Naar inhoud springen

Goeferdinge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Goeferdinge
Deelgemeente inBelgiëVlag van België
Goeferdinge (België)
Goeferdinge
Situering
Gewest Vlag VlaanderenVlaanderen
Provincie Vlag Oost-VlaanderenOost-Vlaanderen
Gemeente Geraardsbergen
Fusie 1971
Coördinaten 50° 46′ NB, 3° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,93 km²
Inwoners
(31/12/2020)
3.120
(783 inw./km²)
Overig
Postcode 9500
NIS-code 41018(E)
Oude NIS-code 41021
Detailkaart
Goeferdinge (Oost-Vlaanderen)
Goeferdinge
PortaalPortaalicoon België

Goeferdingeis eendorpin deBelgischeprovincieOost-Vlaanderenen eendeelgemeentevan de stadGeraardsbergen,het was een zelfstandige gemeente tot aan degemeentelijke herindelingvan1971.

Sint-Bavokerk
Kasteel Hof ter Elzen.

Goeferdinge wordt pas zeer laat, in de 15e eeuw, vermeld als 'Goefferdinghen', van hetGermaansGodafrithinga Haim of 'Hoeve/Nederzetting van Godfrieds nakomelingen' (vgl.Karolingers,de nakomelingen vanKarel Martel). De parochie behoorde tot aan deFranse Revolutietot het kerngebied van debaronie Boelare,in dekasselrijen hetLand van Aalst;ze vormde samen metOverboelareeenvierschaar. De talrijke vondsten uit de late prehistorie (vnl.Neolithicum) en de Romeinse periode vormen een bijkomend bewijs voor de rijke bewoningsgeschiedenis van het golvend leemlandschap in Goeferdinge. Zo maakt de Hogeweg, gelegen op de grens tussen Goeferdinge en Overboelare, deel uit van een Romeins wegtracé dat Geraardsbergen verbond met de Romeinse wegnederzetting vanVloesberg-Le Puvinage(provincie Henegouwen). Op de hooggelegen, vruchtbare akkers langsheen deze Hogeweg werden resten aangetroffen van een Gallo-Romeinse villa.Samen met andere nabijgelegen vindplaatsen, zoals de resten van eenMerovingischgrafveld(6e-7e eeuw n.Chr.) in Overboelare en de vroegmiddeleeuwse bewoningskern van Hunnegem te Geraardsbergen, zou dit kunnen wijzen op een zekere bewoningscontinuïteit vanaf de Gallo-Romeinse periode in de zone ten zuidwesten van de Geraardsbergse stadskern.

Lijst van burgemeesters

[bewerken|brontekst bewerken]
  • (XVIIIe eeuw) Joannes Baptista Van Ongheval[1]
  • (1971-1974) Dr. A. Van Heuverswyn[2]

Bezienswaardigheden

[bewerken|brontekst bewerken]
  • DeSint-Bavokerkwerd in 1776 volledig inclassicistischestijl herbouwd. Het interieur dateert van dezelfde periode; van de oude kerk bleef enkel de 15e-eeuwse arduinen doopvont bewaard.

Natuur en landschap

[bewerken|brontekst bewerken]

Het dorp ligt inZandlemig Vlaanderenin deDenderstreeken aan de Molenbeek, in een golvend landschap waarvan de hoogte varieert van 25 m tot 62 m. Het dorp ligt landelijk, ten westen van Geraardsbergen, maar is doorlintbebouwingmetOverboelareen het stadscentrum verbonden geraakt.

Demografische ontwikkeling

[bewerken|brontekst bewerken]
  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen

Nabijgelegen kernen

[bewerken|brontekst bewerken]

Zarlardinge,Nederboelare,Geraardsbergen,Deftinge

Nick Van Liefferinge, Archeologisch onderzoek in het zuidwesten van Geraardsbergen: prospectie, analyse en synthese, Universiteit Gent. Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, 2006 - 2 dl.

Zie de categorieGoeferdingevanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.