Naar inhoud springen

Gasreus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Afbeelding van opengewerkte gasreuzen in het zonnestelsel

De termgasreuswordt in deastronomiegebruikt voor eenplaneetdie voornamelijk uitgassenbestaat.

In hetzonnestelselbevinden zich twee gasreuzen, de planetenJupiterenSaturnus.Zoals deterrestrische planetenAardse planeten genoemd worden, worden gasreuzen ook welJoviaanse planetengenoemd. De benaming 'Joviaans' betekent letterlijkop Jupiter gelijkenden is afgeleid vanIovis,degenitivusvan deLatijnsenaam 'Jupiter', de Romeinseoppergod.Voorheen werdenUranusenNeptunusook tot de gasreuzen gerekend, maar tegenwoordig worden deze twee planeten in een aparte subgroep ingedeeld, deijsreuzen.

Kenmerken van de twee gas-reuzen in het zonnestelsel (Jupiter en Saturnus) zijn:

De grote rode vlek op Jupiter

Gasreuzen ontstonden, net als de andere planeten in het zonnestelsel, dooraccretievan stof en ijs in dezonnenevel.Omdat ze verder van de zon afstaan was de temperatuur er lager dan op de, dichter bij de zon gelegen, terrestrische planeten. Daardoor kon er relatief meer gas condenseren voordat deprotosterontbrandde, zodat de gasreuzen een grotere hoeveelheid gas uit deprotoplanetaire nevelnaar zich toe trokken en vasthouden. Ongeveer 1 miljoen jaar na het ontstaan van deaccretieschijfbegon dezonnewindte blazen, die al het overgebleven gas uit het zonnestelsel verdreef. Verder van de zon dan Neptunus kunnen dan ook geen gasreuzen meer voorkomen, daar was het gas al verdreven voordat het tot de vorming van reuzenplaneten kon komen.

Qua samenstelling lijken Jupiter en Saturnus erg op elkaar. Onderzoek heeft aangetoond dat beide planeten bestaan uit een kleinekernvansilicatenen metaal, met daar omheen een dikke mantel vanmetallische waterstof,die een goedegeleidervanelektrischestroom is, en daarboven een laagmoleculaire waterstof.Dankzij de mantel van metallische waterstof beschikken zij over een sterkmagnetisch veld.

De samenstelling van de kleinere ijsreuzen Uranus en Neptunus is totaal verschillend van de beide gasreuzen. De ijsreuzen bestaan uit een relatief grotere kern van silicaten en metaal, en een dunnere mantel van waterstof, methaan en ammoniak.

Net als bij sommige terrestrische planeten hebben ook de gasreuzen eenatmosfeer,alleen is de overgang tussen planeet en atmosfeer veel minder duidelijk; men kan het verschil slechts "zien" door de temperatuurverschillen. In de atmosfeer van de gasreuzen zijn ook wolkenpatronen met vele kleuren (door verschillende aanwezigechemische stoffen). Stormen op de gasreuzen kunnen eeuwenlang duren, zoals de bekendeGrote rode vlekop Jupiter, een storm die al minstens 300 jaar onafgebroken woedt. In de vlek komenelektrische ontladingenvoor die 100 keer zo sterk zijn als debliksemop aarde. Doorgaans wordt als oppervlak van een gasreus de zichtbare buitenkant van de atmosfeer van de planeet gehanteerd.

Planeten die momenteel bij andere sterren ontdekt worden (exoplaneten) zijn doorgaans gasreuzen. Dit gegeven is het direct gevolg van de beperkingen van de techniek, omdat met de huidige methoden gasreuzen het eenvoudigst te ontdekken zijn. Langzaam aan worden echter ook meer niet-gasreuzen bij andere sterren ontdekt.

Op andereWikimedia-projecten