Naar inhoud springen

Hermann Kolbe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hermann Kolbe

Adolph Wilhelm Hermann Kolbe(Elliehausen,27 september1818Leipzig,25 november1884) was eenDuitsscheikundige.Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd tot het ontstaan van de moderneorganische chemie,zowel op theoretisch als experimenteel vlak.[1]Zo was hij de eerste om de term "synthese"te gebruiken in een scheikundige context.

Kolbe werd geboren in Elliehausen, nabijGöttingen,als de oudste zoon van een protestants priester. Op 13-jarige leeftijd ging hij naar het gymnasium van Göttingen, waar hij gedurende zijn zesjarige opleiding geïnteresseerd geraakte inscheikunde.Vanaf 1838 studeerde hij aan deGeorg-August-Universität Göttingen,onder andere bijFriedrich Wöhler.

In 1842 werd Kolbe aangesteld tot assistent vanRobert Bunsenaan dePhilipps-Universiteit Marburg,waar hij in 1843 de graad vandoctorbehaalde. In 1845 werd hij assistent vanLyon Playfairaan hetMuseum of Economic GeologyinLonden.In 1851 volgde Kolbe Bunsen op als professor in Marburg - een opmerkelijk feit daar Kolbe geen eerdere ervaring met lesgeven in een universitaire context had. In 1865 verhuisde hij naar deUniversiteit in Leipzig,waar hij voor de rest van zijn leven zou blijven. Onder zijn studenten vallen verschillende belangrijke scheikundigen te rekenen, waaronderAleksandr Michailovitsj Zajtsev,Theodor Curtius,Ernst Otto Beckmann,Carl GräbeenVladimir Markovnikov.

In 1864 werd Kolbe verkozen tot buitenlands lid van deZweedse Academie van Wetenschappenen in 1874 werd hij lid van deAmerican Philosophical Society.In zijn laatste levensjaar werd hem de prestigieuzeDavy Medaluitgereikt.

Hermann Kolbe huwde in 1853 met Charlotte, dochter van generaal-majoor Wilhelm von Bardeleben. Samen kreeg het echtpaar vier kinderen. Kolbe overleed in 1884 op 66-jarige leeftijd aan eenhartinfarct.

Hermann Kolbe was een van de eerste wetenschappers die geloofde in de omzetting vananorganischetotorganische verbindingen.Op die manier verwierp hij de filosofische doctrine van hetvitalisme.Kolbe slaagde er rond 1845 in omazijnzuurte synthetiseren uitkoolstofdisulfideals anorganischeprecursoren later, in 1860, ooksalicylzuur[2]via een aantal reactiestappen.

Kolbe gaf zijn naam aan een aantalorganische reacties,onder andere deKolbe-Schmitt-reactie,deKolbe-elektrolyseen deKolbe-nitrilsynthese.