Naar inhoud springen

Foraminifera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Foraminifera
Ammonia beccarii
Taxonomische indeling
Domein:Eukaryota
Rijk:Chromista
Stam
Foraminifera
AfbeeldingenopWikimedia CommonsWikimedia Commons
ForaminiferaopWikispeciesWikispecies
(en)World Register of Marine Species
PortaalPortaalicoon Biologie

Foraminifera,Granuloreticulosaofforaminiferen(of populairAnglo-Amerikaans:forams) zijneukaryoteeencelligenmet een uitwendigkalkskelet,dat meestal is opgebouwd uit kamers. De naam is afgeleid van het Latijnseforamen= opening enferre= dragen. Door openingen in de tussenwanden van de kamers, komen uitstulpingen vancelplasma(pseudopodiën) naar buiten in de vorm van lange, dunne draden. Hiermee kunnen de cellen zich verplaatsen en voeden.

Sommige soorten vormen schalen bestaande uit één kamer (monoloculair), de meeste vormen verscheidene kamers (multiloculair) in zeer uiteenlopende configuraties. De grootte van de schaal varieert van 0,1 tot 5 mm in diameter met extremen van 0,01 mm (sommigeLagynidae) tot 190 mm (Syringammina).[1]

De meeste foraminiferen hebben een kalkskelet opgebouwd uitcalcietdat zeer goedfossiliseert.Daarnaast bestaan er zand-agglutinerende soorten zonder kalkskelet maar met een vliezig hoornachtig omhulsel waaraan sedimentpartikels, vaak zandkorrels, met slijm worden vastgeplakt. Hoewel ook hier fossielen van bekend zijn, fossiliseren deze huisjes minder goed en zijn er daardoor ook minder soorten als fossiel van bekend. Uit degeologischegeschiedenis van de aarde zijn veel foraminiferensoorten met een calcitisch skelet bekend. Ze zijn meestal microscopisch klein, maar ze kunnen ook enkele centimeters groot worden. Vanaf hetCambriumworden foraminiferen in gesteenten teruggevonden en ze komen nog steeds wijdverbreid voor. Door hun snelleevolutiezijn hetgidsfossielenbij uitstek waardoor ze vaak gebruikt worden voorbiostratigrafischedatering. Daarnaast worden foraminiferen ook gebruikt om hetafzettingsmilieuvan een sedimentair gesteente te achterhalen.

Quinqueloculina seminula

Er worden twee typen foraminiferen onderscheiden:

Foraminiferenanalyse

[bewerken|brontekst bewerken]

Door spoelen en zeven van hetsedimentkan men door onderzoek van het zeefresidu achterhalen welke foraminiferensoorten aanwezig zijn. Door de verhouding tussen de soorten te bepalen kunnenpaleoecologischeconclusies getrokken worden. In harde gesteenten kan door onderzoek aanslijpplaatjes(zeer dunne -30 μm dikte- plakjes gesteente) worden achterhaald welke foraminiferen zich in het gesteente bevinden en in welke verhouding.

Een tekening van een foraminifeer.

Paleoklimatologie

[bewerken|brontekst bewerken]

Foraminifera zijn van groot belang in veelpaleoklimatologischestudies. Niet alleen kan het fossiel voorkomen van bepaalde koude- of warmteminnende soorten in een gebied informatie over vroegere klimaatsverandering opleveren. Maar ook deisotopenverhoudingin het kalkskelet kan alsproxydienen voor zowel watertemperatuur, alslandijsvolume.