Naar inhoud springen

Hoechst (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zicht op het voormalige bedrijfsterrein van Hoechst inHöchst(tegenwoordig Industriepark Höchst).

Hoechst AGwas een van de drie grote chemische bedrijven in Duitsland, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1863. In 1999 ging het op in het Frans-Duitse Aventis dat in 2004 weer werd overgenomen doorSanofi.

Het bedrijf ontstond in 1863 inFrankfurt-Höchstals "Teerfarbenfabrik Meister, Lucius & Co.". Carl Meister, Eugen Lucius en Ludwig Müller waren de oprichters. In 1865 werd de chemicus Adolf Brüning Müller vervangen. In 1880 werd het eennaamloze vennootschap"Farbwerke vorm. Meister Lucius & Brüning AG." Internationaal gebruikte men de naam "Farbwerke Hoechst AG". Het bedrijf bleef onafhankelijk tot 1925, toen het opging in het groteconglomeraatIG Farben.

Na deTweede Wereldoorlogwerd IG Farben opgesplitst en in 1951 ontstond Hoechst AG opnieuw. Het bedrijf groeide snel, mede door gehele of gedeeltelijke overname van andere bedrijven, tot het derde grootste chemieconcern van Duitsland naBASFenBayer.Onder meer het farmacie- en kleurstofbedrijf Cassella, het cosmeticabedrijfSchwarzkopfen het ontwerpbureau Uhde waren dochterondernemingen van Hoechst. Bij de aanvang van de jaren 1980 had het concern meer dan 170.000 werknemers en een jaaromzet van 46 miljardDM.In 1987 verwierf Hoechst het Amerikaanse chemiebedrijfCelanese.Hoechst was een beursgenoteerd bedrijf en onderdeel van deDAX-index

In 1991 begon een grondige herstructurering van Hoechst. De 14 divisies met ca. 25.000 producten werden ondergebracht in 100business units,die een eigen strategie moesten ontwikkelen. Het bedrijf legde zich ook meer toe op veelbelovende farmaceutische producten. Enkele ongevallen in het jaar 1993 ondermijnden het vertrouwen in het bedrijf echter ernstig.

In 1995 werd het bedrijf verder gestroomlijnd door de nieuwe voorzitter Jürgen Dormann, die aankondigde dat Hoechst zich enkel nog zou richten op die activiteiten waarin het bedrijf tot de drie grootste in Europa, Azië en Amerika behoorde, en alle andere activiteiten zou afstoten. Zo werd Schwarzkopf verkocht aanHenkelen Uhde aanKrupp.Vanaf 1996 richtte Hoechst zich op de zogenaamdelife sciences(farmaceutische en landbouwchemicaliën). Hiervoor moest de industriële chemische activiteit afgestoten worden. De fijnchemicaliën werden verkocht aan het ZwitserseClariant,en de organische basischemicaliën ondergebracht in Celanese GmbH. Depolyethyleen- enpolypropyleenproductiewerden ook ondergebracht in aparte bedrijven en behoren inmiddels totLyondellBasell.De grote fabrieksterreinen van Hoechst werden omgevormd tot "chemieparken" (Industriepark Höchstbijvoorbeeld). Ook deHoechst Holland-vestigingen inVlissingenenWeertwerden afgestoten.

Op 1 december 1998 maakten Hoechst enRhône-Poulencbekend dat beide bedrijven hun life sciences-activiteiten zouden samensmelten. In het volgende jaar 1999 ontstond zo Aventis, met hoofdzetel inStraatsburgen met Aventis Deutschland als Duitse tak. De naam Hoechst AG bleef behouden voor deholdingmaatschappijdie de Duitse dochtermaatschappijen van Aventis overkoepelde. Alle overige chemiebedrijvigheid van Hoechst werd verkocht en Celanese werd het apart beursgenoteerd bedrijf Celanese AG. Aventis werd in 2005 overgenomen worden door Sanofi-Synthélabo en werd daarmee een onderdeel vanSanofi;na de overname werden de resterende minderheidsaandeelhouders van Hoechst AG door eensqueeze-outverplicht hun aandelen te verkopen. Het bedrijf werd van de beurs genomen en omgevormd tot HoechstGmbH,een louter interne holding binnen Sanofi.

Enkele belangrijke producten van Hoechst

[bewerken|brontekst bewerken]

De kleurstoffuchsinewas het eerste product van het bedrijf. In 1869 kwamalizarine,dat snel het meest succesvolle product van de firma werd.

Het eerste farmaceutische product wasantipyrine,geïntroduceerd in 1883. In 1904 werd gestart met de productie van synthetischadrenaline.Andere geneesmiddelen die door Hoechst werden ontwikkeld zijnnovocaïne(1905),metamizol(1922) enmethadon(1949, ontwikkeld tijdens de IG Farben-periode).

Endosulfanis eeninsecticidedat in 1954 op de markt kwam maar inmiddels niet meer is toegelaten.

In 1925 begon Hoechst met de productie vancellofaanverpakkingsfolie. Andere merknamen van synthetischepolymerenvan Hoechst warenTrevira(polyestervezel),Hostalen(polyethyleenenpropyleenvolgens hetZiegler-Natta-procedé) enHostaphan(polyethyleentereftalaatfilm).

Acesulfaam-K(1967) is een kunstmatige zoetstof die toevallig ontdekt werd bij Hoechst door dr. Karl Clauss.