Naar inhoud springen

Huis Hohenzollern

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Huis Hohenzollern
Huis Hohenzollern
Stamvader Frederik I van Zollern(?)
Familiehoofd Georg Friedrich Ferdinand van Pruisen(1976)
Hoofdtak Hohenzollern
Titels
Burg Hohenzollernbij Hechingen
Frederik de Grote, koning van Pruisen
Carol I, koning van Roemenië
Sophie prinses van Isenburg en Georg Friedrich Ferdinand prins van Pruisen

HetHuis Hohenzollernis een Duits vorstengeslacht, oorspronkelijk afkomstig uitZwaben.Uit het geslacht kwamen monarchen van onder meerPruisen,hetDuitse KeizerrijkenRoemeniëvoort. De naam van de dynastie is afgeleid van deburcht Zollern(later Hohenzollern) bijHechingen.

Vroege geschiedenis

[bewerken|brontekst bewerken]

De eerste vermelding van een graaf vanZollerndateert uit 1061. Op grond van de naam van dezeBurchard I van Zollernveronderstelt men dat deze graven afstamden van het geslacht derRetischeBurchardingen. Stamvader van de Hohenzollern is waarschijnlijkFrederik I van Zollern,die in 1111 doorFrederik I van Staufenin degravenstandwerd verheven.Frederik IIIverwierf in 1191 door huwelijk hetburggraafschapNeurenberg.

De zoons van Frederik III verdeelden hun erfgoed in 1227 onderling.Frederik IVverkreeg de Zwabische goederen enKoenraad IIImet Neurenberg de Frankische bezittingen. Beide takken bestaan tot op de dag van vandaag voort. Uit KoenraadsFrankische liniekwamen de latere markgraven/keurvorsten van Brandenburg, koningen van Pruisen en Duitse keizers voort; FrederiksZwabische liniebleef in Zwaben gevestigd, maar regeerde van 1866 tot 1947 over Roemenië.

De Frankische linie

[bewerken|brontekst bewerken]

De nakomelingen van Koenraad III waren tot 1427 burggraven vanNeurenberg.Ze verwierven in 1260Bayreuth,in 1331Ansbachen in 1340KulmbachenPlassenburg.Frederik Vwerd in 1363 in derijksvorstenstandverheven. Zijn zoon Frederik VI verkreeg in 1417 vankeizer SigismundalsFrederik IhetkeurvorstendomBrandenburg.KeurvorstAlbrecht III Achillesvoerde met deDispositio Achillea(1473) in Brandenburg deprimogenituurin en bestemde de andere Frankische vorstendommen totsecundogenituren.KeurvorstJohan GeorgvermaakteBrandenburg-AnsbachenBrandenburg-Bayreuthaan zijn jongere zoons. Beide takken kwamen in 1791 weer aan Pruisen.

Albrecht van Brandenburg,grootmeester van deDuitse Orde,verkreeg in 1525Pruisenals erfelijk seculier hertogdom. In 1618 viel het toe aanJohan Sigismund,keurvorst van Brandenburg, waarmee Brandenburg en Pruisen verenigd waren. DeGrote KeurvorstFrederik Willemvestigde de Brandenburg-Pruisische machtspolitiek. Zijn zoon Frederik III verwierf in 1701 alsFrederik Ide titel van koninginPruisen.

Fredrik II de Grote en Wilhelm II

[bewerken|brontekst bewerken]

Frederik IIde Grote,de eerste koningvanPruisen, was een van de belangrijkste vorsten van de 18e eeuw. KoningWilhelm Ibereikte in 1871 de keizerlijke waardigheid met het tot stand komen van hetDuitse Keizerrijk.Zijn kleinzoonWilhelm II,de laatste regerende vorst uit deze tak van de Hohenzollern, moest in 1918 aftreden. Dit deed hij in hetkasteel Amerongenin de Nederlandse provincie Utrecht waar hij tijdelijk onderdak had gevonden na de vlucht uit Duitsland.

De Zwabische linie

[bewerken|brontekst bewerken]

De Zwabische tak van de Hohenzollern werd gesticht doorFrederik IVmet de Leeuw.Zijn kleinzoonsFrederik VIde RidderenFrederik van Merkenburgverdeelden hun gebied in 1288 onderling, waarbij de eerste de linieHohenzollern-Hohenzollern,de tweede de linieHohenzollern-Schalksburgstichtte. De Schalkburgse linie stierf in 1408 uit en viel weer toe aan de hoofdlinie.

Onder de kleinzoons van Frederik de Ridder,Frederik IXde oude Zwarte GraafenFrederik Xvan Straatsburg,kwam in 1344 een tweede deling tot stand. De tak van Frederik IX stierf echter reeds met zijn zoon in 1412 uit. De Straatsburgse linie werd in 1402 wederom opgedeeld tussen de broersFrederik XIIde OettingerenEitel Frederik I.Na een gewelddadige broederstrijd, die pas tot een eind kwam met de dood van de Öttinger (1443), verenigde Eitel Frederiks zoonJoost Nicolaasde Hohenzollernse bezittingen weer. Diens zoonEitel Frederik IIkwam met Brandenburg overeen dat die tak de Zwabische gebieden zou erven bij een eventueel uitsterven van de Zwabische tak.Keizer Maximiliaan Ibenoemde Eitel Frederik II in 1495 tot voorzitter (kamerrechter) van hetRijkskamergerecht,een ambt dat erfelijk werd.

De kleinzoons van Eitel Frederiks zoonKarel I,sinds 1534 ook graaf vanSigmaringen,stichtten na zijn dood in 1576 de liniesHohenzollern-Sigmaringen(Karel II),Hohenzollern-Hechingen(Eitel Frederik IV) enHohenzollern-Haigerloch(Christoffel). De linie Haigerloch stierf in 1634 uit. Hohenzollern-Hechingen en -Sigmaringen werden in 1623 tot vorstendom verheven. De laatste regerende vorsten,Frederik Willem ConstantijnenKarel Anton,stonden in 1849 hun soevereiniteit af aan Pruisen.

Karel Anton nam na het uitsterven van de linie Hechingen in 1869 de titelvorst van Hohenzollernaan. Zijn oudste zoonLeopoldwas in 1870 kandidaat voor de Spaanse troon, een situatie die uiteindelijk de aanleiding zou gaan worden voor deFrans-Duitse Oorlog.Zijn tweede zoon Karel werd in 1866 alsCarol Ivorst en in 1881 koning vanRoemenië.Nakomelingen van Leopold (Carol was kinderloos) regeerden over Roemenië tot 1947, toen koningMichaeldoor de communisten werd afgezet.

Rol huis sinds 1947

[bewerken|brontekst bewerken]

Het huis Hohenzollern is sinds 1947 geen regerend geslacht meer. Het huidige hoofd van de Frankische linie isGeorg Friedrich Ferdinand van Pruisen,achterachterkleinzoon van keizerWilhelm II.Het hoofd van de Zwabische linie is thansKarl Friedrich,achterachterkleinzoon van Leopold. Andere bekende telgen uit deze laatste tak zijn diens oomFerfried- die vanwege zijn frivole levensstijl regelmatig in de kolommen van de roddelpers figureert - en ex-koningMichaël.

Huis Hohenzollern

[bewerken|brontekst bewerken]
Stamboom van het huis Hohenzollern
Pruisen
Duitse Keizer
Hohenzollern
Wapen inSiebmachers wapenboek
Slot Sigmaringen
Zie de categorieHouse of HohenzollernvanWikimedia Commonsvoor mediabestanden over dit onderwerp.