deLycophytahebben daarentegen microfyllen, die evolutionair niet vergelijkbaar zijn (niet homoloog) met macrofyllen of eufyllen (= "echte bladeren" ).

Euphyllophytaonderscheiden zich door de aanwezigheid van eufyllen ofmacrofyllen,grote, vlakkebladerenmet vertaktenerven,in tegenstelling tot deLycophytaen oudere plantengroepen, die enkelmicrofyllen,kleine, lijnvormige bladeren met een enkele nerf, dragen. Het is nog niet duidelijk of de macrofyllen slechts eenmaal zijn ontstaan bij de eersteEuphyllophyta,of in beide subclades apart ontstaan zijn.

Andere morfologische kenmerken die deEuphyllophytaonderscheiden van andere plantengroepen:

Genetischis de groep gekenmerkt door eeninversievan 30.000nucleotidenin het 'Large Single Copy'- (LSC)- gebied van hetchloroplastgenoom.

Volgens de classificatie vanKenrickenCranezijn deEuphyllophytade zustergroep van deLycophyta(wolfsklauwenenbiesvarens). Samen met een aantal uitgestorven groepen vormen ze decladeTracheophyta(vaatplanten). Varens en varenachtige planten zijn dus nauwer verwant aan de zaadplanten (beide hebben een gemeenschappelijke voorouder) dan aan de wolfsklauwen.

Fylogenetische stamboom van de Tracheophyta, vaatplanten
eenpolyfyletische groep
wordt ook gerekend tot polyfyletisch groep

De clade omvat twee subclades, deMonilophytamet ongeveer 9.000 soorten sporendragende varens en varenachtige planten zoals depaardenstaartenen deLignophyta.Van deze laatste bestaan alleen nog deSpermatophytaofzaadplanten,met ongeveer 260.000 soorten de meest succesvolle plantengroep.