Naar inhoud springen

Geschiedenis van Venlo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rivierenkaart omgeving Venlo circa 1850 met de vestingwerken

Dit artikel behandelt degeschiedenis van Venlovanaf de oudheid tot het heden in grote lijnen. Ook andere historie-gerelateerde onderwerpen komen aan bod. Voor algemene en actuele informatie over de gemeente en de stad Venlo, zie het hoofdartikelVenlo.

ZieVenlo (naam)voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Oudste geschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]

Prehistorie en oudheid

[bewerken|brontekst bewerken]

De oudste sporen van bewoning waren afkomstig van boeren uit debronstijden vroegeijzertijd,zoals verscheidenegrafheuvels op de Jammerdaalse Heidegetuigen. De best onderzochte bevinden zich in hetJammerdal,dicht bij de Duitse grens. In de eeuwen voor de jaartelling werd het gebied van Venlo bewoond door deKelten.Toen deRomeinenhun invloed tot deze streken uitbreidden, berichtten dezen dat hier de stam van deEburonenwoonde. Door hun hardnekkige verzet tegen de Romeinen werden deze voor het grootste gedeelte uitgeroeid waarnaGermanenuit de omgeving van deRijnop uitnodiging van de Romeinse bezetters hun plaats innamen. Aan de Maas werd een soort politiepost gevestigd:Blariacum,het huidigeBlerick.De naam Blariacum is zelfs aangegeven op de bekende Romeinse wegenkaart dePeutinger kaart.Aan de andere kant van de Maas vestigden zich geleidelijk ook Romeinse kolonisten, waarschijnlijk veteranen uit de legioenplaatsen aan de Rijn, engeromaniseerdeautochtonen.

Venlo lag voor de Romeinen op een strategische positie, op een plaats waar de Maas kon worden overgestoken. De nederzetting werd al in de Vroeg-Romeinse tijd (50 v. Chr.-70 na Chr.) bewoond. Er zijn diverse vondsten van aardewerk, munten en sieraden aangetroffen die wijzen op bewoning door Romeinse militairen en geromaniseerde handelaren. Archeologisch onderzoek in en langs de Maas heeft geen aanwijzingen kunnen vinden voor de suggestie dat hier een brug heeft gelegen.[1]Na dederde eeuwblijft de nederzetting bij de huidige binnenstad van Venlo een aantal eeuwen onbewoond. Er zijn geen sporen uit de Laat-Romeinse tijd bekend. Wel zijn er sporen van bewoning tot in dezevende eeuwgevonden aan de westzijde van de Maas, in Blerick, langs de noord-zuidverbinding Nijmegen-Maastricht-Tongeren.[2]

In 2008 en 2010 is bij archeologische bodemonderzoek op het voormalige kazerneterrein op de westoever een Romeinse weg aangetroffen die recht op de Maas afloopt, wat kan duiden op het bestaan van een Romeinse oeververbinding.[3]Via Venlo kon danColonia Ulpia Traiana (Xanten)worden bereikt.[4]

Tijdens de chaotischeGrote Volksverhuizingwerd het Maasdal en ook Venlo grotendeels ontvolkt, maar toen de rust weergekeerd was nadat deFrankenhun macht hadden geconsolideerd, begon de bevolking en de regionale handel zich weer langzaam te herstellen. In de bisschoppelijke archieven vanKeulenwordt Venlo in de8e eeuwalweer genoemd als een centrum van handel aan de Maas. In de periode van 879-884 plunderden de Noormannen deze regio, en tot nu toe is hiervan slechts een enkel spoor gevonden. Het gaat hierbij om een ijzerenstrijdbijl,die is ingelegd metkoperenzilver.Datering wijst op een periode in de9e eeuw.Na een tentoonstelling in 1959 en 1960 in hetFries Museumen hetGemeentemuseum Den Haagis de bijl spoorloos verdwenen.[5]

Al voordat Venlostadsrechtenkreeg, werd over de plaats gesproken alsoppidum.Het oudste schepenzegel stamt uit1269,en de inwoners van de plaats noemden zichzelf in de13e eeuwgraag vrije burgers (vrij van een landsheer). Ook werd de plaats al in 1272 en 1290 aangeduid als oppidum. Tegen het einde van de 13e eeuw had Venlo al veel stedelijke kenmerken.Reinoud II van Gelremaakte in1337en1339echter nog wel onderscheid tussen de Gelderse steden enerzijds en het dorp Venlo anderzijds, hoewel Venlo rond 1300 een van de "steden" was die zich garant stelden voor financiële verplichtingen van de graaf van Gelre.De factowerd Venlo dus al in 1300 gezien als stad, terwijl de werkelijke stadsverheffing pas in 1343 plaatsvond.[6][7]

In demiddeleeuwenwas Venlo een van de belangrijkste stapelplaatsen aan de Maas. De stad behoorde tot het GelderseOverkwartieren was sinds 1481 lid van deHanze.[8]De stad beschikte door de ligging van het eilandDe Weerdover een veilige natuurlijke haven. Aangezien Venlo in een omslagpunt lag, waar een verschil in stroomsnelheid zich voordeed, en een belangrijk verschil in diepte van deMaas,moest hier veelvuldig worden overgeladen. De plaats was het centrum van de linnennijverheid. Hoewel de plaats al in1290vele kenmerken van een stad had, met een aantal belangrijke rechten zoals hetstapelrechtentolrecht,verleende hertogReinoud II van Gelrepas in1343stadsrechtenaan Venlo, zodat de bewoners onder andere eenstadsmuurmochten bouwen. Er werd rechtstreeks handel gedreven via de Maas met vooralLuik,Maastricht,Roermonden Nijmegen. Maar ook met hetgraafschap Holland(met nameDordrecht) werd veel handel gedreven, getuige de vele akten en documenten over verlading op zogenaamde"Nederlandse scippe".Via verschillende landwegen werd ook intensief gehandeld met het Duitse achterland, onder meer met Keulen, waar heden nog een Venloer Straße (Venlose Weg) is.

Venlo in 1649 doorJ. Blaeu
Stadhuis van Venlo

Hethertogdom Gelrekwam als laatste gewest bij de val van Venlo in1543de facto,en bij hetTraktaat van Venlode jurein handen vankeizer Karel V,die het met de rest van zijn Nederlandse bezittingen verenigde. Tijdens deTachtigjarige Oorlogwerd geregeld slag geleverd om de stad.Maurits van Oranjeliep echter tot tweemaal toe stuk op de stad, namelijk in 1593 en in 1597 (Verraad van Venlo). DeVrede van Münsterwees in1648het Overkwartier en daarmee Venlo toe aan Spanje.

Juist in deze periode waren er (na de middeleeuwen) weerpestepidemieënin Venlo, namelijk in1598/99,1615en1623die de bevolking decimeerden. Ook economisch leed de stad onder rivierblokkades (onder andere1625-1629) of door nieuwe tolheffingen langs de Maas (1713-1750) waardoor de handel grotendeels stil viel. Relatief was de periode1650-1700de gezondste en rustigste periode, waarin veel gebouwd werd (onder andere de nieuwbouw van hetstadhuis) en de bevolking toenam.

In de17e eeuwwas Venlo afwisselend Spaans en Staats bezit. DeSpaanse Successieoorlogleidde vervolgens tot hetBarrièretraktaat,waarbij het Overkwartier tijdens deVrede van Utrecht(1713) werd opgedeeld tussenPruisen,Oostenrijken de NederlandseRepubliek.De stad werd onderdeel van de Republiek en kwam te liggen in hetgeneraliteitslandStaats-Opper-Gelre.

Heel Staats-Opper-Gelre werd in1794door hetFranse revolutionaire legerveroverd, en in 1795 geannexeerd. Gedurende dezeFranse tijdwerd de Venlose sociale, bestuurlijke en maatschappelijke structuur grondig op zijn kop gezet door de nieuwe revolutionaire machthebbers: onder andere het middeleeuwsefeodale staatsbestelwerd afgeschaft en vervangen door een burgerlijk bestuur. Dit was trouwens in alle landen het geval die door hen en iets laterNapoleonveroverd werden. Na het definitieve vertrek van de Fransen in1814werd hetVerenigd Koninkrijk der Nederlandengevormd, maar veel Franse vernieuwingen bleven gehandhaafd. De Fransen hadden reeds de vele versnipperde Limburgse gebieden samengevoegd tot hetDépartement de la Meuse-Inférieure(Departement van deNedermaasof Beneden-Maas). Venlo ging tot de nieuwgevormde provincieLimburgbehoren, die voor een groot deel samenviel met het door de Fransen gevormde departement, vermeerderd met wat kleinere annexaties van hetRoerdepartementen van het voormaligehertogdom Gulik.Na deBelgische opstandin 1830 en deval van Venlo (1830)werd Venlo Belgisch voor de volgende negen jaren. Limburg werd in 1839 gesplitst inBelgisch LimburgenNederlands Limburg.Anders dan de rest van het gebied, dat omschreven kan worden als het huidige Limburg, werd Venlo (evenalsMaastricht) geen lid van deDuitse Bond.Economisch leed de stad onder de afsluiting van de Maas van 1830 tot in 1833.

Moderne geschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]

Venlo was al sinds de middeleeuwen eenvestingstad.In de17een18e eeuwwerden de vestingwerken om de stad nog flink uitgebreid met grachten en wallen. In de stad verrees een kazerne om de vaste compagnie soldaten die de vestingwerken moesten bewaken te huisvesten. In oorlogstijd werden er van elders meer soldaten voor de verdediging van de wallen de stad ingebracht die dan bij de burgers werden ingekwartierd. Buiten de wallen mocht niet gebouwd worden om een goed schootsveld te behouden voor de militairen. Hierdoor bleef de bevolking geconcentreerd in het steeds dichter bevolkte stadscentrum dat een bepaald ongezonde omgeving was door onder andere de slechte sanitaire voorzieningen: eenrioolwas er niet. Meer dan eens werd de stad dan ook het slachtoffer vantyfusencholera.Midden19e eeuwverloren vestingsteden hun militaire nut en ten slotte werd door de regering besloten om de (in onderhoud dure) stadswallen van veel vestingsteden te slechten. Ook Venlo mocht in1867de wallen slopen en omringende grachten dempen en kon daarna beginnen met uitbreiding van de bebouwing. Dit was hard nodig om het overbevolkte stadscentrum te ontlasten. Ook kon Venlo eindelijk beginnen met de aanleg van een fatsoenlijkeinfrastructuur.De stad kreeg spoorverbindingen metMaastricht,Viersen,Büderich,NijmegenenEindhoven.In 1888 kreeg de stad de eerste tramverbinding met detramlijn Venlo - Tegelen - Steyl.Hierna maakte de stad een stormachtige groei door. Aan de uitvalswegen verrezen nieuwe huizenrijen in veelal de modieuzejugendstilen deneogotiekvan rond1900.In 1912 werd detramlijn Venlo - Maasbree - Heldengeopend en in 1913 detramlijn Nijmegen - Venlo.

Tweede Wereldoorlog

[bewerken|brontekst bewerken]

Op9 november1939vond in Venlo hetVenlo-incidentplaats. Twee Engelse spionnen werden vanaf Nederlands grondgebied bij de grensovergang Venlo-Herongenontvoerd naarnazi-Duitslanddoor een Duits overvalcommando. In een kort vuurgevecht werd Lt. Klop, de Nederlandse waarnemer, gedood.Hitlergebruikte het Venlo-incident mede als excuus om de Duitse inval in mei 1940 in Nederland te rechtvaardigen: de betrokkenheid van een Nederlandse officier bij dit grensincident zou naar zijn mening het bewijs zijn dat Nederland niet neutraal was. Met de Duitse inval begon voor Venlo deTweede Wereldoorlog.Op de allereerste oorlogsdag vielen in Venlo ook al de eerste slachtoffers: Duitse soldaten die de Maas overstaken en daarbij onder vuur kwamen van bunkers aan de west-oever. Ook onder de Nederlandse soldaten in deze bunkers waren op deze dag verschillende gesneuvelden.

Direct na de inval in 1940 legden in totaal 15.000 arbeiders (onder hen enige honderden dwangarbeiders) op last van de Duitsers een groot militair vliegveld aan ten oosten van Venlo. De aanleg werd voornamelijk uitgevoerd door Nederlandse aannemers en duizenden Nederlandse arbeiders, die in Venlo en de omgeving werden ingekwartierd. DitFliegerhorst Venlowas een groot complex en besloeg bijna 1800 hectare. Kilometers lange taxibanen verbonden ca. 100 hangaars met de start- en landingsbanen. Uniek voor Europa is dat het vliegveldterrein zowel op Nederlands als op Duits grondgebied lag. Het vliegveld werd vooral gebruikt doorLuftwaffe-nachtjagers, die vanuit Venlo naar schatting 400 geallieerde bommenwerpers neerhaalden. Op deGroote Heideresteren nog enkele gebouwen, zoals de booghangar, de commandobunker en de verkeersleidingstoren. Deze laatste kreeg in 2005 de status van rijksmonument. De Nederlands-Duitse verenigingFörderverein Ehemaliger Fliegerhorst Venlois thans bezig om enkele overblijfselen van dit voormalige Duitse vliegveld te conserveren om ze zo te kunnen behouden. Allereerst ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers van de luchtoorlog, maar ook om bepaalde restanten toegankelijk te maken voor bezoekers. De vereniging wordt daarin gesteund door de gemeente Venlo en enkele Duitse nabuursteden.

Het Brüder beeld van Arno Coenen

De gemeente Venlo verloor ruim 1000 inwoners door het oorlogsgeweld, onder wie ook een groot deel van de Joodse gemeente. Anderzijds was Venlo met haar spoor- en wegverbindingen ook een belangrijke schakel in de hulp aan onderduikers en geallieerde piloten op de vlucht. Kwam de stad tot oktober1944redelijk ongeschonden de oorlog door, op een enkele verdwaalde vliegtuigbom na, aan het eind van de oorlog leed Venlo alsnog veel schade. Na het mislukken vanoperatie Market GardenbijArnhembleef de frontlinie 3 maanden lang langs de Maas liggen: Blerick was bevrijd terwijl Venlo nog onder het nazibewind stond. Naast de dagelijkse granaatbeschietingen over en weer brachten vooral dertien pogingen van de geallieerde luchtmacht om de strategisch belangrijke Maasbruggen te vernielen de dichtbevolkte wijken rondom de bruggen zware schade toe. Dit kostte ruim 300 burgers het leven.

In de eerste maanden van 1945 werd een groot deel van Venlo geëvacueerd onder Duitse dwang. De stad werd uiteindelijk op 1 maart1945bevrijd door de 35e 'Santa Fe' divisie van het9e Amerikaanse Legerdie, evenals de Duitsers in 1940, vanuit Duitsland binnentrokken. Het grotendeels verwoeste Venlose vliegveld werd deels hersteld en als Amerikaanse luchtmachtbasis 'Yankee 55' gebruikt om de geallieerde Rijnoversteek mogelijk te maken.

Recente geschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]
Polygoonjournaalover de bouw van de grootstebaileybrugin Nederland in 1947 bij Venlo (01:40)

Na de oorlog werd de schade hersteld voor zover mogelijk. Maar veel monumentale gebouwen waren zozeer vernield dat ze niet meer te redden waren. Op hun plaats kwam onder andere moderne hoogbouw. De economische functies werden weer opgepakt en uitgebreid en nu is Venlo nog altijd het regionale centrum voor de wijde omgeving. In 2012 organiseerde Venlo deFloriademaar na de eindbalans bleef een miljoenenschuld over waarvoor de lokale regio, waaronder de gemeente Venlo, zal moeten opdraaien.

Gevechten om Venlo

[bewerken|brontekst bewerken]

Hoezeer Venlo door de eeuwen heen het toneel van krijgshandelingen is geweest, toont de volgende tabel. Soms ging dat gepaard met veel geweld, soms amper. Het jaartal wordt gevolgd door de opdrachtgever / aanvaller en het resultaat (→).

In het Jammerdal zijn verscheidene grafheuvels uit debronsenijzertijdwaarvan er enkele nogurnenmet grafgiften bleken te bevatten. Ook zijn er her en der in de omgevingstenen werktuigengevonden uit hetneolithicum.

Romeinse tijd (1e-5e eeuw na Christus)

[bewerken|brontekst bewerken]

Er zijn diverse sporen gevonden die wijzen op een handelsnederzetting met eveneens een militair karakter (wangklep van helm gevonden uit 1e eeuw). Er zijn vele losse vondsten als munten, aardewerk, een mantelspeld etc. gedaan. Er stond een rechte rij natuurstenen huizen, kenmerkend voor de Romeinse tijd, tussen de Wijngaardstraat en de Kolenstraat, evenals een groot stenen gebouw (een herberg?), waarvan de funderingen zijn gevonden, maar ook stukken van muurschilderingen, delen van vloerverwarming en grote funderingssleuven. Ook aan de Havenkade zijn acht Romeinse huizen gevonden onder de voormalige middeleeuwse stadsmuur. Delen (grinddek) van een Romeinse weg zijn aangetroffen onder de Jodenstraat. Op oude kaarten is in de nabijheid de Romeinse naam Sablones overgeleverd aan de weg van Tongeren naar Xanten, waarvan gedacht wordt dat het Kaldenkirchen (net over de grens) betreft. Gesterkt in een ongefundeerde geloof in een Romeins verleden van Venlo door nieuwe vondsten bij deMaasboulevard,waarover wordt verhaald in een op16 juli2010gepresenteerd rapport, beweren sommigen zelfs dat Venlo de oudste Romeinsenederzettingvan Nederland zou zijn. NaastRomeinsemunten uit19 v.Chr.zijn er ook oudereKeltischemunten gevonden waarmee Romeinse soldaten werden betaald.[9][10]

Vroege middeleeuwen (5e-10e eeuw)

[bewerken|brontekst bewerken]

Uit deze tijd zijn graven gevonden. Ofschoon het gebied rond 880 door de Noormannen werd geplunderd zijn er tot nu toe geen (brand-)sporen of verspreid liggende lijken (zoals inZutphen) gevonden.

Latere middeleeuwen (11e-15e eeuw)

[bewerken|brontekst bewerken]

Bij een restant stadsmuur aan de Maas-zijde bevinden zich de overblijfselen van het oudste stenen pand van middeleeuws Venlo, gedateerd voor de13e eeuw.Waarschijnlijk betreft het een pand van deHertog van Gelreen is het eenWaaghuisof eenTolhuis.

Aan de zuidzijde van de Sint-Martinuskerk heeft zich de Hertogenhof ofPrinsenhofbevonden. Bij opgravingen in1991aan de Lohofstraat, bleek het gebouwd te zijn rond1250en bestond het uit twee vierkante torens die waren verbonden door een groot zaalgebouw (de afmetingen van de zaal waren 15,50 bij 11 meter).

De Sint-Martinusbasiliek, gezien vanaf de Kleine Kerkstraat

Ontstaansgeschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]

Rond760werd er, na dekersteningdoorSt.-Plechelmus(metWiroenOtger), een kerkje gebouwd, gewijd aan deHeilige Geest.Of dit de voorganger is van deSt.-Martinuskerkuit de9e eeuwis niet bekend. Rond het jaar1000werd de Martinuskerk opnieuw gebouwd inromaanse stijl.In1480kreeg de kerk een toren (22,5 m) die in de wijde omtrek was te zien. In1776werd er een nieuwe toren (49 m) gebouwd, evenals in1953.

In1244stichtte het schippersgilde een kapel ter ere van hun patroonSt. Nicolaasaan de daar naar vernoemde St. Nicolaasstraat. In1339werd de bediening van deze kapel overgenomen door deKruisherenen werd een klooster gesticht.

Naast twee kerken, kreeg Venlo ook tweegasthuizenen vierkloosters.Het eerste gasthuis werd in1385ten oosten van de markt gebouwd, het St. Jorisgasthuis. Het gasthuis kreeg ook een gotische kapel, die nu de St.-Joriskerk is. Ongeveer 30 jaar later, in1416,werd in het centrum van Venlo een klooster Mariaweide gesticht (aan de Nieuwstraat in het kloosterkwartier) door de ‘Augustinessen op de Weide’. Aan het eind van de15e eeuwwerd hier een kapel aan toegevoegd.

Een ander klooster (Mariëndal) werd in1418gesticht op de plek waar nu het ‘kapelletje van Genooi’ staat. Echter werd het klooster in1582verwoest tijdens deTachtigjarige Oorlog.De zustersAnnunciatenvan het klooster vestigden zich sindsdien in het kloosterTrans Cedron[11]van decellebroeders,in het centrum van Venlo (Kleine Beekstraat in het kloosterkwartier). De zustersannunciatenwerden tijdens deFranse tijdverjaagd. Daarna hebben van oorsprong Duitsedominicanen,gevlucht vanwege deKulturkampfin hetDuitse Keizerrijker hun intrek gevonden. In1533was er (hoek Maasschriksel/Helschriksel) een St. Jacobsgasthuis, waartoe ook de St.-Jacobskapel behoorde. Deze is echter al in1580buiten gebruik gesteld en liep in1702schade op door belegeringen.

In1614tot1616werd in het centrum van Venlo het vierde klooster (Franciscanenklooster) gebouwd. In1617-1620werd hieraan de Minderbroederskerk toegevoegd. De kerk is nu in gebruik als jongerenkerk. De jongerenkerk heeft haar eigen parochie.

In1631werd op de plek waar het klooster Mariadal stond het O.L. Vrouwekapel van Genooi gebouwd ter herinnering aan het klooster. Sinds1829behoort de kapel toe aan de St. Martinusparochie.

Komst van de protestanten

[bewerken|brontekst bewerken]
De protestanten kregen in 1702 de Sint-Joriskerk toegewezen

De eersteprotestantenkwamen in Venlo in1530,toen de tong van predikantJacob van Lovendaelwerd gebrand. De protestanten vonden vanaf1570hun heil in het klooster Trans-Cedron en later in de St.-Nicolaaskerk. Tijdens detweede invasievanWillem van Oranjestartte eenveldtochtvanuitPruisen,waarbij hij eerstGeldernbelegerde. Deze stad werd ingenomen, waarna de tocht verderging in zuidoostelijke richting, naar Venlo. Op 10 juli was er een ritmeester namens Willem van Oranje voor Venlo verschenen om te onderhandelen. Hij verzekerde dat opstandelingen een vriend van de burgers waren, alleen een vijand van de Spaanse ambtenaren zijn. In Venlo wilden ze er niets van weten. Op 12 juli kwam de ritmeester terug, nu met een groep ruiters en voetvolk. Ditmaal liet hij Venlo weten dat Willem van Oranje ze als vijand beschouwde. Ook dreigde hij hun schepen en goederen in brand te steken. In Venlo wilden ze er niets van weten.[12]Om onbekende redenen is geen belegering doorgezet. Tussen1586en1590(na belegering van dehertog van Parma), moesten de protestanten hun heil zoeken in hetDuitseKaldenkerken.

In1632veroverdeFrederik Hendrikde stad en kregen dehervormdende St.-Joriskapel toegewezen. Na 5 jaar moesten zij hun heil op zondag weer zoeken in Kaldenkerken, vanwege de Spaanse troepen. In1655werden ze uit de stad verbannen. In1702werd de stad toegekend aan deStaten van de Republiek van Nederlanden kregen de Hervormden (20 man) de St. Joriskapel weer toegewezen.

De kapel werd snel te klein door de troepen van de Staat en de St.-Joriskapel werd uitgebreid tot St.-Joriskerk. In1719werd de kerk feestelijk geopend. Wegens rellen werd de Gasthuisstraat verboden gebied voor katholieken.

In deFranse tijd(na1795) gebruikten de Fransen de kerk als stal voor hun paarden, namen de kerkklok in beslag en molesteerden de banken en preekstoel. De kerkgemeente verkeerde in financiële nood en kreeg hulp van hetclassisvanNijmegen.Langzamerhand ging het beter, totdat deBelgische Revolutiein1830uitbrak. Opnieuw werd het leven van de protestanten zuur gemaakt, maar na enkele jaren hielpen het stadsbestuur en de Belgische regering de protestanten en schonken hen zelfs een nieuwe kerkklok. Toch waren de protestanten blij dat de Nederlanders in1839Venlo weer binnentrokken.

In1877werd de St.-Nicolaaskerk gerestaureerd en als hulpkerk aan de H. Maartenparochie verbonden en in 1894 werd een rectoraat aan de kerk verbonden.

In1881werd in het noorden (inde Veegtes) van Venlo het klooster Mariadal (niet te verwarren met het klooster Mariadal inGenooi) door Duitse zusters gesticht. Het klooster had een kapel en een rectoraatswoning.

Kort na de eeuwwisseling in1900stichtten dejezuïetenhetretraitehuisManresaop deLeutherberg.Toen hier daarna veel huizen werden gebouwd, kwam er in1910een eenvoudig hulpkerkje gewijd aan de O.L.V. van Lourdes. De franciscanen, die in Venlo een klooster wilden stichten, namen de verzorging van de parochie op zich. Nadat er steeds meer mensen in het gebied kwamen wonen, werd daar de Don Bosco-parochie gesticht. In1957kreeg de parochie haar eigen kerk.

Na de eeuwwisseling werd Venlo steeds groter en kwamen er diverse kerken en parochies bij. Aan het eind van de19e eeuwkwamen er ookgereformeerdenin Venlo. In tegenstelling tot dehervormden,waren er niet veel gereformeerden. Toch bouwden zij in1911hun eigen kerk. In Venlo-Zuid werd in1913de O.L. Vrouwe van Onbevlekt Ontvangen-kerk van de Onze Lieve Vrouwe-parochie in (?) gebouwd, die in1915in gebruik genomen werd.

In1921tot1926werd deHeilige Hart van Jezus-kerkgebouwd op de kruising van de Straelseweg en de Veldenseweg. De wijkGenooiviel officieel ook onder deze parochie, maar veel bewoners zochten hun heil bij de Mariakapel, die als hulpkerk fungeerde. Ook werd in1939net buiten het centrum een nieuwe parochie gesticht, de Heilige Familie-parochie en kreeg een eigen kerk.

Na de Tweede Wereldoorlog

[bewerken|brontekst bewerken]
Mariaweide

Na deTweede Wereldoorlogbleek de St. Nicolaaskerk dusdanig beschadigd, dat besloten werd deze te slopen. Het rectoraat dat aan deze kerk was gebonden, werd opgeheven. Om de Heilige Hart-parochie te ontlasten, beslootGulielmus Lemmens,bisschop van Roermond, dat de wijk Genooi haar eigen parochie kreeg, de St. Nicolaasparochie. Zo bleef de naam aan de stad verbonden. In1949werd een parochiehuis (in de volksmondDe Witte Kerkgenoemd) gebouwd, dat later aan de gemeente is verkocht om als sporthal te dienen. In2001werd het gebouw in gebruik genomen als gemeenschapshuis. In1961nam de St.-Nicolaasparochie haar kerk in gebruik.

Toon Hermanshuis

De dominicanen zaten vanaf 1892 in het klooster Trans-Cedron, maar na de oorlog was dit klooster volledig vernield. De Tweede Wereldoorlog zorgde ook voor veel schade aan het klooster Mariaweide, in het centrum van Venlo. In het begin van de jaren zestig verrees een nieuw kloostercomplex in de Nieuwstraat, deels op de fundamenten van het oude Mariaweide. In2005waren de paters Dominicanen alweer vertrokken uit Venlo. De kapel doet sindsdien dienst als kapel van hetDominicanenklooster Mariaweide.Het klooster is in gebruik als het Toon Hermanshuis, een instantie die mensen met kanker (en hun familieleden) helpt.

De bewoners van't Vengebruikten al jaren de kapel van het klooster Mariadal, maar ook daar groeide de bevolking. In1956kwamen de gemeente Venlo en hetbisdom Roermondtot de conclusie dat deze gemeenschap een eigen kerk moest krijgen. De Michaelskerk, gewijd aanSt. Michael,werd in1966in gebruik genomen.

Toen in1964een nieuwe wijk, hetVinckenbosje,werd gebouwd (340 flatwoningen), zou er een nieuwe kerk moeten komen. Deze werd gewijd aan deHeilige Geest,net zoals de eerste kerk van Venlo. Een eerstenoodkerkkwam in de hal van de St. Willibrordusschool, totdat de kerk in1966in gebruik kon worden genomen. In1985werd de kerk gesloopt en ondergebracht bij de moederparochieH. Familiekerk.Sindsdien heet de parochie ook wel de H. Familie H. Geest-parochie.

In1968werd de enige kerk van de gereformeerden gesloopt. Zij vonden hun heil bij de hervormden in de St. Joriskerk. In1974zochten zij onderdak in een eigen kerk,Het Nieuwe Baken,inBlerick,maar door eenfusietussen hervormden en gereformeerden, werd het gebouw verkocht aan deVrij Baptisten Gemeente(ook wel BijbelGemeente Venlo) en gaan de hervormden en gereformeerden als Protestantse Kerkgemeenschap Venlo verder in de St. Joriskerk.[13]

Enkele gereformeerden waren het niet eens met de samenvoeging van beide kerken en begonnen een nieuweGereformeerde Kerk Venlo,die bekendstaat als kerkgemeenschapDe Brug.Zij huurde inBlerickhet parochiehuisOns Huisvan de Lambertusparochie. In2007verhuisde zij weer naar de Venlose zijde van deMaas.Zij vond onderkomen in het voormalige gemeenschapshuisDe Groethofin't Ven.

Door de bombardementen tijdens de oorlog zijn helaas veel historische gebouwen uit de Venlose binnenstad verdwenen zoals de middeleeuwse woningen nabij de Maasbrug (Kwartelenmarkt), desynagogeen dekloostercomplexenaan de zuidkant. Gelukkig is Venlo's voornaamste monument, het16e-eeuwsestadhuis aan de sfeervolleMarkt,ongeschonden gebleven. Ook het middeleeuwse stratenplan van de binnenstad is goed bewaard gebleven, wat vrij zeldzaam is voor Nederland. Recent onderzoek achter de huidige en moderne gevels aan deVleesstraat/Lomstraat,Klaasstraaten deParadeheeft aangetoond dat veel huizen nog een (laat-)middeleeuwse kern hebben.

Enkele resterende historische gebouwen zijn:

en diverse kerken of kerkjes, met als belangrijkste de

Zie de categorieHistory of VenlovanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.