Naar inhoud springen

Gevlekte aronskelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gevlekte aronskelk
Gevlekte aronskelk
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae(Planten)
Stam:Embryophyta(Landplanten)
Klasse:Spermatopsida(Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Alismatales
Familie:Araceae(Aronskelkfamilie)
Geslacht:Arum(Aronskelk)
Soort
Arum maculatum
L.(1753)
AfbeeldingenopWikimedia CommonsWikimedia Commons
Gevlekte aronskelkopWikispeciesWikispecies
PortaalPortaalicoon Biologie
De typerende rode vruchten van de gevlekte aronskelk.
Gevlekte aronskelk (vegetatief)

Degevlekte aronskelk(Arum maculatum) is een plant uit dearonskelkfamilie(Araceae). Het is een vrij zeldzame plant die vooral voorkomt ineutrofe,kalkrijke en vrij vochtigeloofbossen.Ook nabij heggen en in de buurt vanlongkruidendaslookkomt de plant voor. Het is een echtestinsenplant.

De naam aronskelk zou zijn oorsprong vinden in het verhaal dat de plant begon te groeien uit de staf van de Bijbelse figuurAäron,hem daarmee als hogepriester derIsraëlietenaanwijzende.

De gevlekte aronskelk is eenvaste plantdie 20–40 cm hoog kan worden. Dewortelstokloopt uit in een knolletje met vele zijwortels.Debladerenzijn groot en pijlvormig en soms bruin- en zwartgevlekt. Debloeiwijzeverspreidt een lucht van rottend vlees, waarvliegjesop af komen. Wanneer ze op het blad van de bloeiwijze komen, dan glijden ze naar binnen. Ze kunnen de bloem dan niet verlaten. De volgende dag echter, is het blad minder glad waardoor ze de bloeiwijze verlaten kunnen en hetstuifmeelmee naar buiten nemen. De bloeitijd is van april tot mei. Debessenzijn stralend rood.

De gevlekte aronskelk is eenkensoortvoor deklasse van eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond.

De knollen van de plant bevatten veelzetmeelen kunnen gekookt of geroosterd gegeten worden. De plant zelf is giftig in verse toestand en licht giftig als deze gedroogd is. In defytotherapiewordt de plant gebruikt tegen heesheid, hardnekkig hoesten en keelpijn. Aronskelk bevataroïne,saponine,glycoside,lycopineencalciumoxalaat.[1]De bessen bevattenoxalatenvan saponinen met naaldvormige kristallen die de huid, mond, tong en keel irriteren en resulteren in zwelling van de keel, ademhalingsmoeilijkheden, brandende pijn en maagklachten. Hun scherpe smaak, gekoppeld aan het bijna onmiddellijke tintelende gevoel in de mond wanneer ze worden geconsumeerd, betekent echter dat grote hoeveelheden zelden worden ingenomen en dat ernstige schade ongebruikelijk is.[2]

Bloeiende aronskelk wordt verwerkt ingrafstukken.In de christelijke symboliek van de middeleeuwen stond de aronskelk symbool voor demaagd Maria.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de paginaArum maculatumopWikimedia Commons.