Naar inhoud springen

Godan Khan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Godan Khan,KödanofQödan(1206-1251) was de tweede zoon vanÖgedei Khanen Toregenes. Hij was de broer vanGüyükenKaidan.

Godan was de eerste Mongoolse heerser die actief in Tibet intervenieerde. Deze interventie was het begin van deperiode van Mongools bestuur over Tibet

Historische achtergrond

[bewerken|brontekst bewerken]

Na de dood vanDzjengis Khanwerd een aanzienlijk deel van het door de Mongolen inCentraal-Aziëveroverde gebied alsapanagesverdeeld onder leden van de koninklijke familie. In1239kreeg Godan Khan eenapanagetoegewezen, dat onder meerTsongkhaen andere delen vanAmdoomvatte. Het apanage grensde dus aan gebieden inCentraal-Tibet.

In1240stuurde Godan Khan een kleine legermacht Centraal-Tibet in. Deze krijgsmacht dreigde het kloosterRadrengte vernietigen. De abt van het klooster tekende een overgave. Gevraagd naar een persoon die de Tibetanen zou kunnen vertegenwoordigen aan het Mongoolse hof, noemde de abt Kunga Gyaltsen, de vierde uit de Khon-familie die abt (TIb. trizin) was van het kloostersakyaen daarom per definitie ook het hoofd van desakya-traditie (in sommige literatuur ook wel deSakya trizingenoemd). Door zijn grote kennis van hetSanskrieten de Indiase cultuur was hij ook bekend onder de naamSakya Pandita(1182-1251). Godan had enige jaren andere prioriteiten, maar in1244ontving Sakya Pandita de onmogelijk te weigeren uitnodiging naar zijn hof te komen. In gezelschap van zijn jonge nevenPhagspa(1235-1280) en Chakna Dorjé reisde Sakya Pandita naarLanzhouin het huidigeGansu,waar hij in1246arriveerde.

In de klassieke Tibetaanse geschiedschrijving volgt dan de melding van de beroemde brief van de Sakya Pandita aan alle geledingen binnen de Tibetaanse elite. De brief beschrijft de voorwaarden, waaronder de Mongolen bereid zijn af te zien van verwoestende invasies in Tibet. Er dient sprake te zijn van onvoorwaardelijke acceptatie van de Mongoolsesoevereiniteitdoor alle geestelijke en wereldlijke autoriteiten.

Een tweede element in de brief is de nadruk die gelegd wordt op de vaak gemelde stelling, dat de sakya de enige vertegenwoordigers van de Mongolen in Tibet zouden zijn en dat de abt van het klooster Sakya de voornaamste uitvoerder zou zijn van de Mongoolse soevereiniteit.

De klassieke Tibetaanse geschiedschrijving laat dan ook de hegemonie van de sakya-traditie in Tibet met deze brief beginnen. De meeste hedendaagsetibetologengaan er echter van uit dat deze brief eenpseudepigraafis, feitelijk aanzienlijk later geschreven op basis van omstandigheden na de dood van Sakya Pandita en om redenen van toenmalige politieke opportuniteit aan Sakya Pandita toegeschreven. De feitelijke dominantie van de sakya in Tibet werd pas na 1264 gerealiseerd.

In1251overleden zowel Sakya Pandita, die nooit naar Tibet was teruggekeerd, als Godan. In datzelfde jaar werdMöngkegekozen tot de vierdekhaganvan het Mongoolse Rijk. Afspraken tussen Godan en Sakya Pandita beschouwde Möngke als een soort privéovereenkomst tussen hen beiden, die hem als keizer niet bond. Möngke besloot om de uitoefening van Mongoolse autoriteit in Tibet te delegeren naar andere leden van de Mongoolse koninklijke familie.

De zoons van Godan verloren hun apanages en werden ook gedwongen omPhagspaen Chakna Dorjé over te dragen aan het hof van de toenmalige prinsKoeblai Khan.